Deel dit bericht

12 redenen om te mountainbiken in de zomer en in het voorjaar

9 Juli 2021

Mountainbiken wordt door veel mensen gezien als een echte wintersport. Maar niets is minder waar. Sterker nog, mountainbiken is juist een sport die geschikt is voor de lente en de zomer. Veel wielrenners zoeken in de winter de trails op en bergen hun racefiets netjes op. Maar zodra het voorjaar weer begint, ruilen ze de mountainbike weer in voor hun geliefde racefiets. Terwijl mountainbiken in het voorjaar en in de zomer echt genieten is! In deze blog geven we je 12 redenen waarom je juist tijdens de zonnigste maanden van het jaar moet blijven mountainbiken!

1. Met mooi weer naar buiten!

Wanneer het zonnetje schijnt kun je er natuurlijk voor kiezen om op de racefiets te stappen. Maar ook mountainbiken is heel leuk wanneer het lekker weer is! Lekker door het bos rijden en tegelijkertijd genieten van de natuur en alles wat in bloei staat! Wat wil je nog meer?

mountainbiken met mooi weer
Lekker in het zonnetje op de mountainbike is genieten!

2. Een goede core-training

Op een mountainbike ben je veel actiever bezig met je bovenlichaam. Dat maakt mountainbiken tot een hele goede core-training.

core-training mountainbike
Tijd om die core eens even flink te trainen!

En iedereen weet inmiddels wel dat je ook op de racefiets voordeel hebt van een goede sterke core. Dus, hup, het bos in!

3. Ook met minder goed weer een fijne buitensport

Helaas hebben we in België ook wel eens last van een minder zonnig voorjaar/ goede zomer. Helemaal op een wisselvallige dag is mountainbiken dan een ideale buitensport. Onder de bomen krijg je lichte buien namelijk maar amper mee.

mountainbiken in de zomer met regen
Buien zijn in het bos net iets minder erg en het maakt het bos ook alleen maar mooier.

En als het dan toch een keer flink losbarst kun je fijn even bij een boom schuilen onder het genot van een lekkere energiereep. Kun je na die korte stop des te harder doorknallen!

4. De ideale intervaltraining

Dat intervallen goed zijn voor je conditie is geen verrassing. En laat mountainbiken nou net super zijn als intervaltraining. Zet een kort rondje voor jezelf uit, het liefst met een klimmetje.

mountainbiken in de zomer
Met een intervaltraining train je je uithoudingsvermogen, conditie en kracht.

Probeer dat rondje dan vervolgens zo snel mogelijk rond te knallen. Een rondje snel, een rondje herstel.

5. Goed voor je techniek

Naast een goede conditie is mountainbiken ook erg nuttig om aan je techniek te werken. Ga jij op de racefiets vierkant door een bocht? Train dan op de mountainbike lekker scherpe bochten.

mountainbiken in de zomer
Techniek trainen op de mountainbike biedt ook voordelen voor de racefiets.

Je fiets erin gooien en met je bovenlichaam fijn aan de slag om de bocht mooi door te komen. Zo werk je ook weer een beetje aan je core, maar vooral aan je zelfvertrouwen en techniek. Wedden dat de volgende keer op de racefiets je een stuk zekerder fietst?

6. Meer variatie

Wie vaak op de racefiets zit kent de weggetjes in zijn omgeving inmiddels wel. Op de mountainbike kun je makkelijk eens een ander paadje nemen. En het mooie is, naarmate de zomer vordert, verandert je uitzicht.

mountainbiken in het voorjaar
Vergeet tijdens het mountainbiken zeker niet te genieten van alles wat je ziet onderweg.

En als er dan na een zomerstorm ineens takken op je weg liggen, dan zijn dat alleen maar extra obstakels om overheen te rijden, springen of om netjes omheen te rijden.

7. Meer natuur

Zodra je het bos inrijdt, ruik je de natuur al. Omdat je bijna je hele rit in de natuur rijdt, krijg je veel meer mee van je omgeving. Misschien kom je wel een konijn, een ree of zelfs ander groot wild tegen!

mountainbiken in de zomer
Ook in het buitenland kun je op de mountainbike genieten van prachtige natuur in de zomer!

Dat maakt het mountainbiken nog leuker. Kun je thuis niet alleen zeggen wat een toptijden je gereden hebt in het bos, maar ook nog mooi opsommen welke dieren je allemaal hebt gezien.

8. Zoek verkoeling in het bos!

Op een hete dag is een beetje verkoeling altijd lekker. In het bos is het meestal veel beter uit te houden dan op de weg. Zit jij er niet op te wachten om elk half uur te moeten stoppen om je bidons ergens bij te vullen?

mountainbiken in het voorjaar
In het bos vind je genoeg schaduwplekjes om even uit te rusten!

Om vervolgens amper aan fietsen toe te komen omdat je de hele tijd je bidon aan je mond hebt? Dan is een bosrit op de mountainbike ideaal. Lekker in de schaduw door een koel bos crossen. Heerlijk toch?

9. Minder modder, meer KOMs

De echte KOM- en QOM-jagers doen goede zaken in het voorjaar en de zomer. Met mooie droge trails is dat het ideale moment om helemaal los te gaan in een poging die ene KOM te pakken.

mountainbiken in de zomer
Hard naar boven scheuren en proberen om die KOM of QOM te pakken!

Helemaal als het de nacht of dag ervoor lichtjes geregend heeft en het niet zo stoffig is. Inklikken en gaan!

10. Toertochten rijden met je vrienden

Heb je weer zin om samen met je vrienden een toertocht te rijden? Dat kan, want er mogen weer mountainbike toertochten georganiseerd worden! Tijdens een toertocht kom je vaak in gebieden waar je normaal gesproken met de mountainbike niet welkom bent of waarvoor je een vergunning nodig hebt.

toertocht op de mountainbike
Een mountainbike toertocht is perfect om nieuwe gebieden te ontdekken op je MTB.

Een ideaal moment om nieuwe gebieden te ontdekken en met je vrienden en andere mountainbikers een leuke dag te hebben.

11. Genieten van avondritten

Echte nachtritten zijn maar beperkt toegestaan en na zonsondergang is het bos dan ook vaak verboden terrein. Maar wat dacht je ervan om later op de avond te gaan rijden? In het voorjaar en in de zomer is het natuurlijk langer licht, waardoor je ook ´s avonds lang de tijd hebt voor je rit. Ook is een avondrit perfect na een warme zomerse dag. Het is dan buiten weer een beetje afgekoeld en de trails zijn vaak een stuk rustiger.

mountainbiken in het voorjaar
´s avonds kun je vaak lekker doorfietsen, omdat het dan een stuk rustiger is!

12. Een biertje na het mountainbiken smaakt beter in de zon

Een biertje na het fietsen is een vast ritueel voor veel mountainbikers. En laat dat ene biertje nu net nog iets lekkerder smaken als je met je gezicht vol stof en je benen omhoog in de zon zit.

Het bos nog even uitrollen en hop, door naar het terras voor dat welverdiende biertje.
Het bos nog even uitrollen en hop, door naar het terras voor dat welverdiende biertje.

Dit kan natuurlijk ook als je net van de racefiets afstapt, maar een biertje na het fietsen is altijd een goed idee toch?

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

10 tips om het maximale uit Rebound te halen

10 Mei 2024

Op 1 juni 2024 vindt Rebound plaats, een wereldwijd self-supported gravelevenement en het grootste gravelevenement ter ...

Ken jij onze nieuwe collega?

8 April 2024

ONTVANG EEN CADEAUKAART TER WAARDE VAN €50Ken jij iemand in jouw omgeving die perfect zou passen binnen ons Mantel ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...