Deel dit bericht

Haibike elektrische mountainbike, ideaal of niet? [Review]

6 September 2017

Elektrische mountainbikes zie je steeds meer terug, ook in Nederland. Maar waarom zou je met een elektrische mountainbike gaan fietsen? De vooroordelen zijn onder andere dat ze zwaar zijn, de accu niet lang mee gaat en dat het er bovendien gek uit ziet. Maar dat valt volgens de experts reuze mee. Sterker nog, elektrisch mountainbiken is erg leuk. Carly stapte voor de eerste keer van haar leven op een mountainbike voor een test. Met een Haibike elektrische mountainbike zet ze de voor- en nadelen op een rij.

Afgelopen week heb ik voor het eerst in mijn leven gemountainbiket, en niet zomaar op een willekeurige mountainbike. Nee, ik heb voor mijn eerste mountainbikeritje ooit de Haibike SDURO FullNine 5.0 mogen testen!

Carly had vanaf de eerst trap al lol in het fietsen op haar Haibike elektrische mountainbike.
Carly had vanaf de eerst trap al lol in het fietsen op haar Haibike elektrische mountainbike.

Een elektrische mountainbike leek de ideale oplossing om met mijn beginnerskills (lees: mijn in een half jaar opgebouwde racefietsconditie) een rondje te gaan fietsen, zonder dat mijn ervaren fietsvrienden de hele tijd op mij zou moeten wachten. Was de Haibike alles wat ik ervan verwachtte? Of misschien zelfs meer?

Van suf naar stoer

Hoewel mijn eerste reactie op de vraag of ik misschien een Haibike wilde gaan testen niet heel positief was (‘Een elektrische mountainbike? Dat is toch heel suf!’), voel ik me toch behoorlijk stoer als ik mijn eerste proefrondje fiets door onze superstore in Arnhem-Zuid.

Op de mountainbike kom je nog eens ergens.
Op de mountainbike kom je nog eens ergens.

Als racefietser ben ik alleen maar lichte en smalle frames gewend. Deze fiets oogt een stuk groter dankzij de brede banden, het brede stuur en de grote accu in het midden.

Ik krijg een full suspension, een fully, mee. In de winkel worden de voorvering en achterdemper nog even op de juiste druk gepompt. Veel uitleg heb ik niet nodig bij de fiets, het elektrische gedeelte is namelijk heel gemakkelijk en wijst zichzelf!

De accu en het gewicht

De accu van de fiets zit midden in het frame en kan er makkelijk uitgehaald worden met behulp van een sleuteltje. Gelukkig hoef ik de fiets dus niet drie verdiepingen omhoog te tillen als ik de accu op wil laden! Want ja, met 21 kg mag je het gerust een zware fiets noemen.

De Haibike elektrische mountainbike ziet er mooi uit, ondanks de duidelijk aanwezige accu.
De Haibike elektrische mountainbike ziet er mooi uit, ondanks de duidelijk aanwezige accu.

Er wordt een gebruiksaanwijzing bij de fiets geleverd, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik die niet doorgelezen heb. Dat komt deels omdat ik heel eigenwijs ben, en deels omdat de fiets heel gemakkelijk en intuïtief te bedienen is.

Op het stuur zit een kleine display waarop onder andere de snelheid, ondersteuningsniveau en de status van de batterij af te lezen zijn. Daarnaast zit er een apart apparaatje op het stuur waarop je de ondersteuning in kunt stellen.

Op pad!

Mijn fietsvrienden hebben een mooie route in de omgeving van Arnhem uitgestippeld, over de officiële mountainbikeroute van Oosterbeek.

Even rusten en genieten van het uitzicht op de Posbank.
Even rusten en genieten van het uitzicht op de Posbank.

Dit is een gevarieerde route met genoeg hoogteverschil door onder meer het Sonsbeekpark, over de singletracks in Oosterbeek, langs Papendal en tot slot over het Dunoplateau langs de Rijn. Hier moet ik alle eigenschappen van de Haibike wel goed op kunnen testen.

Ik begin mijn fietstocht heel bescheiden op de lichtste stand, Eco plus. Deze stand geeft een beetje ondersteuning tijdens het fietsen, terwijl ik toch nog het gevoel heb dat ik zelf ook aan het trappen ben.

Carly stond al van het uitzicht te genieten terwijl de rest stond uit te hijgen. ;)
Carly stond al van het uitzicht te genieten terwijl de rest stond uit te hijgen. ;)

Ik merk al snel het voordeel van een elektrische fiets als we door het heuvelachtige Sonsbeekpark Arnhem uit fietsen: die klimmetjes kom ik een stuk sneller op dan mijn fietsvrienden op hun lichte en snelle carbon mountainbikes! Ook wanneer we bij de eerste smalle bospaadjes komen, ben ik blij met mijn fiets.

Op zo’n Haibike kan ik me als nieuwe mountainbiker veel beter concentreren op de bochten en obstakels op de paadjes, en hoef ik minder op het fietsen en het behouden van mijn snelheid te letten.

Elektrische mountainbike is zwaar

Aangekomen in de buurt van Papendal rijden we een reeks kombochtjes en merk ik voor het eerst iets van het gewicht van de fiets. Wanneer ik over een boomstam wil rijden die midden op de weg ligt, lukt het me niet goed de fiets iets omhoog te trekken om het makkelijker te maken.

Lachend de kom-bochtjes pakken.
Lachend de kom-bochtjes pakken.

Met behulp van de ondersteuning rijd ik er makkelijk overheen, maar wel met meer kabaal dan de lichte carbon mountainbikes.

Halverwege de rit probeer ik ook even een ‘gewone’ mountainbike, een carbon mountainbike van Trek. Wat een verschil! Even was ik vergeten dat een fiets zo licht kan zijn.

Ondanks het gewicht was de Haibike elektrische mountainbike erg speels.
Ondanks het gewicht was de Haibike elektrische mountainbike erg speels.

Ik merk dat ik zonder elektrische ondersteuning toch ook nog best snelheid kan maken, en dat brengt me weer bij een van de nadelen van een Haibike. De fiets is vrij zwaar, waardoor je met de lichtste ondersteuning eigenlijk weinig voordeel haalt uit de fiets als het gaat om snelheid.

Gewicht verplaatsen kost energie!

Het gewicht van de fiets heft deels de winst van de ondersteuning op. Het verplaatsen van die massa kost natuurlijk wel energie. Zet ik de fiets in de hoogste ondersteuningsstand, dan laat ik mijn vrienden regelmatig achter me op de vlakke stukken!

Carly moest af en toe zelfs even wachten op de achterblijvers...
Carly moest af en toe zelfs even wachten op de achterblijvers...

Dat was me zeker niet gelukt op zo’n carbon mountainbike, omdat mijn ervaren fietsvrienden nu eenmaal een betere fietsconditie én techniek hebben dan ik.

Mountainbiken is natuurlijk een combinatie van conditie en techniek, dus door bij het één een beetje hulp te krijgen, kan ik me beter op het ander focussen en ze zo toch bijhouden!

Even een tandje erbij

Om de fiets natuurlijk zo goed mogelijk uit te testen, probeer ik alle standen meerdere keren uit. Ik moet bekennen dat ik op de vlakke stukken niet een heel groot verschil voel tussen de middelste en de hoogste stand.

Op het vlakke haalde Carly met gemak de 30.
Op het vlakke haalde Carly met gemak de 30.

Voor beide standen geldt dat ik, zelfs op zo’n zware fiets, met gemak de 30 aantik op vlakke stukken. Er zit wel een grens aan de ondersteuning. In het begin voelt het alsof de fiets alsmaar een stukje sneller met je meegaat, maar boven een bepaalde snelheid bereikt de ondersteuning zijn grens. Je zult dan, ondanks de ondersteuning, zelf bij moeten trappen om sneller te fietsen.

Wanneer we bij het laatste deel van de route uitkomen, het Dunoplateau, pakken we nog een aantal steile klimmetjes mee. Ik zit er dan al best doorheen qua energie, en merk dan juist wel heel duidelijk het verschil tussen de ondersteuningsstanden.

Telt een QOM op een elektrische mountainbike?

Met de hoogste stand kom ik met gemak boven, en sta ik op mijn fietsvrienden te wachten in plaats van andersom! Wanneer ik een steile klim in de eco stand probeer, moet ik echter halverwege afstappen en het laatste stukje omhoog lopen.

De hamvraag van vandaag; telt een QOM op een elektrische mountainbike?
De hamvraag van vandaag; telt een QOM op een elektrische mountainbike?

Vooral tijdens het klimmen geeft de Haibike met elektrische ondersteuning dus echt veel voordeel, en heb ik er als beginner veel baat bij.

In de afdalingen zet ik de ondersteuning weer terug naar de eco stand, maar de vaart zit er alsnog behoorlijk in en ik haal zelfs bijna een QOMmetje! (Of is dat valsspelen?)

Voldoende accu voor een flinke rit

Wat betreft de accu ben ik zeer tevreden. Op het display is goed te zien hoe lang je nog kunt rijden op basis van de accu. Als we vertrekken staat de teller op 170 km, maar wanneer ik onderweg de ondersteuning hoger of lager zet, wordt dit getal automatisch aangepast.

Het display op de Haibike elektrische mountainbike is duidelijk en behoorlijk accuraat in het bereik.
Het display op de Haibike elektrische mountainbike is duidelijk en behoorlijk accuraat in het bereik.

We fietsen uiteindelijk een rondje van bijna 50 km, waarbij ik afwisselend in de hoogste en in de laagste ondersteuning fiets, en bij thuiskomst geeft de accu nog steeds zo’n 50 km aan. Ruim voldoende voor een lange rit dus!

Ideaal als je net niet (meer) mee kunt

Mijn eindoordeel over de Haibike? Positief, met een paar kanttekeningen. Een elektrische mountainbike is in mijn ogen ideaal voor iedereen die lekker wil gaan mountainbiken met vrienden, maar baat heeft bij een beetje ondersteuning. Bijvoorbeeld om een niveauverschil te overbruggen.

De display is niet extreem groot, maar wel aanwezig.
De display is niet extreem groot, maar wel aanwezig.

Ook is het perfect voor iedereen die zich liever concentreert op het technische aspect van mountainbiken. Door te fietsen met ondersteuning, raak je minder snel vermoeid en kun je dus je energie in de techniek steken.

Een nadeel aan de fiets vind ik het gewicht. Doordat de fiets zo zwaar is, heft het gewicht deels de ondersteuning op. Wanneer het fietsen zwaarder wordt, op bijvoorbeeld de klimmetjes, moet je als beginner wel minstens de middelste of hoogste ondersteuningsstand instellen om er heel veel voordeel uit te kunnen halen.

Ook leuk voor ervaren mountainbikers

Voor meer ervaren fietsers geldt dat natuurlijk wat minder. Voor hen is fietsen op een Haibike deels een hele andere manier van fietsen. Doordat je makkelijker snelheid maakt, kunnen ook ervaren fietsers zich nog meer op de snelle techniek richten.

Zelf ook een Haibike elektrische mountainbike testen? Kom er een proefrijden in een van onze superstores.
Zelf ook een Haibike elektrische mountainbike testen? Kom er een proefrijden in een van onze superstores.

Gelukkig is het voor beide soorten fietsers mogelijk om de Haibike te testen bij Mantel! Kom dus vooral eens langs in één van de superstores om te kijken of zo’n elektrische mountainbike iets voor jou is.

Haibike elektrische mountainbike collectie

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Carly Zoë Berendsen

Carly Zoë Berendsen

Ik werk als vertaler voor de Zweedse website en ben een beginnend fietser. Sinds een half jaar zit ik regelmatig op de racefiets, maar ik wil ook de mountainbike een keertje uitproberen. Daarnaast staat het eerste fietskampeerweekend al op de planning... ik ben om!

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...