Deel dit bericht

Fiets onderkleding van GripGrab [Review] – Altijd droog en warm op de fiets?

Fiets onderkleding is de basis van je fietsoutfit. Onderkleding is gemaakt om de lichaamstemperatuur tijdens het fietsen te reguleren. Op warmere dagen helpt fiets onderkleding je lichaam met afkoelen en op de frisse dagen houdt onderkleding je lichaam juist warm. Olle testte drie ondershirts van GripGrab voor je uit in verschillende weersomstandigheden.

Het testmateriaal: fiets onderkleding van GripGrab

Bij GripGrab waren ze zo aardig om me fiets onderkleding te geven om te testen. Ik kreeg het GripGrab 3-Season ondershirt in twee versies mee, een met, en een zonder mouwen. En om ook met echt mooi weer voorzien te zijn hebben ze ook de GripGrab Expert Seamless Lightweight opgestuurd.

Drie GripGrab ondershirt - fiets onderkleding.
Fiets onderkleding om te testen. Het lightweight shirt links en een versie met en zonder mouwen van het 3-season ondershirt.

GripGrab 3-Season mouwloos en korte mouwen ondershirts

Ik begin met het testen van de 3-Season ondershirts. Het eerste wat opvalt aan de 3-Season shirts is de structuur. Mijn eerste indruk is dat het gaas niet erg geschikt lijkt om je warm te houden. Daar gaan we snel achter komen!

Het net of gaas lijkt niet echt geschikt om je warm te houden, maar het is toch erg effectief.
Op het eerste gezicht ziet de 3-season baselayer er niet uit alsof het heel geschikt is om je lichaam warm te houden door de gaasstructuur.

De eerste kennismaking

Bij de eerste keer aantrekken valt wel op hoe strak het shirt zit. Niet oncomfortabel, integendeel. Juist die compressie voelt goed aan. En ook merk ik meteen dat het shirt best warm aanvoelt. Dat zou je niet zeggen als je het shirt zo ziet. Ik trek er nog een warm winter fietsjack overheen en dat was het. Ondershirt, fietsjack en de rest van mijn fietskleding.

Het Gripgrab 3-season ondershirt is verrassend warm en voor mij zelfs warm genoeg bij temperaturen net boven het vriespunt.
Het Gripgrab 3-season ondershirt is verrassend warm en voor mij zelfs warm genoeg bij temperaturen net boven het vriespunt.

Klaar om te gaan

Tijd voor de eerste rit: woon-werkverkeer met een begintemperatuur van net boven het vriespunt. De wind houdt zich gedeisd, dus dat is een meevaller. Zoals altijd is het de eerste 5 minuten even frisjes, maar verrassend genoeg voelt het warmer en comfortabeler dan met mijn standaard ondershirts. Alleen mijn onderarmen blijven wat langer koud aanvoelen omdat de baselayer korte mouwen heeft.

fiets onderkleding voor de hele lente en herfst.
Een versie met lange mouwen van het 3-season shirt zou hem ideaal maken voor de hele lente en herfst.

Ondanks de net-niet-vrieskou houdt het shirt me de hele rit warm. En als ik nog even 10 minuten in de kou moet wachten voor ik naar binnen kan koel ik ook niet dusdanig af dat ik het koud krijg. Het shirt voelt nog steeds droog aan als ik me omkleed. Al met al een goede eerste kennismaking.

Op de fiets met regen en tegenwind

De terugweg is wat het weer betreft niet bijzonder veel beter. Bewolking, lichte regen, een graad of 10 en ook nog flinke tegenwind. Dat wordt afzien. Nu mag het ondershirt zich echt gaan bewijzen. Een klein uur zwoegen tegen de wind in, dat is gegarandeerd bezweet aankomen. Tenminste, dat was het…

De witte versie van het 3-Season shirt was mouwloos, maar hield me ook lekker warm. Vooral op wat warmere dagen een handig alternatief.
De witte versie van het 3-Season shirt was mouwloos, maar hield me ook lekker warm. Vooral op wat warmere dagen een handig alternatief.

Want ook nu blijkt mijn baselayer zich goed te hebben gehouden. Van koude armen had ik dankzij de hogere temperatuur geen last. Vanaf de eerste meters was het al lekker warm. En wonder boven wonder is het shirt aan de binnenkant nog droog. Dat had ik gezien het harde werken niet verwacht.

Lente!

De dag na de eerste rit is het gelukkig een heel stuk beter weer. ‘s ochtends net geen 10 graden en ‘s middags zou het net 20 graden worden. Kort-kort terug dus! De heenreis ging, zoals verwacht, perfect. Lekker droog kom ik op mijn werk aan.

Voor de terugweg had ik een setje kort-kort fietskleding meegenomen. Daar ging dus de GripGrab 3-Season baselayer onder. Ik was benieuwd of het nu niet te warm zou zijn, aangezien ik het shirt zelfs met vrieskou aan kon. Omdat het zo lekker fietsweer was reed ik met een omweg terug naar huis. Dik 60 kilometer door de zon heen.

De achterkant van de 3-season ondershirts is dicht. Dat zorgt voor ene aangenaam warm gevoel op je rug (fiets onderkleding).
De achterkant van de 3-season ondershirts is dicht. Dat zorgt voor een aangenaam warm gevoel op je rug.

Ik merkte nadat ik op gang was dat het een stukje warmer was dan een dun zomers ondershirt. Maar niet zo warm dat het niet fijn meer was. Sterker nog, nog steeds hield het shirt me droog. Normaal gesproken krijg ik het zelfs in de zomer al koud als ik meer dan 3 minuten stilsta. Maar de 10 minuten dat ik op een pontje moest wachten, had ik het lekker warm, ondanks dat ik in de wind stond.

Klimmen en uitrijden

De laatste 20 kilometer pak ik nog even wat klimmetjes mee op de stuwwal in Nijmegen. Geen PR’s, maar wel flink mijn best doen. Na een serie heuvels te hebben bedwongen heb ik het lekker warm. En dit is het moment dat ik het normaal gesproken koud krijg, die laatste kilometers naar huis. Als je eigenlijk klaar bent en in rustig tempo uit wilt fietsen. Maar tot mijn grote verbazing valt het me nu reuze mee. Ik koel wel wat af, maar het wordt niet oncomfortabel. Top!

Het 3-season shirt was prima voor flink afzien in de lente, maar in de zomer zou het lightweight shirt een beter alternatief zijn.
Het 3-season shirt was prima voor flink afzien in de lente, maar in de zomer zou het lightweight shirt een beter alternatief zijn.

In de zomer met temperaturen boven de 30 graden is het ondershirt vrees ik net te warm. Maar voor mij is hij dus geschikt voor temperaturen van grofweg het vriespunt tot dik 25 graden. Een hele grote range dus.

Vol door de regen

Na nog een paar ritten regende het – helaas voor mij – eindelijk eens een keer goed. En met een regenjack over mijn fietskleding heen was het ondershirt voor mij zelfs wat aan de warme kant. Toch bleef het, vergeleken met mijn andere fietskleding, goed droog. Mijn fietsshirt was wel wat klam, maar mijn ondershirt voelde aan de binnenkant droog aan.

Ook onder een zweterig regenjack bleef het ondershirt goed zijn werk doen (fiets onderkleding).
Ook onder een zweterig regenjack bleef het ondershirt goed zijn werk doen.

Het mouwloze Gripgrab 3-season ondershirt was mijn volgende slachtoffer. En die presteerde eigenlijk precies hetzelfde als zijn broertje mét mouwen. Enige nadeel vond ik dat bij een hele frisse ochtendrit mijn armen wel koud aanvoelden. Dat is voor mij reden genoeg om de mouwloze versie links te laten liggen. Ik ben nu eenmaal een koukleum.

GripGrab Expert Seamless Lightweight ondershirt

Het weekend erop was er volop zon en was het dus ideaal weer om het Expert Seamless Lightweight shirt eens te testen. Qua looks vind ik deze baselayer er beter uitzien dan de 3-season varianten. Ik ben benieuwd of het shirt net zo fijn is als het eruit ziet.

Het GripGrab seamless lightweight ondershirt heeft geen gaasstructuur, maar ademt nog beter dan de 3-season ondershirts.
Het GripGrab seamless lightweight ondershirt heeft geen gaasstructuur, maar ademt nog beter dan de 3-season ondershirts.

Het shirt is ideaal voor de echte hete dagen, omdat het lekker dun is. Toch is het niet zo dun dat het puur een zomershirt is. Vanaf een graad of twintig houdt het mij in ieder geval goed warm, ook bij een nog relatief frisse start om 09:30 ‘s ochtends.

Onopvallend

Het ondershirt zit zo goed dat het amper opvalt dat ik het aan heb. Ik vergat tijdens deze en de andere ritten met dit shirt bijna dat ik iets aan het reviewen was. En dat is meteen al een groot pluspunt. Net als bij de 3-season ondershirts heb je niet door dat je een baselayer aan hebt.

Het Lightweight shirt is flinterdun en zit comfortabel strak om je bovenlichaam (fiets onderkleding).
Het Lightweight shirt is flinterdun en zit comfortabel strak om je bovenlichaam.

Dat het nog wat frisjes is tijdens de eerste rit maakt me niet uit. De temperatuur stijgt langzaam, maar de zon schijnt volop en houdt me goed warm. Maar ongeacht de temperatuur houdt het shirt me warm en droog. Echte hitte blijft helaas uit.

Seamless en lichtgewicht

Dat de baselayer zo goed als geen naden heeft merk je aan het feit dat je amper voelt dat je het aan hebt, ondanks dat het shirt toch goed strak aansluit. Dat lijkt misschien niet iets om je druk over te maken. Maar ik ben zo iemand die al niet kan slapen als er een vouw in het laken ligt…

Het lightweight shirt zit erg comfortabel en is zo dun dat je amper door hebt dat je hem aan hebt (fiets onderkleding).
Het lightweight shirt zit erg comfortabel en is zo dun dat je amper door hebt dat je hem aan hebt.

Juist die strakke pasvorm vind ik erg comfortabel. Ook onder de oksels sluit het goed aan. En het is ook lang genoeg aan de achterkant om je hele rug goed bedekt te houden.

Een lichtgewicht ondershirt?

Wat het gewicht betreft, tja. Ondershirts zijn eigenlijk voor mij niet dingen waar ik op let qua gewicht. Sterker nog, als het niet in de productnaam had gestaan had ik er waarschijnlijk niets eens over nagedacht.

Op naar de weegschaal dus. Ter vergelijking weeg ik ook twee oude ondershirts met korte mouwen die ik nog in de kast had liggen. Die zijn ook van GripGrab, maar hebben niet de titel ‘lightweight’.

De drie shirts op een rij, klaar voor de weegschaal.
De drie shirts op een rij, klaar voor de weegschaal.
En het resultaat valt me eerlijk gezegd tegen. Het lightweight ondershirt weegt 78 gram. Het oude shirt 86 gram. Ik leg er ook nog even het GripGrab 3-Season shirt (met mouwen) op. Die weegt dan wel weer fors zwaarder met 127 gram.

Die 8 gram dat het Lightweight shirt lichter is dan een standaardshirt is niet echt veel. Voor het gros van de wielrenners zal die paar gram echt niets uitmaken. Maar voor de echte grammenjagers is het natuurlijk wel een makkelijke ´winst´. Maar of het de titel Lightweight verdient is weer een andere vraag.

Zorgeloos de fietswas vergeten

Wat me meer opvalt is de claim van GripGrab dat alle drie de geteste shirts een anti-geur stof hebben. En voor iemand die af en toe vergeet om direct na het fietsen zijn fietskleding in de wasmachine te stoppen is dat wel goed nieuws.

Je fietswas zorgeloos vergeten, dat kan!
Je fietswas zorgeloos vergeten, dat kan!

Want iedereen die zijn fietswas wel eens achteloos in de wasmand heeft gegooid om er een dag later achter te komen dat je de was niet hebt gedaan, weet dat je fietskleding dan zelfs na een wasbeurt nog best muf kan ruiken. Om te testen of de fiets onderkleding echt zo fris blijft heb ik alle drie de shirts een keer 48 uur laten liggen. En dan niet lekker losjes, maar half onder wat handdoeken en andere was. Lekker broeien dus.

Koud wassen en uithangen, zo simpel is het...
Koud wassen en uithangen, zo simpel is het…

En ik moet toegeven, zelfs voor het wassen valt de geur me reuze mee. En na het wassen ruiken ze allemaal heerlijk fris. Geen zweterige ondertoon, maar echt schoon. Dat is voor mij echt ideaal. Niets is erger dan een schoon shirt aantrekken en nog voordat je hem over je hoofd hebt getrokken al een lichte zweetlucht te ruiken.

Voor elk weerstype een ondershirt

Naast de geteste ondershirts heeft GripGrab nog meer fiets onderkleding in haar assortiment. Zo kun je tijdens elk weertype prettig op de fiets zitten!

GripGrab Ultralight SL ondershirt

Het Ultralight mouwloze ondershirt van Gripgrab is gemaakt van een mesh stof en is geschikt voor de hetere dagen van het jaar. Door de mesh stof word je zweet efficiënt afgevoerd en blijf je ook tijdens temperaturen van boven de 20 graden droog. Het ondershirt heeft een nauwsluitende en comfortabele pasvorm door de platte naden en voelt aan als een tweede huid. De baselayer is zowel in wit als zwart verkijgbaar.

Door de platte naden voelt dit ondershirt aan als een tweede huid.
Door de platte naden voelt dit ondershirt aan als een tweede huid.

GripGrab Ultralight Mesh SS Ondershirt

Ook het GripGrab Ultralight Mesh SS ondershirt is zeer geschikt voor de warmste dagen van het jaar. Dit shirt heeft korte mouwen, een minimaal gewicht en een maximaal ademend vermogen. Deze baselayer ademt goed omdat het shirt gemaakt is van vederlicht en open geweven mesh-materiaal.

GripGrab Ultralight Mesh SS Ondershirt Korte Mouw fiets onderkleding
Dit ondershirt behoort tot de duurzame fiets onderkleding, omdat je het minder vaak hoeft te wassen.
Ook heeft GripGrab bij dit shirt aan nare geurtjes gedacht door een Polygiene®-textielbehandeling toe te passen. Dat houdt in dat er gebruikgemaakt is van zilverionen om de opbouw van geuropwekkende bacteriën te verminderen. Daardoor gaat het shirt ook nog eens langer mee, omdat je het minder hoeft te wassen! Ook bij deze baselayer heb je keuze tussen wit en zwart.

GripGrab merino polyfiber ondershirt

In tegenstelling tot bovenstaande baselayers is het GripGrab merino polyfiber ondershirt geschikt voor in de winter en de koudere herfst- en lentedagen. Deze baselayer met korte mouwen is een 50/50 mix van merinowol en polyester. Het merinowol zorgt ervoor dat het shirt comfortabel en zacht aanvoelt en voor een goede isolerende werking. Het polyester zorgt er op zijn beurt weer voor dat het shirt duurzaam is en minder snel kreukt.

Met de combinatie merinowol en polyester krijg je als fietser het beste van twee werelden.
Met de combinatie merinowol en polyester krijg je met dit ondershirt het beste van twee werelden.

Deel dit bericht
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen