Deel dit bericht

Techcenter: Derailleur afstellen

Niks irritanter dan slecht schakelende derailleurs. In dit blog leggen we uit hoe je je voor- en achterderailleur afstelt. Niet ingewikkeld maar wel iets waar je ‘fingerspitzengefühl’ moet ontwikkelen. Alhoewel je in de video’s racefietsen ziet, werkt het afstellen van de derailleurs van je mountainbike precies hetzelfde.

Inhoudsopgave

1. Benodigd gereedschap
2. Voorderailleur afstellen
3. Achterderailleur afstellen
4. Troubleshooting

1. Benodigd gereedschap

2. Voorderailleur afstellen

Geen ingewikkelde beschrijving. Gewoon kijken naar het onderstaande filmpje van Global Cycling Network. Duidelijker kunnen we het zelf niet uitleggen. Eén opmerking dan: vergeet niet dat Shimano race shifters een ‘trim’ stand hebben. Een stand waarbij de derailleur net niet overschakelt naar het andere tandwiel. Zo kan je met een wat schuinere kettinglijn rijden (niet aan te raden…) zonder dat de ketting de voorderailleur raakt.

3. Achterderailleur afstellen

Ook hier geld: kijken is duidelijker dan lezen. Eén opmerking vooraf: in de video gaan ze uit van een standaard achterderailleur. Shimano heeft een tijdje ‘reverse’ mountainbike achterderailleurs gemaakt. Deze derailleurs schakelen af als je de kabel spant en op als de kabel ontspant. Heb je een reverse achterderailleur, houd hier dan rekening meer bij het afstellen.

4. Troubleshooting

Lukt het maar niet om de derailleur goed af te stellen? Dan is er meer aan de hand dan een verkeerd afgestelde derailleur of kabel. Vier problemen die vaak voorkomen.

 • Versleten kabels. Opschakelen (of af- bij een reverse derailleur) is geen probleem. Afschakelen (of op- schakelen) gaat moeizaam of niet. Kwestie van binnen en buitenkabels vervangen.
 • Versleten ketting en cassette. Controleer en vervang eventueel je ketting en cassette. Check de blogs over het vervangen van je ketting en cassette.
 • Wiel niet recht in het frame. Maak de snelspanner los en duw het achterwiel goed in de padden. Zet het wiel vast en herhaal de stappen.
 • Krom derailleurpad. Met een padrichter controleer je of het derailleurpad recht is. Is ie krom, dan kan je ‘m richten. Dat laatste kan ook met een waterpomptang, als je eerst de derailleur losschroeft van het achterpad. Laat zich raden dat dit niet helemaal de manier is.
Deel dit bericht
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 fietser over “Techcenter: Derailleur afstellen”

 1. Vraagje,

  Als mijn fiets los staat schakelt hij heel goed, maar als ik hem in mijn Tacx rollen zet (vaste rollen) dan schakel hij juist. Het gaat over de achterste derailleur.
  Ratelt hij en hij is ook niet af te stellen terwijl hij op de rollen staat. Dit is vooral op de kleinste tandwielen.

  Weet iemand waaraan dit kan liggen?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen