Deel dit bericht

Industrielagers vervangen kun je zelf! – Techcenter

Het vervangen van de industrielagers, bijvoorbeeld in je naven, is een klus die vaak wordt uitbesteed aan een fietsenmaker. Maar waarom eigenlijk? Je vervangt deze lagers met hetzelfde gemak zelf. Hoe? We leggen je in deze blog uit hoe je zelf de wiellagers van je fiets kan vervangen. Industrielagers vervangen? Dat kun jij voortaan gewoon zelf!

Inhoudsopgave industrielagers vervangen

1. Benodigd gereedschap
2. Lagers demonteren
3. Welke lagers?
4. Lagers monteren

1. Benodigd gereedschap

Om lagers op de juiste manier te vervangen heb je een lager demontage– en montageset nodig. Met een hamer en schroevendraaier kom je een heel eind, aan te bevelen is het echter niet.

2. Lagers demonteren

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook voor het vervangen van industrielagers. Om lagers uit te demonteren gebruik je een lagertrekker zoals in de Cema Bearing Kit zit. De trekker klem je in de lager waarna je ‘m verwijderd zonder de naaf of body te beschadigen. Een minder subtiele manier is de lagers met behulp van een schroevendraaier en hamer uit de naaf te slaan.

Er zijn naven die om specifiek gereedschap vragen. Bijvoorbeeld de populaire DT Swiss 240S naven. Aan de aandrijfzijde van de achternaaf zit namelijk een ring die alleen met een speciale tool verwijderd kan worden. Gereedschap dat vrij prijzig is. Check dus van tevoren, bijvoorbeeld op de website van de fabrikant, of je speciaal gereedschap nodig hebt.

3. Welke lagers?

Een industrielager bestaat uit 6 onderdelen:

 • Buitenschaal
 • Kogels
 • Binnenschaal
 • Verdeelring
 • Lagervet
 • Afdichtringen

Industrielagers vervangen - exploded viewIn fietswielen zie je twee soorten industrielagers: de groef-kogellager en hoek-contact lager, ook wel aangeduid als cup-cone. In 99% van de wielen zitten groef-lagers. Deze lagers zijn redelijk goedkoop en hebben een lange levensduur. Hoekcontact-lagers kom je niet zo veel tegen, vooral vanwege de hogere prijs. Terwijl dit wel een goede lager is, juist voor in wielen. Door de hoek waarin de lagers staan, is een hoekcontact-lager beter bestand tegen zijwaartse krachten. De krachten die vrijkomen als je aanzet of door een bocht gaat. Om te bepalen welke lagers je nodig hebt, kijk je naar de code op de lagers. De code van een groef-kogellager begint altijd met een 6, die van een hoek-contactlager begint met een 7.

Afdichting

Naast verschillende lagers, zit er ook verschil in de afdichting. Het meest voorkomend is de 2RS afdichting: een lager met aan beide kanten een spatwaterdichte (rubberen) seal. Mavic gebruikt in sommige wielen een metalen afdichting. Een afdichting die alleen stof buiten houdt. In fietswielen zijn industrielagers met een spatwaterdichte afdichting voldoende, zolang je maar niet met een hogedrukspuit op de lagers spuit. Beter afgedichte lagers geven meer weerstand en zie je daarom niet veel terug in fietsonderdelen. Metalen afdichtingen zijn alleen geschikt als deze naar elkaar toe wijzen in een afgedichte ruimte. Bijvoorbeeld in een voornaaf.

4. Lagers monteren

We kunnen het natuurlijk helemaal uitschrijven. Makkelijker is het om de onderstaande video’s van Cema te bekijken. In de eerste video zie je hoe je lagers in een naaf perst. In het tweede filmpje hoe je lagers in een body perst. Belangrijkste is dat je de lagers recht houdt zodat de druk goed verdeeld wordt en de naaf niet beschadigt. Ook vuil is uit den boze. Zorg je dat de lagers en naaf schoon zijn en de lagers recht de naaf in gaan. Doe je dat, dan kan er niks misgaan bij het industrielagers vervangen!


Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

66 fietsers over “Industrielagers vervangen kun je zelf! – Techcenter”

 1. mij werd verteld in de werkplaats dat mijn lagers niet vervangen konden worden… ze zaten vast aan het wiel? Ik moest een nieuwe wielset aanschaffen… klopt dit wel?

   1. Goedemorgen Freek,
    Gaat om een dt 240s, race(fiets) standaard 28 gaats achternaaf. Zo’n zelfde als die fast forward gebruikt in de wielen. Gr Harm

    1. Hoi Harm, bedankt voor je snelle antwoord. De lagermaat die je nodig hebt is 6802, de afmetingen daarvan zijn: 15x24x5mm. Je kunt de lagers van Cema nemen, die vind je in ons assortiment. De originele lagers van DT Swiss hebben we helaas niet in ons assortiment, deze kun je bij een aantal andere aanbieders wel vinden. Het artikelnummer is: 7613052212616. Groet, Freek

     1. Goedemiddag Freek, bedankt voor je antwoord. Weet je zeker dat dit de goede maat is, ik ben ergens anders voor de 240s de maat 27×37×7mm tegengekomen?! Is de maat die jij opgeeft niet van de 350 serie?! Groet Harm

     2. Hallo Harm, ik snap dat je twijfelt. Ik kom ook verschillende verhalen tegen in mijn zoektocht. Sommige aanbieders geven aan dat lagercode 6802 voor de voornaaf bedoeld is, terwijl anderen aangeven dat deze in de achternaaf moet. De afmetingen die je zelf aandraagt, kwam ik inderdaad ook tegen. Die heeft lagercode 6902. Ik vermoed dat 6802 de juiste is, maar we kunnen het beste het zekere voor het onzekere nemen. Je zult de oude lagerring dus even moeten opmeten. Ik heb daarom helaas ook geen antwoord op je vraag omtrent de 350-lagers in de 240-naaf. Meten is weten (en hij moet er toch uit)! :) Groet, Freek

     3. Hallo Freek, mooi hè al die verschillende maten ;-) Maar idd, ik trek ze er wel even uit en kom er binnenkort wel even mee langs. Alvast bedankt voor de medewerking! Gr Harm

   1. Sorry, ik was waarschijnlijk niet duidelijk in mijn vraagstelling. Ik heb nu DT-Swiss wielen van Cube met industrie lagers. Maar de lagers in het achterwiel slijten erg snel. Ik rijd er dagelijks met m’n mountainbike naar het werk. Ik ben daarom opzoek naar lagers die langer meegaan en de tools om ze zelf te kunnen wisselen. Mijn fiets heeft in maart een beurt gehad en ik begin inmiddels het lager al weer te hoer al ik het wiel vrij laat lopen.
    Ik wilde kijken of ik van een groef-kogellager kan swithen naar hoek-contactlagers in het achter wiel. Dat geld ook voor mijn andere mountainbike, omdat deze erg vlug speling heeft op de lagers in het achterwiel. Beide fietsen hebben industrielagers

    1. Hoi Albert,

     Bij een hoek-contactlager is er een conus nodig om de lager vrij van speling te houden. Het is niet mogelijk om deze constructie op jouw wiel te zetten en daardoor is de enige optie voor jou om er groef-contactlagers in te zetten. Wat de levensduur van lagers nog wel kan verbeteren is om ze goed in te smeren met lagervet en dit ook regelmatig te doen. Daarnaast is het raadzaam om je fiets nooit als die nat is in een koude schuur te zetten. Na het fietsen in de regen, of na het poetsen, moeten de fiets en in het bijzonder de naven van je wielen droog gemaakt worden. Als je dit gedaan hebt, de fiets plusminus 2 uur in huis (bij kamertemperatuur) laten staan om hem goed te laten drogen.

     Groet,
     Hidde

     1. Beste Kees, mij is hetzelfde verteld: lagers zitten vast aan het wiel en dus een nieuw wielset. Het gaat om PR-2 wielset van Giant. Klopt dit wel want het is een dure aangelegenheid. Gr Dimitri

     2. Hallo Dimitri,

      Jouw wielen hebben dan een cup-conus naaf. In dit geval is een deel van het lager “de cup” deel van de naaf. Wanneer de cup inloopt/verslijt dan kan deze niet vervangen worden en heeft het ook geen zin om de kogeltjes of de conus te vernieuwen.

      Groet, Remi

 2. Hallo,
  Mijn voorwiellagers van de fulcrum racing quattro carbon draaien niet meer zo mooi rond.
  Verkoopt mantel voor dit type wielset voorwiellagers?
  Welk gereedschap is er allemaal nodig om het spul te (de)monteren?
  Groet Ferit

  1. Hallo Thomas,

   Je kunt bijvoorbeeld de lagers van Cema Bearing gebruiken. Je hebt lagers met lagercode 6000 nodig. Mocht je die van je voorwiel willen vervangen, dan heb je die met code 6803 nodig. Succes met het vervangen!

   Groet, Freek

 3. Hallo, ik heb de volgende wielset: Answer Atac MA, 28/28 Spokes, 15mm / X12 . Kunnen jullie me vertellen welke lagers hier in gaan? Fietsenmaker rekent hier een flinke kostenpost voor terwijl ik dit denk ik best zelf kan, met industrielagers.

  1. Hoi Alexander,
   Ik heb rond gezocht op het internet of ik dit kan achterhalen, echter vind ik nergens een techdoc of enige informatie over deze wielset. Je zou de lagers eruit kunnen halen en deze zelf opmeten. Zowel de buiten als binnenmaat en de hoogte zijn van belang.
   Mocht je verder nog vragen hebben dan mag je hier altijd over bellen, mailen of voor langs mogen komen.
   Groet, Michiel

   1. Voor degenen die dit ook zoeken (in de toekomst):
    de Cube Stereo beschikt over Answer naven. Hierin gaan 2x 61903 LLB 1rs in achterwiel, 2x 6902 2rs in de achternaaf. in het voorwiel 2x 6804 2RS . de lagers hebben een ABEC 5 gradatie.

    1. Hoi Alexander,

     Bedankt voor het opmeten, dat scheelt een hoop werk in de toekomst ;)
     Met nieuwe lagers zal alles weer op rolletjes gaan, dus veel plezier met fietsen!

     Groet, Hidde

 4. hoi,

  heb deze wielset Mantel 50mm Full Carbon Clincher Racefiets Wielset.
  Welke lagers heb ik in dit geval nodig voor het voorwiel, deze moeten vervangen worden ivm speling.

  alvast bedankt.

  1. Hoi EJ,

   De klantenservice heeft het even voor je uitgezocht: Lagers voor 2 stuks 19x10x7mm (MR 1910-2RS, ofwel 68300) en de lagers achter: 1 maal 24x15x5 (61802 2RS, ofwel 6802) en 1 maal 28x15x7 (61902 2RS, ofwel 6902).

   Succes met klussen!

 5. Beste mantel, ik heb een wieldet ZPEED ALU 42 MM waarvan er op het achterste wiel speling zit. Ik vind ook dat het wiel minder soepel draait. Ik wil nu zelf de body vervangen. Of wat moet ik doen? En welke body past? Het is voor 10speed. De originele body is veltec 818 RS zwart, industriële lagers. Alvast bedankt!

  1. Hoi Geert,

   De klantenservice heeft overal voor je gezocht, maar we kunnen je helaas niet verder helpen. We kunnen geen informatie vinden over jouw body. Niet in onze eigen systemen en ook niet in die van onze leveranciers. Het beste kun je, als dat mogelijk is, even langs een van onze superstores komen. Daar kunnen we precies kijken en meten of we voor jou iets kunnen betekenen.

 6. Beste Mantel,

  Ik heb een vraag over het verwijderen van industrielagers uit mijn Bulls wild edge 2 frame (2017 model). De lagers van het kantel mechanisme zijn aan vervanging toe en deze zijn van het type “Z” type, met een metalen buiten seal.
  Bij de eerst versie van de Wild edge was het eenvoudig om de lagers te verwijderen met een standaard verwijder tool. En met de juiste Cema persen zo te vervangen.
  Bij het nieuwe model van de Wild edge is het niet zo eenvoudig. In de ruimte achter de lagers zit een soort buisje die bus die door de lagers gaat meer ondersteund (zat dus niet in eerst generatie wild edge). Ik kan wel met een blinde lagertrekker achter het lager komen, maar deze komt er niet uit. Niet zo eenvoudig als de lagers uit het wiel zoals in het Cema filmpje.

  Heeft een van jullie bij Mantel dit probleem als eens ondervonden in de werkplaats en is het jullie gelukt om deze lagers uiteindelijk te verwijderen?

  Ik ben benieuwd of jullie me zouden kunnen helpen met advies?

  Alvast bedankt!

  Werner

  1. Beste Werner,

   We hebben het voor je geprobeerd uit te zoeken. We kunnen je helaas niet via de blog helpen. Het beste kun je met je fiets langs onze werkplaats komen, dan kunnen we het voor je nakijken.

   groetjes, Olle

 7. Best team van Mantel,

  De lagers van mijn voor- en achterwiel van mijn Trek Domane 4.5 disc zijn aan vervanging toe.

  Het gaat om de standaard Bontrager Affinity Comp wielset.

  Ik wil de klus graag zelf doen.

  Welke onderdelen (lagers) en welk gereedschap heb ik hiervoor nodig en kan ik dat bij jullie bestellen?

  Grt.,
  Oscar

  1. Beste Oscar,

   We hebben het voor je uit geprobeerd te zoeken. Je zult waarschijnlijk industrielagers hebben. Maar sommige Bontrager wielen willen ook nog wel eens conus-lagers hebben. Het is dan een kwestie van je wielen openmaken en de huidige lagers bekijken. Voor het demonteren van een industrielager kun je deze gebruiken. Daarna voor het persen deze.

 8. Beste Mantel,
  Ik heb een Fulcrum 7 racing achterwiel, waar ontvetter in de body gekomen is. Nu maakt het geheel een krakend geluid en heeft speling. Nu is mijn vraag : kan er in de body een nieuw lager geperst worden of moet ik een nieuwe body aanschaffen. Het is een body voor Shimano. Welk gereedschap ben ik eventueel nodig ? Met vriendelijke groet, Sjaak

  1. Hoi Sjaak,

   Een nieuwe lager in de body is zeker een optie. Maar het gereedschap dat je nodig hebt is vrij prijzig en specifiek. Het is waarschijnlijk goedkoper en makkelijker om je wiel door de fietsenmaker na te laten kijken. Mocht je toch zelf aan de slag willen kun je het beste even met de klantenservice bellen; zij kunnen je precies vertellen wat je nodig hebt.
   ^Olle

 9. Hallo,

  Ik heb een Trek 9. pro caliber en ik zoek nieuwe lagers voor mijn voorwiel, er zitten Bontrager mustang elite wielen in met een 110 boost naaf.
  welke lagers ben ik nodig?

  Gr Roelof Compagner

 10. Hallo,
  Weet u of ik de lagers kan vervangen van de bontrager 148 body ?
  Ik zag bij u wel de complete body te koop maar als het kan wil ik graag zelf de lagers vervangen.

  Groet Wietze

 11. Beste Mantel,

  Zelf industrielagers vervangen blijkt toch niet altijd zo makkelijk. Ook de gespecialiseerde fietsenmaker blijkt soms geen pasklaar antwoord te hebben.
  Probleem: spelling op de achteras.
  Betreft:
  Cube Nuroad Race 2019: https://www.cube.eu/nl/2019/bikes/road/racefietsen-cyclocrossers/nuroad/cube-nuroad-race-bluenblack-2019/
  Wielen: Cube XC 0.8
  Naven: Cube, Formula, exacte type heb ik niet kunnen achterhalen.
  Lager remschijf zijde: 6902-2RS (15 x 28 x 7 ) industrielager.
  Later body zijde: 15267-2RS (15 x 26 x 7) industrielager
  Remschijf, cassette en as demonteren is geen probleem.
  Maar dan: achter het lager aan de body zijde zit een busje (spacer) met ongeveer dezelfde binnen diameter als het lager, waardoor er geen gereedschap grip kan hebben.
  Het lijkt er op dat de body er af moet om het lager er uit te krijgen. Maar hoe? In de naaf kijkende vanaf de remschijfzijde is een vertanding te zien waar een grote (15 of 16 mm) inbus op zou kunnen passen. Ik vind nergens een bevestiging of dit de juiste werkwijze is. De boel vernaggelen is natuurlijk ook niet de bedoeling.
  Deze wielen worden best veel toegepast, dus misschien ook voor jullie interessant om te achterhalen en mij te helpen.
  Alvast mijn dank, ik zie uit naar een reactie.
  Karel.

  1. “toch niet altijd makkelijk” moet zijn “soms niet mogelijk”.
   Verschillende fietsenmakers hebben intussen een poging gedaan de speling in deze naaf te verhelpen, vergeefs.
   Er blijkt een speciaal gereedschap nodig te zijn, niet bekend welk precies en waar dit te vinden is.
   Wiel is nog geen jaar oud, maar Cube geeft geen garantie op naven.
   Het draait er dus op uit een compleet nieuw wiel aan te schaffen, toch wel een tegenvaller. Had van Cube beter verwacht.

  2. Ter aanvulling:
   Naar verluidt heeft men deze fiets een relatief gunstige prijs kunnen geven door te bezuinigen op de wielen.
   En helaas, lagers worden beschouwd als slijtonderdelen, daarop geen garantie.

 12. Ik heb een bontrager achterwiel met speling op de as en op de body heeft speling. Op internet is een tutorial te zien en ook jullie zeggen dat het zelf te doen is (mist handig). Welke lagers heb ik nodig voor de as en welke kogellagers voor de body (of is het verstandig om die gewoon te vervangen?). Het gaat om een boost 148 naaf van een duster elite wiel. (Komt uit een rek pro caliber).

  groet, Kasper

  1. Hey Kasper,

   Het is makkelijker om je body te vervangen in plaats van de kogellagers.
   Trek geeft helaas niet aan welke lagers er precies in deze wielen zitten.
   Behalve dat het hier om de Abec 3 gaat.
   Het makkelijkste is om de lagers uit je wiel te halen en met een schuifmaat na te meten.
   Mocht je een upgrade qua lagers willen zou je nog naar de Abec 5 kunnen kijken.
   Succes met het vervangen!

   Robbert|Mantel

 13. Na met veel geduld lang zoeken is het probleem met de speling in het lager van het achterwiel van mijn Cube Nuroad 2019 opgelost.
  Met het juiste gereedschap was het vervangen van een lager een fluitje van een cent.
  Ik heb een hele waslijst fietsenmakers geraadpleegd, de meest gerenommeerde die ik kon vinden, overal kreeg ik te horen, “moeilijk, ingewikkeld, duur” en een aantal keer het advies “je kunt beter een nieuw wiel kopen”.
  Met slechts een “lagertrekker inwendig” was het klusje zo geklaard.
  De gereedschap set die in bovenstaande video getoond wordt bevat zulke lager trekkers.
  Echter, een dergelijk set vind je niet zomaar en is bijzonder prijzig, terwijl je maar één trekker nodig hebt.
  Mijn suggestie aan Mantel: neem losse binnenlager trekkers op in het assortiment.

 14. Beste klanten service
  Ik wil graag vragen hoe moet besring kogel lager meten voor achter naaf MTB ? Omdat ik mijn lager vervangen & bestellen (ben klanten van mantel)
  Met vriendelijke groet

  I.Widjaja
  E-mail. widja018@planet.nl

  1. Hey Ilham,

   Hiervoor moet je de lagers demonteren en kun je daarna met een meetapparaat de binnen en buitenzijde en de hoogte opmeten.

   Robbert|Mantel

 15. Ik heb een paar nieuwe hoek contactlagers (7903 RS2) voor mijn achterwiel en nu vroeg ik mij af of het daarbij ook uitmaakt hoe je de lagers plaatst.
  De lagers hebben een blauwe en een zwarte afdichtingsring.
  Welke zijde moet aan de binnenkant en welke zijde moet aan de buitenkant van de naaf geplaatst worden ?
  Alvast bedankt.

 16. Goedemiddag. Ik heb een vraag over het demonteren/verwijderen van de lagers in mijn body. Er zitten namelijk 2 lagers in en er tussen zit een bus. Moet je de lagers een voor een verwijderen of kun je ze in een keer verwijderen.

  1. Hi Ties,
   Je zult ze één voor één moeten verwijderen, het kan namelijk zo zijn dat het midden van de body een kleinere diameter heeft. Vergeet (uiteraard) bij het erin persen van de nieuwe lagers de bus niet terug te plaatsen.
   Floris|Mantel

 17. Het achterlager Gazelledamesfiets 3 versnellingen bj ca 1980 heeft speling en maakt geluid
  mevrouw is gehecht aan deze fiets. Vraag is ( zelf) vervangen eenvoudig? en is het
  betreffende Onderdeel+ mogelijke te gebruiken componenten nog verkrijgbaar + kostprijs?

  1. Goedemiddag,

   Bedankt voor je bericht! Wat leuk dat je de wat oudere fiets wilt opkappen. Ik ken het gevoel van gehecht zijn aan een fiets helemaal ;-).
   Je zou dit zeker zelf kunnen doen. Betreft de lagers die je nodig hebt is het denk ik slim om toch even langs een werkplaats te rijden en te overleggen welke lagers je nodig hebt. Gezien het bouwjaar durf ik hier geen antwoord op te geven. Hopelijk kunnen zij je verder op weg helpen!

   Succes! Els | Mantel

  1. Hallo Karl,
   Bedankt voor je vraag. In de Dura-Ace wielen van Shimano zitten geen industrielagers, maar ‘gewone’ kogellagers.
   De voordelen hiervan zijn dat ze lichter lopen dan industrielagers en dat je ze af kunt kunt stellen en zelfs uit elkaar
   kunt halen en na reinigingen en vetten weer monteren.
   Omdat deze lagers uit losse kogels en cup en cone zijn ze makkelijk te demonteren.
   Veel fietsplezier,
   Boudewijn I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen