Shimano MTB groepen overzicht – Alle Shimano mountainbike groepsets op volgorde
Deel dit bericht

Shimano MTB groepen overzicht – Alle Shimano mountainbike groepsets op volgorde

28 Oktober 2019

Wanneer je een nieuwe mountainbike uitzoekt, mag je zelf ook een keuze maken voor een geschikte groepset. Door het grote aanbod aan Shimano groepsets voor mountainbikes is het niet altijd makkelijk om deze keuze te maken. Hoe goed zijn al die Shimano groepsets eigenlijk en wat zijn de verschillen? In dit blog zetten we alle Shimano groepen voor je op een rijtje, van Altus en Alivio tot Deore en XTR.

Een beginnende mountainbiker weet misschien nog niet precies welke onderdelen deel uitmaken van een groepset. Gelukkig is dat niet zo ingewikkeld. Een complete groepset bevat namelijk alles wat met schakelen, remmen en de aandrijflijn te maken heeft. Het gaat dus om alle bewegende onderdelen van de mtb.

Welke onderdelen horen bij een groepset?

Ten eerste zijn dat de shifters en je voor- en achterderailleur. Daarnaast behoren je crankstel met de kettingbladen, je cassette en fietsketting tot een complete groepset. Ten slotte mogen we de remmen niet vergeten.

Welke onderdelen horen bij een mtb groepset
De onderdelen die bij een mtb groepset horen moeten tegen een stootje kunnen.

Welke groepset heb ik nodig op mijn mountainbike?

Als beginnende mtb-er kan het lastig zijn om een geschikte groepset uit te zoeken. De fabrikanten van de groepen gebruiken gelukkig vrij consequent dezelfde namen voor hun eigen groepsets. Hieronder is een overzicht te zien met alle Shimano mtb groepen, van de startersgroep Shimano Tourney tot en met de groepsets van de profs zoals Shimano XTR.

Als beginner heb je echt niet meteen de allerbeste groepset nodig. Shimano zorgt ervoor dat de technieken uit de duurdere groepen langzaam worden toegevoegd aan de goedkopere groepen. Je kunt daarom op een hele goede Shimano groepset rijden zonder dat je daar gelijk de hoofdprijs voor betaalt.

Volgorde Shimano MTB groepen overzicht

Shimano MTB GroepsetLogoNiveauPrijsGewichtDuurzaamheid
Shimano Tourney
Shimano Tourney logo
Sportieve fietser
Shimano Altus
Shimano Altus logo
Sportieve fietser
Shimano Acera
page?image_id=1512
Sportieve fietser
Shimano Alivio
Shimano Alivio logo
Beginner
Shimano Deore
Shimano Deore logo
Beginner/Licht gevorderd
Shimano SLX
Shimano SLX Logo
Licht gevorderd/Gevorderd
Shimano Deore XT
Shimano Deore XT
Expert/Prof
Shimano XTR
Shimano XTR logo
Expert/Prof

Het is dus niet waar dat je met een goedkopere Shimano groepset geen kwaliteit in huis haalt. Voor veel mountainbikers is een Shimano Deore of een Shimano SLX al een perfecte groep.

Het verschil zit hem vooral in het materiaal van de verschillende onderdelen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je groepset, hoe duurzamer en lichter het materiaal is.

Shimano Tourney groep

De Shimano Tourney is het goedkoopst van alle groepen. De groepset is het meest te vinden op de sportieve fiets en is minder geschikt om offroad mee te gaan. De Tourney is te verkrijgen in een 1x7, 1x6, 3x7 en 3x6 variant.

Shimano Tourney Crankstel
De Shimano Tourney groep is het instapmodel.

Shimano Altus groep

Ook de Shimano Altus wordt voornamelijk gemonteerd op sportieve fietsen. Als je maar af en toe van de verharde paden af wilt met je fiets, is dit een goede groepset voor jou. De Shimano Altus groep is te verkrijgen in een 3x9 en 2x9 variant.

Shimano Altus Achterderailleur
De Shimano Altus groepset zie je voornamelijk terug op de sportieve fiets.

Shimano Acera groep

De Shimano Acera groep is geschikt voor de recreatieve fietser en voor de eerste ervaringen met offroad rijden. Volgens Shimano zelf heeft het crankstel een agressieve uitstraling en kun je met de Shimano Acera snel en gemakkelijk schakelen. De onderdelen zijn sterk, gemaakt van roestvrij staal en eenvoudig te onderhouden. Deze mtb groepset is voorzien van 18 (2x9) of 27 (3x9) versnellingen.

Shimano Acera Achterderailleur
Ook de Shimano Acera groep is geschikt voor een sportieve fiets.

Shimano Alivio groep

De Shimano Alivio groep is het meest geschikt voor beginnende mountainbikers. Deze mtb groepset is makkelijker te onderhouden en beter ontwikkeld dan de goedkopere versies. Ook deze groepset beschikt over 18 (2x9) of 27 (3x9) versnellingen.

Shimano Alivio Crankstel
De Shimano Alivio is een prima groepset voor de beginnende mtb-er.

Shimano Deore groep

De Shimano Deore is gemaakt voor de sportieve en beginnende rijder. Veel mtb-ers zullen deze Shimano groepset dan ook aanraden aan beginners die regelmatig een stevige rit door het bos willen maken. De onderdelen zijn duurzaam en betrouwbaar en de prijs-kwaliteitsverhouding van deze groep is daarom goed.

Shimano Deore Achterderailleur
De Shimano Deore groepset wordt vaak aangeraden aan de beginnende,fanatieke mountainbiker.

Als je nog sneller wil schakelen tijdens het mountainbiken kun je voor een duurdere groepset gaan. Met de Deore groep heb je 20 (2x10) of 30 (3x10) versnellingen tot je beschikking.

Shimano SLX groep

Met de Shimano SLX groep kun je met je mountainbike gemakkelijk over ieder terrein. De SLX lijkt erg op de betere groepsets van Shimano, zoals de de XT. Het grote verschil is echter dat de SLX meer weegt door de stalen onderdelen. Ook is de groepset wat minder mooi afgewerkt dan de duurdere varianten.

Shimano SLX Shifter
De Shimano SLX is van goede kwaliteit, maar ook betaalbaar.

Deze mtb groepset is de beste keuze als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Schakelen doe je met 12 (1x12) of 24 (2x12) versnellingen.

Shimano Deore XT groep

De Shimano Deore XT groep wordt ook wel XT genoemd en is een van de populairste groepsets voor je mountainbike. De mtb groepset is perfect voor wedstrijdrijders of voor de sportieve mtb-er met een hoog budget. De set presteert eigenlijk evengoed als de XTR, maar is een stuk betaalbaarder.

Het verschil met de Shimano XTR groepset is het gebruikte materiaal. De onderdelen van de XT zijn namelijk gemaakt van een mix van aluminium en roestvrij staal. Het gewicht van deze groepset is daarom wat hoger dan die van de XTR. Met de Shimano XT groep heb je 12 (1x12) of 24 (2x12) versnellingen tot je beschikking.

Shimano Deore XT Crankstel
De Shimano Deore is een van de populairste groepsets voor de mtb.

Shimano XTR groep

Wil je het beste van het beste? Ga dan net als de professionals en fanatieke mtb-ers voor de Shimano XTR groepset. De set is erg licht van gewicht en is gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen. Namelijk van een mix van carbonvezel, titanium en hoogwaardige legeringen.

Volgens Shimano zelf is de XTR ontwikkeld met de meest zware bergrace in het achterhoofd, voor unieke prestaties en voor de ultieme ervaring. Met de XTR kan ontzettend snel, licht en precies geschakeld worden. De mtb groepset bestaat uit 12 (1x12) of 24 (2x12) versnellingen. Goedkoop is de Shimano XTR groep niet. De mtb groep kost bijna twee keer zoveel als de Deore XT.

Shimano XTR Shifter
Met de Shimano XTR groepset heb je echt het beste van het beste.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Aerodynamisch én licht: de nieuwe Trek Madone Gen 8 biedt het beste van twee werelden

27 Juni 2024

Het nieuwe paradepaardje van Trek is zojuist gelanceerd, een combinatie van zowel het snelste als het lichtste model ...

Garmin lanceert de gloednieuwe Garmin Edge 1050 fietscomputer

25 Juni 2024

Twee jaar na de lancering van zijn voorganger, de Garmin Edge 1040, komt Garmin met het nieuwste model uit de complete ...

Tour de France 2024: Hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?

21 Juni 2024

De Tour de France, of simpelweg 'de Tour', blijft de grootste en meest prestigieuze wielerkoers ter wereld ...