Deel dit bericht

Giant mountainbikes krijgen boost in 2017

30 Januari 2017

In 2017 brengt Giant een aantal speciale nieuwe 29'ers op de markt. Gloednieuw bij de Giant mountainbikes is de Fathom hardtail. De XTC Advanced 29'er 1.5 LTD is sterk geüpdatet met Boost naven en de mogelijkheid om ook (afhankelijk van je voorvork) 27.5+ wielen te monteren. De Giant Anthem X Advanced is een 29'er pur sang.

De Fathom is een volledig nieuwe 29’er hardtail in de Giant gelederen. Qua specificaties zit hij tussen de duurste versie van de Giant Talon en goedkopere alu Giant XTC’s in.

Giant mountainbikes 2017

Noem het een high-end instapper. Wat krijg je daar dan voor? Een superstijf ALLUXX SL-Grade Butted aluminium frame met een tapered headtube waar een Fox 32 SC Performance vork in steekt met 100mm veerweg.

Giant mountainbikes
Met de Giant Fathom scheuren door de bossen.

Wat direct opvalt: wat zijn de laspunten mooi afgewerkt! Dat is niet vanzelfsprekend bij de alu hardtails in deze prijsklasse. De lage achtervork doet een beetje aan BMC denken.

De afmontage lijst is simpel gezegd indrukwekkend: volledig Shimano XT M8000. De balhoofdhoek van 69 graden en 29’er wielen maken van deze fiets een echte Cross Country machine.

Giant XTC Advanced 29'er 1.5 LTD & Advanced 29'er 1

Giant noemt de XTC fietsen voor 2017 veelzijdig inzetbare hardtails. Je kunt zowel 29’er als optioneel 27.5+ wielen in kwijt. Dit is wel afhankelijk van de voorvork. Bij Rockshox geen probleem. De Fox SC vork is niet 27.5+ compatibel. De ‘sliding dropouts’ bieden je verder de mogelijkheid om ook singlespeed te kunnen rijden.

Sinds kort bieden meer merken deze keuze aan. Giant is één van de eerste om een ‘Advanced-Grade Composite’(carbon)-frame op de markt te brengen dat ruimte aan verschillende wielmaten biedt.

Giant mountainbikes
De Giant Fathom is een van de meest geliefde Giant mountainbikes

Het frame heeft de nieuwe Boost-inbouwbreedte: 110mm aan de voorkant en 148mm achter. Het oversized balhoofd, de rechthoekige ‘megadrive’ downtube en dikke bottom bracket maken de fiets ontzettend stijf. Op de GTC Advanced 1.5 vind je de volledige XT M8000 2x11 groep terug.

Naast de 1.5 LTD is er ook de Giant XTC Advanced 29’er 1. Deze is standaard afgemonteerd met de 1x11 Shimano Deore XT M8000 groep. Daarbij krijgt de XTC Advanced 1 Giant XCR 1 carbon wielen mee.

Om deze lichte wielset (1750 gram) liggen Schwalbe Racing Ralph Tubeless Easy bandjes. Deze ‘upgrades’ maken de fiets net een tikkie lichter en soepeler dan de Advanced 1.5 LTD.

Giant Anthem X Advanced 29er

Naast deze nieuwe hardtails komt Giant ook met een nieuwe Anthem X Advanced full suspension 29’er voor 2017. Wat een pracht bak. De Anthem is sinds jaar en dag een volbloed XC-racer.

Giant mountainbikes
De Giant Anthem is gemaakt voor het zwaardere werk.

Waar de XTC Advanced de keuze biedt voor 29’er wielen of 27.5+ wielen, is de Anthem X Advanced enkel geschikt voor 29’ers.

De Anthem heeft een vernieuwd Maestro Suspension systeem. De nieuwe achterdemper heeft 100mm veerweg en zit gemonteerd aan een eveneens nieuwe Advanced Forged Composite ‘rocker arm’ (tuimelaar).

Het maakt de koppeling tussen frame en achtervork stijver en lichter dan zijn voorganger.

De Rock Shox Monarch RT3 aan de voorkant biedt 100mm veerweg. De fiets is volledig SRAM X1 afgemonteerd met een SRAM X1-1000 X-Sync GXP crankstel en hydraulische schijfremmen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Daan van Arcken

Gerelateerde berichten

Mantel R50 carbon wielen - Lichtgewicht racefiets wielen voor velg en disc!

3 Maart 2021

Onze gewilde Mantel carbon wielen zijn terug! De Mantel-wielen waren al een tijdje uitverkocht ...