Deel dit bericht

Elite Direto XR-T Fietstrainer - Jouw trainingspartner tijdens de herfst- en wintermaanden [Review]

2 Januari 2023

Tijdens natte, gure en koude omstandigheden ga je niet zo snel op je fiets naar buiten. Toch wil je lekker door blijven trainen, dus hoe ga je dat doen? Gelukkig kun je daarvoor een fietstrainer aanschaffen, zodat je lekker thuis kunt fietsen. Denk dan eens aan de Elite Direto XR-T fietstrainer. Met deze interactieve fietstrainer wordt binnen fietsen een stuk leuker, doordat je in een virtuele wereld kunt fietsen. Dat heb ik mogen ervaren, want ik heb de Elite Direto XR-T voor je getest. Mijn ervaring lees je hieronder. 

De Elite Direto XR-T fietstrainer wordt geleverd in een flink grote doos. De inhoud van de doos bestaat uit de Elite fietstrainer, een voorwielsteun, een quick release, een setje adapters, een spacer voor 9 en 10 speed cassettes, een voedingskabel en handleidingen. Alles zit netjes verpakt in plastic en piepschuim. Ik heb hem snel uitgepakt om de trainer te installeren. 

De Elite Direto XR-T installeren

Als eerste haal ik de quick start guide uit de doos. Dit is een korte handleiding om de fietstrainer klaar te maken voor jouw fiets en deze op de fietstrainer te plaatsen. Aan de hand van deze uitleg wordt een hoop duidelijk. Ik pak voor de zekerheid ook nog de uitgebreide handleiding erbij. Vervolgens pak ik de fietstrainer en de overige items uit de doos. De fietstrainer voelt robuust en stevig aan. Het voelt voor mij als kwalitatief goed materiaal. Na het lezen van de handleiding en het volgen van de stappen is het installeren van de fietstrainer een gemakkelijke klus.

page?image_id=2710
Zo, klaar om te testen!

Ten eerste vouwde ik de stevige poten van de fietstrainer uit. Dit kost wat kracht, maar dit zorgt voor een stevige uitstraling van de fietstrainer. Mijn fiets heeft een quick release en de daarbij horende adapters waren gemakkelijk gevonden en snel geplaatst. Nadat ik ook mijn cassette op de fietstrainer heb geplaatst met behulp van de spacer voor een 10-speed cassette kon de fiets erop worden geplaatst. Dat was eveneens zo gedaan en dus was de opstelling gereed om te testen.

Verbinden met trainingssoftware

Ik was van plan om de fietstrainer te testen in combinatie met de software van Rouvy. Allereerst heb ik de Elite Direto XR-T op het stroomnetwerk aangesloten met de voedingskabel en daarna ben ik de trainer gaan verbinden via bluetooth met Rouvy op mijn laptop. Je kan ook gebruik maken van een tablet, telefoon of Apple TV met bluetooth. Een bluetooth verbinding is niet altijd even sterk, dus wanneer je hier problemen mee hebt raad ik je aan om gebruik te maken van een ANT+ verbinding. Je kunt een ANT+ USB dongel aansluiten op je PC of laptop indien je hier gebruik van wil maken. Zelf heb ik met de bluetooth verbinding helemaal geen problemen gehad. 

Sensoren koppelen

Het verbinden van de Elite Direto XR-T was gemakkelijk. Wel moet je even opletten dat je naast de fietstrainer ook de geïntegreerde powermeter van de Elite fietstrainer selecteert. Op die manier kan de trainer jouw geleverde prestaties met een afwijking van slechts 1,5% weergeven. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een hartslagmeter te koppelen met Rouvy. 

page?image_id=2711
Ook je powermeter is uiteraard te koppelen aan de Elite Direto XR-T.

Testen maar!

Ik kies op Rouvy een heuvelachtig terrein met een tweetal pittige klimmetjes. Op die manier kan ik verschillende soorten virtueel terrein testen. Ik stap op de Elite fietstrainer en begin met trappen. Dit voelt in het begin zwaar aan, maar je trapt hier vanzelf doorheen. Als ik een goede trapfrequentie te pakken heb kan het echte testen beginnen. Ik merk dat de Elite fietstrainer heel weinig geluid maakt. Hij is niet volledig stil, maar dat is ook haast onmogelijk. Bij hoge snelheden maakt het vliegwiel een soort “waaiend” geluid. Daarnaast hoor je natuurlijk het geluid van de aandrijflijn. Het is niet storend en zal geen overlast geven voor de onderburen.

Klimmen met de Direto XR-T

Na een tijdje dient op Rouvy de eerste echte beklimming aan met een maximaal hellingspercentage van 11%. Hiervoor zaten er op de route al stijgingspercentages van 1 tot 3%, maar dit begint er meer op te lijken. Op Rouvy is duidelijk te zien wanneer het stijgingspercentage verandert. De Elite trainer reageert hier vrijwel direct op en dit voelt natuurlijk aan. Het stijgingspercentage loopt steeds verder op tot 11% en mijn cadans begint te zakken. Ik schakel nog een tandje terug en ga op de pedalen staan.

In eerste instantie voelt dit wat onwennig, maar met de Direto voel ik mij sterk in mijn schoenen staan. Je kunt niet zo smijten met je fiets, zoals je dat bijvoorbeeld op een echte klim zou doen. Ik voel toch dat de fiets iets heen en weer wil gaan en dit ervaart goed met de Elite Direto XR-T. De Elite fietstrainer kan zelfs hellingen simuleren tot een stijgingspercentage van 24%. Dit heb ik een andere keer eveneens getest. De Elite trainer voert aan de hand van de software het stijgingspercentage langzaam op en zelfs dit hoge percentage voelt realistisch. Ik kan je vertellen dat het zeer pittig was!

page?image_id=2712
Je kunt uiteraard ook je mountainbike in de Elite Direto XR-T fietstrainer hangen.

Bevindingen

De Elite Direto XR-T heeft bij mij een goede indruk achter gelaten. Het is niet het meest stille apparaat, maar doet qua prestaties niet onder voor de grote jongens. Het klimmen geeft een realistisch beeld in combinatie met Rouvy. De simulatie wordt snel en geleidelijk overgenomen en zelfs percentages van boven de 20% is geen probleem. Dit voelt nog steeds natuurlijk aan. Daarnaast geeft de weergave van je cadans en wattage een realistisch beeld van de werkelijkheid. De afwijking van 1,5% is een belofte die zeker waar wordt gemaakt. 

page?image_id=2713
Met trainingssoftware wordt het trainen op je fietstrainer eens stuk leuker! 

Vergeleken met andere fietstrainers wordt met de Elite Direto XR-T geen adapter voor een 148x12 mm steekas meegeleverd. Mocht je deze nodig hebben, dan zal je hiervoor een aparte adapter moeten aanschaffen.

Kortom, ben je op zoek naar een kwalitatief goede fietstrainer voor een goede prijs die sterke prestaties levert? Dan is de Elite Direto XR-T iets voor jou!

Pluspunten Elite Direto XR-T fietstrainer

  • Je vermogen wordt erg nauwkeurig gemeten met de interne vermogensmeter
  • Simuleert hellingen tot 24%
  • Compatibel met veruit de meeste soorten racefietsen en mountainbikes
  • Zeer complete analyse van trapfrequentie, vermogen en snelheid. Zowel voor ronde als ovale kettingbladen

Minpunten Elite Direto XR-T fietstrainer

  • Voor een aantal fietsen heb je een extra adapter nodig, zie welke fietsen passen onder het kopje 'compatibiliteit'.
  • Er wordt geen cassette meegeleverd.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Joris  van Rossum

Joris van Rossum

Als sport enthousiasteling heb ik altijd de ambitie gehad om ooit een mooie berg te beklimmen op de fiets, bijvoorbeeld in Frankrijk. Met deze ambitie ben ik enkele jaren geleden begonnen met fietsen en werken bij Mantel.com helpt mij om beter te worden. Het is geweldig om met fietsen bezig te zijn en er dagelijks meer over te leren. Ook fiets ik dagelijks tussen Arnhem en Nijmegen en ben ik met regelmaat te vinden in de heuvels rondom Nijmegen.