Dela

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en lämplig cykeltrainer och Zwift blir detta verklighet. Trainers har utvecklat sig till mycket mer än apparater som du kör dina hemmagjorda, strukturerade träningar på eller åker en tur på ibland. Nuförtiden finns det en cykeltrainer för allas behov. Men vilken trainer passar just dig? Här radar vi upp skillnaderna mellan olika trainers.

För att kunna se vilken cykeltrainer som bäst passar dig måste du först ha klart för dig vad du kommer använda din trainer till. Handlar det om väldigt intensiv träning? Då och då en kort söndagstur? Kompetitiv cykling med Zwift eller att klättra uppför realistiska berg med Tacx Desktop-appen? Det finns en bra cykeltrainer för varje önskemål.

Träna med din cykeltrainer

En trainer cykel är inte bara lämplig för cykling på vintern; med din trainer kan du också följa specifika träningsscheman för att nå dina mål. Fördelen med att träna på en cykeltrainer är att du inte behöver ta hänsyn till andra människor i trafiken, till exempel under sprintträning eller intervallträning. Du kan alltså träna utan att bli störd och nå dina mål. Det bästa sättet att träna är med en cykeltrainer som du kan ansluta till träningsprogram som Zwift. Detta kallas för smarta cykeltrainers, och du kommer att läsa mer om dem senare i den här bloggen!

Du kan välja mellan en hel rad olika cykeltrainers: bara Tacx har mer än 10 stycken i sitt sortiment. Men hur kan du avgöra vilken cykeltrainer som bäst passar dig?

Det är viktigt att välja din cykeltrainer utgående från hur intensivt du vill träna. Ju hårdare du tränar, desto starkare måste din trainer vara. En bra indikation är den lutning som en tränare kan simulera. Det är nämligen en bra indikation på din kraft.

Är en lutning på 10 % väldigt jobbigt för dig när du cyklar i berg? I så fall behöver du inte en trainer cykel som kan simulera mycket mer än detta… om du inte strävar efter att bli bättre, förstås. En riktig muskelknutte däremot behöver en cykeltrainer som kan simulera en lutningsprocent på upp till 25 %. Med dessa trainers kan även de ambitiösaste proffsen träna.

Vill du träna som proffsen? I så fall kan Tacx Desktop-appens träningsfilmer kanske vara en hjälp.

Varje cyklist behöver en cykeltrainer som uppfyller just sina krav. Cykeltrainers som kan styras med dator eller smartphone är mycket populära. Därutöver tillkommer att fler och fler människor köper en cykeltrainer för att hemmaträning på en cykeltrainer har blivit så roligt. Dessa intelligenta cykeltrainers kallas för interaktiva eller smarta trainers.

Cykeltrainers för Zwift och andra interaktiva programvaror

Trainer cyklar som kan användas med Zwift eller andra programvaror skickar data som t.ex. hastighet, kadens och effekt i watt till din dator eller smartphone. Det som visas på skärmen ger en realistisk bild av hur mycket du anstränger dig under din träning.

Bättre cykeltrainers har som extra fördel att de automatiskt kan justera motståndsnivån. Detta gör att du cyklar tyngre i uppförsbacke än när du cyklar på plan mark, vilket i sin tur gör träningen mycket mer realistisk. Därmed kan du utöva dina träningar på ett väldigt strukturerat sätt. Ännu bättre: du kan träna i ett virtuellt landskap eller med hjälp av videofilmer.

Med Zwift behöver du aldrig ha tråkigt på din cykeltrainer.

För tillfället är Zwift den populäraste programvaran som som finns för innomhuscykling, men det finns många fler att välja från. Tacx har den nya Tacx Desktop-appen som är väldigt bra men också Kinomap, Trainerroad, The Sufferfest och Fulgaz ger dig många timmars nöje.

Kortfattat beror ditt val av cykeltrainer på din nivå, dina krav, din budget och om du vill använda programvaror som t.ex. Zwift. För att hjälpa dig i ditt val beskriver vi här alla typer av trainer cyklar.

Kort sagt, att välja rätt cykeltrainer beror på din nivå, dina krav, din budget och om du vill cykla med till exempel Zwift. För att hjälpa dig med ditt val har vi listat de olika typerna av cykeltrainers för dig.

Härmed hoppas vi att det blir lite lättare att hitta din trainer bland våra Tacx, Wahoo och Saris cykeltrainers!

Jämför cykeltrainers

Förutom cykeltrainerns förmåga behöver du också bestämmas vilken typ av cykeltrainer du faktiskt vill ha. Det finns fyra typer av cykeltrainers: direct drive-cykeltrainers, wheel on-cykeltrainers, smart bikes och rullar.

På en wheel on-cykeltrainer står ditt bakdäck på en metallrulle som ger motstånd.

Direct drive- och wheel on-cykeltrainers är de populäraste. Deras popularitet beror inte bara på dessa trainers höga effekt. För det mesta beror det på faktumet att de kan användas med programvaror för din träning. Endast de billigaste wheel on-cykeltrainers har inga eller begränsade möjligheter för användning med Zwift.

Om du vill gå ännu ett steg längre kan du också välja en smart bike. Det finns bland annat Tacx Neo Smart Bike, Wahoo KICKR Bike och Stages SB20 Smart Bike. Dessa cykeltrainers är avsedda för de riktigt duktiga cyklisterna.

Direct drive-cykeltrainers

På en direct drive-cykeltrainer monteras din cykel med bakgaffeln och kedja direkt på trainern och dess kassett. Ditt bakhjul måste därför tas us. Du behöver bara montera en kassett på trainern och du kan cykla. Alla våra direct drive-trainer cyklar är smart trainers.

På en direct drive-cykeltrainer måste en kassett monteras innan den kan användas. En direct drive-cykeltrainer ersätter ditt bakhjul.

Direct drive-cykeltrainers är de allra kraftigaste cykeltrainers. De är också de mest precisa i att processa data. Vissa high-end trainers har sköna extrafunktioner som Road Feel, vilket gör att din trainer simulerar ytan som du cyklar på. Du kan alltså föreställa dig själv på de flamländska kullerstenarna eller på grusvägarna i Strade Bianche.

Dessutom är direct drive-cykeltrainers utan tvekan de tystaste bland alla cykeltrainers. Bor du i ett höghus eller bor du ihop med andra människor? Med en direct drive-trainer kommer de inte störas alls av din träning.

Men all denna kraft, noggrannhet och funktionalitet kostar naturligtvis också. Direct drive-cykeltrainers är därför bland de dyrare cykeltrainers. Lyckligtvis har priserna sjunkit något de senaste åren och har varje märke en modell som kan anses vara en instegsmodell.

Våra direct drive-cykeltrainers

Smart bikes

Direct drive-cykeltrainers ger redan en realistisk upplevelse, men smarta cykeltrainers tar detta till en helt annan dimension. Du behöver inte längre någon egen cykel eller några tillbehör: en smart bike är en cykel med en inbyggd trainer cykel. Perfekt för prestationsinriktade cyklister. En sådan cykeltrainer är helt tyst, mycket exakt och mycket kraftfull, och har en avvikelse på mindre än 1 % i sina mätningar. Denna avvikelse är mycket lägre än hos andra typer av cykeltrainers.

En smart bike ger dig en oöverträffad cykelsimulering.

Wheel on-cykeltrainers

En annan typ av cykeltrainer är wheel on-cykeltrainern som drivs av din cykelns bakhjul. Dessa cykeltrainers har en bromsrulle på vilken bakhjulet placeras. Hjulet trycks mot rullen så att den kan simulera motstånd där det behövs.

För att prestera optimalt på en cykeltrainer med bromsrulle krävs ett speciellt trainerdäck.

Det krävs dock ett speciellt trainerdäck för denna slags cykeltrainer. Hur du lättast kan montera detta däck kan du läsa i vår blogg. Däremot finns dessa trainers till ett väldigt fördelaktigt pris jämfört med direct drive-cykeltrainers. När det gäller prestanda kan en trainer med bromsrulle inte helt matcha en direct drive-cykeltrainers förmåga, men de dyrare smart trainers med bromsrulle är ibland kraftigare än instegsmodellerna bland direct drive-trainers.

I denna kategori cykeltrainers, alltså trainers med bromsrullar, är skillnaderna i bromskraft, funktionalitet och därför också i pris störst. Stand Alone-trainers med bromsrulle kan till exempel inte styras av programvaror som Zwift. Det finns dock cykeltrainers med bromsrulle som kan användas med Zwift.

Smarta trainers med bromsrulle

Stand alone-trainers med bromsrulle

Alla våra nya cykeltrainers på en rad

Vi förstår att det inte är enkelt att jämföra alla dessa olika trainer cyklar. I tabellen nedanför har vi listat alla våra cykeltrainers för dig, både direct drive och wheel on.

CykeltrainerMax %FörmågaAvvikelseInteraktivDirect driveWheel-onPris
Tacx Neo 2T25%2200W1%
Elite Direto XR24%2300W1.5%
Wahoo KICKR V620%2200W1%
Saris H320%2000W2%
Tacx Flux 216%2000W2,5%
Wahoo KICKR Core16%1800W2%
Tacx Flux S10%1500W3%
Elite Suito T15%1900W2.5%
Saris M215%1500W2%
Wahoo KICKR Snap12%1500W2%
Elite Tuo10%1250W2%
Tacx Flow Smart6%800W2%

Rullar

En grupp av cykeltrainers som har blivit mycket populär bland professionella cyklister är rullarna. Dessa trainers har två rullar som du cyklar på. Rullarna ger inget motstånd och din cykel sitter inte heller fast i trainern.

Med en rulle kan du enkelt värma upp dig på plats innan ett lopp.

Rullar har som fördel att de är enkla att ta med sig. De kan utan problem transporteras i bilen ifall du ofta cyklar i cykellopp. Rullar är också mycket praktiska för aktiv coreträning eftersom det är du som håller balansen, tränar du aktivt dina coremuskler under cykling.

Har du en effektmätare och en hastighets- eller kadenssensor? Med dessa är det möjligt att cykla med Zwift på din rulle. Det enda som saknas är feedback vilket gör det hela lite mindre realistiskt.

Rullar för praktisk transport

Vilka tillbehör behöver du till din cykeltrainer?

För olika cykeltrainers finns det olika tillbehör. Vissa tillbehör som sensorer krävs för att mäta din puls. Billigare, icke-interaktiva cykeltrainers kan, till exempel, göras interaktiva med hjälp av tillbehör som en effektmätare eller hastighets- och kadenssensorer.

En trainermatta dämpar ljud och fångar upp svett. Detta till glädje för både dina grannar och människor du bor ihop med.

De som bor i ett lyhört hus eller tycker om att träna i lugn och ro kan gott använda en trainermatta. Den dämpar trainerns ljud och fångar upp svett som rinner mot golvet vilket i sin tur håller golvet i gott skick.

Tillbehör till din Tacx-cykeltrainer

Tillbehör till din Wahoo-cykeltrainer

Tillbehör till din Saris-cykeltrainer

Tillbehör till din Elite-cykeltrainer

Trainerdäck för lugn och ro

Ett trainerdäck krävs för cykeltrainers med en rulle pressat mot bakhjulet. Mycket värme produceras av friktion mellan cykeldäck och rulle. Ett cykeldäck med standard gummiblandning sliter därför mycket snabbare än vanligt.

Een trainerband is speciaal gemaakt voor gebruik op een remrol. De band is stiller en kan de hoge temperaturen beter aan.
Trainerdäck är gjorda för användning på rullar. Däcket är tystare samt kan motstå högre temperaturer.

Med ett trainerdäck halkar däcket mindre och minskas slitage och värmeproduktion. Dessutom är detta däck tystare. Vi råder dig därför att alltid använda ett speciellt trainerdäck.

Välj cykeltrainern som passar dig bäst

Det finns ett stort utbud att välja från när du letar efter en cykeltrainer. Viktigast när du ska bestämma dig är vad du tänker göra med din trainer. Vill du träna som underhållning eller få praktisk information om dina prestationer? I detta fall är en smart trainer det lämpligaste valet. Tycker du inte det är viktigt? Då kan det gott vara att en stand alone-trainer uppfyller dina krav. Är det fortfarande svårt att välja? Använd vår guide för att välja cykeltrainers.

Chansen är troligen inte så stor, men men: skulle du vara på besök i Nederländerna hjälper vi dig gärna med alla dina frågor om cykeltrainers i våra butiker. Här kan du testa och jämföra flera cykeltrainers. På så sätt gör du alltid rätt val!

Dela
Mees Janssen

Mees Janssen

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]”

  1. Finns det någon cykeltrainer som funkar för en “vanlig” cykel (utan snabbkoppling)?

    1. Hej Torbjörn. I fall att du letar efter ett sätt att träna på en vanlig cykel som inte har snabbkoppling eller thru-axel att montera den med, finns det inte många val kvar. I så fall kan du titta på rullbänkar som Tacx Antares T1000 eller Tacx Galaxia T1100. I fall att du behöver mer information om dessa, gärna kontakta oss genom service.se@mantel.com .

Related posts


Most viewed