Deel dit bericht

Wat is de Beste Racefiets Groepset? Racefiets Groepsets Vergelijking [en Review]

24 Juni 2017

De ontwikkeling van racefiets groepsets gaat de laatste jaren erg hard. Draadloos schakelen wordt al bijna de norm, vooral bij de high-end groepsets. Ook het hydraulisch schakelen lijkt nu toch echt door te breken. En de drie grootmachten, SRAM, Shimano en Campagnolo krijgen steeds meer concurrentie. Ze voelen de hete adem van FSA en Rotor inmiddels al in de nek. Kees testte alle high-end groepsets van deze vijf topmerken in de ultieme racefiets groepsets vergelijking. Vijf groepsets, vijf dagen en vijf meningen...

De vijf geteste groepsets zijn de high-end versies van de toplijnen van de bovenstaande vijf fabrikanten van groepsets voor racefietsen. De SRAM eTap, Campagnolo Super Record en Shimano Dura Ace Di2 zijn al bekende namen en borduren voort op groepsets die zich al bewezen hebben.

Nieuw zijn FSA WE en Rotor Uno. Voor beide merken is het de eerste keer dat ze een volledige groepset voor de racefiets uitbrengen. Bij Rotor zijn ze helemaal los gegaan, hun eerste groepset is zelfs volledig hydraulisch!

Beste Racefiets Groepsets Vergelijking

Rotor Uno - Een hydraulisch avontuurFSA WE - De tweede nieuwkomerCampagnolo Super Record - Carbon voor en naSRAM eTap - Schakelen met twee shifters tegelijkShimano Dura Ace Di2 - Ultiem gebruiksgemak

Rotor Uno - Een Hydraulisch Avontuur

page?image_id=4999

Rotor mengt zich met de Uno groepset in een nichemarkt en de verwachtingen zijn hoog! Bij de bekendmaking was ik al meteen fan: prachtig cnc-freeswerk, hydraulisch schakelen en een verbluffend laag gewicht.

De eerste indruk van de Rotor Uno groep is goed. Mooi gefreesd uiterlijk.
De eerste indruk van de Rotor Uno groep is goed. Mooi gefreesd uiterlijk.

Sinds de eerste foto’s is er al een flinke tijd verstreken. En bij mijn eerste contact kreeg ik al een goed gevoel bij deze groepset. Nu, anderhalf jaar later, heb ik de Rotor Uno groepset eindelijk kunnen testen en hij stelt me niet teleur.

De bekende Rotor Qrings maakt het helemaal af.
De bekende Rotor Qrings maakt het helemaal af.

De Cervelo R3 Disc racefiets met de Rotor Uno groep erop is verder uitgerust met Enve wielen en afmontage. De Rotor 2inpower cranks maken het helemaal af. Deze racefiets is al een lust voor het oog, maar het gaat me om de groepset. Opvallend zijn verder de dunne hydraulische leidingen en de schijfremmen van Magura.

Rijden maar

Een mooie rit over de Veluwe staat me te wachten. Bij het wegrijden valt het soepele schakelen me op. Het geeft een mechanisch gevoel. Maar dat is in positieve zin, want bij elektronisch schakelen mis je soms de feedback. Maar die is hier duidelijk aanwezig.

De voorderailleur is ook een plaatje op de Rotor Uno.
De voorderailleur is ook een plaatje op de Rotor Uno.

Het schakelen is bijna hetzelfde het SRAM Double Tap: Naar een groter kransje druk je de hendel helemaal naar binnen en om zwaarder te schakelen druk je hem maar een klein stukje in. De eerste kilometers schakel ik een beetje op en af. Het gaat loepzuiver!

Het afstellen van de achterderailleur is een makkie.
Het afstellen van de achterderailleur is een makkie.

Je kunt instellen hoeveel versnellingen je in één keer kunt schakelen. Dit doe je op de achterderailleur, want daar zit het daadwerkelijke mechanisme. De hendel stuurt alleen de olie aan. De achterderailleur gaat makkelijk van versnelling naar versnelling. De voorderailleur gaat wat zwaarder. Dat is niet hinderlijk, maar het valt wel op.

Schakelen onder druk

Aangekomen bij de eerste heuvel kan ik onder druk gaan schakelen. Ook dit gaat soepel en de lichte fiets vliegt bergop. De testfiets die ik heb is uitgerust met een Shimano Dura Ace cassette.

De fietsketting van KMC loopt hier heel stil overheen. Ik denk dat de cassette van Rotor meer geluid gaat maken maar het gewicht zal wel een stuk lager zijn.

De schijfremmen van de Rotor Uno werkten perfect.
De schijfremmen van de Rotor Uno werkten perfect.

Bovenop duik ik gelijk de afdaling in en de schijfremmen geven een zeker gevoel. Het remt niet veel te hard. Ik heb het geluk dat ik een aantal mooie afdalingen in de buurt heb en ik heb ze allemaal zo hard als mogelijk afgereden. Over de remmen niets dan lof. Remkracht wanneer je het nodig hebt en de hoeveelheid is makkelijk te doseren.

Aanpasbare ergonomie voor de shifters

De ergonomie van de hendel bevalt mij wel. Het hydraulische systeem laat veel ruimte vrij om de vorm van de hendel aan te passen. In de toekomst komen er verschillende opvulstukken voor jouw ideale pasvorm.

De ergonomie van de shifters was al fijn, maar in de toekomst komen er zelfs verschillende opzetstukken.
De ergonomie van de shifters was al fijn, maar in de toekomst komen er zelfs verschillende opzetstukken.

Ik denk dat deze groep het beste tot zijn recht komt op een fiets met technische looks. Je zult je klassieker er geen plezier mee doen, maar op deze Cervelo staat hij fantastisch! Voor het gros zou een R3d voldoen maar ik zie hem liever op een S3d; net iets meer die echte racegeometrie.

FSA WE - De Tweede Nieuwkomer

page?image_id=5006

Als tweede groepset hebben we nog een primeur. De FSA WE. Ik geloof in liefde op het eerste gezicht. Soms, heel soms gebeurt dat in eens. Je ziet het niet aankomen maar het raakt je hard (of hart). De dag dat ik de FSA WE voor het eerst zag was voor mij zo’n dag.

Een heel strak uiterlijk van de FSA WE.
Een heel strak uiterlijk van de FSA WE.

Bij een training had al kennis mogen maken met de FSA WE groepset. Maar toen ik de testfiets onder ogen kreeg was ik verkocht. Wat een schoonheid is het! Nog voor 1 meter gefietst te hebben was ik al om. Maar goed, ik ga proberen objectief naar de groepset te kijken.

Eindelijk een complete FSA groepset

FSA flirt al langer met de gang naar een complete groepset. De remmen en ketting zijn al langer beschikbaar en de crankstellen behoren al jaren tot de mooisten in de markt.

Het crankstel is, zoals we al gewend zijn van FSA, een plaatje.
Het crankstel is, zoals we al gewend zijn van FSA, een plaatje.

Met de FSA WE groepset komen ze binnen in een markt die al jaren wordt gedomineerd door Shimano, Campagnolo en SRAM. Maar FSA maakt een goede entree. De semi-draadloze groepset kenmerkt zich door een aantal eigenwijze trekjes en ik hou daar wel van.

De shifters van de FSA WE hebben een fijne ergonomie.
De shifters van de FSA WE hebben een fijne ergonomie.

Als je plaats neemt op het zadel en de shifters vastpakt valt gelijk de ergonomie op. Ze liggen fijn in de hand en de shifterknoppen zijn goed bereikbaar. De remmen spreken goed aan, dus nog niks te klagen.

Pluspunten van SRAM en Shimano in één

Wat deze groepset zo bijzonder maakt is dat de shifters draadloos communiceren met de voorderailleur. De accu en derailleurs zijn wel met kabels verbonden. En eigenlijk combineren ze de pluspunten van SRAM met de sterke punten van Shimano.

Geen kabels en dus een erg cleane look van de voorderailleur.
De voorderailleur heeft een erg cleane look.

Aan de voorzijde is alles heel strak weggewerkt en zie je geen kabels. Aan de achterkant - waar de kabel zichtbaar is, maar amper opvalt - wordt de derailleur gevoed door een sterke accu en dat merk je. Want het schakelt erg strak.

Door de plaatsing van de motor in de achterderailleur is hij erg slank gebleven en dat ziet er mooi uit.
Door de plaatsing van de motor in de achterderailleur is hij erg slank gebleven en dat ziet er mooi uit.

De achterderailleur van FSA WE werkt eigenlijk heel anders dan die van zijn concurrenten. De motor is centraal geplaatst en drijft twee tandwielen aan. Hierdoor oogt het heel erg slank en strak.

Groepset met goede looks

De groepset die we op de foto hebben gezet is trouwens nog niet het definitieve design. De titanium-kleurige vlakken zijn vervangen door een lichte kleur grijs en er zijn rode accenten aangebracht. De groepset ziet er erg strak uit.

Zelfs de remmen zien er mooi uit en zijn behoorlijk klein.
Zelfs de remmen zien er mooi uit en zijn behoorlijk klein.

Niet te modern en het enige wat ik te groot vind is de voorderailleur. Hier zit namelijk ook het brein van de groep in. Dat brein verzorgt ook de communicatie.

De racefiets waar de FSA WE op gemonteerd zat was ook al een genot voor het oog.
De racefiets waar de FSA WE op gemonteerd zat was ook al een genot voor het oog.

De mogelijkheden van de groep zijn eindeloos. Van schakelsnelheid, het aantal versnellingen per klik, tot welke shifter welk derailleur aanstuurt. Ook welke informatie je in de app te zien krijgt is in de toekomst allemaal in te stellen. Op het moment dat ik met haar op pad ging was dat nog niet mogelijk.

Afscheid van een Italiaanse schone

Zoals je leest ben ik de testfiets al als een haar gaan beschouwen. Misschien had ik haar na een paar ritten zelfs een naam gegeven. C60 klinkt niet zo mooi, dus hier moet ik nog even over nadenken.

Nog een blik op het superslanke achterderailleur.
Nog een blik op het superslanke achterderailleur.

Maar helaas wordt de racefiets met de FSA WE groepset alweer opgehaald en ik moet afscheid nemen. Deze beeldschone maar pittige Italiaanse schone zal me nog lang bijblijven.

Campagnolo Super Records EPS - Carbon Voor en na!

page?image_id=5015

Campagnolo is al even op de markt met elektronische groepen en nu ik de Super Record EPS mocht testen ben ik nog meer fan van Campagnolo geworden.

De kleinste moertjes zijn van supersterk en lichtgewicht titanium.
De kleinste moertjes zijn van supersterk en lichtgewicht titanium.

Als je de groepset bekijkt zie je bijzonder mooie materialen en technieken. Overal zie je carbon. Waar andere producenten kiezen voor goedkopere - maar even efficiënte - technieken, maakt Campagnolo de kleinste onderdeeltjes nog van carbon. De boutjes zijn verder bijna allemaal van titanium en ook dat is niet echt heel goedkoop.

Makkelijk te besturen

Tijdens het rijden viel me op hoe makkelijk deze groepset zich laat besturen. Natuurlijk mag je wat verwachten voor dit geld, maar je voelt echt dat alles klopt en voor elkaar is geoptimaliseerd.

De voorderailleur is ziet er erg gelikt uit.
De voorderailleur is ziet er erg gelikt uit.

De ketting loopt geruisloos. Als je een te schuine kettinglijn aanneemt corrigeert de voorderailleur zich direct vanzelf. Het schakelen verloopt snel en makkelijk en doet precies wat je er van mag verwachten. Ook de ergonomie van de hendels is fantastisch.

De ergonomie van de hendels was erg fijn op de Campagnolo Super Record.
De ergonomie van de hendels was erg fijn op de Campagnolo Super Record.

En zo was de hele testrit eigenlijk razendsnel voorbij. Bergop voelde ik dat alles lekker licht liep en bergaf waren de remmen bijzonder goed te doseren.

Campagnolo biedt wat je er van verwacht

Ik denk dat het grote pluspunt van deze groepset zijn makkelijke handeling is. Je hebt er geen omkijken naar en je went er bijzonder snel aan. Als je hiermee hebt gereden dan voelt al het andere gewoon een stap terug. Concessieloze topprestaties!

De junction onder de stuurpen valt wel op.
De junction onder de stuurpen valt wel op.

Daar betaal je flink voor, maar het resultaat mag er zijn. Dat ze al jaren bij de top horen merk je. Het ziet er mooi uit, het voelt perfect en het werkt perfect.

De shifter aan de binnenzijde is voor niet-campagnolo rijders altijd even wennen.
De shifter aan de binnenzijde is voor niet-Campagnolo rijders altijd even wennen.

Maar toch miste ik iets en dat is gevoel. Sterker nog, ik zou de groep zelfs wel saai kunnen noemen. Van alle vijf de groepsets die ik heb getest was de Campagnolo de meest conservatieve groepset.

Hoe mooi de Campagnolo Super Record er ook uit ziet, Kees vond hem eigenlijk wel saai...
Hoe mooi de Campagnolo Super Record er ook uit ziet, Kees vond hem eigenlijk wel saai...

Het lijkt er op dat Campagnolo vooral bezig is om hun uitstraling gelijk te houden en dat er niet eens een keer iets spannends wordt gedaan. Prima, daar heb ik geen bezwaar tegen, maar ik mis toch wel de vernieuwende aspecten die de andere groepsets wel hebben.

SRAM Red eTap - Schakelen met Twee Shifters Tegelijk

page?image_id=5022

De vierde groepset in mijn test is de SRAM Red eTap. Met deze groepset heeft SRAM de knuppel in het hoenderhok gegooid. De techniek is zeer vooruitstrevend en de specificaties zijn verbluffend.

Vooruitstrevende techniek en goede prestaties. SRAM eTap Red maakt het de concurrentie lastig.
Vooruitstrevende techniek en goede prestaties. SRAM eTap Red maakt het de concurrentie lastig.

SRAM heeft met deze groepset een nieuwe standaard gezet en de concurrenten moeten flink aan de slag.

Geen kabels aan de voorderailleur.
Geen kabels aan de voorderailleur.

Tijdens het rijden met deze top-groep van SRAM vielen me een paar dingen echt op. Allereerst maakt het ontbreken van kabels een fiets veel mooier. Verder geven de knoppen veel feedback en zijn ze makkelijk te bedienen. En, om toch kritisch te zijn; de snelheid van schakelen is mij te traag.

Ook de achterderailleur werkt volledig zonder kabels.
Ook de achterderailleur werkt volledig zonder kabels.

Na het opstappen merk ik gelijk dat het systeem even wennen is. De achterderailleur bedien je namelijk met beide shifters. Met rechts schakel je de achterderailleur zwaarder en met links lichter.

Het voorderailleur bedien je met beide shifters tegelijk. Als je beide shifters indrukt, schakel je de voorderailleur op óf af.

Het schakelen was even wennen, maar dat zal na verloop van tijd wel overgaan.
Het schakelen was even wennen, maar dat zal na verloop van tijd wel overgaan.

Als je er langer mee rijdt voelt het snel vertrouwd. Alleen als je een tijdje niet hebt hoeven schakelen maak je weer een foutje. Ik kom zelf van een fiets met Shimano-onderdelen af en dan ben je iets anders gewend.

Het geheel ziet er erg mooi uit op de testfiets.
Het geheel ziet er erg mooi uit op de testfiets.

De Sram eTap groepset is gemonteerd op een carbon racefiets met FFWD wielen en Zipp afmontage. Met deze wielen heb ik eerder gereden en dat maakt het nog makkelijker om een oordeel te vellen over de groepset.

Fijne ergonomie

Allereerst mijn complimenten voor de hendels. De ergonomie past mij erg goed en ik denk dat mensen met kleine handen nog meer comfort ervaren. Om een vergelijking te kunnen maken; mijn handschoenmaat is 10 / L.

Ook bij de SRAM eTap Red was de ergonomie perfect en kon makkelijk geremd worden.
Ook bij de SRAM eTap Red was de ergonomie perfect en kon makkelijk geremd worden.

Het remmen gaat heel makkelijk zowel in de beugel als bovenop de shifters. De doseerbaarheid is prima en de remmen grijpen goed aan.

De shifterknop geeft een goede feedback. Je voelt dus echt dat je schakelt. Het vlak is ook redelijk groot. Dus in beide handposities kun je er makkelijk bij en zelfs met handschoenen aan gaat het niet fout.

De holle cassette en de carbon wielen zorgden wel voor wat extra geluid.
De holle cassette en de carbon wielen zorgden wel voor wat extra geluid.

De groepset is erg stil als je niet schakelt. Maar de combinatie van de holle cassette met de hoge carbonwielen zorgt er voor dat tijdens het schakelen er wel veel geluid is.

Langzaam schakelen

Het schakelt wel erg direct, elke keer schakelen is raak. Zowel op- als af schakel je soepel door. Maar echt snel gaat het niet. In één druk meerdere versnellingen schakelen gaat met een vertraging en al helemaal als je gelijktijdig voor als achter probeert te schakelen.

Het schakelen ging wat langzamer dan Kees fijn vond.
Het schakelen ging wat langzamer dan Kees fijn vond.

Op mijn racefiets ben ik gewend om het volgende te doen: Als je voor naar het grote blad gaat schakel je achter twee kransjes lichter. Maar met SRAM eTap gebruik je eerst beide shifters om voor naar het grote blad te schakelen en daarna schakel je met de linker shifter twee kansjes lichter. Dat duurt langer dan bij de andere groepset maar dit is voor mij als toerder niet onoverkomelijk.

page?image_id=5030

Als liefhebber droom ik graag over mooie onderdelen en de combinatie ervan. Deze groepset komt het beste tot zijn recht op een lichte klimfiets. Ik denk dat de Trek Émonda SLR 10 het beste voorbeeld is. Je doet concessies om een extreem laag gewicht te bereiken en dan neem ik de trage(re) schakeling voor lief.

Shimano Dura Ace Di2 - Ultiem Gebruiksgemak

page?image_id=5031

Shimano was de laatste in mijn uitgebreide test van de high-end groepsets. Zij zetten al lange tijd de standaard binnen het elektronisch schakelen. De derde generatie is nu beschikbaar en draagt de naam Shimano Dura Ace R9150 voor velgremmen en R9170 voor schijfremmen.

page?image_id=5032

Het kunnen customizen van de groepset en gebruiksgemak staan centraal bij deze generatie.

Ik ben op pad gegaan met de velgremversie en deze fiets was uitgerust met een aantal nieuwe snufjes. Allereerst oogt de fiets super clean! Er loopt maar één kabel van het stuur naar het frame en er zit geen junction (stekkerdoos) onder het stuur.

Feilloze precisie

Shimano had al een fantastische groep en deze is weer wat beter. Ik merk direct dat alles feilloos werkt. Het schakelen verloopt heel soepel, de ergonomie van de hendels is erg fijn en de fiets rijdt gewoon heel strak. Alles klopt!

page?image_id=5033

De groepset heeft naast het moderne uiterlijk vooral wat onderhuidse verbeteringen ondergaan. Het eerste contact zijn de shifters. Ze voelen voor mij wat klein aan, maar dat komt misschien omdat ik hiervoor al met de SRAM Red eTap en Campagnolo Record EPS heb gereden.

page?image_id=5034

De knoppen functioneren fantastisch, maar zijn erg klein. Ik zat er toch een paar keer naast met schakelen. Dat zal even wennen zijn. Het remmen gaat fantastisch! De doseerbaarheid en het remvermogen zijn uitzonderlijk. Het geeft heel veel vertrouwen in de afdalingen.

Junction verstopt in je stuur

Nieuw is de junction in je stuur. Je plaatst hem op de plaats van je stuurdop en je verbindt hem aan je shifters met een y-vormige kabel. Vanaf de junction gaat er één kabel richting je frame en daar zit weer een nieuwtje; de D-Fly unit.

Met D-Fly kun je de groep via Bluetooth verbinden met je tablet of smartphone of pc om alles aan de groep in te stellen en aan te passen.

page?image_id=5035

De cranks, remmen en derailleurs zien er heel gelikt uit. Op deze moderne fiets ziet het geheel er heel mooi uit. Na 50 kilometer over heuvelachtig terrein weet ik dat deze groep veel vrienden gaat maken. Zoals ik al zei: alles klopt.

Aanpassen met je tablet

Terug op kantoor ga ik aan de slag met de tablet. De verbinding met de E-Tube software van Shimano is snel gelegd en dan kan het aanpassen beginnen. Eerst controleert hij of er updates zijn voor de derailleurs en batterij. Alles moet vanzelfsprekend up-to-date zijn om goed te functioneren.

page?image_id=5036

Ik zie al snel dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Schakelpatronen, snelheid en zelfs de functie van elke knop kun je aanpassen. Natuurlijk zijn er niet veel renners dit doen. De standaardinstelling is goed en vraagt misschien een kleine persoonlijke aanpassing om de derailleur sneller te laten bewegen.

page?image_id=850

Samengevat kan ik zeggen dat alles goed functioneert en ongetwijfeld weer erg populair zal worden. En daar zit wat mij betreft ook het enige minpunt. Deze groep is voor veel mensen geschikt en daarom zul je hem veel gaan zien.

page?image_id=5037

Dat maakt het voor mij minder aantrekkelijk. Ik vind het niet erg als je merkt dat een groep echt aan het werk is en als je daar feedback van ontvangt. De nieuwste generatie Dura Ace Di2 is echt heel smooth.

Beste Racefiets Groepsets Vergelijking - Het Eindoordeel

Elke high-end groepset voelde ook echt als een high-end groepset. Het schakelen ging bij allemaal soepel en elke groepset deed wat je er van mocht verwachten. De groepsets verschillen van elkaar, en hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen en dat maakt het kiezen extra moeilijk.

Ik ben het meest enthousiast over Campagnolo Super Record EPS. Het gemak, het gevoel en de materialen maken dit toch echt de droom-groepset.

Technisch vind ik de Rotor UNO groepset het mooiste en ik denk dat deze techniek toekomst heeft. De hydraulica is een goedkopere techniek die zich uitstekend leent voor massaproductie. De schakeling geeft een goed gevoel en het zal altijd even strak schakelen.

Optisch wint de Shimano R9150 groepset. Alles ziet er strak en gelikt uit. Ook de instelmogelijkheden zijn eindeloos en de app zeer overzichtelijk. De FSA WE zal zich moeten bewijzen maar het prototype waar ik mee reed was veel belovend. De absolute winnaar als het gaat om installatiegemak is de Sram eTap groepset. Veel makkelijker dan dit kun je het niet krijgen.

Zoals je ziet hebben zijn alle groepsets dus erg goed en hebben ze allemaal hun sterke punten. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt kun je zelf bepalen welke groepset voor jou het meest geschikt is. Design, aanpasbaarheid of juist de voorkeur voor een unieke groep? Je kunt zelf bepalen aan welke eigenschap jij de meeste waarde hecht. In de onderstaande tabel nog het eindoordeel van Kees op een rij om je te helpen bij het maken van je keuze.

Racefiets Groepsets Vergelijking en Review

EigenschapRotor UnoShimano Di2Campagnolo EPSSRAM eTapFSA WE
Bediening HydraulischElektronisch BedraadElektronisch BedraadElektronisch DraadloosElektronisch Gedeeltelijk Draadloos
Gewicht2345 gram2051 gram1939 gram1992 gram2050 gram
Innovativiteit
Looks
Montagegemak
Bedieningsgemak
Personalisatie

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...