Deel dit bericht

Cube Stereo HPA Full Suspension MTB’s

Tegenwoordig kijkt niemand in de Nederlandse bossen vreemd op van full suspension MTB’s. Er was een tijd dat je voor gek werd verklaard. Leuk zo’n fully, maar wanneer vertrek je precies naar de Alpen? Van origine is de full suspension natuurlijk daarvoor ontwikkeld. De nieuwste toevoegingen aan de Cube Stereo HPA-lijn zijn ontzettend breed inzetbaar. 

De Cube Stereo serie speelt al een aantal jaren in op de trend van breed inzetbare full suspension fietsen. Een goede entry-level trail bike moet licht, snel en fun zijn om te rijden.

Cube Stereo HPA full suspension
Smiles for miles!

Dat is Cube gelukt. Het innovatieve four-pivot aluminium frame met shimano afmontage en Manitou of Fox vork is uitermate geschikt voor bochtige single track of meerdaagse Alpen tochten.

Nieuw Stereo HPA frame

HPA staat voor High Performance Aluminium. Triple butted 7005 ‘Ultralite’ alu-buizen om precies te zijn. Het karakter van de fiets vind je direct terug in de geometrie van het frame.

De frames hebben een lage standover-hoogte in combinatie met een vrij lange bovenbuis en korte stuurpen. Cube noemt het Agile Trail Geometry. Het geeft de full suspension fiets in eerste instantie een iets agressieve zit.

Cube Stereo HPA full suspension
De Fox achterdemper werkt vlekkeloos samen met het four-pivot aluminium frame.

De bouw van het Stereo HPA frame is compact met een diep liggende bovenbuis. Dit geeft de fiets een lage standover-hoogte. Zo heb je als rijder meer bewegingsvrijheid op de fiets.

Ook ligt het zwaartepunt lager in de fiets. Cube creëert hiermee de basis voor een fiets met grote wendbaarheid die ook goed handelbaar is.

Vering

De full suspension-achtervering is continu actief. De veerweg wordt 100% benut zonder dat trap- en remkrachten de achterste driehoek van het frame beïnvloeden.

Cube realiseert dit door gebruik te maken van een Four-bar linkage en een scharnierpunt in de chainstay.

De achterkant vormt een vierhoek, met als zijden de chainstay, seatstay, rocker link en demper. Door de draaipunten zorgvuldig te positioneren, realiseert Cube de beste rij eigenschappen. Zowel bergop als bergaf.

De modellen uit de Stereo HPA serie geschikt zijn voor Tour/Trail (120), All-Mountain (140) en Enduro (160). De getallen verwijzen naar de veerweg van de verschillende voorvorken.

De 16, 18 en 20 inch framematen hebben een 27.5 inch wielset. De 17, 19, 21 en 23 inch frames zijn 29ers.

Cube Stereo 120 HPA Race

De tour/trail telg uit de Cube Stereo HPA familie is grotendeels afgemonteerd met een Shimano XT M8000 2×11 groep. De shifters en cassette komen uit de SLX M7000 serie.

Cube Stereo HPA full suspension
De iridium´n´blue kleurstelling vinden wij prachtig!

Komend seizoen zijn er een aantal MTB’s met een single voorblad uitgevoerd. Cube neemt nog geen afscheid van de ‘granny’ gear. Ideaal voor wie nog even niet over wil stappen naar een 1×11 aandrijving.

De Manitou Minute TS Air voorvork staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Je krijgt een degelijke en stijve vork met 15 mm steekas, die bovendien onderhoudsvriendelijk is.

Cube Stereo HPA full suspension
De Manitou voorvork is ontzettend degelijk.

De thuissleutelaar kan de luchtdruk en de rebound van de vering geheel naar wens tunen. Bij de Manitou Radium Expert RL achterschokdemper kan je de rebound ook aanpassen. De lock-out bevindt zich op demper zelf.

De 18 en 20 inch Cube Stereo 120 HPA Race full suspensions zijn geschikt voor 27.5 inch wielen. Framematen 17, 19, 21 en 23 inch zijn voor 29’er wielen.

Cube Stereo 140 HPA Race

Waar de Cube Stereo 120 HPA Race gericht is op single-trail en marathon rijders. Heeft Cube voor rijders met meer ervaring in het smalle technische trail werk de Stereo 140 HPA variant.

Cube Stereo HPA full suspension
Op de Cube Stereo HPA 140 vind je een Fox 34 voorvork.

Het frame van de Cube Stereo 140 HPA Race is alleen verkrijgbaar met 27.5 inch wielen. In tegenstelling tot de 120 HPA Race heeft de 140 HPA de volledige Shimano XT M8000 2×11 groep meegekregen.

Voor vind je de Fox 34 Float voorvork en achter de Fox Float DPS schokdemper. Ook anders: de dropper post met bediening aan het stuur. Deze toevoeging is ontzettend handig voor gebieden waar flinke klimmen en afdalen elkaar snel volgen.

Cube Stereo HPA full suspension
Wielen maken de fiets. Deze fulcrums zijn een goede upgrade ten opzichte van de Cube Stereo HPA 120 Race wielen.

De Fulcrum Red 66 wielset met 2.35 inch Tubeless Ready banden maakt de fiets bovendien net wat lichter en efficiënter dan de anonieme Answer Atac MA wielen die onder de 120 HPA Race zitten.

Cube Stereo 160 HPA SL

Hier begint het serieuze werk. De Cube Stereo 160 HPA SL is een zuivere full suspension Enduro.

Berg op en downhill scheer je met de 160 mm veerweg van de Fox 34 Float voorvork over de bergpassen.

Cube Stereo HPA full suspension
Achter vinden we een 148 mm (inbouw)brede Boost naaf.

Op deze fiets komt het Agile Trail Geometry waarschijnlijk het best tot zijn recht. 13.35 kilo voor een full suspension fiets is zeer acceptabel.

De aandrijving is net als bij de Cube Stereo 140 HPA Race de Shimano XT M8000 2×11 groep. Anders is de tubeless ready DT Swiss CSW AM 2.7 Straightpull wielset met een Boost achternaaf.

De inbouwbreedte aan de achterzijde is 148 mm. Dat is 6 mm breder. Dat klinkt weinig, maar het is een wereld van verschil. De winst zit hem in de toename van de stijfheid van het achterwiel doordat de spaakhoek groter is.

Cube Stereo HPA full suspension
Op een aantal handige plaatsen gaan de kabels het frame in en uit.

De belangrijkste eigenschap van een full suspension fiets is dat je achtervering continu actief is en z’n veerweg voor 100% benut, zonder dat de achterkant van het frame wordt beïnvloed door trapkrachten en remkrachten.

Cube realiseert dit door gebruik te maken van een Four-bar linkage systeem en een scharnierpunt in de chainstay. De achterkant vormt een vierhoek, met als zijden de chainstay, seatstay, tuimelaar en demper.
Cube Stereo HPA full suspension
Door de draaipunten zorgvuldig te positioneren, is de fiets zowel bergop als bergaf goed handelbaar.

Cube All Mountain

Cube zet met deze fietsen in op het All Mountain segment. Fietsen die volledig geschikt zijn voor alle mountainbike disciplines bestaan echter niet. De Cube Stereo HPA fietsen pikken uit iedere discipline een graantje mee. Daarmee zijn deze full suspension bikes prachtige do-it all machines.

Je komt er prima mee bergop. Wellicht niet zo snel als de hardtail Cube LTD Race die alleen op de voorvork geveerd is. Maar, dat is ook niet de bedoeling van deze do-it-all fietsen.

Het gaat ook om het afdalen. Op de Stereo HPA serie bikes zul je juist berg af heel veel plezier hebben. Natuurlijk vind je meer veerweg (en gewicht) in een specifieke downhill fiets.

Voor het Nederlandse landschap alleen zou dat wat overkill zijn. Met de Cube Stereo HPA fietsen kom je in het bergachtige buitenland niets te kort. Op de Nederlandse trails zul je teveel aan demping overhouden om echt de limieten van de Cube Stereo HPA fully’s te kunnen verkennen. Laat de keuze voor een hardtail of fully in Nederland dus vooral afhangen van de inzetbaarheid van de fiets.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Daan van Arcken

Daan van Arcken

Ik schrijf op maandag en dinsdag over fietsen. In de avonden knutsel ik aan fietsen. De andere dagen werk ik op de klantenservice afdeling van Mantel. Tussen de fietszaken door trek ik er graag op uit. Natuurlijk op de fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen