Deel dit bericht

Mantel Spots - De Beste Plekken om in Nederland de Racefiets te Pakken

28 Juni 2017

Op de Mantel Spots kaart staan de leukste, meest uitdagende of meest geliefde Mountainbike en racefiets-plekken van Nederland volgens de medewerkers van Mantel; de Mantel Spots. Op deze pagina vind je alle Racefiets Mantel Spots, zorgvuldig uitgekozen door de meest fanatieke racefietsers en toerrijders onder het Mantel personeel. Overzichtskaartje met alle routes? Die staat hier.

De leukste racefiets spots van Nederland (volgens ons dan)

1. Hegemer Mar2. Gaasterland
3. Lauwersmeer4. Plattenburg - Boterdiep
5. Bourtange6. VAM Berg
7. Brugstraat8. Kopje van Bloemendaal
9. Ronde Hoep10. Schokland
11.Vossemeerdijk12. Nationaal Park Weerribben-Wieden
13. IJsseldijk14. Motieweg
15. Ootmarsum16. Reeuwijkse Plassen
17. Goerree Overflakkee18. Utrechtse Vecht
19. Vliegbasis Soesterberg20. Defensieweg en Amerongse Berg
21. Radio Kootwijk22. Zijpenberg
23. Zevenheuvelenweg24. Eltenberg
25. Plompetorenweg26. Oesterdam
27. Waterhuisstraat28. Kalmthoutse Heide
29. Soeterbeekseweg30. Thorn
31. Camerig32. Rullen (België)

Hegemer Mar (1)

Als er één provincie in Nederland bekend staat als de waterprovincie, dan is het natuurlijk Friesland. Nu denken wij wielrenners vaak dat we niet veel te zoeken hebben in de buurt van het water, maar dat hoeft niet zo te zijn; een tocht langs de Friese meren is niet alleen mooi, maar ook uitdagend!

 

Het is misschien wel plat in Friesland, maar het is er wel erg mooi fietsen langs dijken.
Het is misschien wel plat in Friesland, maar het is er wel erg mooi fietsen langs dijken.

Vanuit IJlst, een stadje vlak buiten Sneek, fiets je al snel in een niemandsland van slootjes en weilanden. Kronkel over de Pikedyk langs mooie stolpboerderijen om vervolgens af te draaien in zuidelijke richting en te belanden in Oudega; een klein dorp dat grenst aan de Oudegaaster bekken.

Volg het Brekkenpaad vlak langs de waterlijn om het echte Friesland te beleven vanaf de fiets; eindeloze waterpartijen vol zeilbootjes afgewisseld met weilanden vol vee. Via de Galamadammen fiets je onder de meren door weer terug richting de omgeving van Sneek, of kies ervoor om boven de meren langs terug te fietsen en rijd via kleine dorpjes als Hieslum en Blauwhuis terug naar IJlst.

Gaasterland (2)

In het zuidelijkste puntje van Friesland vind je de gemeente Gaasterland. Grenzend aan het IJsselmeer vind je hier een afwisselend landschap met glooiende akkers, grote loofbossen, dijken en zelfs kliffen die een overblijfsel zijn van de ijstijd.

Het Gaasterland heeft dijken genoeg om lekker tegen de wind in te fietsen.
Niet overal in Friesland is het spiegelglad.

Een ideale omgeving voor een mooie ontdekkingstocht per fiets dus! Vanaf Oudemirdum, een rustig dorpje in het hart van Gaasterland, kun je de mooie omgeving goed verkennen. Richting Balk vind je mooie fietspaden dwars door de vele bossen die Gaasterland rijk is.

De andere kant op, richting Hemelum, vind je houtwallen, maar ook de welbekende Friese Meren. Aan de zuidkant vind je de kliffen waar dit gebied bekend om staat; de Mirnser klif en de Oudemirdumer Klif.

Lauwersmeer (3)

Het gebied rondom het Lauwersmeer, dat pas in 1969 ontstond door de afsluiting van de Lauwerszee, ademt een heel andere sfeer dan de rest van de provincie. Ook als fietser kun je je prima een dagje vermaken op de grens van Friesland met Groningen.

Het uitzicht over de Waddenzee. Tja, niets meer aan toe te voegen.
Het uitzicht over de Waddenzee. Tja, niets meer aan toe te voegen.

Vanaf de parkeerplaats bij de boot naar Schiermonnikoog, kun je in westelijke richting over de dijk richting Friesland fietsen, waar je vervolgens via dorpjes met klinkende namen als Morra en Tibma onder het Lauwersmeer door weer terugrijdt Groningen in.

Daar wachten nog mooie kilometers waarbij je je afwisselend in een polder, een duingebied en een wildernis waant. Weer aangekomen in Lauwersoog kun bij een van de viskramen snel een vers visje halen; want zeelucht maakt natuurlijk hongerig.

Plattenburg - Boterdiep (4)

Een kasseistrook die je bijna doet vermoeden dat je in de Hel van het Noorden bent? Niet eens zo’n gek idee als je de kasseien die bij in Zuidwolde liggen bekijkt. En dat op slechts 10 kilometer ten Noorden van de stad Groningen.

Kasseien, kasseien en nog eens kasseien!
Kasseien, kasseien en nog eens kasseien!

Nadat je Zuidwolde hebt verlaten over de kasseien, kun je de weg verder richting het noorden vervolgen. Grote boerderijen worden afgewisseld met kronkelende wegen tussen eindeloze akkers door. Door de route slim te plannen en vooraf te kijken waar de wind vandaan komt, bepaal je zelf hoe zwaar de tocht wordt.

Wil je een makkelijke terugtocht? Vertrek dan met tegenwind, zodat je makkelijk peddelend weer thuiskomt.

Bourtange (5)

‘Het Geraardsbergen van Groningen’ is wellicht de bijnaam die de vestingstad Bourtange in Oost-Groningen het meeste eer aandoet. Toegegeven: het hoogteprofiel is iets minder grillig dan rondom Geraardsbergen, maar daar is de pret niet minder om.

Jij kan fietsen. Je kinderen en de oppas van dienst kunnen zich prima vermaken.
Jij kan fietsen. Je kinderen en de oppas van dienst kunnen zich prima vermaken.

Vlak buiten de vesting kan je de auto parkeren. Eenmaal binnen de vesting bestaat de weg uit klinkers, keien en stenen met een uitzicht op oude huizen en molens. Als je de vesting hebt verlaten kun je het gas opentrekken en koers zetten richting het zuiden. Door de altijd aanwezige wind op het Groningse platteland is dat geen sinecure.

Door dorpen met typische lintbebouwing kom je zo in Sellingen; een dorp wat weer een totaal andere uitstraling heeft. Rijd via een van de vele kaarsrechte wegen terug naar de vesting.

VAM-Berg (6)

Deze korte heuvel is een echte uitdaging met een steilste punt over 15%. Een helling, midden in het platte Nederland? Natuurlijk is deze heuvel niet door de natuur gemaakt, maar het resultaat van een decennialange ophoping van compost. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij. Deze heuvel is maar liefst 48 meter hoog. Voor Drentse begrippen een ware scherprechter!

Een grote berg afval kan ook leuk zijn om te beklimmen.
Een grote berg afval kan ook leuk zijn om te beklimmen.

De VAM-berg is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt de 'Col du VAM' via drie klimroutes omhoog fietsen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. In één van de klimmen is zelfs een kasseienstrook van 150 meter aangelegd. In 2020 wordt op de Col du VAM gestreden om het rood-wit-blauw bij de Nederlandse kampioenschappen wegwielrennen.

Brugstraat (7)

Het is een wonder dat de Drentse kasseistroken niet populairder zijn dan in bijvoorbeeld Vlaanderen of Noord-Frankrijk. De stroken zijn minstens even lang (1-4 km), maar de kasseien zijn wel net iets anders (Strava).

De kasseien liggen er behoorlijk schots en scheef bij.
De kasseien liggen er behoorlijk schots en scheef bij.

Het zijn natuurstenen keien in verschillende groottes die schots en scheef in de weg liggen. De stenen zijn onvoorspelbaar en vormen een echte uitdaging, maar het risico op lek rijden is wel minder.

Als je een duurtocht maakt, zijn de Valther Zandweg, Werdingerzandweg en de Schaapstreek ook zeker aanraders. Over deze wegen wordt ook gereden tijdens van de zware Ronde van Drenthe. Dit zijn kasseienstroken waar fietsers als Karsten Kroon en Erik Dekker groot zijn geworden.

Kopje van Bloemendaal (8)

Het Kopje van Bloemendaal kan uitkomst bieden als je in Noord-Holland op zoek bent naar een leuke klim. Deze heuvel aan de rand van Bloemendaal is slechts 43 meter hoog, maar nodigt met hellingspercentages tot wel 10% toch uit tot een uitdagende klimtraining!

Na het klimmen is het natuurlijk wel even tijd voor een strandtent.
Na het klimmen is het natuurlijk wel even tijd voor een strandtent.

Fiets vanuit het zuiden over de klinkers van de Hoge Duin en Daalseweg, de Koninginneduinweg, of over het asfalt van de Midden Duin en Daalseweg. Of kom vanuit het Noorden via het andere einde van deze straten om op het kopje uit te komen.

Wanneer je uitgeput en voldaan weer het kopje op gefietst bent wacht je nog één laatste klim: die omhoog naar Peper’s Pannekoekenhuis waar je je koffie met appelgebak kunt scoren! Een steil weggetje, maar dan heb je die koffie ook echt verdiend!

Ronde Hoep (9)

De Ronde Hoep is een bekend fenomeen onder Amsterdamse wielrenners. Dit fietsrondje is een populaire route: dichtbij, makkelijk bereikbaar vanuit de stad en een geen ingewikkelde route.

De Ronde Hoep is een geliefd rondje bij veel Amsterdammers.
De Ronde Hoep is een geliefd rondje bij veel Amsterdammers.

De ronde hoep begint bij Oudekerk aan de Amstel. Kom je vanuit Amsterdam, volg dan gewoon de weg langs de Amstel naar beneden. Zo’n 10 km verder kom je aan in Oudekerk, waar de ronde echt beginnen.

Je hoeft niet om de 500 meter op je fietscomputer te kijken of je niet een afslag gemist hebt. Je volgt gewoon de route langs het water, en voor je het weet ben je alweer weer terug in Oudekerk!

Eenmaal terug in Oudekerk struikel je over de cafés waar je het welverdiende kopje koffie of biertje kunt bestellen om de rit te vieren. In zonnige weekenden zul je hier niet de enige zijn; de Ronde Hoep is het slechtst bewaarde geheim van Amsterdam.

Schokland (10)

Wanneer je gaat fietsen in de Noordoostpolder, moet je echt een bezoekje brengen aan Werelderfgoed Schokland. Van veraf lijkt het alsof je een dijk op gaat fietsen, maar al snel doemen er op die dijk oude huizen, een oude kerk en zelfs een oude haven op.

Schokland heeft een uniek landschap.
Schokland heeft een uniek landschap.

Alles is drooggevallen omdat bij de de aanleg van de Noordoostpolder in 1942 het een 'eiland op het droge' is geworden. Het eiland heeft een onverharde rondweg die de moeite waard is om eens overheen te fietsen. Een prachtig rondje historie en natuur in het doorgaans kale Flevoland.

Vossemeerdijk (11)

Flevoland staat misschien niet bekend als de mooiste provincie van Nederland, maar omringd door water heeft deze provincie wel degelijk haar schoonheden. Als je langs de dijk fietst, tussen de twee polders, heb je een mooi uitzicht over de kleine eilandjes die ertussen liggen. IJsseloog en de andere kleine eilandjes vormen een inspirerende achtergrond voor een fietstocht.

Schapen spotten op de Vossenmeerdijk.
Schapen spotten op de Vossenmeerdijk.

De sterke Noord-Westelijke wind houdt zijn snelheid over het IJsselmeer, Ketelmeer en Vossemeer. Fiets je in een groep, dan is deze route een geweldige kans om je waaier te verfijnen.

Aan het einde van het Strava-segment is een café waar je een kop koffie kunt drinken en uit kunt kijken over het water. Je kunt vanuit hier verder fietsen over de brug richting de Noordoostpolder en rond het Ketelmeer. En als je zin hebt in een langer rondje, kun je verder fietsen richting het Zwartemeer.

 

Nationaal Park Weerribben-Wieden (12)

In de kop van Overijssel, in de buurt van Steenwijk, ligt één van de mooiste natuurparken van Nederland, het Nationaal park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West Europa. Een eindeloos, waterrijk gebied wat sommige mensen zullen kennen van het plaatje Giethoorn.

Op sommige plekken kun je beter de boot pakken...
Op sommige plekken kun je beter de boot pakken...

Nu hebben wij proefondervindelijk vastgesteld dat Giethoorn niet de beste plek is om te bezoeken met de racefiets, maar gelukkig leent de rest van het park zich des te beter voor een mooi rondje fietsen.

IJsseldijk (13)

Nederland is bij uitstek een land van rivieren. Dat fietsen over dijken langs diverse rivieren verspreid door Nederland heel mooi (of lastig met tegenwind) is, moge dan ook bekend zijn. Een bezoek aan de diverse dijken langs de IJssel in het speciaal de moeite waard.

De IJsseldijk biedt vele kilometers aan gevarieerd fietsplezier.
De IJsseldijk biedt vele kilometers aan gevarieerd fietsplezier.

Starten kan overal tussen het begin van de rivier bij Arnhem tot aan Kampen en het Kampereiland. Langs bijna de hele rivier kun je over de vele prachtige en autoluwe dijkwegen rijden.

Oversteken kan middels de diverse bruggen, maar leuker is om voor slechts een klein bedrag een van de vele pontjes over de rivier te nemen. Vooral het westelijke deel van de IJssel tussen Zutphen en Kampen is erg mooi om te fietsen. Ook zijn de Hanzesteden die je onderweg tegenkomt erg geschikt voor een tussenstop op een van de vele terrasjes.

Motieweg (14)

Iedere wielrenner die in het Oosten van het land woont, kent de Motieweg in Holten. Met een hoogteverschil van 43 meter en een steilste stuk van 10% is dit een serieus klimmetje. De Motieweg is geen op zichzelf staand klimmetje en dat maakt de Sallandse Heuvelrug een leuke plek om eens te bezoeken voor een mooi rondje fietsen.

De Sallandse Heuvelrug biedt aardig wat leuke klimmetjes.
De Sallandse Heuvelrug biedt aardig wat leuke klimmetjes.

Door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug loopt een lange weg waar het drie keer klimmen geblazen is. De Motieweg is de zwaarste van allemaal, maar ook de ‘Diepe Hel’ is een voor zichzelf sprekende naam.

Verder zijn er op de Sallandse Heuvelrug nog een paar leuke klimmen te vinden. In de buurt van Hellendoorn ligt de Sanatoriumlaan, bij Luttenberg de Bergweg en bij Lemele de Lemelerberg. Allemaal mooi te combineren in een prachtig rondje over de Sallandse Heuvelrug.

Ootmarsum (15)

Een plek met verrassend veel wielergeschiedenis en prachtige plek om te fietsen is rondom het Twentse Ootmarsum. Starten kan prima vanaf de watertoren op de Kuiperberg.  Verschillende NK’s werden hier verreden.

Jaren geleden is zelfs het NK nog verreden in Ootmarsum.
Jaren geleden is zelfs het NK nog verreden in Ootmarsum.

Rondom Ootmarsum kronkelen prachtige boerenweggetjes door het landschap. Deze Mantel Spot kent daarnaast meerdere glooiingen, waarvan twee het zelfs tot ‘berg’ hebben geschopt met hun 70 hoogtemeters.

Energie over? Voor een pittige uitdaging steek je de grens over naar het Duitse Tecklenburg. In het Teutoburgerwald fiets je al gauw op toppen van 200 meter. Het fietslandschap doet daar niet onder voor Zuid-Limburg. Zeker ook de moeite waard!

Reeuwijkse Plassen (16)

Wie in Zuid-Holland gaat fietsen moet zeker ook eens richting Reeuwijk gaan. Het gebied staat bekend om de Reeuwijkse plassen. Over de dijkjes en boerenweggetjes rondom de plassen kun je heerlijk rond fietsen en genieten van de natuur.

In de buurt en rondom de Reeuwijkse Plassen kun je heerlijk fietsen.
In de buurt en rondom de Reeuwijkse Plassen kun je heerlijk fietsen.

Een ideale plek om je rondje in de omgeving te starten is bij het Toeristische punt in Reeuwijkse Hout. Onderweg nog een wat eten of drinken op een terrasje? Geen zorgen, deze kom je zeker tegen.

Als sportieve fietser wil je natuurlijk ook de nodige kilometers maken. Een uitstapje richting recreatiegebied Rottemeren is dan een prima keuze. Het riviertje de Rotte is onderdeel van dit gebied. Het gebied is opgebouwd uit 6 gebieden met ieder een eigen karakter.

Goerree Overflakkee (17)

Ja, dit is echt nog Zuid-Holland. Dit eiland is dan ook een uniek stukje van de provincie. Het wordt volledig omringd door de Noordzee, het Haringvliet, het Grevelingenmeer en het Volkerak-randmeer. Het eiland biedt een goed fietsnetwerk over het hele eiland.

's Avonds nog even het strand op voor de zonsondergang?
's Avonds nog even het strand op voor de zonsondergang?

Goerree was tijdens de Giro in 2010 en de Tour van 2015 opgenomen in het parcours. In 2016 werd hier het NK wielrennen georganiseerd.

Het eiland biedt vele wegen die leiden over de dijkjes. Je mag er gerust van uitgaan dat je veel tijd tegen de wind in trapt. Behalve de mooie stranden heeft Goerree Overflakkee relatief gezien veel windmolens. Liefst 12 stuks kun je tegenkomen tijdens een ronde over het eiland.

Utrechtse Vecht (18)

Tussen Utrecht en IJsselmeer loopt de Utrechtse vecht. Je vergapen aan prachtige, Nederlandse architectuur is niet de enige reden om een rondje te gaan fietsen in de buurt van de Utrechtse vecht. Je kunt het fietsen hier namelijk heel goed combineren met andere mooie plekjes in het Groene Hart of de bossen rond Zeist en Hilversum.

De Utrechtse Vecht kun je goed combineren met een extra lusje door het Utrechtse landschap.
De Utrechtse Vecht kun je goed combineren met een extra lusje door het Utrechtse landschap.

Een leuk rondje van 50km is bijvoorbeeld om het stuk langs de Utrechtse Vecht te combineren met een stuk fietsen door de Loosdrechtse Plassen en de bossen bij Lage Vuursche. Als uitbreiding hierop kun je ook de volgende andere Utrechtse Mantel Spot - Vliegbasis Soesterberg - aan je route toevoegen.

Vliegbasis Soesterberg (19)

Wil je eens voluit kunnen rijden zonder na te denken welke richting je op moet? Fiets dan eens richting Soesterberg; daar ligt namelijk een lap asfalt waar menig snelheidsduivel van gaat watertanden. Op de plek waar jarenlang militaire vliegtuigen neerstreken, kan je nu zelf de motor aanzwengelen.

De startbaan, waar je zowel in de lengte als breedte overheen kan fietsen, leent zich dan ook goed voor een dragrace tussen jou en je fietsmaatjes. De landingsbaan is alleen buiten het broedseizoen openbaar. Dus wil je los, dan moet je helaas wachten tot 16 augustus om daar een rondje te draaien. Je kunt dan weer terecht tot 15 maart.

Als je vervolgens toch wel weer iets minder asfalt en iets meer natuur om je heen wilt, dan is de omgeving van Soest daar ook uitermate geschikt voor. Via Bilthoven en Lage Vuursche rijd je door een prachtige bosachtige omgeving richting paleis Soestdijk, vanwaar het nog maar een klein stukje is naar een van de vele terrassen die Soest rijk is.

Amerongse Berg (20)

Een van de slechtst bewaarde geheimen van Midden-Nederland is de Utrechtse Heuvelrug. Niet zo gek natuurlijk, want wie hier één keer heeft gefietst zou gek zijn om niet vaker te genieten van de klimmetjes, afdalingen en uitzichten die dit gebied rijk zijn.

Naast de klimmetjes zijn er genoeg plattelandsweggetjes om rustig uit te rollen.
Naast de klimmetjes zijn er genoeg plattelandsweggetjes om rustig uit te rollen.

Door vanaf de parkeerplaats bij Leersum richting het oosten te rijden langs de N225, houd je de Heuvelrug aan je linkerhand. Vlak na Leersum rijd je door Amerongen, waar je aan de voet van de befaamde Amerongse Berg komt. Bovenop de berg kun je uitrusten van je inspanningen door aan de Dwarsweg neer te strijken bij café Het Osje.

Rijd je daarna verder richting het Oosten dan kom je in Remmerden nog een mooi klimmetje tegen: de Defensieweg. In ruim anderhalve kilometer klim je over een mooie brede weg naar de kruising met de N416, een mooi moment om daar rechtsaf te slaan en via Veenendaal, Scherpenzeel en Renswoude terug richting het westen te fietsen met de Heuvelrug aan je linkerhand.

Radio Kootwijk (21)

Temidden van de prachtige natuur op de Veluwe staat het iconische gebouw, Radio Kootwijk. Het iconische gebouw te midden van deze prachtige natuur maakt het tot een van de mooiste plekjes op de Veluwe.

Iconischer wordt het bijna niet.
Iconischer wordt het bijna niet.

Een ander pareltje in deze omgeving is het fietspad over de Hoog Buurlose Heide. In Nederland zijn er weinig plekjes waar je vanuit het niets ineens op zo’n uitgestrekte, glooiende zandvlakte uitkomt.

Vanuit Hoenderloo is dit fietspad een zijweg van de Apeldoornseweg en Otterloseweg. Het gaat hier om het fietspad naast het Babbelosepad. Vanuit Assel kun je het vinden door bij de eerder genoemde klim op de Alverschonseweg, rechtdoor het zandpad op te gaan. Nadat je een schaapskooi gepasseerd bent, verandert het zandpad al snel in een geasfalteerd fietspad.

Zijpenberg (22)

De Zijpenberg is één van de klimmetjes op nationaal park Veluwezoom. De klim heeft een totale lengte van bijna 2 kilometer en een gemiddelde stijging van 3,2%.

De Zijpenberg heeft geen extreem stijgingspercentage, maar is wel uitdagend te noemen door de lengte.
De Zijpenberg heeft geen extreem stijgingspercentage, maar is wel uitdagend te noemen door de lengte.

Hoewel het stijgingspercentage niet heel hoog is, is het een pittig klimmetje door het steile middenstuk. Na dit steile stuk vlakt de klim al snel weer af en kun je vlot opschakelen om door te knallen richting de Posbank.

De Zijpenberg is niet alleen leuk om omhoog te fietsen. Door het strakke asfalt en de brede weg kun je hier ook perfect afdalen. Door de haakse bochten kun je niet elke bocht goed doorkijken. Goed opletten dus voor tegenkomend verkeer. Onderaan de afdaling zet je al snel koers richting de Emmapyramide. De volgende uitdaging ligt daar alweer op zich te wachten.

Zevenheuvelenweg (23)

Het idyllische hoekje tussen Nijmegen en Groesbeek is misschien wel het meest verborgen ‘berglandschap’ van Nederland. Op zoek naar een frisse uitdaging voor de racefiets? Zet de Zevenheuvelenweg dan bovenaan je lijst!

De Zevenheuvelenweg was zelfs opgenomen in het parcours van de Giro in 2016.
De Zevenheuvelenweg was zelfs opgenomen in het parcours van de Giro in 2016.

De Zevenheuvelenweg is een lange glooiende weg die door het open en heuvelachtige landschap loopt. Richting Berg en Dal zijn de klimmetjes omhoog heerlijk pittige uitdagingen tegen een fantastisch achterland richting Groesbeek. Rijd je de weg andersom (van Berg en Dal richting Groesbeek), dan is het ook nog een leuke uitdaging.

Rondom Groesbeek blijft het overigens mooi fietsen. Wegen als de Zevendalseweg vanaf Plasmolen en de Grafwegener Straße bij het Duitse Grafwegen mag je eigenlijk in je rondje niet overslaan. Voor een kop koffie of een welverdiend biertje na je zware rit zit je in Grafwegen overigens ook goed bij Boscafé Merlijn. Ben je gelijk even in het buitenland geweest.

Eltenberg (24)

Vanuit Arnhem, waar de meeste Mantel medewerkers wonen, is een rondje Eltenberg een van de favoriete rondjes. Het klimmetje is met zijn lengte van ongeveer 1 km eigenlijk precies lang genoeg en het feit dat hij net in Duitsland ligt en je hem al vanaf de Rijndijk heel mooi kunt zien liggen, maakt hem erg bijzonder.

Je ziet de Eltenberg met de kerk bovenop al van ver liggen.
Je ziet de Eltenberg met de kerk bovenop al van ver liggen.

De Eltenberg is van twee klanten te beklimmen. De achterkant is wat ons betreft de leukste kant om te beklimmen. Deze klim is 1,2km lang en maximaal 7% (gemiddeld 4,5%). Leuk detail, Robert Gesink heeft hier de KOM op Strava en noemt deze beklimming een van zijn favorieten.

Als je toch in de buurt van de Eltenberg bent, neem dan ook gelijk de beklimming van de Peeskeweg, van Beek naar ‘s-Heerenberg en de Paasberg vanuit Zeddam mee. Die laatste beklimming staat ook wel bekend als de Muur van Zeddam.

Plompetorenweg (25)

De Plompetoren is een het enige wat overgebleven is van het dorp Koudekerke wat in de Oosterschelde is verdwenen. De nabij gelegen Plompetorenweg is een weg gelegen op een dijk waar zee en polder samen komen.

De Plompetoren is makkelijk te herkennen.
De Plompetoren is makkelijk te herkennen.

Het wegdek is van het type mooi en glad asfalt. Windstil is het hier zelden, deze rechte weg kan met tegenwind dus een heuse uitdaging zijn. Gelukkig kan je genieten van het zicht over de Oosterschelde met uitzicht op de Stormvloedkering.

Als je de koers aan houd richting de Oosterscheldekering vergeet dan niet een bezoek aan het bosrijke gebied van Burgh Haamstede te doen. Het eiland Schouwen-Duiveland is de ideale locatie om te verkennen per fiets. Parkeren kan naast de Plompetoren

Oesterdam (26)

De Oesterdam is een zeedijk die loopt tussen Zuid-Beveland en Tholen. Het leuke van deze dijk is dat je tijdens het fietsen zowel links als rechts water ziet. Op deze dijk komen liefhebbers van wind en waaiers goed aan hun trekken en als de wind uit het westen komt, is het waaieralarm!

Niet iedereen kan zich verheugen op waaiers.
Niet iedereen kan zich verheugen op waaiers.

Aangekomen in Tholen kun je vervolgens in een goed visrestaurant je tocht nog eens overdenken. Wat een mazzel hebben wij Nederlanders toch eigenlijk met ons vlakke land en dijken!

Waterhuisstraat (27)

Fiets door of vanaf het Zeeuwse Axel richting Bontekoe (Ja, van die scheepsjongens). Vlak voor dit gehucht sla je de Fortdijk West in en daarna pak je de Waterhuisstraat. Deze leuke strook van ruim 600 meter ligt er slecht bij, wat het een mooie uitdaging maakt om eroverheen te rijden!

Kasseien, altijd een feestje!
Kasseien, altijd een feestje!

Wat lucht uit de uit die bandjes en een zwaarder verzet erop en gaan! De echte dokkeraars en mannen van het voorjaar zullen hier boven komen drijven, de concurrentie aan gort blazen en het uiterste van hun materiaal vergen.

Kalmthoutse Heide (28)

De Kalmthoutse heide is een natuurgebied in Nederland en België en is het trainingsgebied van Mathieu van der Poel. Deze weg bestaat echter uit asfalt.
Fiets niet te hard en kijk rustig om je heen.

De Kalmthoutse heide is geen gebied om doorheen te knallen. Tijd om eens te genieten van het gevarieerde landschap.
De Kalmthoutse heide is geen gebied om doorheen te knallen. Tijd om eens te genieten van het gevarieerde landschap.

Bossen, vennen en een Afrikaans aandoend landschap zal langs je glijden. Je mist alleen nog de stem van David Attenborough en een paar leeuwen...

Soeterbeekseweg (29)

De Soeterbeekseweg bestaat voor een goede 3 kilometer uit kasseien. Wanneer je deze weg oprijdt, zul je al gauw merken dat dit niet een van de makkelijkste kasseistroken is.

Maar liefst 3 kilometer aan kasseien!
Maar liefst 3 kilometer aan kasseien!

Ja, er ligt een strookje van klinkers naast. Maar dit is natuurlijk voor watjes. Echte Flandriens pakken de kasseien! Al stoempend en sleurend ontdek je je innerlijke Tom Boonen en waan je je even in een Vlaamse klassieker.

Om verder in Vlaamse sferen te komen rijden we door richting een trappistenabdij richting Geldrop. In Geldrop pak je achtereenvolgens de bordjes Heeze, Leende en Leenderstrijp. In Leenderstrijp pak je de ANWB-bordjes 54, 56, 36 en 217. Na een smal fietspad dwars over de prachtige Leenderheide kom je bij de abdij aan voor een goede trappist.

Thorn (30)

Wanneer je in de regio tussen Weert en Roermond gaat fietsen moet je zeker een keer naar het witte stadje Thorn gaan. Dit plaatsje aan de Belgische grens ontstond aan het einde van de 10e eeuw en heeft een kenmerkend stadsgezicht. Alle huizen in dit centrum zijn in de 18e eeuw wit gekalkt (om de armoede te camoufleren) en bestaat uit met Maaskeien geplaveide straten.

Thorn is niet alleen mooi, je kunt er zelfs wat klinkers meepakken.
Thorn is niet alleen mooi, je kunt er zelfs wat klinkers meepakken.

Je mag in Thorn zeker de Abdijkerk niet missen. Dankzij deze abdijkerk is het stadje ontstaan. Het interieur van de kerk stamt nog uit de 18e eeuw. In het oude centrum kun je ook prima een pauze inplannen om op 1 van de terrasjes een kop koffie te drinken. Vervolgens natuurlijk weer de fiets op om te genieten van de mooie natuur in de omgeving.

Parkeren bij Thorn moet net buiten het centrum van de stad. Binnen het centrum zijn namelijk geen parkeerplaatsen beschikbaar. Net buiten het dorp liggen enkele grote parkeerterreinen waar je tegen laag tarief je auto de hele dag kunt parkeren.

Camerig (31)

Er zijn in Nederland weinig klimmen met zo’n mooi uitzicht als de Camerig. Wat voor rondje in Zuid-Limburg wij ook rijden, de beklimming van de Camerig zit er eigenlijk altijd wel in.

Misschien wel de bekendste klim van Nederland na de Gulpenerberg; de Camerig.
Misschien wel de bekendste klim van Nederland na de Gulpenerberg; de Camerig.

De klim heeft twee varianten, een lange variant met stukken afdaling erin en een wat kortere steilere versie. Onze favoriet is de wat minder bekende, korte versie. Dat komt vooral omdat deze klim aan een stuk door klimt. Bovendien is deze klim eigenlijk mooier dan de lange variant.

De klim begint bij de parkeerplaats van de Wingbergerhoeve en is gelijk in het begin steil. Dit is ook het mooiste gedeelte van de klim met echt prachtige uitzichten. Als je camping Rozenhof gepasseerd bent, dan vlakt de klim wat af. Een stukje verderop, bij Restaurant Buitenlust krijg je de mogelijkheid om af te slaan naar de Groenenweg. Hier kun je nog een aardig stukje doorklimmen in het bos.

La Clouse en Rullen (32)

Vlak na Sint-Pieters-Voeren sla je bij een vakwerken boerderij rechtsaf. Hier begint de klim van Rullen al. Dit stijgen zal zijn hoogtepunt beleven in het midden van deze klim. Het stijgingspercentage loopt hier namelijk op tot 16%! En denk maar niet dat het daarna gedaan is, want deze klim loopt vies door!

Mantel Spots - De klim van Rullen lijkt niet zo stijl, maar het is wel afzien.
De klim van Rullen lijkt niet zo steil, maar het is wel afzien.

De weg naar La Clouse begint in Aubel. Hier pak je een stukje N642 en rijdt dan rechtdoor de Route de La Clouse op. Na een kilometer rijd je dan een smal weggetje in. Het lijkt misschien net een doodlopend geitenpad, maar doodlopen doet het in ieder geval niet.

Het venijn zit hem bij deze klim in de staart. Een stijgingspercentage van 18% in combinatie met niet al te goed asfalt maakt deze klim een mooie uitdaging!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...