Deel dit bericht

Zo kun je veilig fietsen met je elektrische fiets!

Veilig kunnen fietsen op een elektrische fiets is niet altijd vanzelfsprekend. Op een elektrische fiets ga je namelijk harder dan op een stadsfiets. Dit kan meer gevaar opleveren voor jou en andere weggebruikers. Daarnaast is het in de loop der jaren drukker geworden op de weg en dat geldt ook voor het fietspad. De snelheden lopen tussen stadsfietsen, e-bikes, racefietsen en speed pedelecs aardig uiteen. Om veilig te blijven fietsen in het verkeer is het daarom verstandig om goed op te blijven letten. In deze blog lees je alles over veilig fietsen met je elektrische fiets.

Fietsen met een lage instap

Het is belangrijk om voor jouw lichaamseigenschappen de juiste elektrische fiets te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een fiets met een lage instap zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om bij het fietsen op het op- en afstappen te letten. Door de motor kan het zwaartepunt van een elektrische fiets namelijk op een onhandige plek zitten, waardoor er veel ongelukken gebeuren tijdens het op- en afstappen. Neem hier voldoende de tijd voor. De keuze voor een elektrische fiets met lage instap kan daarom een goede zijn. In onze Superstores kunnen we uitgebreid advies geven welke e-bike voor jou geschikt is.

Elektrische fiets met lage instap
Je stapt gemakkelijker op en af met een elektrische fiets met lage instap.

De plek van de motor

We noemden al dat de motor ervoor kan zorgen dat het zwaartepunt van de fiets op een onhandige plek zit. Het is daarom extra belangrijk om te weten op welke plek de motor zit. De meeste elektrische fietsen hebben een middenmotor, zo kan het gewicht beter over de fiets worden verdeeld. Er zijn ook fietsen met een voorwielmotor. Met deze motor lijkt het alsof je door de bocht getrokken wordt. Wanneer je rekening houdt met de plek van je motor kun je ook beter sturen.

Draag een helm

Met het dragen van een fietshelm voorkom je helaas geen ongeluk, maar verklein je wel de kans op letsel. Op dit moment is het dragen van een helm op een elektrische fiets nog niet verplicht. Het is daarentegen geen overbodige luxe voor extra veiligheid. Speciale technologieën in de e bike helm zorgen voor een goede valbescherming. Daarnaast zijn de helmen van tegenwoordig uitgerust met reflectoren die op donkere dagen voor extra zichtbaarheid zorgen voor het verkeer om je heen. Op sommige fietshelmen zitten zelfs LED lampjes, waardoor je nog beter opvalt in het donker.

E-bike helm
Met een trendy e-bike helm ben je goed beschermd tegen vallen.

Zorg voor goede zichtbaarheid

Opvallen op je elektrische fiets is erg verstandig. Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent op je e-bike, zowel overdag, als in het donker. Met goede fietsverlichting ben je in het donker goed te zien voor omstanders, maar tegenwoordig is dagrijverlichting ook in opkomst. Dan val je overdag ook goed op.

Daarnaast kan je met je fietskleding of fietsaccessoires er ook voor zorgen dat je goed opvalt. Zoals genoemd zitten op e-bike helmen speciale reflectoren, maar ook andere accessoires als fietstassen of fietshandschoenen zijn vaak uitgerust met reflectoren. Reflectoren weerkaatsen het licht van andere bronnen. Van straatverlichting, de maan en van lampen van andere verkeersdeelnemers. Daardoor lijkt het alsof een fietsreflector licht geeft. Het vervangt niet je daadwerkelijke verlichting, maar het zorgt wel voor meer zichtbaarheid.

Fietsverlichting
Met dagrijverlichting ben je ook overdag goed zichtbaar voor verkeer om je heen.

Verken de omgeving

Als fietsland bij uitstek is het fietsen ons met de paplepel ingegoten. Hierdoor willen we nog wel eens denken dat we overal de volledige controle over hebben, maar het is belangrijk om altijd te blijven opletten bij het fietsen op een elektrische fiets. Je moet je dus bewust zijn van je omgeving en hier bijvoorbeeld je snelheid op aanpassen. Het is natuurlijk wel lastig om constant in de gaten te hebben wat er achter je bevindt, maar hier zijn tegenwoordig hele slimme oplossingen voor, zoals fietsradars of fietsspiegels.

Fietsradars

In veel auto’s heb je tegenwoordig achteruitkijk camera’s, maar voor fietsen staat dit nog in de kinderschoenen. Hier begint verandering in te komen, want er zijn een aantal fietsradars. Garmin heeft namelijk de Varia collectie op de markt gebracht. Er zijn varianten die een ingebouwd achterlicht bevatten, maar ook enkel een Varia Rearview radar. Het principe werkt als volgt. Je kan een Garmin Varia fietsradar bijvoorbeeld verbinden met je fietscomputer, zoals de Garmin Edge Explore 2. Op je fietscomputer verschijnt dan een melding van achteropkomend verkeer tot wel 140 meter afstand bij de Garmin Varia RCT715. Dit kunnen hoorbare of visuele waarschuwingen zijn. Je kan zelf instellen wat je voorkeur heeft. Mooi bijkomend voordeel van het verbinden met een fietscomputer is het feit dat je gelijk voorzien bent van een toestel om nieuwe fietsroutes te ontdekken.

De Garmin Varia radars zijn ook via Bluetooth te verbinden met een smartphone. De RCT715 kan zelfs videobeelden opnemen en opslaan van eventuele incidenten. Hiervoor moet wel de Varia app worden gedownload en worden verbonden met de radar. Een slimme fietsradar is in ieder geval een hele goede oplossing om ongelukken te voorkomen.

Garmin Varia Radar RCT715
Met de Varia Radar zie je achteropkomend verkeer aan komen en van incidenten maakt de radar zelfs opnames.

Fietsspiegels

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de eeuwenoude spiegels. Met fietsspiegels kan je net even gemakkelijker achteruit kijken. Het komt regelmatig voor dat mensen achteruit kijken door het draaien van het lichaam. De focus ligt dan niet meer op de weg voor die persoon. Op het moment dat je omkijkt bestaat de kans dat je uitwijkt naar een verkeerde kant. Kies voor een spiegel aan de linkerkant van je stuur en kijk hierin achteruit. Dan zorg je ervoor dat je niet je balans verliest en zo voorkom je eventuele ongelukken.

Op een veilige manier op een e-bike fietsen begint natuurlijk bij jezelf. Doe dus je voordeel met deze handige tips. Als steeds meer mensen dit doen, maken we het fietspad steeds een stukje veiliger.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees van Dijk

Mees van Dijk

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met wielrennen en daardoor ook bij Mantel terecht gekomen. Je hobby combineren met je bijbaan, wie wil dat nou niet? Vanuit Nijmegen maak ik vaak mooie fietsritjes, bijvoorbeeld over de Posbank of over de dijk. En tijdens de vakantie vind ik het ook erg leuk om de fiets mee te nemen. Er zijn nog een heleboel plekken waar ik op de fiets heen wil, dus nog genoeg leuks om naar uit te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen