Deel dit bericht

Box One groepset – Eindelijk eens wat anders dan SRAM en Shimano!

De strijd om wie de beste is op het gebied van mountainbike aandrijving is al jaren een tweestrijd tussen Shimano en SRAM. Maar die tijd lijkt voorbij. Met BOX Components is een nieuwe speler opgestaan en ze pakken het serieus goed aan met de Box One groepset. Onze Kees heeft hem al een maandje op zijn fiets liggen en deelt zijn ervaringen graag met je.

Box Components is een bekende producent van onderdelen in de BMX wereld. De afgelopen jaren groeide de ambitieuze Amerikaanse producent uit tot de hofleverancier van de wereldtop én onze eigen nationale toppers.

Verrassende aandrijflijn

Box Components heeft goed gekeken naar Shimano en Sram en ondanks dat niemand ontevreden was hebben ze toch een verrassende aandrijflijn uitgebracht. Na een maand rijden op de snelle Nederlandse tracks en modderige Belgische trails kan ik je vertellen dat ik onder de indruk ben.

De groepset bestaat uit: De One PushPush shifter, One achterderailleur en de Two cassette.

Box One PushPush shifter

Hier onderscheidt Box Components zich gelijk van de massa. De shifter heeft maar één hendel die je met je duim bedient. Lichter schakelen kan met vier versnellingen tegelijk maar in praktijk doe je dit per twee.

Het schakelen voelt als een Shimano XT shifter. Zwaarder schakelen is echt anders: je drukt de shifterhendel naar binnen. Dit lijkt raar maar vanaf het moment dat ik ben gaan rijden heb ik nooit mis gezeten.

Je schakelt af per één en het verloopt soepel en accuraat. De bevestiging van de shifter is een klemband met twee posities.

Makkelijker verstellen en schoonmaken

Tijdens de eerste rit merkte ik dat ik de shifter te dichtbij had gemonteerd maar binnen één minuut en middels een inbus 4mm verplaats je hem direct in de juiste positie. Iets waar maar weinig rijders gebruik van gaan maken, maar wat mij heel erg aanspreekt is dat je makkelijk onderhoud kan plegen aan de shifter.

Na zes schroeven kan je de shifter helemaal uit elkaar halen en schoonmaken met bijvoorbeeld wd40. Daarna in de (dunne) kettingolie en je schakelt weer als nieuw.

Box One achterderailleur

Naast een gaaf uiterlijk bevat de achterderailleur ook nog eens een aantal unieke features wat hem echt een gedegen concurrent maakt van Shimano en SRAM.

Mij vielen drie punten echt op:

  • De derailleurwieltjes zijn voorzien van gesealde kogellagers. Ze lopen zeer licht en schakelen heel scherp.
  • De “CamClutch” laat de ketting meer bewegen, maar nooit teveel. De spanning wordt progressief opgebouwd. De kooi beweegt makkelijk mee met het deinen van de ketting maar bij forse klappen grijpt de clutch in zodat de ketting niet van je voorblad af springt. De minder strakke clutch zorgt ervoor dat het schakelen heel soepel gaat. Je hoeft namelijk niet tegen de spanning van het derailleur te schakelen en dat merk je direct.
  • De aansluiting van de buitenkabel is voorzien van een innovatief stukje techniek: Pivot Tech. Bij een valpartij kan dit vrij bewegen en dat voorkomt dat hij afbreekt.

De Box Two 11-46 cassette

De cassette is 11 speed helemaal zwart. Je kunt hem monteren op Shimano bodies en met een bereik van 11-46 kom je elke beklimming goed boven. Na een maand rijden gaat de zwarte lak er een beetje vanaf maar het valt me reuze mee.

De schakelprestaties zijn ruim voldoende. Ik heb hem ook met mijn Shimano XT derailleur gebruikt en dat werkte prima. Het aantal schakelhulpjes is minder dan bij Shimano en dat zal de slijtage ten goede komen. Na een maand rijden (387 km) is er nog geen zichtbare slijtage.

Box One groepset heeft geen ketting

Box Components heeft (nog) geen eigen ketting. Ik heb gekozen voor een KMC X11SL Gold. Het ziet er gaaf uit en werkt prima.

De cassette werkte ook heel goed samen met een Shimano HG701 en waarschijnlijk ook met de Sram 11-speed kettingen. Mogelijkheden genoeg dus.

Box One Groepset conclusie

Zoals je leest is het een zeer degelijke groep die je niet snel zal teleurstellen. Het is een groepset voor de rijder die iets anders wil. Er was geen must voor iets anders maar dat er keuze is is wel heel tof!

Filmpje!

Onze vrienden van GMBN hebben de Box One ook al aan een eerste test onderworpen en ze zijn net zo enthousiast als wij:

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen