Deel dit bericht

Schwalbe MTB banden – Welke mountainbike banden heb jij nodig? [Koopgids]

Een goede mountainbike band kan een wereld van verschil maken voor zowel de recreatieve als de professionele mountainbiker. Daarom heeft Schwalbe een groot assortiment aan MTB banden met zeer geavanceerde technieken. Nu komt Schwalbe met een nieuwe lijn banden voor de mountainbike met een nieuwe samenstelling van de karkassen. Op deze manier stelt Schwalbe hun banden nog meer af op de verschillende wensen en behoeften van mountainbikers die fietsen in een groot scala aan gebieden en ondergronden.

Voordat we dieper ingaan op de manier waarop Schwalbe hun banden heeft verbeterd, is het belangrijk om eerst goed te snappen hoe een MTB band in elkaar steekt.

Doorsnede van een MTB band.

Het loopvlak is het gedeelte van de band waarmee je contact maakt met de grond. Deze moet redelijk flexibel zijn zodat de band zich goed vormt naar de ondergrond. De wang is de zijkant van de band die zorgt voor stabiliteit. Zo voorkomt de wang dat de band stabiel blijft in bochten en niet ombuigt.  Dan heb je nog de anti-leklaag die, zoals de naam het al zegt, ervoor zorgt dat de band niet snel lek zal raken.

De hiel tenslotte is het gedeelte van de band waarmee hij zich vastgrijpt aan de velg van je mountainbike wiel. De hiel kan een stevige en stugge stalen draad bevatten, dan spreken we over een draadband. Heeft de bead meerdere kleine draden of vezels en kun je deze vouwen? Dan is het een vouwband.

Schwalbe MTB banden: wat is er nieuw?

Schwalbe staat bekend om hun hoogwaardige en vernieuwende mountainbike banden. Ze zijn altijd op zoek naar verbeteringen in hun banden assortiment zodat hun MTB banden duurzamer, beter en gebruiksvriendelijker worden. Zo komt Schwalbe nu met een innovatieve methode van de opbouw van karkassen voor MTB banden, ook wel de MTB super karkas-constructies genoemd.

Schwalbe Super Race
Super is de naam voor de nieuwe MTB band karkassen van Schwalbe.

Wat is het karkas van een MTB band?

Het karkas is de binnenkant van een band. Afhankelijk van de kwaliteit van de band kan het karkas uit verschillende samenstellingen bestaan. Schwalbe staat er bekend om dat ze een hele geavanceerde en innovatieve constructie van het karkas aanbieden. Zo zijn ze met de nieuwe MTB banden gekomen met vijf geheel vernieuwde karkas constructies, namelijk: Super Downhill, Super Gravity, Super Trail, Super Ground en Super Race. Ieder soort karkas is geschikt voor verschillende soorten gebruik.

Super Downhill

Deze MTB band karkas is zeer geschikt voor de fanatieke downhill-racing fietser. Het karkas is resistent tegen harde klappen op stenen na extreme sprongen of diepe drops. Downhill atleten zullen zeer gebaat zijn bij het Super Downhill karkas want het geeft maximale controle, maximale stabiliteit en een uitstekende lekbescherming. Als je deze zomer de Alpen intrekt om vervolgens met de MTB naar beneden te knallen, dan is de Super Downhill karkas het best geschikt voor jou!

Schwalbe Super Downhil
Het Schwalbe Super Downhill karkas.

Super Gravity

Deze MTB band is perfect voor de mountainbikers die meer dan downhill willen. De band is daarom ook lichter dan de Super Downhill band. Dit karkas heeft maar liefst vijf weefsellagen onder het loopvlak. Hierbij is ook het SnakeSkin-weefsel aangebracht wat zorgt voor meer lekbescherming ten opzichte van de Super Downhill. De extra Apex laag in de zijkant verhoogt de stabiliteit. Het karkas biedt een perfecte demping met hoge stabiliteit dankzij de robuustheid.

Schwalbe Super Gravity
Het Schwalbe Super Gravity karkas.

Super Trail

Het Super Trail karkas biedt de meest veelzijdige constructie die geschikt is voor All mountain tot Enduro. Dankzij het lekbestendige SnakeSkin-weefsel van hiel tot hiel gecombineerd met Apex versterkte zijwanden vangen deze buitenbanden alle klappen moeiteloos op. Je hoeft daarbij dus ook niet bang te zijn voor stootlek. Het Super Trail karkas biedt eindeloze stabiliteit en vertrouwen voor de meest uitdagende trails. Dus als je op zoek bent naar een karkas die geschikt is voor de meeste mountainbike disciplines, dan is de Super Trail perfect voor jou!

Schwalbe Super Trail
Het Schwalbe Super Trail karkas.

Super Ground

De Super Ground is niet kapot te krijgen. Dit lichte en flexibele karkas heeft namelijk van hiel tot hiel een SnakeSkin weefsellaag. Deze compound is het meest allround voor XC, mocht je sneller willen dan kun je het beste kiezen voor Super Race. Hierdoor is de buitenband volledig beschermd tegen insnijdingen en lekrijden en wordt het gewicht laag gehouden. De hypermoderne Super Ground is daardoor bij veel mountainbike disciplines te gebruiken, van XC tot All Mountain. De Super Ground is dus het ultieme karkas voor een combinatie van laag gewicht, soepelheid en lekbescherming. Hierdoor hoef jij je nergens zorgen om te maken als je over snelle trails raast.

Schwalbe Super Ground
Het Schwalbe Super Ground karkas.

Super Race

De Super Race is de perfecte constructie voor de cross country wedstrijd racers, waarbij de focus ligt op snelheid. Het karkas zorgt voor een uitstekende controle en een uiterst lage rolweerstand waardoor je dus zo snel mogelijk kunt gaan. Door de lichte en soepele mix van materialen absorbeert dit karkas hobbels alsof het niks is. Hierdoor zul je ten alle tijden de grip behouden. Mocht je qua snelheid alles uit jezelf willen halen en al je persoonlijke records willen verbreken? Dan past de Super Race perfect bij jou!

Schwalbe Super Race
Het Schwalbe Super Race karkas.

De compound van de Schwalbe MTB band

Naast de binnenkant van de MTB banden is de buitenkant natuurlijk net zo belangrijk. Het deel van de band dat je dus met het blote oog makkelijk kunt zien wordt ook wel de compound genoemd. Een compound is de rubbersamenstelling van de band. Vaak combineren fabrikanten bepaalde rubbersoorten en materialen om een compound te krijgen die precies voldoet aan de gebruikseisen en een goede combinatie van alle eigenschappen heeft.

De compound bepaalt de hardheid van het rubber en daarmee ook de slijtage gevoeligheid. Schwalbe geeft haar compounds de noemer ‘Addix’.

Schwalbe Compound
De rubbersamenstelling waar de buitenkant van de band van gemaakt is wordt ook wel de compound genoemd.

Harde rubbers slijten minder snel dan zachte rubbers. Maar de zachte rubbers zorgen dan weer voor meer grip tijdens het mountainbiken. Wanneer je midden door de bossen over glibberige ondergronden fietst is het natuurlijk zeer belangrijk om een zo goed mogelijke grip te hebben.

Zo heb je bij Schwalbe wederom veel keuze uit het soort compound dat je kiest voor jouw mountainbike rit.

Addix Speed

De Addix Speed rubbersamenstelling is te te herkennen aan de rode streep over de band. Deze compound voor crosscountry wedstrijdrijders heeft een zeer lage rolweerstand, waardoor je over de trails vliegt. Hiernaast is de Addix Speed in verhouding met de zeer lage rolweerstand erg robuust en duurzaam.

Met de Addix Speed compound vlieg je over de trails.

Addix SpeedGrip

Als er een lichtblauwe streep over de band loopt dan heb je te maken met de Addix SpeedGrip rubbersamenstelling. Deze universele rubbersamenstelling is veruit het breedst inzetbaar. Denk aan disciplines als XC, All Mountain en Trail. De Addix SpeedGrip heeft bij intensief gebruik een lange levensduur, maar biedt ook zeer veel grip en snelheid. Het is onmogelijk om de perfecte balans tussen alle gewenste eigenschappen te vinden, maar met de Addix SpeedGrip komt Schwalbe erg dichtbij!

Met de veelzijdige Addix Speed Grib hoef je niet bang te zijn dat je met je mountainbike moet gaan lopen.

Addix Soft

De Addix Soft rubbersamenstelling blinkt uit in grip en rol-eigenschappen. Hiernaast kent de Addix Soft ook een erg goede demping en goede duurzaamheid. Hierdoor slaat deze rubbersamenstelling de brug tussen verschillende disciplines. Deze rubbersamenstelling past uitstekend binnen de wereld van Enduro en Downhill, maar ook binnen de wereld van All Mountain en Trailriding is Addix Soft zeer geliefd.

Schwalbe Addix Soft
Schwalbe banden met Addix Soft compound zijn breed inzetbaar.

De keuze voor een geschikte banden set

We hebben gezien dat de banden van Schwalbe bestaan uit allerlei verschillende technieken. Zo kun je je band afstemmen op een bepaalde karkas en het soort compound. Wanneer je op een rijtje hebt welke karkas en welke compound het beste bij je passen dan is het zaak om de keuze te maken tussen het soort band. Kies je voor de Racing Ralph, de Racing Ray of toch de Rocket Ron?

Combinatie Schwalbe mountainbike banden voor Nederlandse bodem

VoorbandAchterbandVoor- en nadelen van deze combinatie
Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLERacing Ralph Addix Speed Super Race TLE De door Schwalbe speciaal ontworpen combinatie voor crosscountry mountainbiken. Het agressieve profiel van de voorband zorgt voor perfect stuurgedrag. En de supersnelle maar oersterke achterband zorgt voor snelheid met behoud van grip.
Rocket Ron Addix SpeedGrip Super Ground TLERacing Ralph Addix Speed Super Ground TLEHet hele jaar door goede grip. Dankzij de Racing Ralph achter houd je een lage rolweerstand, maar ook goede grip in natte omstandigheden. Deze combinatie is ideaal als je het hele jaar door fietst met wisselende omstandigheden.
Rocket Ron Addix Speed Super Race TLEThunder Burt Addix Speed Super Race TLEDe perfecte combinatie van grip, een laag gewicht en een lage rolweerstand. Snelle combinatie met zeer precies stuurgedrag voor onder andere crosscountry wedstrijden. Alleen in natte omstandigheden schiet de Thunder Burt tekort.
Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLEThunder Burt Addix Speed Super Ground TLEIdeaal voor droog of licht vochtig weer. Dankzij de Racing Ray voldoende grip op de voorband terwijl de Thunder Burt  voor veel tractie zorgt. Ook hier kan –  als het echt nat is – de Thunder Burt tekort schieten.
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Schwalbe MTB banden – Welke mountainbike banden heb jij nodig? [Koopgids]”

 1. Bij bijna elke band wordt een lage rolweerstand genoemd. Dit is misleidend want onderling verschillen de banden best veel!
  De thunder burt is door kleine noppen niet te overtreffen in snelheid, maar alleen voor droog parcours. Banden met enorme noppen zijn trager maar hebben meer grip in de modder.

  1. Hey Bart,

   Wat je zegt klopt inderdaad, wij hebben daarom ook niet naar de banden in de Schwalbe lijn gekeken, maar naar banden van concurrenten die voor hetzelfde gebruik bedoeld zijn. Als je die banden vergelijkt valt op dat de Schwalbes een lagere rolweerstand hebben dan de concurrenten. Overigens is dit niet in alle gevallen zo.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen