Deel dit bericht

E-bike banden - Wat zijn de beste buitenbanden voor mij?

15 Maart 2021

Nieuwe buitenbanden voor jouw e-bike nodig? Het is belangrijk om hier een goede en weloverwogen keuze in te maken. Er zijn veel verschillende e-bike banden te verkrijgen, maar waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe banden? En welke buitenband is het meest geschikt voor jouw rijstijl? In deze blog lees je meer over de specificaties van een buitenband en het ECE-R75 certificaat.

Fietsbanden geschikt voor e-bikes

E-bikes zijn zwaarder en rijden over het algemeen harder dan een normale stadsfiets. Dit komt omdat een e bike aangedreven wordt door middel van een motor. De fietsbanden op een elektrische fiets hebben daarom te maken met meer weerstand. Dit betekent dat e-bike banden over het algemeen sneller zullen slijten. Daarom zijn er speciale banden voor e-bikes ontwikkeld. Deze speciale banden bevorderen het fietscomfort, de duurzaamheid, lekbestendigheid en zorgen voor meer controle/stabiliteit tijdens het fietsen.

page?image_id=5179
Met speciale e-bike banden fiets je nog veiliger.

 

Bij speed pedelecs, een e-bike die 45 km/u kan, kunnen géén standaard fietsbanden gemonteerd worden. Dit komt omdat deze fietsbanden moeten voldoen aan de ECE-R75 certificering. Wanneer een band dit keurmerk bevat, kun je met jouw speed pedelec in heel Europa fietsen. Banden met een ECE-R75 certificering zijn speciaal gemaakt voor extra stabiliteit in bochten en hoge snelheden.

Banden zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen en maten, maar hoe weet je nu welke band geschikt is voor jouw fiets en rijstijl? Je kunt als eerste naar de maat van jouw huidige fietsband kijken. Zo weet je zeker dat nieuwe banden zullen passen. Daarbij, als je weet welke banden passen, heb je vaak al een kleinere en gerichtere selectie van banden om uit te kiezen.

Welke maat heeft mijn band?

De maat van een band wordt met cijfers op de zijkant van de band weergegeven. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is, staan er meerdere cijfers op de band.

page?image_id=5180
Buitenband met internationale maataanduiding (40-622)

 

40Breedte van de band in millimeters (ETRTO) 
622Diameter van de velg in millimeters (ETRTO)


Wanneer je weet wat de internationale maataanduiding (ETRTO) van jouw fietsband is, kun je op zoek naar een band. Op onze website kun je eenvoudig jouw ETRTO aanklikken, waarna alle buitenbanden met deze maatvoering worden getoond. 

Tip: Koop een band met dezelfde maat als je tevreden bent met het huidige fietscomfort.

Vroeger waren er meerdere maataanduidingen. De maat staat daarom vaak ook nog in inches beschreven, bijvoorbeeld: 28 x 1.5. De diameter van de band is hier 28 inch en de hoogte van de band 1.50 inch.

Ben je niet tevreden met jouw huidige fietsband? Lees dan zeker verder, want het profiel en de breedte van de band hebben ook invloed op het fietscomfort.

Welk profiel heb ik nodig? 

Als je een nieuwe band gaat aanschaffen is het belangrijk om kenmerken van de band in overweging te nemen. Het profiel bijvoorbeeld. Hoe meer profiel een fietsband heeft, hoe meer weerstand je tijdens het fietsen ervaart. Profiel op een band zorgt er op asfalt namelijk voor dat de rolweerstand wordt vergroot. Kies voor een fietsband met veel profiel of een genopt profiel als je regelmatig op een zachte ondergrond rijdt, of als je bijvoorbeeld fietst bij sneeuwval en/of slechte wegen. In onderstaande tabel wordt benoemd welke buitenbanden geschikt zijn voor verschillende typen ondergronden, zoals verharde wegen (bijvoorbeeld: asfalt-/betonpaden) en onverharde wegen (bijvoorbeeld: schelpenpaden en bospaden).

Buitenbanden met meer comfort

Wil je zo comfortabel mogelijk fietsen, kies dan voor een zo breed mogelijke band. Brede banden dempen namelijk trillingen. Ook draagt dit bij aan de veiligheid, want een brede band zorgt voor stabiliteit tijdens het fietsen. Wanneer je kiest voor een bredere band dan je huidige band, houd er dan rekening mee dat een band niet te breed en te hoog wordt. Hierdoor voorkom je dat een band aanloopt tegen het frame, de spatborden of de remmen.

Lekbestendige fietsbanden 

Helaas komt het nog wel eens voor dat je fietsband lek is. Als tip geven we je daarom mee om regelmatig, het liefst één keer per maand, je bandenspanning te controleren en wanneer nodig op te pompen. Door het hanteren van de juiste bandenspanning verklein je de kans dat een fietsband lek zal gaan.

page?image_id=5184
De juiste bandenspanning zal de kans op een lekke band verkleinen.

Je kunt dus zelf de kans verkleinen op een lekke band, maar ook bandenproducenten proberen hieraan bij te dragen. Veel banden zijn namelijk voorzien van een anti-leklaag. Deze laag wordt gemaakt van rubber, kevlar, polyester of nylon. Ook kunnen deze materialen met elkaar gecombineerd worden. Bij dagelijks gebruik van je fiets is een buitenband met een hoge lekbestendigheid zeker aan te raden. Een goede anti-leklaag zal de lekbestendigheid van de band bevorderen.

Duurzame buitenbanden 

Ben je op zoek naar een duurzame buitenband, dan zou je dus kunnen kijken of een band een anti-leklaag heeft. Daarnaast bevatten sommige buitenbanden anti-aging zijwanden. Deze zijwanden zorgen ervoor dat er geen scheurtjes aan de zijkant van de band komen, waardoor de band nog langer meegaat.

page?image_id=5185
Met een duurzame band kun je extra lang van je fietstochten genieten.

De beste e-bike banden vergeleken

Je weet nu welke soorten e-bike banden geschikt zijn voor jouw fiets en waar de maat van de band staat vermeld. De volgende stap is het kiezen van een geschikte fietsband, die aan al je wensen voldoet. Onderstaande tabel geeft je wellicht een nog duidelijker beeld. De verschillende fietsbanden zijn met elkaar vergeleken op kenmerken als functionaliteit van de ondergrond, rolweerstand, lekbestendigheid en duurzaamheid.

 

E-bike readyMerkWielmaatETRTOFunctionaliteit ondergrondRolweerstand/snelheidLekbestendigheidDuurzaamheid
Ja, tot 50 km/uSchwalbe Marathon E-plus28 inch47-622Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen
Ja, tot 50 km/uSchwalbe Energizer Plus28 inch37-622Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen
Ja, tot 25 km/uSchwalbe Marathon Greenguard26, 28 inch

28-622

32-622

37-590

37-622

40-622 

Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen
Ja, tot 25 km/uSchwalbe Marathon Plus Tour28 inch42-622Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen
Ja, tot 25 km/uContinental Contact Speed26, 28 inch

32-559

32-622

37-622

42-622

Geschikt voor: verharde wegen 
Ja, tot 50 km/uContinental Topcontact ll Winter Premium28 inch

37-622

42-622

Geschikt voor: verharde wegen, onverharde wegen en speciaal voor besneeuwde wegen
Ja, tot 25 km/uCST Zeppelin 28 x 2.0028 inch

50-622

Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen
Ja, tot 50 km/uCST Sensamo Allround28 inch37-622Geschikt voor: verharde wegen en onverharde wegen

Ook op zoek naar een binnenband voor je e-bike? Bekijk hier ons aanbod.

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Max Snijder

Max Snijder

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...