Deel dit bericht

MTB banden voor elk terrein – Welke mountainbike banden heb je nodig? [Koopgids]

Een goede mountainbike band kan het verschil maken, ongeacht of je nu voor je plezier in het bos fietst of in een wedstrijd. Elke mountainbike band is speciaal gemaakt voor specifieke omstandigheden. De ene MTB band is perfect voor droge, zanderige ondergrond en de ander is weer perfect voor zuigende modder. En dan heb je ook nog banden die voor meerdere ondergronden geschikt zijn. Maar hoe weet je nu welke mountainbike band voor welk terrein geschikt is? We vertellen het je in deze MTB banden koopgids.

We nemen eerst een kijkje naar hoe een MTB band in elkaar steekt. Want het is meer dan wat rubber alleen. Het type rubber, tubeless of niet en ook het aantal draden per inch (TPI) zijn allemaal belangrijke aspecten.

Daarnaast kijken we ook welke MTB band voor welke ondergrond geschikt is. Op onderstaande afbeelding zie je de opbouw van een gemiddelde MTB band.

mtb banden koopgids - Een doorsnede van een MTB buitenband.
Een doorsnede van een MTB buitenband.

Het loopvlak is het gedeelte van de band waarmee je contact maakt met de grond. De wang is de zijkant van de band. De casing bestaat uit nylon die ook weer heel specifiek is per band. In die casing kan een lekbestendige laag zijn verwerkt.

De bead of hiel tenslotte is het gedeelte van de band waarmee hij zich vastgrijpt aan de velg van je mountainbike wiel. De hiel kan een stevige en stugge stalen draad bevatten, dan spreken we over een draadband. Heeft de bead meerdere kleine draden of vezels en kun je deze vouwen? Dan spreken we over een vouwband.

MTB banden koopgids – inhoudsopgave

Het rubber van een band

Nu we de globale samenstelling van een mountainbike band weten werken we van buiten naar binnen toe om het belang van elk onderdeel te belichten.

We beginnen met de buitenkant van de band. Dan kijken we dus naar het rubber. Dat wordt door de fabrikanten ook de compound genoemd. De compound bepaalt de hardheid van het rubber en daarmee ook de slijtagegevoeligheid.

Het rubber van een band zegt veel over de eigenschappen. Een zacht rubber geeft veel grip, maar slijt sneller. Een hard rubber slijt minder snel, maar geeft minder grip.
Het rubber van een band zegt veel over de eigenschappen. Een zacht rubber geeft veel grip, maar slijt sneller. Een hard rubber slijt minder snel, maar geeft minder grip.

Je kunt stellen dat harde rubbers minder slijtagegevoelig zijn en zachte rubbers eerder slijten. En dat is het lastige bij het samenstellen van een goede mountainbike band. Een band met veel grip slijt sneller, maar een band die erg slijtvast is, heeft weer minder grip.

De oplossing van de mountainbike bandenfabrikanten is om op een band verschillende soorten rubber te gebruiken. Op het loopvlak wordt dan ander rubber gebruikt dan in de wangen, afhankelijk van het gebruiksdoel van een MTB band.

De Addix compound is de nieuwste high-tech rubber compound van Schwalbe.
De Addix compound is de nieuwste high-tech rubber compound van Schwalbe.

Sommige fabrikanten gebruiken zelfs 3 soorten rubber in een enkele mountainbike band. De compound van een mountainbike band is vaak het resultaat van een zoektocht naar de ideale verhouding tussen grip, soepelheid, gewicht en rolweerstand.

Merken als Schwalbe, Maxxis en Continental hebben behoorlijk veel verschillende compounds. Afhankelijk van het terrein waar de band voor gemaakt is krijg je een afgemeten combinatie aan verschillende soorten rubber.

Wat houdt TPI in?

Na het rubber is het karkas van je band ook essentieel voor de eigenschappen. Het karkas kan een enkele laag nylon zijn, of meerdere lagen over elkaar heen. Mocht een band extra lekbescherming hebben zit die trouwens vaak tussen twee lagen van het karkas in.

Een stuk van een karkas met een hoog TPI. Er zit weinig ruimte tussen de relatief dunne draden.
Een stuk van een karkas met een hoog TPI. Er zit weinig ruimte tussen de relatief dunne draden.

De kwaliteit van het karkas wordt gemeten in TPI. Dat betekent Threads Per Inch en staat voor het aantal draden dat het nylon karkas per inch heeft. Hoe hoger dit getal, hoe soepeler een MTB band is en hoe lager de rolweerstand.

Maar helaas heeft een hoog TPI ook nadelen. Hoe hoger namelijk de TPI, hoe lager de lekbestendigheid. Om een hoger TPI te krijgen worden namelijk meer, maar dunnere, Nylon draden gebruikt. En die zijn dus weer minder goed bestand tegen scherpe voorwerpen. En er is dan ook minder ruimte voor lekbestendig rubber tussen de nylon draden.

Een stuk karkas met een laag TPI. De individuele draden zijn wat dikker en er is aardig wat ruimte tussen de draden.
Een stuk karkas met een laag TPI. De individuele draden zijn wat dikker en er is aardig wat ruimte tussen de draden.

Over het algemeen wordt gezegd dat banden met een TPI van onder de 60 minder goede mountainbike banden zijn. Maar dat is misschien wat kort door de bocht. Want ook veel goede downhill MTB banden hebben een relatief lage TPI. De rolweerstand is relatief hoog en de band stug.

Een TPI tussen de 60 en 90 wordt gezien als een goede all-round MTB band. De lekbestendigheid is vaak goed, en de rolweerstand is acceptabel. Dit is voor de meeste mountainbikers de ideale band. Voor wedstrijdrijders of competitief ingestelde amateurs is een TPI van boven de 90 en zelfs ruim daarboven een optie. Prestaties gaan dan voor duurzaamheid.

De voordelen van tubeless rijden

Nu je weet hoe een mountainbike band ongeveer in elkaar steekt moet je nog een keuze maken. Ga je voor tubeless of niet en kies je voor een vouwband of een draadband?

We beginnen met de keuze voor een vouwband of draadband. De vouwband is vaak een stuk soepeler en heeft een lagere rolweerstand. Maar deze banden zijn wat duurder om te maken omdat er in de hiel van de band soepele dunne draden worden gebruikt om de hiel te verstevigen.

Deze Maxxis Ardent is Tubeless Ready.Je kunt hem dus met en zonder binnenband monteren als je wiel ook tubeless ready is of gemaakt kan worden.
Deze Maxxis Ardent is Tubeless Ready.Je kunt hem dus met en zonder binnenband monteren als je wiel ook tubeless ready is of gemaakt kan worden.

In een draadband heeft de hiel een enkele dikke staaldraad. Dat maakt de band stevig, maar ook stug en wat lastiger om in de velg te krijgen. De algehele tendens is dat steeds meer, ook goedkopere MTB banden, vouwbanden worden.

Naast de optie voor vouwband of draadband is vooral de keuze om tubeless te gaan rijden of niet belangrijk. Het tubeless rijden is in ieder geval steeds populairder omdat het eigenlijk alleen maar voordelen heeft.

Tubeless maken van een mountainbikewiel is niet erg moeilijk. Met een velglint en een tubeless ventiel ben je al klaar.
Tubeless maken van een mountainbikewiel is niet erg moeilijk. Met een velglint en een tubeless ventiel ben je al klaar.

Zo is de rolweerstand lager, slijten de banden minder en zijn ze ook nog eens veel lekbestendiger. Het enige nadeel is eigenlijk dat tubeless MTB banden een stukje duurder zijn dan een niet-tubeless variant. Verder moeten je mountainbikewielen wel tubeless ready zijn of gemaakt kunnen worden.

Het monteren van tubeless MTB banden is relatief eenvoudig, als je het trucje eenmaal door hebt. Je hebt naast een tubeless MTB band dan ook vloeibare latex en tubeless ventielen nodig, dus houd daar wel rekening mee bij de aanschaf.

Kies de juiste MTB band voor de ondergrond!

Genoeg over de techniek van een MTB band. Het wordt tijd om een echte keuze te maken voor welke type MTB band bij jou past. Het belangrijkste aspect is de ondergrond waar jij op gaat rijden. Die moet uiteindelijk bepalend zijn voor welke band je kiest.

Losse blaadjes, kuipbochten en een beetje modder? Dan is grip voor van belang en kun je achter overwegen om voor een wat snellere band te gaan.
Losse blaadjes, kuipbochten en een beetje modder? Dan is grip voor van belang en kun je achter overwegen om voor een wat snellere band te gaan.

Als je gaat voor een optimale combinatie van grip, een laag gewicht en een lage rolweerstand dan kun je overwegen om voor en achter een andere MTB band te monteren. Schwalbe heeft zelfs een speciale combinatie gemaakt bij de nieuwste MTB banden serie. De nieuwe Racing Ray Speedgrip en de Racing Ralph Speed vormen volgens Schwalbe de ideale combinatie voor de beste prestaties.

De ideale combo voor XC-mountainbiken

Bij een voorband is vooral grip essentieel, daarmee moet je de bochten aansnijden en je wilt dan echt alle grip gebruiken die je kunt krijgen. Voor je achterband kun je kiezen voor een lage rolweerstand zodat je er meer snelheid mee kunt maken.

We hebben een paar favoriete en veel gemaakte combinaties voor mountainbike banden voor je op een rij gezet.

Combinatie Mountainbike banden

Voorband Achterband Voor- en nadelen van deze combinatie
Schwalbe Racing Ray SpeedGrip (2019) Schwalbe Racing Ralph Speed TLE (2019) De door Schwalbe speciaal ontworpen combinatie voor Cross country (XC) mountainbiken. Het agressieve profiel van de voorband zorgt voor perfect stuurgedrag. En de supersnelle maar oersterke achterband zorgt voor snelheid met behoud van grip
Maxxis Ardent Maxxis Ikon Fijne combinatie van grip en een lage rolweerstand. Echt een ideale all-round combinatie. De Ardent geeft goede grip en de Ikon heeft goede clearance en houdt eventuele modder niet vast.
Schwalbe Rocket Ron Schwalbe Racing Ralph Het hele jaar door goede grip. Dankzij de Racing Ralph achter houd je wel een lage rolweerstand.
Schwalbe Rocket Ron Schwalbe Thunder Burt / Furious Fred De perfecte combinatie van grip, een laag gewicht en een lage rolweerstand. Alleen in natte omstandigheden schieten ze tekort.
Schwalbe Racing Ralph Schwalbe Thunder Burt / Furious Fred Ideaal voor droog of vochtig weer. Dankzij de Racing Ralph een lage rolweerstand. Ook hier kan –  als het nat is – de Thunder Burt of Furious Fred tekort schieten.
Continental Cross-King Continental Race King Voor niet al te nat weer. Veel grip met lage rolweerstand. Achter kan de Race King bij erg slecht weer grip verliezen

MTB banden voor verschillende ondergronden

Nu je weet welke combinaties mogelijk zijn kijken we ook nog even de eigenschappen van de verschillende type MTB banden voor verschillende ondergronden. Bedenk dat je dus in alle gevallen een combinatie kunt maken zoals hierboven. Je kunt trouwens ook kiezen voor een band die alleen achter een extra versteviging heeft.

Dan monteer je bijvoorbeeld voor en achter de Maxxis Ardent, maar kies je voor de achterband, die meer klappen te verwerken krijgt, de Exo-versie voor de stevigheid en lekbestendigheid.

Mountainbike banden voor alle dagen

Om te beginnen de allround MTB banden. Deze hebben op het loopoppervlak noppen met variërende hoogte, relatief dicht bij elkaar. De noppen aan de zijkant zijn net iets hoger voor wat meer grip in de bochten.

Met een goede all-round MTB band krijg je een combinatie van alles. Grip, relatief laag gewicht, een middenhoog noppenprofiel en een gemiddelde rolweerstand.
Met een goede all-round MTB band krijg je een combinatie van alles. Grip, relatief laag gewicht, een middenhoog noppenprofiel en een gemiddelde rolweerstand.

Het gewicht en de rolweerstand zijn relatief laag, zonder dat je veel grip verliest. Zit je regelmatig op de MTB en hoef je niet, weer of geen weer, elke week je PR aan te scherpen? Dikke kans dat je met een allround band prima de trails aankunt.

Mountainbike banden voor droge bosgrond

Semi-slicks lenen zich het beste voor een droge bosachtige of zanderige ondergrond. Een semi-slick heeft vrijwel geen of hele lage noppen op het loopvlak. De wang van de MTB band heeft iets hogere, maar nog steeds heel bescheiden, noppen.

Droge bosgrond of aangestampte schelpenpaden kun je op semi-slicks nemen. Lekker snel, maar wel veel minder grip als het toch nat of modderig wordt.
Droge bosgrond of aangestampte schelpenpaden kun je op semi-slicks nemen. Lekker snel, maar wel veel minder grip als het toch nat of modderig wordt.

De rolweerstand is dus erg laag. En in de bochten heb je wel grip dankzij de noppen aan de zijkant van de band. Maar op een natte ondergrond kan een band die puur voor droge bosgrond is wel tekort komen.

Mountainbike banden voor natte bosgrond

Rijd je in het bos vaak op een natte ondergrond? Dan zijn MTB banden met grovere noppen op het loopvlak en de zijkant van de band een betere keuze. De noppen staan ook hier vrij dicht bij elkaar om de rolweerstand zo laag mogelijk te houden.

Natte bosgrond, maar is het niet een grote modderpoel? Dan is het fijn om een lagere rolweerstand te kiezen met hogere noppen bij de wang. En op het loopvlak noppen die iets dichter bij elkaar staan.
Natte bosgrond, maar is het niet een grote modderpoel?
Dan is het fijn om een lagere rolweerstand te kiezen met hogere noppen bij de wang. En op het loopvlak noppen die iets dichter bij elkaar staan.

Maar er is wel ruimte genoeg voor modder om ook weer los te komen zodat je band niet binnen de kortste tijd ‘vol is gelopen’ met modder.

Mountainbike banden voor echte modder

Echte modderbanden zijn een stukje smaller en hebben grove noppen met relatief veel ruimte ertussen. Dankzij de smallere band snijd je als het ware door de modder en krijg je grip op de nog harde laag onder de modder.

Echte modder vraagt om echte modderbanden.
Echte modder vraagt om echte modderbanden.

Nadeel is wel dat de echte modderbanden erg smal zijn en niet geschikt zijn om met een lage bandenspanning te rijden. De rolweerstand is verder ook vrij hoog en op droge grond heb je zelfs minder grip dan met andere banden.

Mountainbike banden voor rotsachtig terrein

Op rotsachtig terrein en op tracks met veel stenen ben je het beste af met een brede band met hoge noppen. De brede mountainbike band vergroot het contactoppervlak. De hoge noppen geven goede grip op losse stenen en rulle bosgrond of modder.

Natte rotsafdalingen? Dan kun je het beste een band met flinke noppen monteren.
Natte rotsafdalingen? Dan kun je het beste een band met flinke noppen monteren.

Fiets je veel op trails en tracks met (losse) stenen? Dan is het ook te overwegen om een MTB band te kiezen met verstevigde wangen. Dan is daar extra nylon in verweven om de lekbestendigheid te vergroten.

Onze favoriete MTB banden per ondergrond

MTB banden voor een zanderige ondergrond

Banden voor een harde, droge ondergrond

MTB banden voor een natte ondergrond

Banden voor een modderige ondergrond (met losse stenen)

Deel dit bericht
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

You can find me on a bicycle almost every day. I commute each day from my house to work and back. Often on my road bike, and during the winter on an old crosser. And if that isn't enough, you can find me on my bike during most weekends too. On my trusty road bike or my mountainbike. And if you can't find me outdoors riding my bike, odds are I might be riding on Zwift

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

1 Juli 2014 68568

Iedereen wil een zadel dat comfortabel is. Elk jaar weer ervaren erg veel mensen dat het zadel dat ze nu …