Deel dit bericht

Sigma Rox 12.0 sport - Een mooie verrassing met fietsnavigatie [Review]

4 Juni 2018

Bij het merk Sigma denk je niet meteen aan high-end fietscomputers met navigatie. En dat is niet vreemd, want Sigma is namelijk nu voor het eerst met een fietscomputer met navigatie gekomen. En met deze nieuwe fietscomputer, de Sigma Rox 12.0 sport, gaat Sigma duidelijk de concurrentie aan met andere grote fabrikanten zoals Garmin en Wahoo. De grote vraag is dan; kan de Sigma Rox 12.0 die strijd aan? Ik begon met de nodig scepsis aan mijn test, maar ben nu echt helemaal om. Garmin en Wahoo hebben er een geduchte concurrent bij...

Natuurlijk is de Sigma Rox 12.0 niet de eerste fietscomputer van Sigma. Maar het is wel de eerste met fietsnavigatie. De reden daarvoor is vrij simpel; steeds meer mensen fietsen met fietsnavigatie rond.

Zelfs de doos van de Sigma Rox 12.0 ziet er mooi uit.
Zelfs de doos van de Sigma Rox 12.0 ziet er mooi uit.

En zoals de meeste van die geavanceerde fietscomputers kan de Sigma Rox 12.0 natuurlijk ook routes plannen en kun je allerlei sensoren koppelen. Maar ook het uploaden en afwerken van trainingen is goed te doen op deze nieuwe Sigma.

Uiterlijk

Hoe een fietscomputer eruit ziet is officieel natuurlijk niet heel erg belangrijk. Maar ja, we blijven ijdele fietsers. En qua uiterlijk moet ik bekennen dat de Sigma Rox 12.0 misschien wel wat te wensen over laat.

Zo op het eerste gezicht oogt de Rox 12 erg strak en lijkt het scherm wat klein.
Zo op het eerste gezicht oogt de Rox 12 erg strak en lijkt het scherm wat klein.

Allereerst lijkt het scherm aan de kleine kant. Dat wordt nog eens versterkt door de brede zwarte rand rondom het scherm. Het deed me persoonlijk een beetje denken aan een eerste generatie smartphone.

Maar dat scherm geeft wel haarscherp beeld. En omdat hij nauwelijks last heeft van reflectie, ook als de zon er vol op schijnt, heb je hier tijdens het fietsen helemaal geen last van. Het scherm lijkt dus klein, maar in de praktijk was hij echt groot genoeg.

Dat de Rox 12 wat dik is valt niet op als je hem met de out-front mount monteert.
Dat de Rox 12 wat oogt valt niet op als je hem met de out-front mount monteert.

Daarnaast ziet hij er ook wat dik uit. Maar als je hem naast andere high-end fietsnavigatie apparaten legt is hij vaak zelfs iets dunner. Maar al zou hij wel dik zijn, als je hem met de bijgeleverde out-front mount monteert, dan komt hij altijd erg mooi op gelijke hoogte met je stuur uit. Dan zie je daar dus niets meer van.

Bedieningsgemak

Na een kritische blik op het uiterlijk is het tijd om de Sigma Rox 12.0 ook echt aan de tand te voelen. Maar eerst even de sensoren koppelen en een route maken natuurlijk. Je kunt sensoren trouwens met Bluetooth en ANT+ koppelen.

De sensoren worden meegeleverd. Tijdens onze test hebben we de Sigma ROx 12.0 moeiteloos gekoppeld met de Ridesense van Giant en een Garmin hartslagsensor.
De sensoren worden meegeleverd. Tijdens onze test hebben we de Sigma ROx 12.0 moeiteloos gekoppeld met de Ridesense van Giant en een Garmin hartslagsensor.

Zoals altijd met nieuwe apparaten is het even wennen hoe het navigeren door het menu werkt. Maar gelukkig zit er wel een vast en logische stramien achter en heb je dat zo door.

Een leuke feature vind ik de fietsprofielen van Sigma. Je kunt per fietstype, zoals MTB of wegwielrennen, precies instellen welke sensoren je daarvoor gebruikt. Ook houdt je Sigma dan per tak van sport je prestaties bij.

Je hebt dus aparte PR's voor de racefiets en MTB. Wel zo logisch eigenlijk. Het koppelen van de sensoren is zo gedaan en ook een route is zo gemaakt door een punt op de kaart te kiezen als eindpunt.

Duidelijke turn-by-turn navigatie

Tijd om te gaan fietsen. Vanaf de eerste meters was ik al onder de indruk van de duidelijkheid van de aanwijzingen. Veel duidelijker dan ik gewend ben van mijn Garmin Edge 1000.

De mount heb je zo vastgezet aan je stuur.
De mount heb je zo vastgezet aan je stuur.

Alleen al hoe de Sigma omgaat met een rotonde is echt verwennerij. Je krijgt, naast de duidelijke kaart, een klein info-vakje te zien dat je een rotonde nadert. En in dat logo staat dan een nummertje dat staat voor welke afslag je moet hebben.

Dat is toch een heel stuk fijner en duidelijker dan ik gewend ben. Ook kleine knikjes in de weg worden overzichtelijk weergegeven. En de route-aanwijzingen zijn precies op tijd. Niet te ver van tevoren en ook niet net aan de late kant.

En als je dan bedenkt dat hij ook nog eens snel inzoomt of uitzoomt, dan verslaat de Sigma op dit punt de concurrentie met gemak.

Herberekenen route in een mum van tijd

Om de Sigma het moeilijk te maken ben ik natuurlijk ook een paar keer van de route afgeweken. Maar dat deerde de Sigma helemaal niet. Herberekenen van de route was, ook bij een route die aardig lang was, zo gedaan.

Lang wachten op het herberekenen van een route? Dat hoeft niet meer met de Sigma Rox 12.
Lang wachten op het herberekenen van een route? Dat hoeft niet meer met de Sigma Rox 12.

En dan hebben we het echt over een paar seconden. Daar kan de concurrentie wel wat van leren. De Sigma stuurt je ook niet terug, maar berekent gewoon een nieuwe route in je rijrichting. Dus geen Draai om...

De hele wereld op je fietscomputer

De kaarten op de Sigma Rox 12.0 zijn van OpenStreetMap (OSM). Dat heeft een boel voordelen. Zo zijn de kaarten erg actueel en kun je letterlijk de hele wereld toevoegen als je dat zou willen.

Met de knoppen aan de zijkant kun je ook makkelijk door de menu's heen navigeren.
Met de knoppen aan de zijkant kun je ook makkelijk door de menu's heen navigeren.

De meeste kaarten van heel Europa zijn al geïnstalleerd. En als er dan toch een land mist, dan kun je die erg eenvoudig toevoegen. Te weinig ruimte op het geheugen? Ook geen probleem, dan plug je er gewoon een extra SD-kaart in.

En het updaten en toevoegen of verwijderen van kaarten gaat gewoon via de Rox 12.0 zelf. Het enige dat je nodig hebt is een wifi-verbinding. Geen gedoe dus meer met computers en kabels.

GPS signaal erg goed

De Sigma Rox 12.0 maakt gebruik van zowel GPS als Glonass. Op zich niets bijzonders omdat de meeste high-end fietsnavigatie computers dat al doen. Maar wat vooral opviel is dat het signaal erg stabiel was.

De GPS-ontvangst was erg goed, zelfs in huis vond de Rox snel een goed signaal.
De GPS-ontvangst was erg goed, zelfs in huis vond de Rox snel een goed signaal.

Bij mijn andere navigatie-apparaat koppelt Strava regelmatig een segment niet omdat er niet genoeg correlatie was met het officiële segment. Op de weg is dat meestal geen probleem, maar in een dik begroeid bos wil dit nog wel eens opspelen.

Met de Sigma Rox 12.0 had ik daar gelukkig helemaal geen last van. Geen teleurstelling achteraf omdat je net op je favoriete segment geen match hebt volgens Strava.

Goede batterijduur, ook bij navigatie

In de doos van de Sigma Rox 12 zit echt alles wat je nodig hebt.
In de doos van de Sigma Rox 12 zit echt alles wat je nodig hebt.

De batterij houdt het goed lang uit. Na meerdere ritten van een paar uur had de batterij nog steeds een kleine 30 procent over. Dat is zonder navigatie, maar wel met een hartslag en snelheid/cadanssensor gekoppeld.

Dat is dus best indrukwekkend. Natuurlijk ging met navigatie aan de batterijduur een stuk sneller gaan, maar dat was niet echt schokkend te noemen. Een rit van 4 uur, met navigatie aan was geen probleem.

En dat terwijl ik bewust flink wat "foutjes" maakte bij het navigeren. De Sigma Rox moest dus aardig wat herberekenen. Dat herbereken ging overigens echt razendsnel. En het mooie is dat je naast je vernieuwde route ook nog in het oranje de oorspronkelijke geplande route ziet.

Koppeling met Strava, GPSies en TrainingPeaks

Natuurlijk zijn ze bij Sigma de koppeling met trainingssoftware van andere partijen niet vergeten. Via het menu koppel je de Sigma Rox 12.0 snel met je Strava, GPSies, Trainingpeaks of Komoot account.

Koppelen met Strava is zo gedaan, gewoon via de Sigma zelf en zonder tussenkomst van je pc, Mac of smartphone.
Koppelen met Strava is zo gedaan, gewoon via de Sigma zelf en zonder tussenkomst van je pc, Mac of smartphone.

Dingen zoals Strava routes worden zonder dat je daar iets voor hoeft te doen gesynchroniseerd. Dat geldt ook voor routes van GPSies en Komoot en de trainingen van TrainingPeaks. Wel zo handig.

Geavanceerd trainen met de Sigma Rox 12.0

Wie graag heel systematisch trainingen afwerkt zit ook goed bij de Sigma Rox 12.0. Je zet jouw workout makkelijk op de fietscomputer en je Rox leidt je duidelijk door je trainingsblokken heen.

En trainingssoftware heb je niet eens nodig. Je kunt ook op de Rox 12.0 zelf een training maken, opslaan en uitvoeren. Een spontane training zet je dus zo op poten.

Meldingen

De meldingen op de Sigma Rox 12.0 zijn erg duidelijk. Soms zelfs een beetje te duidelijk. Met de automatische pauze functie komt elke stop en start groot in beeld te staan.

Een duidelijke melding, maar iets te duidelijk als je op de fiets zit...
Een duidelijke melding, maar iets te duidelijk als je op de fiets zit...

Dat lijkt handig. Maar dit komt dan wel weer over je kaart met navigatie heen. Je kunt de stop dus niet gebruiken om even te bekijken hoe de route na het stoplicht verder gaat.

En als je weer op gang komt staat dat ook weer in beeld en zie je dus niet welke afslag je nu moest hebben. Maar omdat de Sigma Rox 12.0 regelmatig software updates zal krijgen is dit waarschijnlijk wel iets dat ze hopelijk met een update kunnen verhelpen.

Touchscreen werkt niet altijd even soepel

Naast de soms iets te opzichtige meldingen is er nog maar een mankement aan de Sigma Rox 12.0. En dat is het touchscreen zelf. Want dat werkte nog niet altijd even lekker.

Het touchscreen werkte redelijk goed. Maar gelukkig zijn de knoppen aan de zijkant ook erg praktisch.
Het touchscreen werkte redelijk goed. Maar gelukkig zijn de knoppen aan de zijkant ook erg praktisch.

Soms registreerde de Sigma helemaal niet dat ik het scherm aanraakte. Soms dacht hij dat ik ergens op klikte terwijl ik aan het swipen was. Dit lijkt me wel iets dat met een software update te verbeteren valt. En zo niet, dan kun je gelukkig altijd nog van de fysieke knoppen gebruik maken.

Kompas soms van slag op lage snelheid

Bij een MTB-rit bleek het kompas niet altijd de kaart de goede kant op te laten wijzen. Op lage snelheid heeft hij moeite met het bepalen van je richting. En dat is bij het volgen van je navigatie niet echt handig.

Dit issue kom je soms ook tegen als je stilstaat, bijvoorbeeld bij een stoplicht. ALs je dan net voor het stoppen niet gekeken hebt naar je route kan dat even verwarrend zijn.

Gelukkig geeft Sigma aan dat ze met dit issue, net als met wat andere verbeterpunten die ik heb doorgegeven, aan de slag gaan. Met een beetje geluk is dat bij een volgende update meteen verholpen.

Snelle fietscomputer met logisch menu

De Sigma Rox 12.0 is echt een topapparaat. Natuurlijk zijn er wel wat kinderziektes, maar die zie je tegenwoordig bij alle geavanceerde electronica. En de dingen waar ik tegenaan liep lijken allemaal vrij makkelijk te verhelpen met een update van de software.

Ben jij na het lezen van de review gevallen voor deze nieuwe fietscomputer met fietsnavigatie? Download dan voor je eerste rit de nieuwste firmware, dan haal je er het maximale uit.
Ben jij na het lezen van de review gevallen voor deze nieuwe fietscomputer met fietsnavigatie? Download dan voor je eerste rit de nieuwste firmware, dan haal je er het maximale uit.

Ik reed namelijk nog niet rond met de allerlaatste versie van de software. De versie die je als consument koopt heeft al de nieuwste software of die wordt gedownload als je de firmware update. Dat laatst kan trouwens ook weer erg eenvoudig via het menu

Qua snelheid wint hij het makkelijk van de meeste andere fietscomputers met navigatie. Berekenen en herberekenen van routes gaat snel. Het allerbelangrijkste is toch wel dat de Sigma Rox 12.0 echt met afstand de beste en duidelijkste aanwijzingen geeft van alle navigatieapparatuur die ik ooit getest heb.

Software en hardware werken goed samen

De koppeling met software van anderen zoals Strava gaat makkelijk. Het is vanwege het smalle scherm alleen wel even prutsen met het voor de allereerste keer inloggen. Maar dat hoeft maar een keer en daarna hoe je er niet meer naar om te kijken.

Ook de bediening zelf van de Sigma is erg eenvoudig. De indeling van de menustructuur is logisch en het is misschien even wennen als je van een ander merk komt, maar het went wel erg snel.

Poppetje gezien, kastje dicht...
Poppetje gezien, kastje dicht...

Is jouw oude fietscomputer aan vervanging toe of zoek je gewoon een fietscomputer met fietsnavigatie? Dan is de Sigma Rox 12.0 sport zeker een aanrader. De Sigma Rox 12.0 kun je qua functionaliteit vergelijken met de Garmin Edge 1000 en Edge 1030, de high-end modellen van Garmin.

En naast een fijne interface is de prijs van een Sigma Rox 12.0 sport, met cadans en cadans/snelheidssensor, ook nog eens lekker gunstig ten opzichte van de Garmins.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...