Deel dit bericht

Bryton Rider 10 E - GPS Fietscomputer voor beginnende fietsers [Review]

29 December 2017

Een goedkope GPS fietscomputer met toch veel functionaliteit en de mogelijkheden om sensoren te koppelen? De Bryton Rider 10 E is een opvallende fietscomputer in zijn prijsklasse omdat je erg veel waar voor je geld krijgt. Mick nam hem een paar dagen mee voor zijn uitgebreide Bryton Rider 10 review.

De Bryton Rider 10 wordt door Bryton gezien als ideale eerste fietscomputer met GPS voor beginnende wielrenners. Qua prijs en functionaliteit is de Rider 10 inderdaad ideaal voor als je voor relatief weinig geld een goedkope, maar toch uitgebreide fietscomputer met GPS zoekt.

In de doos van de Bryton Rider 10 E zit een mount en een oplaadkabel.
In de doos van de Bryton Rider 10 E zit een mount en een oplaadkabel.

Naast het koppelen van de nodige sensoren kun je de Bryton Rider 10 ook eenvoudig via je smartphone bedienen en instellen. En dan kun je ook nog eens probleemloos jouw activiteiten synchroniseren met bijvoorbeeld Strava. En dat is tegenwoordig toch wel een must voor veel wielrenners.

Al je gegevens zichtbaar

Het scherm van de Bryton Rider 10 is relatief groot en kan 4 gegevensvelden tegelijkertijd weergeven. In totaal kun je 5 pagina's instellen. Genoeg ruimte dus om al je gegevens op af te lezen tijdens het fietsen.

Het overzichtelijke scherm van de Bryton Rider 10 fietscomputer laat je 4 gegevensvelden tegelijk zien.
Het overzichtelijke scherm van de Bryton Rider 10 fietscomputer laat je 4 gegevensvelden tegelijk zien.

Je gemiddelde snelheid, cadans, hartslag en bijvoorbeeld hoogte kun je eenvoudig aflezen. Een leuke extra is dat het scherm zelf extra verlichting inschakelt na zonsondergang. Dan kun je je het scherm dus altijd aflezen.

Maar genoeg over wat de Bryton Rider 10 fietscomputer kan, tijd voor de praktijk. De meegeleverde mount is makkelijk en snel te monteren en ook het bevestigen van de fietscomputer zelf op de mount is letterlijk in een handomdraai gedaan.

Vergeet nooit je rit te starten

Als de Rider 10 aanstaat maar je nog niet je rit handmatig hebt gestart knippert er rechtsonder handig 'Rec' (record) om je eraan te herinneren dat je hem nog moet starten. Ik moet bekennen dat het starten en afsluiten van een rit niet direct duidelijk was.

Lekker centraal gemonteerd op je stuurpen is de Bryton rider 10 E een erg compacte fietscomputer.
Lekker centraal gemonteerd op je stuurpen is de Bryton rider 10 E een erg compacte fietscomputer.

Maar als je de gebruiksaanwijzing even een keer goed doorleest, dan spreekt het eigenlijk allemaal voor zich. Alles werkt zoals je verwacht. Een punt van kritiek is dat de snelheid - als je geen sensoren hebt - via GPS wordt bepaald en dat is, vooral als je in sterk bebost gebied fietst, wel wat inaccuraat.

Koppel je sensoren

Volgens de gegevens van Bryton zou de batterij maar liefst 16 uur mee moeten kunnen gaan. Maar dat is dan wel zonder gekoppelde sensoren. vuistregel is dat per gekoppelde sensor je zo'n 2 uur batterijduur inlevert.

De Bryton Rider 10 is groot genoeg om al je gegevens goed weer te geven, maar past toch met gemak in je hand.
De Bryton Rider 10 is groot genoeg om al je gegevens goed weer te geven, maar past toch met gemak in je hand.

Maar al zou je dus drie sensoren koppelen, dan nog kun je dus dik 10 uur fietsen zonder op te hoeven laden. Maak je nog langere ritten? Dan is het mogelijk om met een powerbank tijdens het fietsen de Bryton op te laden. Dus ook voor een weekend bikepacking kun je met de Bryton Rider 10 uit de voeten.

Bryton Rider 10 review: de conclusie

Al met al is de Bryton Rider 10 inderdaad een ideale GPS fietscomputer voor beginners die hun ritten en trainingsgegevens bij willen houden. Wie even de moeite neemt de gebruiksaanwijzing door te lezen zal niet tegen problemen aanlopen.

De grote knop onderop regelt alles voor je.
De grote knop onderop regelt alles voor je.

En vul je jouw Bryton Rider aan met de sensoren van Bryton? Dan kun je al jouw gegevens zoals hartslag en cadans registeren tijdens je rit en ze later analyseren.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mick du Prie

Mick du Prie

Groot liefhebber van de fiets en alles wat daarbij komt kijken. Zowel binnen als buiten de stad ben ik op de fiets te vinden. In de stad rij ik graag op mijn singlespeed en buiten de stad op mijn racefiets. Buiten het avontuur van de stad neem ik graag deel aan wielerwedstrijden in het buitenland. Binnen Mantel ben ik verantwoordelijk als Productmanager Cityparts.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...