Deel dit bericht

Fietszadel vervangen - Hoe monteer ik een nieuw fietszadel op mijn racefiets, MTB of gravel bike? [How-to]

11 Januari 2022


Het zadel is een zeer belangrijk onderdeel van je fiets. Je fietszadel zorgt er namelijk voor dat je op een fijne en comfortabele manier op je racefiets, MTB of gravelbike zit. Een fietszadel dat niet bij je past kan ervoor zorgen dat je allerlei ongemakken gaat ervaren tijdens het fietsen. Dit wil je als fietser natuurlijk altijd tegengaan, want kilometers maken met pijn is alles behalve fijn. Het komt vaak voor dat fysieke ongemakken komen door een verkeerd fietszadel. In dat geval moet je op zoek naar een zadel dat bij jou past. Als dit gelukt is, hoef je alleen nog je nieuwe fietszadel te monteren. Aan de hand van deze blog kun jij je fietszadel vervangen!

Fysieke ongemakken tegengaan

Een nieuw fietszadel kan ervoor zorgen dat je fysieke ongemakken, zoals zadelpijn, als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Om pijntjes tijdens het fietsen tegen te gaan, heb je dus een fietszadel nodig dat goed bij jou past. Omdat ieder persoon anders gebouwd is, is ook niet ieder zadel voor iedereen geschikt. De één fietst namelijk liever met een breed zadel, de ander met een zadel met een uitsparing of een zadel met een verhoging. Welk fietszadel het beste bij jou past, lees je in onze fietszadel keuzehulp

page?image_id=2281
Een goed fietszadel kan ervoor zorgen dat jij zonder pijntjes je kilometers kunt maken!

Vervang je fietszadel op tijd!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je al jaren rondfietst met een fietszadel dat voor jou perfect zit en waar je totaal geen fysieke ongemakken van ervaart. In zo’n geval moet je er wel goed op letten dat je je zadel naar verloop van tijd vervangt. Na een aantal jaar kan je zadel namelijk gaan inzakken, waardoor je niet meer de ondersteuning krijgt die je gewend bent. Daarom is het van belang om je fietszadel op tijd te vervangen.

Verschillende bevestigingspunten

Kijk wanneer je je fietszadel gaat vervangen goed waar de zadelbevestiging zit. Deze kan op verschillende plekken met een inbussleutel versteld worden. Dit verschilt per zadelpen. Het kan zijn dat hij aan 1 zijde van de zadelstrop versteld moet worden aan de zijkant. In sommige gevallen moet hij aan beide zijden los gedraaid worden. Ook zijn er zadelpennen waarbij de zadelpenbout aan de onderzijde van de zadelstrop zit.

Koop een geschikt zadel

Let bij de aanschaf van een nieuw fietszadel ook op de zadelrail. Hierin zijn verschillende opties verkrijgbaar. Ga je voor de standaard titanium of stalen 7 x 7 mm rail, dan past die nagenoeg op iedere zadelpen. 

page?image_id=2285
Let goed op of je nieuwe fietszadel geschikt is voor jouw zadelpen.


Kies je voor een zadel met een carbon zadelrail dan zijn er 2 opties: 7 x 9 mm of 7 x 10 mm. Kijk in de specificaties of je zadelpen geschikt is, of dat je in de meeste gevallen een andere zadelrail adapter nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat je zadelpen niet geschikt is en niet aan te passen is voor een carbon zadelrail. In dat geval moet je wellicht een nieuwe zadelpen bestellen die wel past.

Fietszadel vervangen

Wanneer je een zadel hebt gevonden die beter bij je past dan je huidige zadel, dan is het tijd om je fietszadel te vervangen. Het vervangen van je fietszadel is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. In deze blog lees je stap voor stap wat je moet doen om je fietszadel te vervangen. In dit stappenplan vervangen we een zadel waar de bevestigingspunten aan beide kanten van de zadelstrop zitten.

Om een nieuw fietszadel te monteren heb je het volgende nodig: 

page?image_id=2286
Je hebt niet veel nodig om je fietszadel te vervangen.

Dubbelcheck of je zadel wel goed staat

Zorg dat je na het vastdraaien van de boutjes nog even dubbelcheckt of je nieuwe fietszadel wel in de juiste positie staat. Als dit niet het geval is, loop je alsnog tegen pijntjes aan.

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...