Mantel 80 jaar: onze geschiedenis

In 1938 opent Dick Mantel de deuren van de eerste Mantel-vestiging. In Arnhem, aan de Burgemeester Weertsstraat, hielp hij zijn eerste klanten in zijn werkplaats.
Tijdens WO II kwam op 16 december 1944 een uit koers geraakte Duitse V1-bom terecht op de Burgemeester Weertsstraat. Gelukkig vielen er geen doden, maar de schade was groot. Van de Mantel fietsenwinkel was niets over.
Een nieuwe generatie. Tot grote blijdschap van Dick Mantel wordt Jules Mantel op 9 mei 1946 geboren in Arnhem.
Na WOII was er weinig over van Arnhem. Alles moest herbouwd worden, dus ook de Mantel-vestiging. Dick Mantel leende 8000 gulden om een pand aan de Van Lawick van Pabststraat te kopen. De heropening in 1949 werd, zoals alle heropeningen uit die tijd, met veel enthousiasme begroet in de buurt.
Na de oorlog was er geen ruimte voor luxe. In een houten schuurtje zonder isolatie hielp Dick de eerste klanten.
Ons motto is om elke dag een beetje beter te worden. Dat begon al bij Dick Mantel die zijn kennis goed bij wist te houden. Hij volgde trouw talloze cursussen zoals bij deze Saks Motoren in 1961.
Mede dankzij de cursus gingen naast fietsen nu ook de Mobyletten snel over de toonbank. Zoveel zelfs dat Mantel in Gelderland bekend stond als de plek voor Mobyletten.
Met een aantal mooie jaren achter de boeg was het tijd om de winkel op de Van Lawick van Pabststraat te verbouwen. Na de feestelijke heropening stuurde Dick Mantel natuurlijk nog wel een bedank-kaartje naar de mensen die naar de heropening waren gekomen.
Na het overlijden van zijn vader treed de 27-jarige Jules Mantel op 23 augustus in de voetsporen van zijn vader. Hij neemt de Mantel-vestiging aan de Van Lawick van Pabststraat over.
Jules geloofde erg in sponsoring om meer naamsbekendheid te genereren. De grote Arnhemse wielerclub Reto was de eerste club die we gingen sponsoren.
Tijdens een technische avond met Reto Arnhem kwam niemand minder dan Ernesto Colnago, de oprichter van het beroemde racefietsmerk Colnago, bij ons op bezoek.
In 1982 openden we de tweede vestiging van Mantel in Elst, net onder Arnhem. De eerste vestigingsmanager was Guus.
Tegenwoordig rijden we rond met meerdere busjes en auto’s met Mantel reclame erop. Maar de allereerste auto met reclame was deze mooie Toyota Land Cruiser… Hij werd voornamelijk gebruikt om de zonen van Jules naar BMX-wedstrijden te brengen.
In 1989 verkochten we ook 4-wielers. Geen auto’s natuurlijk, wel skateboards. Jules liet ter promotie (en omdat het leuk was) zelfs een half pipe bouwen voor de winkel bij de Van Lawick van Pabststraat.
In 1991 verkochten we de eerste MTB’s. Toen noemden we dat nog massaal ATB’s. Jules sponsorde een groep actieve MTB’ers uit de regio. Degene die op dit moment de fietskleding maakt bij Mantel fietste toen fanatiek mee met deze groep.
We openden op de stationsstraat in Arnhem een tijdelijke vestiging. Daar verkochten we op vrijdag en zaterdag tweedehands fietsen. Toen de bouw van het nieuwe centraal station in Arnhem begon werd deze vestiging gesloten.
Op de Overmaat openden we een nieuwe vestiging. Voor de medewerkers werd hier zelfs een echte skihut geplaatst waar heerlijke tosti’s werden gebakken tijdens de lunch.
Dick Mantel en Olaf Heller richten hun eigen bedrijf op; Izibike. Een online webshop voor fietsen. Hiermee werden de eerste ervaringen opgedaan op het gebied van E-commerce.
Voor 2005 verkochten we nog geen sport-onderdelen bij Mantel. Dat veranderde nadat we De Winter Wielersport in 2005 overnamen. Een verbreding van het assortiment en de start van iets moois.
De huidige eigenaren van Mantel, Dick Mantel en Olaf Heller leerden elkaar kennen in 1993. Ze bleken niet alleen goede vrienden, het klikte zakelijk erg goed. Daarom namen ze in 2006 het stokje over van Jules Mantel.
Mede dankzij Izibike geloofden Dick en Olaf in de groeipotentie van E-commerce. In 2007 registreerden ze om die reden Mantel-Bikeparts.nl. Op dat moment nog geen webshop waar je alles voor de fiets kon bestellen, maar een catalogus met verschillende producten.
Mantel-Bikeparts.nl, dat later werd omgezet naar de huidige website Mantel.com, werd een webshop. Eindelijk kon je bij Mantel vanuit huis een bestelling plaatsen. Inmiddels de best beoordeelde online fietsenwinkel van Nederland!
Online bestellen is altijd handig. Maar als fietser wil je soms ook alles aanraken, voelen en testen. Om dit mogelijk te maken openden we in 2014 onze eerste Superstore in Arnhem. Nog steeds de grootste fietsenwinkel van Nederland.
Na een sterke online groei in Nederland besluiten we de grenzen over te gaan. We openen in 13 landen een webshop.
Naarmate we steeds harder groeiden hadden we ook meer kantoorruimte nodig. Dat begon met een klein gebouw tegenover de Superstore in Arnhem. Maar daar groeiden we al snel uit. Wat inmiddels het hoofdkantoor werd genoemd verhuisde naar de Simon Stevinweg. In een ruimer jasje waar we nog wel even in kunnen doorgroeien.
Op 1 april 2017 openen we onze tweede superstore, dit keer in Den Bosch. Met 3.500m2 aan fietsplezier zijn we de grootste fietsenwinkel in Brabant.
Op 1 april 2017 openen we vlakbij Arnhem, in Oosterbeek, een servicepunt. Hiermee kunnen we klanten uit die regio nog beter van dienst zijn voor reparaties en onderhoud.
Op 8 april winnen we het Arnhems compliment. Dat is een prijs voor lokaal maatschappelijk betrokken ondernemen. Omdat het een kei van een prestatie was kregen wij een gouden kei als beloning.
Izibike was altijd al een dochteronderneming. Maar voor onze klanten, en ook een beetje voor onszelf, vonden we het duidelijker om onder 1 merk verder te gaan; Mantel.
In 2018 vieren wij de 1.000.000ste(!) online bestelling. En dat vraagt om een feestje…