Deel dit bericht

Topeak Ninja serie [REVIEW]: Alle accessoires, voor onderweg, in één

26 September 2019

We kunnen nog even genieten van het weer de laatste weken. Regen, maar ook veel zonnige dagen. Heerlijk om dan als content creator fietsgerelateerde producten te testen in de buitenlucht. Gelukkig liggen er regelmatig producten op mijn bureau om te testen. Waaronder nu een set accessoires van de Topeak Ninja serie. Er liggen twee Topeak Ninja bidonhouders, multitool en zadeltasje klaar. Na enige tijd rondsurfen op mantel.com, merk ik op dat alleen de Topeak Ninja CO2 fuelpack ontbreekt. Niet heel erg, ik gebruik toch een mini fietspomp. Maar goed om te weten dat ook hieraan is gedacht.

Netjes en onopvallend weggewerkt: Het Topeak Ninja systeem.
Netjes en onopvallend weggewerkt: Het Topeak Ninja systeem.

Topeak Ninja: Tijd voor verandering

Het is voor velen een struggle. Je wilt wel alle tools meenemen onderweg, maar je wilt er ook gesoigneerd uitzien. Een lastige combinatie. In dat geval heb je een aantal keuzes. De makkelijkste: neem niets mee en hoop dat er onderweg niets gebeurt. Een andere mogelijkheid, vul je zadeltasje goed en neem nog wat extraatjes in het fietsshirt mee. Of als derde optie: klik het aan een speciale bidonhouder, oftewel Ninja Topeak serie. Opgeruimd staat netjes.

Je kan natuurlijk ook fietsen met vrienden die wel alles bij zich hebben. Scheelt jou weer gewicht...

set accessoires van de Topeak Ninja serie
De set accessoires van de Topeak Ninja serie.

Hoe werkt het Ninja Topeak systeem

Topeak speelt met het Ninja systeem in op de trend van de laatste jaren. Een racefiets of mountainbike waar niet teveel aan zit. Het liefst zonder fietsbel, zichtbare kabels, zadeltasje en wat dan al niet meer (of minder). 

Ook geschikt voor mtb. Zelfs op de uitdagendste single track.
Ook geschikt voor mtb. Zelfs op de uitdagendste single track.

Een aantal accessoires zitten wel altijd op een sportieve fiets. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een fietscomputer en bidonhouders. In dit geval heeft de bidonhouder een belangrijke rol bij het Topeak Ninja systeem. Topeak heeft speciale bidonhouders ontwikkeld. Je kan namelijk accessoires aan de Topeak Ninja klikken door middel van een mooi draai -en kliksysteem. Daarbij kan je van alles klikken aan de bidonhouder van Topeak. Zoals een zadeltasje (eigenlijk is het dan geen zadeltasje meer), CO2 patronen en een multitool. 

Topeak Ninja Roadbox Zadeltas
Het topeak Ninja Roadbox zadeltasje kun je gemakkelijk aan de bidonhouder van Topeak klikken.

Ook heeft Topeak een speciale houder gemaakt die je achter je bestaande bidonhouder kan schroeven. Hierdoor maak je van bijvoorbeeld een Tacx bidonhouder een handige klikbare Topeak Ninja bidonhouder.

Goed op gewicht

Naast dat veel sportieve fietsers het design en de aerodynamica erg belangrijk vinden, is het extra gewicht ook een aandachtspunt. Elke gram minder is mooi meegenomen. Ook daar heeft Topeak met de Ninja serie rekening gehouden. De Topeak Ninja Cage SK bidonhouder weegt, net als vele andere bidonhouders, 40 gram.

Naast dat de Topeak Ninja producten er stijlvol uitzien, zijn ze niet zwaar en makkelijk te monteren.
Naast dat de Topeak Ninja producten er stijlvol uitzien, zijn ze niet zwaar en makkelijk te monteren.

Er kan ook gekozen worden voor een andere bidonhouder, namelijk de Topeak Ninja Cage X1AJ. Bij deze bidonhouder zitten twee bandenlichters. Hierdoor zit het gewicht iets hoger, maar nog steeds acceptabel, op 68 gram.De Topeak Ninja toolbox, ook wel multitool genoemd, weegt 71 gram. Het zadeltasje weegt ongeveer 45 gram en de CO2 Fuelpack weegt ongeveer 120 gram.

Al met al niet erg veel voor alles wat je nodig hebt.

Topeak Ninja monteren

Een uitgebreide how-to heeft de Topeak Ninja serie niet nodig. Een bidonhouder vastmaken op een fietsframe is niet anders dan twee schroefjes losdraaien, de bidonhouder op de juiste hoogte plaatsen en de schroefjes weer aandraaien.

Monteren gaat snel en werkt hetzelfde als bij andere bidonhouders.
Monteren gaat snel en werkt hetzelfde als bij andere bidonhouders.

Het draai -en kliksysteem, om de verschillende accessoires te bevestigen, is ook eenvoudig te gebruiken. Het gaat niet altijd even soepel, maar dat maakt het ook sterk. Het kan tegen een stootje.Klein nadeel is wel dat je met koude handen lastig de ingeklikte accessoire los krijgt. Dit vergt toch enige kracht. Voordeel is wel dat je de accessoires kan draaien waardoor ze makkelijker te hanteren zijn.

De Topeak Ninja bidonhouders

Er zijn twee verschillende bidonhouders, de standaard bidonhouder en een versie met een side cage opening. Oftewel je kan de bidon vanuit links of rechts uit de bidonhouder halen. Ideaal voor kleinere frames en  full suspension bikes. Daar heb je natuurlijk niet de ruimte om de bidon van bovenuit te pakken.

Ideaal voor mountainbikers, de Topeak Ninja side cage bidonhouder.
Ideaal voor mountainbikers, de Topeak Ninja side cage bidonhouder.

Het nadeel van de side cage bidonhouder is dat er geen bandenlichters aan de houder vastzitten. Al is dat waarschijnlijk gedaan met het idee dat deze bidonhouder voornamelijk door mountainbikers wordt gebruikt en zij hoeven niet vaak hun band te lichten.De Topeak Ninja Cage X1AJ bidonhouder beschikt wel over twee bandenlichters. Dit maakt het een handige veelzijdige bidonhouder.

Topeak Ninja toolbox

Een multitool is niet elke rit nodig, maar het is toch fijn om deze mee te nemen. Topeak houdt daar zeker rekening mee. Zo hebben zij een toolbox ontworpen voor de Topeak Ninja serie. Handig, heb je altijd een multitool bij de hand. Nog handiger is dat het setje water en modder afstotend is.

Nooit meer zonder multitool onderweg, neem gewoon de Topeak Ninja Toolbox mee.
Nooit meer zonder multitool onderweg, neem gewoon de Topeak Ninja Toolbox mee.

Ander voordeel is dat hij erg strak in de bijbehorende opbergbox zit. Dit komt door een dun rubberen bandje die ervoor zorgt dat de multitool niet kan bewegen. Geen gerammel in je zadeltasje meer.De Multitool bevat de essentiële onderdelen. Zoals 6 verschillende maten inbussleutels, T25 Torx sleutel en een kruisschroevendraaier. Er zijn multitools met meer mogelijkheden op de markt, maar deze helpt je bij bijna alle problemen zeker weer op weg.

De Topeak Ninja Toolbox T8
Met de Ninja Toolbox T8 heb je altijd een minitool voor al je noodreparaties bij de hand

Topeak Ninja Roadbox zadeltas

Zadeltasjes worden veel gebruikt door fietsers. Je kan er namelijk veel in kwijt. Naast een multitool en binnenband, vaak ook nog een doekje of wat extra tools. Bij de Topeak Ninja Roadbox is dit niet mogelijk, daar past precies een binnenband in, met een beetje geluk twee. Maar dan wordt het wel proppen. Het is dus mogelijk om een binnenband mee te nemen, maar twee stuks wordt lastig. Niet vaker dan één keer lek rijden dus, of een extra binnenband achter in je fietsshirt meenemen.

Het is een klein zadeltasje, maar er past precies één binnenband in.
Het is een klein zadeltasje, maar er past precies één binnenband in.

Het is een handige tool om toe te voegen aan je Topeak Ninja serie, maar over de maat ben ik niet echt te spreken. Het is net te klein en je kan niet alle spulletjes er in kwijt. Daar waar ik altijd graag net wat meer meeneem, gaat dat bij deze Roadbox van Topeak Ninja niet.

Het voordeel van de bidonhouder is dat er al bandenlichters opgeklikt zitten.
Het voordeel van de bidonhouder is dat er al bandenlichters opgeklikt zitten.

Ben je een prestatie gerichte wielrenner en wil je zo min mogelijk meenemen onderweg? Dan volstaat deze Topeak Ninja Roadbox. Rijd je toch voor een tweede keer lek, dan is er vast ergens een fietsenmaker of andere fietser in de buurt.

Topeak Ninja: Fraai weggewerkt maar toch alles mee voor onderweg

Je hebt een mooie gestroomlijnde fiets en onlangs geïnvesteerd in een nieuwe wielset, maar nog steeds hangt er een zadeltasje te bungelen. Tijd om die weg te halen en te kiezen voor het Topeak Ninja systeem. Alle benodigdheden fraai weggewerkt onder je bidonhouder.

Niet te vergeten, er kan ook een Topeak Ninja Fuelpack met CO2 patronen gemonteerd worden.
Niet te vergeten, er kan ook een Topeak Ninja Fuelpack met CO2 patronen gemonteerd worden.

Een bidonhouder heb je toch nodig en over het algemeen gebruiken mensen er twee. Waarom kan je die accessoire dan niet gebruiken voor meer toepassingen. Dat is precies wat Topeak dacht bij het ontwikkelen van de Topeak Ninja serie. Een mooi systeem om aan een bidonhouder handige accessoires te monteren.Een mooie oplossing om je tools mee te nemen, maar niet zo duidelijk in het zicht. Een leuk en handig hebbedingetje. 

Pluspunten Topeak Ninja

Eenvoudig meerdere accessoires koppelen aan je Topeak bidonhouder Strakke afwerking van de fiets en toch alle accessoires mee voor onderweg Degelijke materialen en hufterproof

Minpunten Topeak Ninja

Beperkte combinatie mogelijkheden omdat de meeste mensen maar twee bidonhouders hebben

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Remco Blaauw

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...