Deel dit bericht

MTB handvatten - Welke MTB grips passen bij mij? [Koopgids]

25 Augustus 2021

MTB handvatten, ook wel MTB grips genoemd, zijn een belangrijk contactpunt tussen jou en je fiets. Desondanks worden mountainbike handvatten vaak niet als het belangrijkste onderdeel gezien van je MTB. Toch kan een upgrade van je grips je veel fietsplezier opleveren. In deze blog lees je waar allemaal op kunt letten bij het kopen van de beste MTB handvatten voor jou.

Naast de pedalen en je zadel zijn MTB handvatten het enige contactpunt tussen jou en je mountainbike. Goede MTB grips zijn dan ook belangrijk om comfortabel op de fiets te zitten. Door extra dikke, brede of zachte handvatten op je fiets te monteren kun je slapende of tintelende handen voorkomen of verminderen. Maar waar moet je nou allemaal op letten bij het uitzoeken van nieuwe MTB handvaten?

Ondergrond en weersomstandigheden

Ten eerste is het verstandig om te bepalen tijdens welke weersomstandigheden je het vaakst fietst en welke MTB discipline je beoefent. Welke mountainbike handvatten je nodig hebt is namelijk ook afhankelijk van de ondergrond waar je op rijdt. Bij enduro en trail fiets je namelijk over veel technischer en rotsachtig terrein, waardoor je een ander soort MTB grips nodig hebt dan bij crosscountry. Bij deze MTB handvatten zullen je handen amper verschuiven en heb je extra veel controle over je MTB.

Bij de mountainbike disicpline crosscountry heb je andere MTB handvatten nodig dan bij enduro of trail.
Bij de mountainbike disicpline crosscountry heb je andere MTB handvatten nodig dan bij enduro of trail.

Ben je een mooi weer fietser? Dan heb je genoeg aan MTB handvatten die goede grip geven bij droge omstandigheden. Deze grips zijn niet geschikt wanneer je ook in de regen wil fietsen. Fiets je door weer en wind? Dan kun je beter gaan voor MTB handvaten die je kunt gebruiken in zowel droge als natte omstandigheden. Zo weet je zeker dat je handen altijd op de juiste plek blijven en er niet af kunnen glijden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat jouw handvaten de juiste hoeveelheid grip bieden, anders zul je dit meteen merken in het stuurgedrag van je MTB.

Ergonomische handvatten

Veel mountainbikers hebben wel eens handklachten tijdens of na het fietsen, bijvoorbeeld een dof gevoel in de handen of tintelende vingers. Dan kun je kiezen voor ergonomische handvatten, ook wel gripshift handvatten genoemd. Deze handvaten zorgen voor meer comfort tijdens het mountainbiken. Je kunt ze herkennen aan de rondingen en zijn vaak wat dikker dan de standaard MTB handvaten.

Aan MTB handvatten met ondersteuning zitten zowel voor- als nadelen. Het voordeel van mountainbike handvatten met weinig ondersteuning is dat je veel bewegingsvrijheid tijdens het mountainbiken hebt. Ook geven ze veel feedback van de ondergrond waar je op fietst. Daardoor kun je eenvoudiger scherpe bochten maken en sneller reageren. Het nadeel van handvatten met weinig ondersteuning is dat je handen sneller vermoeid kunnen raken. Ook zijn er mountainbikers die last van hun pols krijgen.

Ergonomische handvatten kunnen handklachten tijdens het mountainbiken verminderen.
Ergonomische handvatten kunnen handklachten tijdens het mountainbiken verminderen.

Heb je dus vaak last van vermoeide handen en pijnlijke polsen? Dan kun je beter kiezen voor handvatten met ondersteuning. Fiets je veel over uitdagende parcoursen? Dan is het lastiger om scherpe bochten te maken met handvatten met ondersteuning. Ook heb je minder bewegingsvrijheid.

Bar Ends MTB

Heb je een recht mountainbike stuur? Dan kun je ervoor kiezen om bar ends grips te monteren op je stuur als extra handgrepen. Bar ends zorgen voor meer comfort op de fiets, omdat je meer mogelijkheden hebt om van positie te veranderen terwijl je aan het fietsen bent. Door deze afwisselende posities kun je handklachten voorkomen. Vaak kun je de grip en bar end onafhankelijk van elkaar aanpassen.

Ergon GP2

€ 41,95

Innerbarends

Wil je nog meer comfort tijdens het mountainbiken? Dan kun je kiezen voor innerbarends. Innerbarends plaats je niet aan het uiteinde van het stuur, maar juist aan de binnenkant van je handvatten. Door het gebruik van innerbarends komen je handen en ellebogen in een meer natuurlijke en aerodynamischere positie te staan. Zo kun je naast meer comfort ook nog eens hogere snelheid behalen!

Montage van je MTB grips

Ben je eruit of je wel of niet met ergonomische handvatten wil rijden? Dan kun je de keuze maken tussen een Lock-On handvat of Slide-On handvat. Beide soorten handvatten worden op een andere manier gemonteerd. Ten eerste heb je het Slide-On handvat. Dit MTB handvat wordt erg strak over je stuur geschoven, waardoor het op zijn plaats blijft zitten. Een Slide-On handvat is erg licht en geschikt voor de meeste mountainbikers.

lock-on mtb handvatten
Op dit soort ondergronden kunnen je MTB handvatten maar beter goed vastzitten!

Ben je van plan om in ruigere omstandigheden te mountainbiken? Dan is een handvat met Lock-On montage de beste keuze. Dit type MTB handvat met klemband zit extra strak vast, zodat het in alle omstandigheden zal blijven zitten. Het enige nadeel van een Lock-On montage is dat het gewicht hoger is dan bij een Slide-On handvat.

Slide-On MTB handvatten

XLC Comfort BO2

€ 9,95

ESIgrips Fit XC

€ 24,95

Lock-On MTB handvatten

Ergon GP1 EVO

€ 34,95

Ergon GA2 Fat

€ 26,95

Maat van je MTB handvatten

Aan de hand van je handomtrek kun je bepalen welke maat MTB handvat je nodig hebt. Je handomtrek meet je door een meetlint, net onder je knokkels, rondom je hand te leggen.

Handschoen maatHandomtrek in cm
S18,5 - 19,5
M19,5 - 21
L of groter>21

Ook SQlab heeft een handig model gemaakt om de maat van je mountainbike handvat te bepalen.

Materiaal van je MTB handvatten

Handvatten voor de mountainbike zijn te koop in verschillende materialen, zoals onder andere rubber, siliconen en foam. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

rubberen MTB handvaten
De meeste MTB handvatten zijn gemaakt van rubber.

Rubber MTB handvatten

De meeste mountainbike handvatten zijn gemaakt van rubber. Rubber is naast stroef ook erg elastisch en dus een fijn materiaal voor fiets handvatten. Ook gaat het materiaal lang mee en kan het wel tegen een stootje. Doordat rubber erg stroef is, kan het lastig zijn om rubberen handvatten op de mountainbike te monteren.

Ergon GE1 Evo

€ 26,95

Siliconen MTB handvatten

Siliconen mountainbike handvatten hebben veel voordelen. Ten eerste zorgt siliconen ervoor dat de grips zich zetten naar de vorm van je handen. Daarnaast geven ze comfort doordat je veel grip hebt. Ook zijn siliconen handvaten erg licht en zorgen ze voor het dempen van schokken. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te maken is.

ESIgrips Chunky

€ 18,95

ESIgrips Racers Edge

€ 18,95

Foam MTB handvatten

Een MTB handvat van foam is lichtgewicht en voelt erg zacht aan. Een ander voordeel is dat schuimrubberen handvatten relatief goedkoop zijn. Ook heeft foam goede dempingseigenschappen. Een nadeel van foam handvatten is dat ze zich volzuigen met water bij regen of wanneer je veel transpireert. Hierdoor kunnen de handvatten van je MTB los komen te zitten.

Ritchey WCS True Grip

€ 11,95

Style je mountainbike

Tegenwoordig zijn MTB handvatten in allerlei kleuren te verkrijgen. Je fietsritten worden dus niet alleen comfortabeler bij een upgrade van je grips, ook je MTB mag weer gezien worden! Of je nu wil gaan voor een felle, vrolijke kleur of voor een basic handvat, er is voor ieder wat wils!

MTB handvatten kleur
Doordat bijna alle kleuren wel te koop zijn, kun je je MTB handvatten helemaal laten matchen met je MTB.

Heb je na het lezen van deze blog nog hulp nodig bij het kiezen van de beste MTB handvatten voor jou? Gebruik dan onze keuzehulp of kom langs in een van onze Superstores voor advies. Met welke mountainbike handvatten rijd jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...