Deel dit bericht

BMC Teamelite Mountainbikes 2017

24 Januari 2017

BMC heeft het carbon frame van de BMC Teamelite TE01 XT in 2016 geheel nieuw ontwikkeld. De ingenieuze Zwitsers bedachten een frame aanpassing waarmee de hardtail 1.5 cm veerweg heeft in de achterbrug, zonder dat daar een zware schokdemper bij aan te pas komt. Het resultaat: meer comfort en meer controle in de afdalingen, zonder verlies van stijfheid en dus trapefficiëntie bergop.
Om dit te voor elkaar te krijgen bedacht BMC de Micro Travel Technology. MTT geeft de fiets een extra demping aan de achterzijde zonder in te leveren aan stijfheid en efficiëntie. De demping is in 3 verschillende hardheden verkrijgbaar, afhankelijk van het gewicht van de berijder.

Kijk hoe de demping werkt

De ‘demper’ vind je terug in de verbinding van de seatstays en de zadelbuis. Check het filmpje van BMC hieronder voor de precieze uitleg:

Er worden enkele belangrijke voordelen genoemd: de Teamelite 01 is beter te hanteren op ruw terrein. De fiets biedt meer tractie tijdens het klimmen. Met de hoge compliance dankzij MTT zit je als rijder langer fit en fris.

BMC Teamelite01 MTT

Het MTT systeem is makkelijk in onderhoud, zeker in vergelijking met een full suspension systeem. Daarbijk is het nu ook mogelijk om met een hogere bandenspanning te rijden en zo loop je minder risico op lekrijden.

Big Wheel Concept (BMC)

BMC heeft net als veel andere merken de 29’er omarmt. Het design en geometrie van de Teamelite frames zijn speciaal op basis van de 29 inch wielen met Boost naven ontwikkeld.

BMC Teamelite Boost front

Bij de Teamelite betekent dat een korte achterbrug, een korte voorbouw en laag liggende trapas. Ondanks de grote wielen, zorgt dit voor een uiterst wendbare fiets.

Om ook stabiliteit te kunnen garanderen heeft de BMC Teamelite een relatief lange bovenbuis, vlakke balhoofdhoek en een breed stuur om optimale controle te behouden.

Dual Transmission Integration (DTI)

DTI wil zeggen dat het frame helemaal klaar is voor de toekomst. Het frame is geschikt gemaakt voor zowel een mechanische als een elektronische groepset. Zo heb je altijd de vrijheid in keus van groepset, zonder dat je inlevert op de strakke looks en aerodynamica.

BMC teamelite climb

BMC Teamelite modellen

Is de fiets van wereldkampioen Julian Absalon zelf net iets te hooggegrepen, dan biedt BMC je ook een andere variant in de BMC Teamelite TE02 PL XT. Deze fiets heeft hetzelfde carbon frame, maar is niet Di2 ready. De Fox 32 SC voorvork is geschikt voor Boost naven en lichter dan zijn voorganger.

Het verschil vind je verder in de shifters, voorderailleur, cassette en remmen die van SLX in plaats van de Deore XT M8000 groep afkomstig zijn. Al met al is de fiets hierdoor een kilo zwaarder.

BMC Teamelite TE01 XT Di2

Natuurlijk is er ook een elektrisch geschakelde Teamelite: de BMC Teamelite TE01 XT Di2. Volledig afgemonteerd met Shimano XT Di2 M8050. Je herkent hem aan de unieke 'Fire'-kleurstelling.

Goed om te weten wanneer je komend weekend in de bossen voorbij wordt gescheurd door een Oranje BMC monster.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Daan van Arcken

Gerelateerde berichten

De Ongeschreven Regels die je Moet Weten Voor je Eerste Groepsrit [Beginners]

13 Juli 2017

Als beginnende wielrenner kun je veel leren van een groepsrit ...

Fietscadeau-tips voor Sint en Kerstman - Wat geef je een fietser voor de feestdagen?

26 November 2016

Wat geef je een fietser voor de feestdagen? Dat is een vraag die in menig huishouden met een mountainbiker, racefietser ...