Deel dit bericht

Cube Cross Race SL - De ideale winterfiets

27 December 2016

Cyclocross of veldrijden wordt gezien als een ideale manier voor veel wegrenners om die koude en natte wintermaanden door te komen. Maar dan moet, of liever gezegd mag, je wel weer een fiets aanschaffen. Onze Koen besloot zichzelf dit jaar een nieuwe Crosser cadeau te doen. Zijn keuze viel uiteindelijk op de Cube Cross Race SL. Of hij na zijn eerste cross half december daar nog steeds blij mee is lees je in zijn review.

"Crossen is voor mij een uitkomst om de winter door te komen. Wanneer ieder jaar het cross-seizoen begint, de nieuwe fietsen worden gereleased en de wedstrijden op Sporza worden uitgezonden begint het te kriebelen, maar een fiets mag ook niet teveel kosten.

Cube Cross Race SL2

Mathieu van der Poel laat het er zo makkelijk uitzien dat je denkt; 'dat kan ik ook!' Dan ga ik bij mezelf te rade; 'is dat zo, en ga ik mijn crosser veel gebruiken?' Het antwoord is dan ieder jaar 'nee' en 'nee.'

Cube Cross Race SL8

Totdat je de toertochtjes gaat rijden en het remmen in natte omstandigheden niet te doen is. Dan ga je bij jezelf te rade: zou disc nu zoveel beter zijn? Na lang wikken en wegen heb ik besloten om een nieuwe crosser te kopen, maar dan komt het: welke?

Keuzes Keuzes Keuzes

Nu ik heb besloten dat er een nieuwe crosser moet komen, komt het volgende, welke? Aan de ene kant mag het niet teveel kosten, want dat zou ik niet uit de fiets halen. Ik heb wel een paar eisen waar hij sowieso aan moet voldoen: hydraulische schijfremmen, want ik wil nu ook echt kunnen remmen.

Cube Cross Race SL6

Ook moet het een allround fiets zijn waar ik de hele winter mee kan rijden. En als laatste moet de prijs-kwaliteitsverhouding en uitstraling goed zijn.

Hierdoor kwam ik uit bij 2 fietsmerken. Namelijk de Trek Crockett-serie en de Cube Cross race SL-serie. Mijn hart zei de Trek Crockett, maar mijn verstand zei de Cube Cross Race SL. Uiteindelijk heb ik naar mijn verstand geluisterd en is het de Cube geworden.

Cube Cross Race SL5

Dit door zijn dubbel crankstel met Shimano Ultegra 6800 afmontage waar ik de hele winter mee kan rijden. De fiets ziet er mooi uit en de meeste kabels zijn mooi weggewerkt. Ook het frame an sich vind ik er mooi en clean uitzien.

Cube Cross Race SL3

Het enige wat ik wat minder mooi vind zijn de shifters. Daarnaast oogt de fiets mooi met de decals op de wielen. Achteraf ben ik heel blij met mijn keuze.

De eerste ritten op mijn Cube Cross Race SL

Na de fiets goed te hebben afgesteld was ik klaar voor mijn eerste fietsritjes. Ik was vooral benieuwd naar het verschil met de oude #$%# velgremmen en deze discbrakes. Ik had wat mindere reviews gelezen over de shifters-remcombinatie, hier kom ik later op terug.

Cube Cross Race SL10

In eerste instantie was ik een klein beetje sceptisch over de kleur, maar eenmaal buiten vond ik de kleur steeds mooier worden en er echt uit springen. Als ik langs een ramenserie van winkels reed keek ik toch iedere keer hoe mooi het eruit ziet.

Mijn eerste fietsrit was op de weg om alles te testen. Het remde en schakelde allemaal prima, maar ik kon nog niet echt verschil merken met de remmen. De shifters zien er verder voor mijn gevoel enorm groot en ‘bonkig’ uit.

Daarentegen liggen ze comfortabel in de hand, hebben een goede reach en ze zijn zeker niet te groot. Daarnaast; als je er mee fietst zie je het niet en dit scheelt ook. Wat ik wel merkte is dat het frame wel degelijk een stuk korter is dan mijn wegframe.

Cube Cross Race SL7

Dit is normaal maar hij voelde comfortabel en als je aanzet merkte ik dat de fiets wel mee zou komen. Afgelopen zondag de eerste echte test; een veldtoertocht waarin het voornamelijk omhoog en omlaag ging met verschillende echte rembochten. Wat een verschil!

Ondanks dat ik misschien een ‘mindere’ shimano-rem heb, merk ik wel degelijk verschil. Je kunt veel beter je fiets onder controle houden. Omdat het toch veel omhoog en omlaag ging hield ik eerst veel meer rekening met de snelheid naar beneden maar dat is nu niet echt meer nodig.

Cube Cross Race SL4

Dit komt vooral omdat je veel gedoseerder kunt remmen en ook echt stil kan staan indien gewenst. Ook de scherpe en echte rembochten zijn nu veel makkelijker te nemen. Ik miste een richtingspijl en zag hem pas op laatst.

Cube Cross Race SL1

Geen probleem; even goed remmen beetje slippen en zonder problemen pakte ik de bocht. Het enige wat ik merkte is dat deze Cube niet heel licht is. In zo’n toertocht met een mindere conditie merk je dit goed. Ondanks zijn wat zwaardere gewicht kon ik makkelijk manoeuvreren en accelereren.

De Cube Cross Race SL, de ideale winterfiets!

Deze Cube heeft mij tot dit moment enorm kunnen bekoren. Zijn Ultegra 6800 afmontage 105 schijfremmen en Mavic wielen zijn voor mij een fantastische combinatie. Daarnaast maken het comfort en de kanten die je met een crossfiets op kunt deze Cube voor mij de ideale winterfiets.

Cube Cross Race SL9

Een crossfiets is op de meeste elementen misschien in het nadeel in vergelijking met een MTB, enkel weegt het speelse gevoel wat je met een crosser hebt veel hoger dan het comfort van een MTB.

Kortom: als je een crossfiets zoekt die comfortabel is en goed is afgemonteerd voor een scherpe prijs? Dan is deze Cube Cross Race SL de fiets voor jou."

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Koen Wulterkens

Koen Wulterkens

Met een amateur licentie op zak doe ik graag mee om de prijzen. Van criteriums tot klassiekers, winnen is wat ik wil. Dit seizoen ben ik naast renner ook teammanager van het Computron Cyclingteam. Op de weg rij ik op een Felt F1 en in het bos op een Sensa Cyclocrosser. Bij Mantel heb ik als productmanager de productgroepen helmen, brillen & powermeters onder mij. Daarnaast verzorg ik ook de content op Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...