Welk racefiets of mountainbike slot past het beste bij mij?
Deel dit bericht

Welk racefiets of mountainbike slot past het beste bij mij?

1 Oktober 2021

Een mountainbike slot of slot voor je racefiets moet voldoen aan andere eisen dan een fietsslot voor je e-bike of stadsfiets. Wanneer je een rondje gaat maken op je sportfiets wil je natuurlijk zo min mogelijk gewicht bij je dragen. Een zwaar kettingslot is dan bijvoorbeeld niet handig. Wil je je dure sportfiets ´s avonds weer veilig opbergen, dan is een kettingslot juist wel weer een goed idee. In deze blog lees je waar je op moet letten wanneer je een mountainbike slot of racefiets slot uit gaat zoeken.

Verschillende fietssloten voor je racefiets of mountainbike

In tegenstelling tot de e-bike en stadsfiets heb je voor je sportfiets minder keuze uit fietssloten. Wielrenners of mountainbikers willen natuurlijk geen veel te zwaar fietsslot met zich mee sjouwen op de fiets. Een MTB slot of fietsslot voor je racefiets is gemaakt om makkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld een zadeltasje, om je middel, in de achterzak van je fietsshirt of om te monteren op de plek van een bidonhouder. Laat je je sportfiets voor langere tijd achter op een openbare plek? Dan is een stevig kettingslot met ART-keurmerk juist wel een aanrader.

slot racefiets
Dit kabelslot kun je gemakkelijk opbergen in het achterzakje van je fietsshirt.

Het kabelslot

Het kabelslot is het populairst onder wielrenners en mountainbikers. Dit heeft een belangrijke reden. Een kabelslot bestaat uit een flexibele staaldraad met een plastic omhulsel, waardoor het slot relatief licht en compact is. Daardoor kun je het slot op je sportfiets dus gemakkelijk meenemen. Zeker voor wielrenners is dit een belangrijk punt, aangezien ieder grammetje telt bergop. Tegelijkertijd is het gewicht en het formaat van een kabelslot ook een nadeel. Een kabelslot is namelijk erg kwetsbaar en kan makkelijk doorgeknipt worden. Wil je even een terrasje pakken tijdens je fietsrit? Dan is een kabelslot ideaal om je fiets even snel, veilig weg te zetten.

kabelslot racefiets of mountainbike
Een belangrijkste eis van je mountainbike slot of racefiets slot is dat je het fietsslot gemakkelijk mee kunt nemen.

Kabelsloten zijn er in twee soorten sluitingsmechanismen namelijk, kabelsloten met cijfercode en met sleutel. Het voordeel van een kabelslot met cijferslot is uiteraard dat je geen sleutel hebt om kwijt te raken. Wil je een zo compact en tegelijkertijd zo licht mogelijk kabelslot met cijfercombinatie mee tijdens je fietsrit? Dan is een Abus Combiflex kabelslot perfect voor jou. Dit slot past bijvoorbeeld gemakkelijk in je zadeltasje, doordat de kabel uittrekbaar is.

Vind je het prima om je kabelslot met een sleutel te openen? Dan is het Safeman kabelslot een goede optie. Door de ronde vorm van dit compacte slot kun je de kabel na gebruik weer netjes oprollen.

Safeman Kabelslot

€ 24,95

Het vouwslot

Naast een kabelslot kun je ook de keuze maken voor een vouwslot. Dit type slot bestaat uit lange, stevige schakels die je eenvoudig kunt inklappen of opvouwen. Een vouwslot is erg compact en daardoor gemakkelijk om mee te nemen op de racefiets of mountainbike. Soms wordt er bij een vouwslot een houder voor op het frame meegeleverd. Zo kun je je slot gemakkelijk meenemen op je racefiets of mountainbike.

Het nadeel van een vouwslot kan de geringe flexibiliteit zijn, waardoor je je sportfiets niet altijd aan een vast object kunt vastmaken. Wel zijn vouwsloten soms verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Wil je een lichtgewicht fietsslot voor bijvoorbeeld onderweg of voor op fietsvakantie? Dan is een Abus vouwslot zeker aan te raden. Een vouwslot van Abus is namelijk licht, compact en gemakkelijk mee te nemen.

Abus Bordo Lite 6055K

€ 59,95

Het kettingslot

Een kettingslot is een van de veiligste fietssloten om je fiets te beschermen tegen diefstal. Dit komt omdat het slot bestaat uit gehard stalen schakels, waardoor gelegenheidsdieven je fiets niet gemakkelijk mee kunnen nemen. Het nadeel van een kettingslot is dat dit slot een stuk zwaarder is dan de overige fietssloten. Een zwaar kettingslot aan je frame hangen kan zorgen voor krassen en beschadigingen. Daarom zijn ze minder geschikt voor sportfietsen. Toch is daar wat op bedacht, de kettingsloten van Hiplok kun je namelijk als een riem op je heupen dragen. Zo voorkom je een heleboel beschadigingen aan je dure sportfiets.

kettingslot racefiets of mountainbike
Dit fietsslot voor je MTB of racefiets kun je gemakkelijk als een soort riem op je heupen dragen.

Ook worden sommige kettingsloten geleverd met een beschermhoes. Ga je een langere rit maken? Dan telt natuurlijk elk grammetje en is het meenemen van een kettingslot waarschijnlijk niet de handigste optie op je racefiets of mountainbike.

AXA Rigid

€ 14,95

Je racefiets of mountainbike veilig wegzetten

Wil je je racefiets of mountainbike voor langere tijd stallen? Dan wil je natuurlijk wel dat je fiets veilig staat. Zeker als je geen schuur hebt, is het belangrijk om een goed fietsslot aan te schaffen. Het beste kun je kiezen voor een ART slot, oftewel een fietsslot met ART-keurmerk. Dat is ook belangrijk wanneer je je sportfiets wil verzekeren. Ook kun je kiezen voor een muur of grond anker, waarmee je je fiets stevig kunt bevestigen aan de muur of grond. Deze ankers hebben een dikke beugel van gehard staal, waardoor ze lastig open te krijgen zijn. Heb je weinig ruimte in je schuur? In deze blog lees je alles over de beste fiets ophangsystemen.

fietsslot racefiets of mtb met ART
Een fietsslot met ART-keurmerk is vaak noodzakelijk om een diefstalverzekering voor je racefiets of mountainbike af te sluiten.

In deze blog lees je meer over diefstalverzekering, ART-certificering en lees je tips tegen diefstal.

Fietssloten met ART keurmerk

Abus Ionus 8900 ART2

Vanaf € 39,95

Abus Bordo Granit XPlus 6500K ART2

€ 114,95

Lengte van je mountainbike slot of racefiets slot

Naast het type slot is het ook belangrijk om naar de lengte van je mountainbike slot of racefiets slot te kijken. Welke lengte jouw fietsslot moet hebben, is afhankelijk van waar je je slot wil gebruiken. Heb je een fietsslot nodig omdat je tijdens je rit op de racefiets of MTB af en toe een terrasje wil pakken? Dan is een kort fietsslot (kleiner dan 50 cm) al geschikt voor je, zo kun je je wiel vastzetten aan het frame.

Wil je je fiets langer en veiliger stallen? Kies dan voor een langer slot (tussen de 50 en 100 cm). Zo kun je je fiets makkelijker vastzetten aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, boom of fietsenrek. Wil je meerdere fietsen tegelijkertijd vastzetten aan een vast object? Dan kun je het best een zo lang mogelijk fietsslot nemen (tussen de 101 en 150 cm). Houd er wel rekening mee dat een langer fietsslot zwaarder is en lastiger is om te vervoeren dan een kort fietsslot.

fietsslot racefiets
Met een kort fietsslot kun je ook je fietshelm vastmaken aan je frame.

Fietssloten keuzehulp

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet welk mountainbike slot of fietsslot voor de racefiets het best bij jouw sportfiets past? Maak dan gebruik van de keuzehulp fietssloten op onze website. Je bent natuurlijk ook altijd welkom in een van onze Superstores, waar onze medewerkers je alles kunnen vertellen over de verschillende soorten fietssloten.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...