Deel dit bericht

Tacx fietstrainers – Welke Tacx moet jij hebben? [Koopgids 2021-2022]

Tacx fietstrainers zijn al jaren populair bij veel fietsers. Van een simpele rollerbank of wheel-on smart fietstrainer tot en met superstille high-tech direct drive fietstrainers. Bij Tacx hebben ze zelfs voor elke fietser een goede fietstrainer in het assortiment. Maar welke Tacx fietstrainer past bij jou? En welke Tacx trainers zijn geschikt om te gebruiken met bijvoorbeeld Zwift? We zetten het graag voor je op een rij in onze Tacx fietstrainers koopgids.

Wil je alle Tacx fietstrainers zien? Bekijk dan de onderstaande video.

De fietstrainers van Tacx kun je grofweg indelen in twee typen. Allereerst heb je de basic fietstrainers. Die zijn niet interactief en kun je niet met een ingebouwde afstandsbediening bedienen. Hier vallen ook de rollerbanken onder.

Alle Tacx modellen staan uitgesteld in onze superstores.

Het tweede type fietstrainer is de interactieve fietstrainer of smart fietstrainer. Deze fietstrainers kun je verbinden met speciale software en trainingsprogramma’s.

Op een Tacx fietstrainer kun je het virtueel tegen je fietsvrienden opnemen.

Jouw prestaties op de fietstrainer krijg je dan direct te zien op je computerscherm. Hoe harder je trapt, hoe harder je op het scherm voorbijgaat. Hieronder vind je een overzicht van de soorten fietstrainers die Tacx in het assortiment heeft.

Tacx fietstrainers

Basic fietstrainer van Tacx

De basic fietstrainers van Tacx maken allemaal gebruik van een remrol. Je hangt jouw fiets met het achterwiel in de fietstrainer. Achterop de fietstrainer zit een metalen remrol. Door die tegen de band aan te klemmen ontstaat de weerstand.

Die weerstand kun je bij de basic fietstrainers alleen met de hand instellen. Daarvoor heb je een speciale bekabelde afstandsbediening die je op je stuur monteert.

Met een basic fietstrainer zoals de Tacx Booster moet je voor je eigen entertainment zorgen tijdens het trainen.

De Tacx Boost is het echte instapmodel. Deze fietstrainer is makkelijk en snel op te zetten. Omdat je geen elektriciteit nodig hebt kun je de Tacx Boost altijd en overal gebruiken. Deze fietstrainer is dus ideaal als je bijvoorbeeld voor de tv de nodige kilometers wilt maken.

Wat bijzonder is aan de Tacx Boost is dat deze fietstrainer aardig wat weerstand kan leveren. Daarmee is deze wheel-on fietstrainer ideaal voor de wat meer ervaren wielrenner.

Het is wel aan te raden dat je een speciale Tacx trainerband in een wheel-on fietstrainer hangt. Dit komt omdat je band over de remrol schuurt en deze daarom extra snel slijt. Een Tacx trainerband gaat langer mee en is hier dus speciaal voor ontworpen.

Een Basic fietstrainer kun je niet koppelen met Zwift of andere trainersoftware, maar dat betekent niet dat je echt naar een blinde muur hoeft te kijken. Netflix aan en gaan!

De Tacx Boost kan niet verbonden worden met een computer. Als je niets geeft om fietsen in virtuele werelden zoals Zwift, maar liever Netflix aanzwengelt, dan is een stand alone fietstrainer waarschijnlijk de juiste keuze.

Onze basic fietstrainers van Tacx

Smart fietstrainers van Tacx

Een interactieve smart fietstrainer kun je koppelen met je computer, smartphone of tablet. Het vermogen dat jij trapt op de fiets wordt dan draadloos via ANT+ of bluetooth doorgegeven. De interactieve fietstrainers van Tacx kunnen wel de feedback van trainersoftware verwerken.

Zwift
Koppel je jouw fietstrainer met Zwift? Dan wordt het fietsen op de fietstrainer lekker interactief. Plezier gegarandeerd.

Hoe harder jij trapt, hoe harder jouw poppetje op het beeldscherm zal gaan. De meeste modellen kunnen, als het (steil) omhoog gaat, automatisch de weerstand van je fietstrainer aanpassen.

De fietstrainers staan klaar om gebruikt te worden. Alle interactieve Tacx fietstrainers zijn te gebruiken in combinatie met Zwift.

Dat is vooral leuk als je werkt met interactieve software zoals Zwift of de eigen fietstrainer software van Tacx, de Tacx Desktop App. Daarmee maak je fietstrainingen nog realistischer. Wanneer de weg op je beeldscherm omhoog gaat, wordt het juiste vermogen automatisch ingesteld.

Met de Tacx Desktop App kun je real video’s downloaden. Hiermee waan je je op de heuvels van de Ronde van Vlaanderen.

Met de Tacx Flow Smart haal je het basismodel van de interactieve fietstrainers in huis. Met een stijgingspercentage tot maximaal 6 procent kan deze wheel-on fietstrainer voor de geoefende wielrenner misschien wat aan de lichte kant zijn.

Een bijkomend voordeel van interactieve fietstrainers is dat ze ook als stand alone fietstrainer te gebruiken zijn. Je hoeft dus niet perse een programma als Zwift te gebruiken om deze fietstrainer te gebruiken.

Onze wheel-on smart fietstrainers van Tacx

Direct drive Tacx fietstrainers

De meest precieze en allerstilste fietstrainers zijn de direct drive fietstrainers van Tacx. Bij een direct drive fietstrainer hang je je fiets met de achterbrug op de fietstrainer. Je hoeft dus alleen je eigen achterwiel eruit te halen. Die fietstrainer heeft een eigen cassette en je hebt dus ook geen trainerband meer nodig.

De Tacx Neo 2T is de stilste fietstrainer met direct drive. Geen slippend achterwiel meer op een rol.

Een direct drive fietstrainer is zo stil en precies omdat de cassette rechtstreeks op de rem van de fietstrainer is aangesloten. Er is dus geen speling tussen een achterwiel en remrol. Zo worden de krachten direct overgebracht naar de fietstrainer.

LET OP: de cassette wordt bij deze fietstrainers vaak niet meegeleverd. Deze zul je dus nog extra aan moeten schaffen! 

De fiets wordt zonder achterwiel gemonteerd op de fietstrainer. Hierdoor ontstaat er een ongekend realistisch gevoel.

De Tacx Flux S kan een hellingspercentage tot maximaal 10 procent simuleren. Deze direct drive fietstrainer is geschikt voor racefietsen met een lange kooi. Ook racefietsen en mountainbikes met een steekas passen op de Tacx Flux S, je hebt er alleen wel adapters voor nodig. Deze adapters zijn los verkrijgbaar.

De steilste hellingen met de Flux 2 en Neo 2T

De Tacx Flux 2 is net dat beetje beter dan de Tacx Flux S. Allereerst kan hij een stijgingspercentage simuleren van maximaal 16%. Verder is de Tacx Flux 2 ook geschikt voor fietsen met een lange kooi. En fietsen met steekassen zijn ook geen enkel probleem.

De Tacx Neo 2T is een krachtpatser en kan een hellingspercentage tot maar liefst 25% simuleren. Extra bijzonder aan de Tacx Neo 2T is dat deze ook versnelt bij een afdaling en een wegdek kan simuleren. Fiets je over kasseien? Dan trilt de Tacx Neo 2T lekker mee!

Het is een overduidelijk verschil tussen de wheel-on en direct drive fietstrainers. Geen achterwiel, of een achterwiel met trainerband.

Je kunt de Tacx Neo 2T trouwens ook gebruiken zonder hem in het stopcontact te steken. Je kunt dan alleen niet gebruik maken van de afdalings-functie of Road-feel. Het verbinden met je computer, smartphone of internet kan dan wel gewoon. Daarnaast krijg je in de doos de nodige adapters voor steekassen zodat je daar niet meer naar op zoek hoeft.

De Tacx Neo 2T is perfect voor iedere fietser die echt alles wil meten. Met de dubbelzijdige cadansmeting en een afwijking van minder dan 1 procent ben je er in ieder geval zeker van dat je alle data krijgt die je nodig hebt..

Onze direct drive Tacx fietstrainers

Tacx Neo smart bike

Naast alle bovenstaande fietstrainers van Tacx hebben ze bij Tacx ook een hele bijzondere fietstrainer in huis, namelijk de Tacx Neo smart bike.

Dit is het topmodel fietstrainer van Tacx, de Tacx Neo, maar dan helemaal over-the-top compleet. Je krijgt dan namelijk een complete fietstrainer met alles erop en eraan. Je hebt geen eigen fiets meer nodig!

De Tax Neo smart bike is echt de crème de la crème onder de fietstrainers.

Daarnaast zitten er zelfs controleerbare ventilatoren op. Het schakelen zit ook in de Tacx Neo Smart Bike verwerkt en werkt net zoals je het schakelen op je fiets gewend bent. Er zit gewoon een fietsstuur op!

Met de Tacx Neo Smartbike kun je zelfs rijwind simuleren!

Je kunt dat namelijk zelf ook nog eens helemaal naar eigen wens instellen. Je telefoon en andere apparaten kun je tijdens het fietsen opladen met de ingebouwde USB-poorten.

Rollerbanken

De rollerbanken zijn erg geschikt voor simpele trainingen. Denk hierbij aan een warming-up voor een wedstrijd of bijvoorbeeld duurtrainingen. De weerstand is bij sommige modellen instelbaar via een stuurschakelaar.

Een Tacx rollerbank is ideaal om te gebruiken voor een warming-up, maar ook als training voor je core.

Rollerbanken zijn overigens ook erg geschikt om aan je core stability te werken. Omdat de fiets op een rollerbank los staat, en jij er zelf voor moet zorgen dat je overeind blijft, kan een training op een rollerbank toch behoorlijk intensief zijn.

Onze Tacx rollerbanken

Handige accessoires voor een Tacx fietstrainer

Naast de fietstrainer zelf heb je vaak ook extra’s nodig. Om je fietstrainer met je computer te verbinden is een ANT+ ontvanger of bluetooth ontvanger namelijk essentieel.

En wil je de buren of je eigen familie tevreden houden? Dan is een goede fietstrainermat ook geen overbodige luxe. Die houdt naast geluid ook nog eens je vloer vrij van jouw zweet.

Accessoires voor jouw Tacx fietstrainer

Alle Tacx fietstrainers op een rijtje

FietstrainerMax %VermogenAfwijkingInteractiefDirect DriveWheel-onBikePrijs
Tacx Neo Bike25%2200W1%
Tacx Neo 2T25%2200W1%
Tacx Neo 2 25%2200W1%
Tacx Flux 216%2000W2,5%
Tacx Flux S10%1500W3%
Tacx Flow Smart6%800W<5%
Tacx Boost9%1050Wn.v.t.

Test alle Tacx fietstrainers in onze superstores

Een fietstrainer is best een flinke aanschaf. Twijfel je, of wil je gewoon de fietstrainers eens een keer in het echt proberen? Dat kan! In onze superstores in Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Rotterdam hebben we het hele fietstrainer seizoen uitgebreide testopstellingen staan.

Daar kun je elke dag terecht om al onze fietstrainers te testen. En om het leuk te maken hebben we ze natuurlijk ook aangesloten op Zwift en Tacx Desktop App.

Deel dit bericht
Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 fietsers over “Tacx fietstrainers – Welke Tacx moet jij hebben? [Koopgids 2021-2022]”

   1. Hallo Kim,

    Dankjewel voor je vraag.

    Als je de versie hebt waar bluetooth opzit, kun je hem met Zwift verbinden maar geen weerstand of andere opties aanpassen. Het namelijk geen smarttrainer die geschikt is voor Zwift of andere online programma’s.

    Hoop je vraag hiermee beantwoord te hebben.

 1. beste ,
  ik heb een tacx flouw kan ik dat aanpassen om er een smart trainer van te maken , zo ja wat moet ik daar voor kopen of doen
  mvg pedro

 2. Hallo,

  Ik heb interesse in de Tacx Flux zonder of met S. Ik begrijp niet goed wat jullie bedoelen met een steekas. Is dit dan op een fiets met schijfremmen bedoeld of niet? Bij deze trainer is er een programma t.e.m. een hellingspercentage van 10% indien ik goed gelezen heb, ideaal trainingspercentage indien je overal oprijden wil volgens mij. Ik weet niet hoe ik me dit alles voorstellen moet, vroeger had ik losse rollen maar nu ik op een appartement woon wil ik iets deftigs om de winter door te komen en vooral terug op te bouwen richting het seizoen daar ik door gezondheidsproblemen 2j langs de kant gestaan heb. De bedoeling is dus gewoon goed te kunnen opbouwen naar een mooi nieuw seizoen.

  Vriendelijke groeten uit Waregem …

  1. Wil een goede tackx voor op de zwift.te rijden met zoiets dat je je achterwiel eruit moet nemen en zo op het toestel te zetten. Welke neem ik en wat gaat me dat kosten

 3. Hallo,
  Heb een fiets met schijfremmen en een steekas van 12mm, was al naar een Decathlon-winkel bij mij in de buurt en vond de Vortex heel interessant. Ze hadden een alternatief in de zin van een Elite-steekas waar ik aan twijfelde. Vorige week ben ik terug naar de winkel geweest met mijn achterwiel mee, de bediende heeft een doos open gemaakt met de Elite-steekas erin en was blij dat ik die Vortex niet gekocht had want er bleek niets te kloppen. Wil dit dan zeggen dat ik mij maar alleen losse rollen kopen kan om met een fiets met schijfremmen te rijden of bestaat er toch een oplossing? Heb al rollen gevonden waarop fietsen met schijfremmen staan maar niet met steekassen.
  Vriendelijk bedankt en tot schrijvens …

 4. Heb een rollerbank Tacx antares , kan moeilijk stabiel blijven daarom zoek ik een hulpstuk waar ik mijn voorvork vast kan monteren.
  Ben zeer tevreden over mijn rollerbank

  1. Hey Joseph,

   Het artikel dat je zoekt is de Tacx T1150.
   Wij leveren deze helaas niet, maar hij is op verschillende sites wel te vinden.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen