Deel dit bericht

Toch weer tubeless op de racefiets met de Schwalbe Pro One [Review]

Dat tubeless racefietsbanden een blijvertje zijn is afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Steeds meer fabrikanten leveren hun fietsen met tubeless ready velgen. En sommige fabrikanten maken je fiets zelfs al tubeless voor aflevering. En elke grote bandenfabrikant heeft één of meerdere tubeless racefiets banden in het assortiment. Schwalbe was een van de eersten die begon met een speciale tubeless racefiets band. De Schwalbe Pro One tubeless is favoriet bij veel wielrenners, maar waarom? Tijd voor een review!

Ik moet bekennen, mijn allereerste ervaring met de Schwalbe Pro One was geen feestje. Ongeveer een jaar geleden kocht ik een setje om te proberen. Maar helaas reed ik daar na een kleine 200 kilometer een gat in dat niet meer dicht wilde blijven.

De Schwalbe Pro One racefietsbanden sluiten perfect aan op deze Scope R4D voor een optimale tubeless ervaring.
De Schwalbe Pro One racefietsbanden sluiten perfect aan op deze Scope R4D voor een optimale tubeless ervaring.

Het lek sealde wel, maar ging bij het minste of geringste weer open om vervolgens weer tijdelijk opnieuw te sealen. De druk was simpelweg te groot voor een duurzame dichting van het gat. Gevolg was dat ik ongeveer een week lang na elke rit weer latex van mijn fiets en benen kon halen.

Tubeless in de herkansing

Ik had toen wel even genoeg van tubeless rijden met de racefiets. Maar het afgelopen jaar heb ik meerdere keren op andere racefietsen gereden die al tubeless waren. En toen ik een maand of twee geleden een paar gloednieuwe 28 mm Schwalbe Pro One racefietsbanden kreeg, besloot ik het nog een keer te proberen.

De tubeless Schwalbe Pro One kun je met erg lage bandenspanning rijden.
De tubeless Schwalbe Pro One kun je met erg lage bandenspanning rijden.

Ik had namelijk een mooi setje Scope wielen gekregen om te reviewen, en daar konden die Schwalbe’s perfect op. Het tubeless maken zelf was een makkie. Met een comfortabele 4,5 bar achter en 4 bar in de voorband kon ik gaan. Met goede moed – en licht gekruiste vingers – ging ik de weg op.

De wegligging was erg goed, strak en hard door de bochten was geen probleem.
De wegligging was erg goed, strak en hard door de bochten was geen probleem.

En dan merk je meteen hoe belangrijk goede racefietsbanden eigenlijk zijn. Het voelt meteen goed aan. Dat was ook geen verrassing aangezien ik bij mijn allereerste ervaring met de Pro One ook erg tevreden was met de wegligging.

Altijd grip dankzij lage bandenspanning

Door de lekker lage bandendruk is de grip echt perfect, ook in natte omstandigheden. Want ondanks een gortdroog voorjaar regende het net die ene eerste rit op de Schwalbe’s keihard. Het was behoorlijk glad, maar toch kon ik lekker doorfietsen, ook de bochten. De Pro One geeft wat dat betreft een erg zeker weggevoel.

Erg handig voor wie supergesoigneerd ops tap wilt gaan, het 'eentje' van de Pro One kun je precies mooi uitlijnen met je ventiel.
Erg handig voor wie supergesoigneerd ops tap wilt gaan, het ‘eentje’ van de Pro One kun je precies mooi uitlijnen met je ventiel.

Na een vrij korte en zeiknatte rit werd het tijd voor een paar langere ritten. Wel met een paar binnenbandjes in mijn fietsshirt – met mijn eerste ervaring nog in mijn achterhoofd – reed ik de weken daarna veel woon-werkritjes over superstrak asfalt. Daar hadden de Schwalbe’s zoals verwacht echt geen moeite mee.

De 28 mm Schwalbe Pro One bolt erg mooi op deze Scopes.
De 28 mm Schwalbe Pro One bolt erg mooi op deze Scopes.

De bandendruk bleef er goed. Ik heb ze minder dan één keer per week opgepompt tijdens de twee maanden dat ik ze heb gereden. En dan hoefde er telkens ook echt maar een halve bar bij. Ideaal!

Tijd voor gravel…

Maar niet lek rijden op mooi asfalt is één ding, minder mooie weggetjes moeten juist met tubeless ook beter gaan. Met wederom mijn vingers gekruist, en voor de zekerheid ook een schietgebedje, ging ik het gravel op.

Strak asfalt was er genoeg, tijd voor wat uitdagender terrein...
Strak asfalt was er genoeg, tijd voor wat uitdagender terrein…

Hier merkte ik eigenlijk pas echt hoe goed de Schwalbe Pro One eigenlijk is. Hij is namelijk helemaal niet gemaakt als gravel band, maar hij deed zijn werk prima. Door de lage bandenspanning voelde het vrij comfortabel en hield ik goed de grip.

Minimaal 4 bar volgens Schwalbe, meer met 3,5 deed hij het ook prima.
Minimaal 4 bar volgens Schwalbe, meer met 3,5 deed hij het ook prima.

Alleen bij de wat scherpere bochtjes voelde ik mijn voorwiel een heel klein beetje slippen. Maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Met dik 30 een vrij scherpe bocht aansnijden op niet-gravel banden, dat is eigenlijk vragen om problemen.

Was het dan toch pech?

Ondanks dat ik wel het uiterste vroeg van de racefietsbanden hielden ze het ook nog eens perfect. Op een weggetje waar ik in het verleden wel eens lek heb gereden door de scherpe steentjes bleef ik nu lekvrij.

Na meerdere keren over een slechte weg te zijn gereden hielden de Pro One's het nog steeds goed. Geen lek en nog steeds goed op druk.
Na meerdere keren over een slechte weg te zijn gereden hielden de Pro One’s het nog steeds goed. Geen lek en nog steeds goed op druk.

Zelfs na drie keer hetzelfde weggetje te hebben gepakt was er nog steeds niets aan de hand. Tijdens een wasbeurt achteraf ging ik minutieus op zoek naar eventuele druppeltjes latex. Maar niets daarvan, geen lek en dus ook niets dat door de latex gedacht had moeten worden.

Ik was er inmiddels wel van overtuigd dat mijn eerste – minder goede – ervaring echt pure pech was. Zelfs met een gloednieuwe band kun je net die pech hebben een groot stuk glas te treffen. En dat was zo achteraf gezien waarschijnlijk het geval.

Lage rolweerstand

Met de lekbestendigheid zit het dus zeker goed. En ook de grip is echt perfect. Dan blijft er voor mij nog één puntje over, en dat is de rolweerstand. En het zal je niet verbazen dat die ook prima is.

Een erg bescheiden profiel doet niets af aan de lekker lage rolweerstand.
Een erg bescheiden profiel doet niets af aan de lekker lage rolweerstand.

De band voelt niet alleen snel, maar is dat ook. Uit de test van Bicycle Rolling Resistance.com blijkt dat met een weerstand van slechts 11 Watt de Pro One bij de echte toppers staat. Is de Schwalbe Pro One dan mijn nieuwe favoriete band?

Zo zagen de banden er na twee maanden intensief gebruik uit. Een beetje opgepoetst voor de foto, maar toch echt zo goed als nieuw.
Zo zagen de banden er na twee maanden intensief gebruik uit. Een beetje opgepoetst voor de foto, maar toch echt zo goed als nieuw.

Na twee maanden testen in de meest verschillende omstandigheden, tot hagelbuien aan toe wordt het tijd om de balans op te maken. Bij het loshalen van de banden controleer ik de banden van binnen en van buiten.

1.700 probleemloze kilometers

Nergens kan ik ook maar enig bewijs vinden van een lek. Toch lovenswaardig na 1.700 kilometer door weer&wind, gravel, glas en doorns. De buitenkant van beide banden ziet er ook prima uit. Bij de achterband zie ik wel een paar kleine sneetjes en putjes, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Helaas moest ik an de review zowel de banden als de wielen weer inleveren.
Helaas moest ik an de review zowel de banden als de wielen weer inleveren.

Voor mijn gevoel kan ik op de Schwalbe Pro One dus met gemak een vol seizoen rijden, want ook met de slijtage zit het wel goed. Tel daar nog de lage rolweerstand bij op, de erg goede wegligging en het feit dat ik lekvrij ben gebleven en dan weet je wel welke banden er op dit moment op mijn verlanglijstje staan.

Deel dit bericht
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

13 Juni 2015 29150

Zijn bredere banden zwaarder en langzamer? Jarenlang is deze veronderstelling levende gehouden. Maar sinds beroepsrenners overstappen naar bredere banden, is …

6 September 2016 11661

Dit jaar presenteert Bryton twee nieuwe modellen fietscomputers. Met deze twee modellen probeert Bryton mee te gaan in de het …