Deel dit bericht

Sneller fietsen? 7 manieren om het maximale uit jezelf te halen

31 December 2017

Veel wielrenners en mountainbikers willen zichzelf elke rit weer verbeteren. Helemaal voor de Strava-junks is het erg lekker om na een rit te zien dat je op die een klim weer je PR met een paar seconden hebt aangescherpt. Naast veel fietsen zijn er nog een talloze manieren om het maximale uit jezelf te halen. We hebben 7 manieren om sneller te kunnen fietsen voor je op een rij gezet. En dan hebben we het nog niet eens over de 'marginal gains' van Team Sky... Kun je het nieuwe jaar straks extra snel beginnen.

1. Lichtgewicht aero-racefiets

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Hoe lichter jouw racefiets en hoe meer aerodynamisch het frame, hoe sneller jij zult kunnen rijden. Vereiste is wel dat je zelf ook een beetje een aerodynamische fietshouding aanneemt en je gewoon door blijft trappen.

2. Pirelli racefietsbanden

Het was misschien wel de verrassing van het jaar; Pirelli had ineens weer racefietsbanden. Je kunt nu op hetzelfde rubber als Max Verstappen rondscheuren. Lage rolweerstand en een goede lekbestendigheid gaan hier hand-in-hand.

Met de nieuwe Pirelli racefietsbanden waan je je net Max Verstappen op het circuit.
Met de nieuwe Pirelli racefietsbanden waan je je net Max Verstappen op het circuit.

Om te kijken of ze echt zo lekker reden en echt zo snel zijn hebben we op het circuit van Zolder zelf getest of Pirelli echt zo lekker rijdt. En om kort te zijn: Ja! Misschien zijn de Pirelli racefietsbanden wel onze nieuwe favoriet.

3. Sneller fietsen op een schone fiets

Een vieze fiets maakt je langzamer. Allereerst is er natuurlijk de aandrijflijn. Al dat zand, modder en ander vuil zorgt voor krachtsverlies en dus ook voor een mindere prestatie. Goed poetsen en smeren dus.

Een schone fiets is een snelle fiets!
Een schone fiets is een snelle fiets!

Maar ook de rest van je fiets heeft voordeel van een schoonmaakbeurt. Aangekoekt zand van de laatste 5 ritten maakt je fiets namelijk een stuk minder aerodynamisch. En dan hebben we het nog niet eens over het extra gewicht.

Met een halve kilo zand op je fiets rondrijden kan toch niet goed zijn? Schoonmaken dus! En dat dat helemaal niet zo'n gedoe is lees je hier.

4. Drinken en electrolyten

Wie niet genoeg drinkt tijdens het fietsen presteert echt een stuk minder. Drinken en het aanvullen van verloren zouten en elektrolyten is dus erg belangrijk. Gelukkig maar dat er genoeg te kiezen is aan poedertjes en pilletjes die je in je bidon kunt doen.

Altijd handig: de tabletten lossen zo op in een bidon met water.
Altijd handig: de tabletten lossen zo op in een bidon met water.

Een goed voorbeeld is het nieuwe Born Watts & Minerals. Dat is een elektrolytendrank waar de focus ligt op optimale rehydratie. Naast mineralen zoals magnesium, natrium, kalium, calcium en chloride zit er in elke tablet ook nog 250 mg Sinaasappel-extract.

Dop erop en rijden maar.
Dop erop en rijden maar.

Dat extract heeft een positief effect op de energie-oventjes in je lichaam: de mitochondriën. Het voordeel volgens Born? Je kunt tot wel 5 procent meer wattage trappen. En dat is echt veel. Extra bonus; het smaakt nog lekker ook!

BORN Tablet Watts & Minerals

Vanaf € 9,68

5. Weg met die extra kilo's

Als er een methode is om sneller een berg op te fietsen dan is het wel afvallen. Wil je dus je PR's aanscherpen of een Kom pakken op Strava? En heb je wel wat meer kilo's aan je lichaam hangen dan eigenlijk zou moeten? Probeer er dan wat af te halen.

Profrenners doen de grootste moeite om een paar gram te besparen op hun racefietsframe. Dus al val je maar 1 kilo af, het kan al een flink verschil uitmaken. Extra voordeel; het afvallen kun je natuurlijk het beste op de fiets doen...

6. Train ook andere spieren, ga naar de sportschool

Fietsen is meer dan alleen maar je benen ronddraaien op de pedalen. Als je je hele lichaam sterker maakt, van je armen tot je bovenlijf en je rug, dan kun je sneller fietsen. Ook krachttraining voor je benen maakt je sneller.

Geen sportschool bij jou in de buurt? Met Zwift en wat standaard oefeningen kom je ook een aardig eind?
Geen sportschool bij jou in de buurt? Met Zwift en wat standaard oefeningen kom je ook een aardig eind.

De komende maanden hebben de meeste sportscholen wel een introductietarief of zelfs gratis meeloopdagen. Probeer het dus eens een keer. En bedenk; wie beter wil presteren moet pijn lijden.

Wie weet bevalt het je wel goed en rijd jij tijdens de eerste ritten van het seizoen met gemak op kop van je vriendengroep. Ook wel eens leuk om die te zien sterven in je wiel toch?

7. Sportmassage!

Als laatste iets waarmee je jezelf vooral een groot plezier doet als je vaak meerdere dagen achter elkaar fietst; de sportmassage. We zeggen niet dat dit altijd fijn voelt. Sterker nog, meestal zijn je spieren na een lange dag erg gevoelig.

Een massage na het fietsen kan erg fijn zijn en klachten de volgende dag voorkomen.
Een massage na het fietsen kan erg fijn zijn en klachten de volgende dag voorkomen.

Maar een massage kan spierpijn verminderen en afvalstoffen uit je spieren sneller afvoeren. Het voordeel is dat je dan de volgende dag beter kunt presteren of je in ieder geval beter voelt. Een goed(koop) alternatief voor een massage zijn trouwens compressiekousen. Die kun je altijd en overal meenemen en bieden soortgelijke voordelen als een massage.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...

Alles wat je moet weten over de nieuwe Tacx Neo 3M fietstrainer (2023)

7 December 2023

Ontdek de evolutie in indoor fietsen met de lancering van de nieuwe Tacx Neo 3M fietstrainer ...