Deel dit bericht

Mio Cyclo 215 HC [REVIEW]: Eenvoudige en gebruiksvriendelijke fietscomputer

28 Augustus 2019

Er is veel keus als het gaat om fietscomputers. Verschillende modellen van verschillende merken. Een goede keuze maken wordt daardoor lastig. Wel kun je, door jezelf een aantal vragen te stellen, snel filteren. Er zijn eenvoudige fietscomputers met alle basis functies. Maar je kan ook kiezen voor een fietscomputer met uitgebreide functies, zoals een navigatie functie. Mio heeft verschillende fietscomputers op de markt gebracht en heeft nu met de Cyclo 215 HC een mooi instapmodel gelanceerd, geschikt voor allerlei type fietsers.

Fietscomputer met navigatie

Van mijn huidige fietscomputer weet ik dat deze accuraat is wat betreft navigatie. Rechts is rechts en links is links, dit gaat eigenlijk nooit fout. Om dit ook bij de Mio Cyclo 215 HC te testen, heb ik de twee fietscompFuters naast elkaar op mijn stuur gemonteerd.

De Mio Cyclo 215 HC en de bijgeleverde sensoren.
De Mio Cyclo 215 HC en de bijgeleverde sensoren.

Met twee fietscomputers op een racefietsstuur word je soms raar aangekeken en er worden hier en daar wat grappen gemaakt. Maar het is zeker een goede manier om de Mio Cyclo 215 HC te testen.

Goed vergelijkingsmateriaal dus. Geeft de Mio aan dat ik rechts moet, doet mijn huidige fietscomputer dat dan ook? Bij de eerste rit was dit niet het geval. De Mio Cyclo 215 HC mistte een aantal afslagen. Het duurt daarna ook even voordat deze de weg weer heeft gevonden.

Een duidelijk en helder scherm, makkelijk af te lezen tijdens het fietsen.
Een duidelijk en helder scherm, makkelijk af te lezen tijdens het fietsen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De eerste indruk van de fietsnavigatie is minder goed dan verwacht. Tijd om te kijken of er een update beschikbaar is. Er staat geen update klaar en online kan ik ook niets vinden. Tijd om nog een rondje te rijden, wie weet was het een valse start.

De kleuren van de Mio Cyclo 215 HC zijn erg scherp.
De kleuren van de Mio Cyclo 215 HC zijn erg scherp.

Deze rit gaat goed en na verloop van tijd zet ik mijn eigen fietscomputer uit. Ik kan volledig op de aanwijzingen van de Mio Cyclo 215 HC vertrouwen. Rechts is rechts en links is links. Ook als ik zelf een fout maakt loodst de fietscomputer mij binnen een aantal seconden terug naar de route.

Een valse start maar een goede comeback.

De Mio Cyclo 215 HC inclusief sensoren

Een fietscomputer met navigatiefunctie is niet het enige wat belangrijk is. Het is fijn om te weten hoe hard je fietst en voor de prestatiegerichte fietser is het zelfs mogelijk om je cadans te meten.

Door de snelheidsmeter weet je continu hoe hard je fietst.
Door de snelheidsmeter weet je continu hoe hard je fietst.

Er wordt namelijk een cadanssensor en snelheidssensor bijgeleverd. Daarnaast krijg je er ook een hartslagmeter bij. Alle ingrediënten om een goede tocht te kunnen maken.

Groot kleurenscherm

Hoewel de Mio cyclo 215 HC groter is dan de gemiddelde fietscomputer, komt dat het kleurenscherm zeker ten goede (3.5 inch). Tijdens volle snelheid is het scherm goed af te lezen. Als de zon op het scherm schijnt is er enigszins reflectie, maar het scherm is nog voldoende af te lezen.

Tijdens het fietsen heb je weinig last van de weerkaatsing van de zon.
Tijdens het fietsen heb je weinig last van de weerkaatsing van de zon.

De verschillende informatie op de fietscomputer is duidelijk af te lezen. Daarnaast is deze ook makkelijk te bedienen. Grote touch-knoppen want de Mio Cyclo 215 HC heeft maar één fysieke button. Die button is geschikt om terug naar de vorige pagina te navigeren.

Op de Mio Cyclo 215 HC zit een grote fysieke knop.
Op de Mio Cyclo 215 HC zit een grote fysieke metallic knop.

Te zwaar?

In vergelijking met andere fietscomputers is de Mio Cyclo 215 HC vrij zwaar. 151 gram schoon aan de haak. Gemiddeld gezien ongeveer 70-80 gram zwaarder dan andere fietscomputers. Het is misschien niet de beste keuze voor een prestatiegerichte wielrenner, maar de Mio Cyclo 215 HC is zeker geschikt voor veel andere avontuurlijke fietsers. Bijvoorbeeld voor mountainbikers en toerfietsers.

Een grote fietscomputer die tegen een stootje kan.
Een grote fietscomputer die tegen een stootje kan.

Accuduur van de Mio Cyclo 215 HC

Een goede fietscomputer heeft een lange accuduur. Niets is zo vervelend als een lege of bijna lege accu. De accuduur van de Mio Cyclo 215 HC zou ongeveer 10 uur zijn. Bij intensief gebruik is de accu na ruim 9 uur leeg, iets korter dan de beloofde 10 uur.

Ongeveer 9 uur accuduur, afhankelijk van het gebruik.
Ongeveer 9 uur accuduur, afhankelijk van het gebruik.

De accu’s van concurrenten gaan gemiddeld langer mee, tussen 15 en 20 uur. De Mio Cyclo 215 HC moet iets vaker opgeladen worden. Maar wie rijdt er een ronde van 10 uur of meer aan een stuk?

Het menu

Snel navigeren is erg makkelijk op de Mio Cyclo 215 HC. Het zijn duidelijke knoppen, die zelfs tijdens het fietsen makkelijk te gebruiken zijn. Iets meer achtergrond licht nodig? Dit is eenvoudig via het menu te realiseren.

Verschillende instellingen zijn gemakkelijk te vinden, er kan snel en simpel door het menu genavigeerd worden. Hierdoor zijn de instellingsmogelijkheden beperkter, maar wel overzichtelijk.

Het menu van de Mio Cyclo 215 HC.
Het menu van de Mio Cyclo 215 HC.

De Mio Cyclo 215 HC beschikt over veel mogelijkheden. Dit zijn stuk voor stuk features om het fietsplezier te vergroten.

De Suprise Me functie

Routes bedenken voor een volgende fietstocht kan soms lastig zijn. Vaak val je terug op eerder gekozen routes, want dan kan je het beste inschatten of je het vol kan houden.

Klik op het vraagteken en ga opzoek naar nieuwe routes.
Klik op het vraagteken en ga opzoek naar nieuwe routes.

Mio heeft daarvoor een mooie feature ontworpen. De Suprise Me functie. De perfecte mogelijkheid om eens een andere route te proberen. Je kan zelf de afstand bepalen of juist aangeven hoeveel uur je wilt fietsen. Met een maximum van 200 kilometer. De Mio Cyclo 215 HC berekent vervolgens drie routes.

Drie verschillende routes, kiezen maar!
Drie verschillende routes, kiezen maar!

Die routes kan je vervolgens bekijken en op basis van afstand en hoogtemeters bepalen welke route je wilt rijden. Op die manier blijf je nieuwe wegen ontdekken en vergt het niet veel creativiteit om een nieuwe route te vinden.

Mio Cyclo 215 HC: Tracks

De Surprise Me functie is een leuke feature om nieuwe wegen te ontdekken, zeker in een onbekend gebied. Een andere manier om nieuwe routes te vinden is door gebruik te maken van de Mio Share website.

Een weekendje naar de Franse Alpen? Struin eens rond op Mio Share en vindt de beste route opties. Even downloaden en uploaden naar je fietscomputer, tijd om te rijden!

Bij de optie 'tracks' vind je vorige routes terug, maar ook gedownloade routes.
Bij de optie 'tracks' vind je vorige routes terug, maar ook gedownloade routes.

Verschillende gebruikersprofielen

De Mio Cyclo 215 HC is voor meerdere type fietsers geschikt. Sportieve fietsers kunnen er mee uit te voeten, maar ook avontuurlijke fietsers op hun trekkingsfiets. Wil je een mooie tocht maken op een elektrische, dan is deze navigatie ook zeer geschikt.

Op een elektrische fiets past de Mio Cyclo 215 HC ook.
Op een elektrische fiets past de Mio Cyclo 215 HC ook.

Door gebruik te maken van meerdere gebruikersprofielen kan de fietscomputer gebruikt worden door meerdere fietsers. Maar ook voor verschillende doeleinden. Ook hardlopers zouden de Mio Cyclo 215 HC kunnen gebruiken.

Lang avontuur voor de boeg, ook dan kan je vertrouwen op de functies van de Mio Cyclo 215 HC.
Lang avontuur voor de boeg, ook dan kan je vertrouwen op de functies van de Mio Cyclo 215 HC.

Mio Cyclo 215 HC gebruiksvriendelijke fietscomputer

Als je kiest voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding dan is de Mio Cyclo 215 HC een goede keuze. Het grote overzichtelijke scherm zorgt ervoor dat je altijd alles kan zien, ook tijdens hogere snelheden. De grote touch-knoppen zijn makkelijk te bedienen, hierdoor levert het geen gevaarlijke situaties op tijdens het fietsen. De fietscomputer is geschikt voor avontuurlijke fietsers, zoals mountainbikers, en toerfietsers.

Overzichtelijk en goed af te lezen dashboard.
Overzichtelijk en goed af te lezen dashboard.

De Mio Cyclo 215 HC is minder geschikt om te gebruiken op je racefiets als je een prestatiegerichte wielrenner bent. Dit komt voornamelijk door het gewicht en de grootte van de fietscomputer.

Er worden wel een aantal sensoren meegeleverd. Dit maakt het wel mogelijk om meer prestatie gericht te rijden, maar het blijft beperkter dan bij andere concurrenten.

Benieuwd naar welke fietscomputer geschikt is voor jou, doe onze keuzehulp.

Bij de fietscomputer wordt een hartslagmeter bijgeleverd.
Bij de fietscomputer wordt een hartslagmeter bijgeleverd.

Pluspunten Mio Cyclo 215 HC fietscomputer

Betaalbare fietscomputer met navigatie eenvoudige bediening en menustructuur Goed werkende 'Surprise Me' functie

Minpunten Mio Cyclo 215 HC fietscomputer

Geen koppeling met smartphone

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Remco Blaauw

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...