Deel dit bericht

Zelf aan je fiets sleutelen – Welk fietsgereedschap heb je nodig?

Veel van onze klanten onderhouden hun eigen fiets(en). Het is een genot om met een schone en goed afgestelde fiets de deur uit te gaan. Heb jij een racefiets of mountainbike en wil je eigenlijk zelf wel het onderhoud daarvan doen? Je hoeft echt geen mecanicien te zijn om zelf je fiets onder handen te nemen. Thuis sleutelen kan je leren. Je moet er wat tijd voor over hebben en het juiste fietsgereedschap, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug.

Een ander effect van je fiets onderhouden laat zich niet in geld uitdrukken. We hebben het over de kleine mentale triomfen die het oppoetsen van je fiets opleveren.

fietsgereedschapIn deze blog bespreken we het meest essentiële gereedschap voor het succesvol onderhouden van je fiets. Bedenk dat iedere fietser, hoe ervaren ook, zich van tijd tot tijd achter de oren krabt en een schroefje kapot draait. Geen zorgen, dat hoort erbij.

Fietsgereedschap – De basics

Je zult na verloop van tijd merken dat je het makkelijkst aan je fiets klust met gereedschap van goede kwaliteit. Kies in plaats van een goedkoop setje inbussleutels van de Aldi voor een duurzamere set van bijvoorbeeld Park Tool, BBB of Trivio.

Deze inbussleutels zijn keihard, wat de kans op het doldraaien van schroeven en moeren aanzienlijk verkleint. Voordat we verder inzoomen op specifieke fietsonderdelen en gereedschap vind je hieronder een lijstje aan basis tools.

Basis gereedschap:

 • Inbussleutels
 • Steeksleutels
 • Momentsleutel
 • Schroevendraaiers (plat en kruiskop)
 • Montagepasta

Stuurlint vervangen

Stuurlint wordt vies. En het slijt, waardoor je stuur niet meer lekker vasthoudt. Het is handig om te weten hoe je een vers nieuw stuurlint om het stuur wikkelt. Veel mensen zien op tegen het wikkelen van een stuurlint.

Sleutelen Gereedschap Klussen StuurlintDat is nergens voor nodig, want je klaart het klusje zo. Lees in deze blog alles terug over stuurlint wikkelen.

Dit heb je nodig:

 • Isolatietape
 • Schaar
 • Stuurlint

Kabels vervangen

Nu je toch bezig bent is het misschien ook tijd om de kabels te vervangen. Wat heb je hiervoor nodig? Rem- en derailleurkabels hoeven niet vaak vervangen te worden. Wanneer je merkt dat je fiets minder goed schakelt, kijk dan allereerst naar de afstelling van de derailleurs.

Sleutelen Gereedschap Klussen KabelsWanneer je remmen niet goed meer werken, is het belangrijk om direct te controleren waar het probleem vandaan komt. Ga je dit weekend klussen aan de fiets? Pak onze blog over het vervangen van kabels erbij!

Wat heb je nodig?

 • Derailleurkabelset
 • Remkabelset
 • Inbussleutel
 • Kruiskopschroevendraaier
 • Kabelkniptang

Houdt er rekening mee dat de uiteinden van Campagnolo en Shimano rem- en derailleurkabels een ander formaat hebben. Je kunt ze dus niet door elkaar heen gebruiken.

Ketting schoonmaken of vervangen

Het is tijd om je ketting schoon te maken wanneer die onder de modder zit, piept en kraakt tijdens het fietsen. Afhankelijk van de omstandigheden is het om de twee ritten nodig om de aandrijving van je fiets schoon te maken.

Sleutelen Gereedschap Klussen KettingFiets je deze winter lekker door, dan is het zeker aan te raden om iedere week je hele fiets schoon te maken. In onze uitgebreide blog over fiets onderhoud vind je alles terug over schoonmaakproducten en hoe je ze moet gebruiken.

Lean & clean met:

 • Kettingontvetter
 • Ketting lube (voor droge of natte omstandigheden)

Hoe lang een ketting meegaat hangt samen met hoe schoon je hem houdt. Hoe vuiler de boel is, hoe sneller het slijtage proces verloopt. Er zijn fietsers die 6.000 kilometer met een ketting doen.

Andere breken de beste kettingen al op de helft van die afstand. Voor het vervangen van de ketting heb je het volgende nodig:

Ketting vervangen:

 • Ketting checker
 • Nieuwe ketting
 • Missing link tang of kettingpons

Cassette verwisselen

Net als de ketting, kan ook je cassette slijten. Beide onderdelen slijten op elkaar in. Mocht je de één moeten vervangen, vervang dan ook de ander. Je zult anders merken dat je doorslipt of doortrapt tijdens het fietsen. Als je van plan bent om op vakantie in de bergen te gaan fietsen, dan kan je een cassette monteren met grotere tandwielen om bergop lichter te trappen.

Sleutelen Gereedschap Klussen CassetteLees onze blog cassette vervangen om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Let er op dat de passing van Shimano en SRAM cassettes anders is dan Campagnolo cassettes.

Dit heb je nodig:

 • Kettingzweep
 • Cassette afnemer(Shimano of Campagnolo)

Balhoofd afstellen of vervangen

Het balhoofd is de verbinding tussen je voorvork en frame. Wanneer sturen ‘korrelig’ aanvoelt of moeizaam wordt, dan is het de hoogste tijd om je balhoofd te controleren.

Sleutelen Gereedschap Klussen BalhoofdVoordat je gaat schroeven en hameren, lees eerst even onze ‘walk-through’ balhoofd servicen en vervangen.

Benodigdheden:

 • Inbussleutel
 • Lagervet
 • Cupuitdrijver
 • Hamer
 • Lagerpers

Lagers vervangen en onderhouden

De naven in je wielen zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van je fiets. Kilometer na kilometer draaien ze rond. Vaak zijn ze goed afgedicht. Dat betekent niet dat ze volledige vuil- en slijtagevrij blijven.

Je hebt twee soorten lagers: cup-conus lagers (veel Shimano naven) en industrie lagers. Er zijn merken die de naven van hun wielen op zo’n manier afdichten, dat je speciaal gereedschap van dat merk nodig hebt om ze open te maken. Let hier bij DT Swiss bijvoorbeeld op.

Sleutelen Gereedschap Klussen LagersLees voor meer info onze blog waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je industrielagers zelf kunt vervangen en hoe je Shimano cup-conus lagers onderhoudt.

Gebruik deze tools:

 • Lager demontageset
 • Lagerpers
 • Lagergeleider
 • Lagerpershulp

Bottom bracket schoonmaken of vervangen

De bottom bracket (of trapas): Dat ding in het frame waar je cranks aan vast zitten. Voor veel fietsers is het bij uitstek een onderdeel waar je nooit naar omkijkt. Daar zijn wat redenen voor te bedenken.

Sleutelen Gereedschap Klussen Bottom BracketHet is niet het meest in het oog springende onderdeel van de fiets. Je ziet er van de buitenkant niet aan af of er iets aan onderhoud moet gebeuren.

Wanneer je onverhoeds op zoek moet naar een vervangende trapas kom je er snel achter dat het aantal bottom bracket standaarden en afmetingen ieder jaar exponentieel toeneemt. Hoogste tijd om enkele hoofdpijnpunten weg te nemen.

Bottom brackets kan je eenvoudig zelf ‘servicen’. Naast een fijn trappende, kraakvrije fiets, zul je bij je eerstvolgende tocht met meer zekerheid een sprintje aantrekken. Tips, trucs en filmpjes vind je in onze uitgebreide blog over bottom bracket montage.
Sleutelen Gereedschap Klussen

De tools:
Welk gereedschap je voor deze klus nodig hebt, hangt grotendeels af van het soort bottom bracket in je fiets. We lopen de mogelijkheden even langs:

Vierkante as (square taper)
Voor de ‘ouderwetse’ vierkante as heb je een trapas afnemer nodig. Voor Shimano en Campagnolo zijn deze verschillend. Bij Campagnolo zijn de afnemers voor de cassette en trapas hetzelfde.

Externe lagercups
Externe lagercups worden zo genoemd, omdat het lager buiten het frame valt. Door de grotere diameter is het mogelijk een holle as te gebruiken die ook weer groter is van diameter, en zorgt voor meer stijfheid. Voor het afnemen van externe lagercups hb je een bracketsleutel nodig.

Press fit lagers (BB86 en PF30)
Press fit, oftewel perspassing, is een lager systeem dat sinds de laatste jaren veel wordt toegepast. Voor het demonteren van een press fit lagers heb je een tool nodig. Voor het terugzetten een perser.

BB30 lagers
Als je een BB30 ready frame hebt, dan liggen de trapaslagers los in het frame. Niet te verwarren met een Press Fit BB30 as. Gebruik Voor het demonteren van BB30 lagers dezelfde brackettool van Park Tool. Voor de montage gebruik je ook weer de Cyclus Pers.

Gereedschapskoffers

Alles bij elkaar opgeteld kost het kopen van al dit gereedschap een lieve duit. In de praktijk zal je natuurlijk niet alles in één keer aanschaffen, maar eerst beginnen met een goede set inbussleutels.

Sleutelen Gereedschap Klussen GereedschapkofferNaarmate je meer gaat fietsen, zul je zien dat je gereedschapskist ook groter wordt. Stel dat je alles in een keer wilt aanschaffen dan is het voordeliger om een kant en klare gereedschapskist aan te schaffen.

De Starterskoffer
De gereedschapskoffer van Trivio is een goed begin. In de basis bevat deze koffer alles wat de thuissleutelaar nodig heeft. Wat je zult missen in deze koffer is een kabelknipper.

Het gereedschap is alleen voor Shimano onderdelen geschikt. Mocht je met Campagnolo rijden, dan zul je aparte sleutels aan moeten schaffen. De lipjes die het gereedschap vast houden zijn niet de stevigste.

Na verloop van tijd zal veel gebruikt gereedschap dus los in de koffer liggen. Maar dat nemen we voor zo’n scherpe prijs op de koop toe.

De Expertkoffer
De BBB Cycling Toolbox Allround BTL-91 is een extra stevige gereedschap koffer met de 16 meest gebruikte BBB Cycling gereedschappen voor het onderhoud van je fiets.

Het gereedschap is voor zowel Shimano als Campagnolo geschikt. Dankzij de schuim vulling word je gereedschap op zijn plaats gehouden en goed beschermd. De koffer is voorzien van extra gereedschapruimte, zodat je er ook nog eigen spullen in kwijt kan.

De Mecanicienkoffer
Verschil moet er zijn. De Park Tool AK-2 koffer bevat de 40 beste gereedschappen van Park Tool. Wat deze koffer handig maakt, is dat er naast het standaard hoge kwaliteit gereedschap ook handigheidjes inzitten die de andere koffers missen.

Sleutelen Gereedschap KlussenDenk hierbij aan een verstelbare momentsleutel, cranktrekkers voor vierkante en splined assen, een missing link tang, schoonmaakspullen voor de ketting en zelfs een flesopener.

Deel dit bericht
Daan van Arcken

Daan van Arcken

Ik schrijf op maandag en dinsdag over fietsen. In de avonden knutsel ik aan fietsen. De andere dagen werk ik op de klantenservice afdeling van Mantel. Tussen de fietszaken door trek ik er graag op uit. Natuurlijk op de fiets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen