Deel dit bericht

Wat is de beste fietscomputer voor je elektrische fiets?

1 September 2022

Fietsnavigatie en fietscomputers horen vaak standaard bij de uitrusting van wielrenners, mountainbikers en cyclocrossers. Voor e-bikers is het gebruik van fietscomputers vaak minder vanzelfsprekend. Hier komt verandering in door de ontwikkeling van een nieuwe functie, waarmee je je fietscomputer kan koppelen aan jouw elektrische fiets! In deze blog kijken we naar deze nieuwe functie en welke fietscomputer geschikt is voor jouw elektrische fiets.

Door jouw elektrische fiets en fietscomputer met elkaar te koppelen kun je erg gemakkelijk meerdere gegevens van jouw e-bike zien. Je ziet bijvoorbeeld de status van de accu, reistijd en snelheid. Deze nieuwe functies zullen jouw fietsrit nog leuker gaan maken! Lees hieronder welke fietscomputers je kunt koppelen met je e-bike.

Garmin Edge Explore 2

De Garmin Edge Explore 2 is een uitgebreide fietscomputer voor de recreatieve fietser, die graag nieuwe gebieden ontdekt op de fiets. E-bike connectiviteit is een nieuwe functie van de Edge Explore 2. Dit is de mogelijkheid om de Garmin Explore 2 te koppelen aan jouw elektrische fiets. Op het scherm zie je vervolgens navigatiebegeleiding en waarschuwingen op basis van de batterijstatus, het ondersteuningsniveau en het bereik van je fiets. De Explore 2 kan routes maken op basis van de resterende accuduur van jouw e-bike. Zo kom je niet halverwege stil te staan door een lege accu.

Garmin Edge Explore 2
De Edge Explore 2 kan routes berekenen die rekening houden met de accuduur van jouw e-bike.

Welke e-bike kan ik koppelen met de Garmin Edge Explore 2?

De Garmin Edge Explore 2 kan verbonden worden met e-bikes met een Shimano STEPS systeem of e-bikes met ANT+® technologie. Shimano STEPS is het ultieme e-bike systeem van Shimano. Meer dan 160 fietsmerken zijn uitgerust met dit systeem. Als je de Edge Explore 2 hebt verbonden met je compatibele fiets, krijg je meerdere e-bike gegevens te zien.

Garmin Edge Explore 2 fietscomputer elektrische fiets
Op de Explore 2 kun je bijvoorbeeld zien hoeveel kilometer je nog kunt fietsen met de huidige accustatus.

Garmin Edge Explore 2

Vanaf € 265,-

Koppeling met de Varia Radar collectie

De Edge Explore 2 kun je ook koppelen met Garmin Varia fietsradars. Deze radars hebben een sensor die via visuele- en geluidssignalen kunnen aangeven of er verkeer van achteren aankomt. Dit kan tot op 140 meter afstand. Bovendien zullen weggebruikers jou vanaf een grote afstand al zien rijden, dankzij de zichtbaarheid tot op 1.5 kilometer bij daglicht met het ingebouwde achterlicht. Kortom, met de Varia radars kun je achteropkomend verkeer zien aankomen én word jij goed gezien. Hiermee vergroot je jouw veiligheid.

Garmin Varia Radar RCT715
Met de Varia Radar zie je achteropkomend verkeer aankomen en van incidenten maakt de radar zelfs opnames.

Garmin Varia RCT715 Radar

€ 349,-

Garmin Varia RTL515 Radar

€ 179,95

Mio Cyclo Discover Pal

De Mio Cyclo Discover Pal kun je sinds kort ook koppelen met je elektrische fiets. Met deze fietscomputer kun je op verschillende manieren routes maken. Bijvoorbeeld via fietsknooppunten en Komoot. Om jouw e-bike te koppelen met de Mio Cyclo Discover Pal moet je eerst de nieuwste software update uitvoeren. Op het display van de Mio Pal worden daarna realtime e-bike gegevens weergegeven. Je ziet bijvoorbeeld de ondersteuningsmodus, batterij, reistijd, snelheid en afstand. Dankzij deze koppeling kan Surprise Me™ nu ook routes maken gebaseerd op het batterij level van jouw e-bike. Op die manier weet je zeker dat je thuiskomt!

Mio Cyclo Discover Pal fietscomputer elektrische fiets
De koppeling van de Mio Discover Pal met jouw e-bike maakt jouw fietsrit nog leuker!

Welke e-bike kan ik koppelen met de Mio Discover Pal?

De software update maakt het mogelijk om een elektrische fiets met Shimano STEPS te koppelen aan de Mio Cyclo Discover Pal. Deze Shimano STEPS-series worden ondersteund door de Mio Pal: SC-E6100, SC-E7000, SC-EM800, EW-EN100. Let er dus op dat jouw e-bike een van deze series bevat als je de Mio Discover Pal wilt koppelen met je fiets.

Mio Cyclo Discover Pal
Verschillende gegevensvelden van jouw e-bike die je kunt zien op de Mio Discover Pal.

Hoe download je deze nieuwe software?

Via de MioShare™ App kun je de update downloaden. Deze app is te vinden in de App Store en Google Play. Daarna kun je gemakkelijk via instellingen op de Mio Cyclo Discover Pal een Shimano STEPS sensor koppelen. Om de gegevens van jouw e-bike te zien op het dashboard van de Mio Pal hoef je alleen nog maar het gegevensscherm van Shimano STEPS in te schakelen.

Koppeling met je mobiele telefoon

Je kunt ook een mobiele telefoon gebruiken voor fietsnavigatie of zelfs een mobiele telefoon koppelen met jouw e-bike. Deze koppeling kan via de Shimano E-TUBE RIDE app. Deze app is te downloaden in de App Store en Google Play. Na koppeling functioneert jouw telefoon als het display van je e-bike. Zo kun je verschillende gegevens zien en bijvoorbeeld het ondersteuningsniveau van je elektrische fiets aanpassen. Via de Shimano E-TUBE RIDE app kun je meerdere rijdersprofielen aanmaken met verschillende gegevensvelden. Op die manier onthoud de app precies wat jij per rit nodig hebt.

Smartphone accessoires

Veel mensen gebruiken de mobiele telefoon tijdens een ritje op de elektrische fiets. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je dan gebruikmaakt van een telefoonhouder of telefoonhoes. Dan kun je beide handen aan het stuur houden en blijf je beter gefocust op de weg. Telefoonhouders en telefoonhoesjes zijn gemakkelijk te monteren op je stuur of stuurpen. Er zijn smartphone accessoires die geschikt zijn voor specifieke smartphones. Er zijn ook universele telefoonhouders en telefoonhoesjes. Zo kun je vrijwel elke mobiele telefoon bevestigen op je fiets!

SP Connect iPhone Bike Bundel II

€ 54,95

Celly Swipe Stuurpen

€ 16,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Joris  van Rossum

Joris van Rossum

Als sport enthousiasteling heb ik altijd de ambitie gehad om ooit een mooie berg te beklimmen op de fiets, bijvoorbeeld in Frankrijk. Met deze ambitie ben ik enkele jaren geleden begonnen met fietsen en werken bij Mantel.com helpt mij om beter te worden. Het is geweldig om met fietsen bezig te zijn en er dagelijks meer over te leren. Ook fiets ik dagelijks tussen Arnhem en Nijmegen en ben ik met regelmaat te vinden in de heuvels rondom Nijmegen.