Deel dit bericht

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets. Ook in de winter kun je met de juiste voorbereiding en materialen vol enthousiasme een rondje fietsen. Maar waar hou je nu precies rekening mee bij het plannen van een winterroute? Wij leggen je graag in deze blog uit welk type route voor welk type fietser leuk is om toch van de winterse periode te genieten! Met een goede routevoorbereiding en een routefavoriet van Mantel, kan jij de winter op verschillende plekken in Nederland ontdekken!

Winterafbeelding Mantel fietsers
Spot bijvoorbeeld the Big Five op de Veluwe

E-bike rit in de winter

Als e-biker is het belangrijk om voldoende oplaadpunten onderweg te hebben voor de accu van je elektrische fiets. Afhankelijk van de route kun je deze punten ook gebruiken voor een lekkere warme chocomel of een kopje koffie. Is je route wat korter? Dan is dit uiteraard geen probleem. Het is in de winter lekker om gemiddeld max anderhalf uur met de fiets op pad te zijn waarbij je eventueel nog een tussenstop kan maken voor een (warme) pauze.

Als e-biker moet je erop letten dat je banden nog allround zijn, zo kan je door blijven fietsen op een wisselend wegdek. Kies vanwege het weer je routes altijd zorgvuldig uit. Denk hierbij aan routes die gestrooid zijn, een duidelijk fietspad hebben door de natuur of wegen die minder besneeuwd / glad zijn. Probeer een van onze e-bike routes eens uit die onze Mantel fans graag fietsen in de winter. Deze prachtige ebike route is gemaakt rondom de Nieuwkoopse Plassen.

Bekijk de route op Komoot

Koop je elektrische fiets bij Mantel
Een e-bike is het ideale vervoer om met gemak door de stad of richting de natuur te fietsen

Wielrennen in de winter

Wielrennen kan in de winter een behoorlijke drempel, maar ook uitdaging zijn. Denk aan de kou op hoge snelheid, het fietsen naast auto’s met minder licht buiten óf aan je smalle bandjes op het wegdek vol blaadjes, takjes, glad ijs en sneeuw. Dit zijn omstandigheden die je als wielrenner toch een stuk meer kwetsbaar op de weg maken. De kans op ongemak op je racefiets is daardoor in de winter meer aanwezig en dat vergt goede voorbereiding.

Bekijk voordat je vertrekt je rit op www.rijkswaterstaatstrooit.nl om een beeld van de situatie op de weg te krijgen. Zo zie je bijvoorbeeld per dag hoeveel zout er is gestrooid, en op welke wegen dat is gebeurd. Samen met het weerbericht kun je dan bepalen of je route geschikt is of niet.

Wil je ver weg blijven van de winderige kust? En zoek je wat uitdaging voordat de lente start? Dan hebben wij een mooie route voor je uitgestippeld! Deze route is onderdeel van de opkomende Amstel Gold Race in april en kan je met de juiste winterkleding perfect rijden.

Deze route van 60 kilometer, leid je door de Moorheide en geeft je zeker genoeg voldoening in deze prachtige omgeving net voor de grens!

Bekijk de route op Komoot

Winterafbeelding wielrenner
Goed voorbereid de weg op is het halve werk

Gravellen in de winter

De perfecte combinatie. Meer grip op de verharde weg in de winter en toch ook offroad met vertrouwen kunnen rijden. De gravelbike lijkt daarom de veiligste en makkelijkste optie voor vele sportfietsers. Wil je een winterroute hebben die met elke weersomstandigheid leuk is te rijden en je uitdaagt op technisch niveau? Probeer dan eens onze route van Frank uit in de Achterhoek. Dit is een route waarbij je langs verschillende landschappen komt, met verharde- én onverharde wegen, om jouw gravel avontuur compleet te maken! Voor de winterharde gravel specialisten kun je je fiets nog verder aankleden met bikepacking tassen en producten om halverwege nog een stop te maken. Zo is er altijd tijd voor het maken voor een kopje erwtensoep of een lekkere warme kop koffie voor onderweg.

Bekijk de route op Komoot

Winterafbeelding gravellen
Met een gravelbike heb je altijd de perfecte combinatie voor verschillende weersomstandigheden

Mountainbiken in de winter

In de winter is mountainbiken een geliefde sport voor vele fietsliefhebbers. Het is namelijk een stuk warmer in het bos dan op de verharde weg. Je blijft makkelijker op temperatuur op een mountainbike, zelfs als het vriest. Hierdoor zul je het mountainbiken waarschijnlijk langer volhouden dan een ander type fietsroute. Een extra stuk uitdaging en spanning is aanwezig als het ook nog gaat sneeuwen. De route wordt dan lastiger te zien en als de sneeuw lang genoeg blijft liggen, begeeft je MTB band het zelfs op glad ijs. Bekijk deze aangelegde route in Flevoland met verschillende drop-offs en kleine klimmetjes die je (meermaals) zou kunnen rijden.

Bekijk deze route op Komoot

Winterafbeelding mountainbiken
Een besneeuwd pad is de echte diepte-uitdaging als mountainbiker

Ben je nu benieuwd naar meer routes die wij bij Mantel voor jou gemaakt en getest hebben? Bekijk dan het Mantel account op Komoot voor alle verschillende collecties met routes.

Alle fietsroutes op deze pagina zijn te downloaden via Komoot. Als je de regio waar de Tour begint hebt ontgrendeld, kun je deze als GPX-bestand downloaden en op je fietscomputer gebruiken.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mark Jansen

Mark Jansen

Gerelateerde berichten

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...

Alles wat je moet weten over de nieuwe Tacx Neo 3M fietstrainer (2023)

7 December 2023

Ontdek de evolutie in indoor fietsen met de lancering van de nieuwe Tacx Neo 3M fietstrainer ...

Laat de kou je buitenavonturen niet in de weg staan met de nieuwe Calobra winterjacks! (2023)

6 December 2023

Zelfs wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, wil je natuurlijk graag op de fiets blijven zitten ...