Deel dit bericht

Fietsen met warm weer - 8 tips voor fietsers wanneer de temperatuur stijgt!

19 Juni 2021

Fietsen met warm weer klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Toch kan een fietsritje op een warme zomerse dag juist heel leuk zijn! Maar voor je op pad gaat tijdens zo´n hete dag is het van belang dat je de juiste voorbereidingen treft! In deze blog geven we je 8 tips voor wanneer je wilt gaat fietsen met warm weer!

Tip 1: Bescherm je huid met zonnebrandcrème

Voor je op pad gaat met je fiets is het allereerst verstandig om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Ook als het bewolkt is of als je een korte rit in gedachte hebt. Ga je wat langer op pad? Dan is het zelfs aan te raden om je zonnebrand mee te nemen en je regelmatig in te smeren. Doordat je waarschijnlijk extra veel gaat zweten is regelmatig even stoppen om je in te smeren zeker geen overbodige luxe.

ook tijdens een bewolkte rit kun je verbranden
Ook tijdens een bewolkte dag kun je verbranden, smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème.

Tip 2: Denk van tevoren na over je fietsroute

Op het heetst van de dag op je fiets stappen is geen aanrader. Het is dan ook verstandig op om warme dagen heel vroeg of juister later op de avond te gaan fietsen. Komt dat niet uit en heb je je rit in de middag gepland? Kies er dan voor om een korte route te fietsen en zoek zo veel mogelijk de schaduw op. Wil je lekker doorfietsen? Vermijd dan zoveel mogelijk de toeristische plekken.

Plan je fietsrit tijdens een warme dag zo veel mogelijk in een schaduwrijke omgeving.
Plan je fietsrit tijdens een warme dag zo veel mogelijk in een schaduwrijke omgeving.

Tip 3: Blijf gehydrateerd

Misschien wel een van de belangrijkste tips: blijf drinken! Op dagen wanneer de temperatuur stijgt verlies je veel vocht. Het is dan ook belangrijk dat je het vocht dat je eruit zweet weer aanvult. Zorg er daarom altijd voor dat je meerdere bidons meeneemt of zelfs een drinkzak. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van bidons en drinkzakken voor je op een rijtje. Wil je meer lezen over hydratatie tijdens het fietsen? Dat lees je hier.

isotone sportdrank
Met een isotone sportdrank houd je het zoutgehalte in je bloed op peil, waardoor je geen zout verliest door het vele zweten op hete dagen.

Ga je een langere rit fietsen? Dan is het verstandig om naast water ook isotone sportdrank in je bidon te doen. Hierdoor vul je je koolhydraatreserves aan, waardoor je kunt blijven presteren. Heb je genoeg water mee of kun je onderweg je watervoorraad gemakkelijk bijvullen? Door een bidon over jezelf leeg te gooien kun je snel afkoelen. Wil je het water in je bidon zo koud mogelijk vervoeren? Kies dan voor een thermo bidon, ook kun je thuis ijsklontjes in je bidon doen bij vertrek.

Camelbak Podium Chill 620ml

Vanaf € 16,95

Tip 4: Vergeet niet te eten

Op warme dagen komt het vaker voor dat je minder zin hebt om te eten. Maar ook bij warm weer is het belangrijk om goed te blijven eten wanneer je gaat fietsen. Een isotonic gel is ideaal om mee te nemen bij warm weer en wanneer je veel zweet. Deze sportgel bevat elektrolyten en citraten. De verloren mineralen die je verliest door te zweten worden gecompenseerd door deze elektrolyten. Natrium zorgt ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden, waardoor het dorstgevoel wordt gestimuleerd.

Even stoppen voor een energiereep kan natuurlijk nooit kwaad.
Even stoppen voor een energiereep kan natuurlijk nooit kwaad.

Maxim Energy Bar

Vanaf € 6,56

Tip 5: Draag geschikte fietskleding

Wanneer je gaat fietsen tijdens een warme zomerdag is het verstandig om ventilerende fietskleding met lichte kleuren aan te trekken. In de zon voelt een donker fietsshirt namelijk warmer aan. Ook kun je ervoor kiezen om onderkleding te dragen. Bij hete zomerdagen helpt een ondershirt je om je lichaam koel te houden. Ondershirts hebben vaak een goed ademend vermogen en je zweet kan optimaal worden afgevoerd. Heb je het nog steeds warm? Dan kun je het ritsje van je fietsshirt een stuk open doen.

Wanneer je gaat fietsen met warm weer kan een ondershirt je helpen om koel te blijven.
Wanneer je gaat fietsen met warm weer kan een ondershirt je helpen om koel te blijven.

Ook zijn er tegenwoordig speciale fietsshirts die zijn uitgerust met een verkoelingstechnologie, waardoor je zweet wordt omgezet in verkoeling.

Tip 6: Bescherm je zitvlak

Met warm weer is het verstandig om je zitvlak extra te beschermen. Bij hoge temperaturen kun je namelijk eerder last krijgen van zadelpijn. Het is daarom aan te raden om chamois crème op je zitvlak aan te brengen. Ook het dragen van een goed ventilerende fietsbroek kan zadelpijn verhelpen.

fietsen in  warm weer chamois crème
Met warm weer kun je eerder last krijgen van wrijving en dus vervelende plekken. Met chamois crème kun je dit voorkomen.

Tip 7: Kies voor een ventilerende fietshelm

Kies op warme dagen voor een goed ventilerende fietshelm. Dat houdt in dat je fietshelm beschikt over veel ventilatiegaten, waardoor je hoofd goed gekoeld wordt. Een ventilerende fietshelm is tijdens een warme dag belangrijker dan een aerodynamische helm. Wil je meer lezen over de verschillende soorten fietshelmen? Dat kan in onze fietshelmen koopgids.

ventilatiegaten fietshelm
Kies op een warme dag voor een fietshelm met veel ventilatiegaten, zodat je de warmte goed kwijt kunt.

Tip 8: Pas op voor oververhitting

Tijdens de warmste zomerdagen is het verstandig om een tandje terug te schakelen en even niet voor die KOM of QOM te gaan. Luister goed naar je lichaam en houd regelmatig rust in de schaduw.

schaduwplek fietsen warm weer
Zorg ervoor dat je regelmatig even pauze houdt in de schaduw tijdens de warme dagen!

En tot slot: vergeet vooral niet te genieten van deze mooie zomerse dagen! Fietsen met warm weer kan prima, zo lang je jezelf er maar op voorbereid! Hoe bereid jij je voor op fietsen tijdens een warme zomerdag? Laat het ons weten in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...