Dela detta inlägg

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse. Det är till och med så att du troligen inte kan återgå till vanlig träning på trainern när du väl provat på Zwift. Zwift är den mest använda mjukvaran för interaktiva cykeltrainers som du kopplar till datorn. Du får upp all träningsdata från din träning, och i ett virtuellt landskap. Även lutningsprocenten återges, och om du har en smart cykeltrainer anpassas motståndet automatiskt. Att cykla på en trainer har aldrig varit så kul tidigare! Vi har samlat allt om Zwift i denna blogg, även tips som den mest erfarna Zwiftaren har nytta av.

Att koppla cykeltrainern till dator, smartphone eller platta öppnar bokstavligt upp världen för dig. Aldrig mer låsa blicken på väggen under en regnig dag.

Zwift är att cykla och träna med tusentals andra

Zwift är inte bara kul för att du cyklar i ett virtuellt landskap, komplett med realistiska lutningsprocent. De roligaste är nog att du kan cykla med eller mot tusentals andra cyklister.

Zwifta gärnet??
Zwifta gärnet??

Det finns cyklister på alla nivåer. Från nybörjare som cyklar sina första meter till proffs. Bli inte paff om du blir inhämtad av proffs som Edvald Boasson Hagen, Phillipe Gilbert, Tobias Ludvigsson eller Mathew Hayman som du regelbundet kan se på Zwift. Men hur fungerar Zwift precis? Vad behövs för att själv börja med Zwift? Vi tar dig igenom steg-för-steg så att du utan problem kan riva av dina första kilometer och höjdmeter på Zwift. Cykla på en trainer behöver aldrig mer vara tråkigt!

Hur fungerar Zwift - i 6 steg

Inte tid om att läsa hela Zwift-guiden? Här är turbo-guiden: Zwift i 6 steg! Men de riktiga entusiasterna läser naturligtvis hela guiden för att få ut allt av Zwift!

Hur fungerar Zwift? Innehåll:

    1. Vad är Zwift?
    2. Vad behövs för att Zwifta?
    3. Vilka cykeltrainers passar med Zwift?
    4. Rekommenderade trainers för Zwift
    5. Zwift på PC, Mac, iPhone eller Android
    6. Systemkrav för Zwift på PC, Mac, iPhone eller Android
    7. Zwift på Apple TV
    8. Vilka sensorer krävs? Sensorer via Bluetooth eller ANT+
    9. Börja med Zwift? Öppna ett Zwift-konto
    10. Innan första turen: Koppla cykeltrainer med sensorer
    11. Hur kopplas Zwift till Strava?
    12. Din första Zwift-tur
    13. *NY* Dropshop - Köp virtuella uppgraderingar till din cykel med hjälp av dina körda kilometer
    14. Hur får man en annan cykeltröja i Zwift?
    15. Cykla i virtuella New York, Frankrike, Paris, London, Richmond, Innsbruck, Yorkshire, Watopia och Makuri Islands: Vilka kartor finns i Zwift?
    16. Alpe d'Huez in Zwift: Alpe du Zwift
    17. Zwift träningsscheman och träningspass
    18. Vad kan du göra med Zwift Companion Appen på din smartphone?
    19. Zwift Meetups - Träffa dina vänner med Meetups
    20. Zwift hacks, välj alltid din egen bana!
    21. Achievements för att utmana dig själv
    22. Zwift Challenges
    23. Vad kostar ett Zwift abonnemang?

Zwift är cykel på riktigt, men i en virtuell värld

Zwift har funnits ett par år och är för många MTB- och racercyklister riktigt populärt. Att träna trainer blir med Zwift ett rejält stycke roligare. Populariteten har att göra med att du får en realistisk cykelupplevelse. Uppförsbacke på skärmen? Då blir motståndet även tyngre om du använder dig av en smart cykeltrainer. Har du en mycket avancerad cykeltrainer? Den vibrerar till och med när vägytan är dålig!

Även proffsen använder Zwift.
Även proffsen använder Zwift.

En extra fördel är att du, när du sitter på din cykeltrainer, inte längre behöver cykla själv. Och då är det även möjligt att chatta och ge kudos till dina medcyklister. Lägg därtill att du även kan lägga dig bakom någons hjul och få samma aerodynamiska fördel som i verkligheten. Och på grund av nivåskillnaderna mellan cyklisterna är det alltid en cyklist som matchar din dagsform. Antingen för att chilla på någons hjul eller attackera förbi i bergen.

Zwift är enkelt, bara sätta sig på trainern och trampa.
Zwift är enkelt, bara sätta sig på trainern och trampa.

Oavsett vad klockan är när du loggar in finns det alltid mellan 1000 och 1500 andra cyklister online att cykla med. När det är som mest trafik cyklar du samtidigt som 5000 andra cyklister! Den realistiska cykelupplevelsen som Zwift erbjuder, i kombination med roliga spel-element, har gjort Zwift till det populäraste sättet att träna på din cykeltrainer.

page?image_id=1215
Som du kan se här, är jag inte längre den enda som cyklar i New York. Zwift blir allt mer populärt!

Vad behövs för Zwift?

Nog över varför man ska Zwifta. För att kunna börja behövs nämligen ett par saker, som en cykeltrainer eller vissa mätare/sensorer. Härunder får du en översikt, dels av vad som krävs och dels av vad som göra upplevelsen roligare. För varje punkt går vi in på vad man ska vara uppmärksam på och hur nödvändigt det är.

Vad behövs för att Zwifta?

  • Cykeltrainer eller rullar
  • Kadensmätare eller hastighetsmätare med ANT+ eller Bluetooth
  • Windows PC, Mac, Apple TV, iPad/iPhone eller Android tablet/telefon
  • ANT+ och/eller Bluetooth-mottagare för att ta emot mätdata
  • Pulsband*
  • Effektmätare*
  • Smartphone* (för Zwift Companion-appen)
  • Fläkt*
  • Handduk*
  • Trainermatta*

* Trevliga extras, men inte nödvändigt

Grunduppställning med cykeltrainer för Zwift

Som du ser behövs, förutom din cykeln, en del prylar för att kunna Zwifta. Den enklaste lösningen är en basic cykeltrainer eller rullar. Dessa registrerar inga uppgifter om intensitet eller belastning och ändrar inte belastningen automatiskt. Det vill säga, de kan inte heller skicka några uppgifter till Zwift. En del av dessa cykeltrainers eller rullar har möjlighet att justera motståndet, men eftersom du måste göra detta manuellt justeras det inte automatiskt med i Zwift. Detta gör upplevelsen lite mindre rolig.

  • page?image_id=1216
    För att cykla i Zwifts berg behöver du en bra trainer, helst en med sensorer.

    Har du rullar eller en trainer utan sensorer? Inga problem, du kan fortfarande Zwifta; i så fall behöver du en kadens- och hastighetsmätare, eller alternativt en effektmätare för att kunna Zwifta. Zwift behöver nämligen uppgifter från dina sensorer för att kunna bestämma din hastighet och din effekt. Detta är naturligtvis mindre noggrant än om du mäter med en smart trainer som direkt mäter din hastighet och effekt.

    En realistisk upplevelse med en smart trainer


    För en realistisk cykelupplevelse i Zwift behövs en cykeltrainer som kan styras av Zwift. Dessa kallas smarta cykeltrainers eller interaktiva cykeltrainers. Vill du läsa mer om de olika cykeltrainers? Lås vår blogg. Ändras vägens lutning? Då anpassar Zwift motståndet på din cykeltrainer. Det blir alltså tyngre eller lättare beroende på topografin. Du kan alltså komma att få slita uppför och njuta utför.
    Tack vare att en smart trainer automatiskt ändrar motståndet blir Zwiftandet ännu roligare och mer realistiskt.
    Tack vare att en smart trainer automatiskt ändrar motståndet blir Zwiftandet ännu roligare och mer realistiskt.

    Väljer du en smart cykeltrainer? Då ställs du inför ett viktigt val. Inte alla smarta cykeltrainers mäktar med alla lutningsprocenter. För de olika cykeltrainerna står hur brant lutning de kan simulera. Maximal simulerbar lutningsprocent hos smart trainers börjar på 7 % och sträcker sig till 20 %.

    Cykla lugnt eller så realistiskt som möjligt?


    7 % räcker gott för den som då och då vill cykla en lugn tur. Om lutningen överstiger 7 % sänker Zwift hastigheten på ett smart sätt. I slutändan har du alltså gjort av med lika mycket energi som någon med en trainer som kan simulera högre lutningsprocent. Men vill du bocka av ett riktigt tufft träningspass? Gillar du både hård träning och en realistisk upplevelse? Då behövs blicken höjas till de dyrare trainer-kategorierna. Då hittar du de som kan simulera upp till ca 15 %.
    page?image_id=1218
    Lutningen är här 16 %. Det är inte för inte som jag håller på att bli överkörd av cyklisten som bär polka dot jersey.

    Vill du verkligen få ur allt från Zwift? I så fall behöver du en av de bästa trainerserna. Cykeltrainers som kan simulera ett högt stigningsprocent är så kallade direct drive trainers. Med dessa låser du inte bakhjulet i trainern, tvärtom tar du ut bakhjulet och låter kedjan driva en kassett som sitter på trainern. Du behöver alltså inte längre något trainerhjul. Fördelen med en direct drive-trainer är att dessa är noggrannare än en cykeltrainer med rulle. Felmarginalen är mindre och du får en rättvisare bild över din prestation.
    För Zwift gäller samma som på vägen; TRAMPA!
    För Zwift gäller samma som på vägen: TRAMPA!

    Ha ett öga på cykeltrainerns egenskaper vid inköp. En stand alone-cykeltrainer kan även användas som smart trainer. Vill du få ut allt ur Zwift? Då är en smart trainer ett måste.

    Våra rekommenderade Direct Drive Smart-cykeltrainers för Zwift:

    Tacx Neo 2T Smart T2875

    15 074 kr

    Wahoo KICKR Core

    6 679 kr

    Tacx Flux S Smart T2900S

    7 896 kr

    Våra rekommenderade cykeltrainers med rulle för Zwift:

    Tacx Flow Smart T2240

    3 273 kr

    Zwift med din iPhone, Android smartphone, PC eller Mac


    Med bara en cykeltrainer är du inte helt klar. Du behöver även en PC, Mac eller smartphone att installera Zwift på. Om du väljer PC eller Mac kan du ladda ner desktop-versionen av Zwift.
    På en iPad eller iPhone funkar Zwift redan, men för Android ber Zwift om tålamod.
    Du kan använda Zwift på iPhone, iPad och Android.

    Vill du använda Zwift på din smartphone eller surfplatta? Det är möjligt på nyare iPhones och high-end Android-modeller. Zwift Companion App - för att manövrera Zwift med din smartphone - fungerar på alla smartphones. Mer om vad du kan göra med Zwift Companion står längre fram.

    Zwift på iPhone, iPad eller Mac


    För alla Apple-apparater kan du Zwifta. Du behöver bara ladda ner och genast kan du ‘spela’ via iPad eller iPhone. Att koppla sensorer till en Apple-enhet är dock för övrigt enbart möjligt via Bluetooth. Har du sändare med ANT+? I så fall kan du inte direkt koppla dem till din Apple-enhet. Ett sätt som du ändå kan koppla dina ANT+enheter med din iPhone eller Apple-enhet läser du lite längre ner under “Zwift på Apple TV”.
    Zwift Companion fungerar på såväl Apple som Android-apparater.
    Zwift Companion fungerar på såväl Apple som Android-apparater.

    Utöver en bra cykeltrainer och en dator eller smartphone behöver du även en eller flera sensorer/mätare. Med en vanlig icke-smart cykeltrainer kan du inte ens Zwifta utan några av dem. Har du en smart trainer? Då redan flera av dessa mätare inbyggda. Viktigt är att du kan koppla sensorerna till din dator eller smartphone.

    Systemkrav för Zwift PC / Mac / iPhone / Android


    Inte alla datorer och smartphones är kompatibla med Zwift. Systemkraven är inte särskilt höga, men en någorlunda modern dator eller smartphone bidrar till att göra din upplevelse mycket roligare. Exakta systemkrav och kompatibla enheter anges nedan.

    Systemkrav för Windows och iMac

     MinimalaRekommenderadeMaximala
    SoftwareWindows 7 64bit eller högre / MacOS 10.10 eller högreWindows 8 64bit eller högre / MacOS 10.11 eller högreWindows 10 64bit eller högre / MacOS 10.13 eller högre
    ProcessorIntel Core 2 DuoDual Core Intel Core i5 eller AMD AthlonQuad Core Intel Core i7 eller AMD Ryzen
    RAM-minne8GB8GB8GB
    Grafikkort / Videominne1GB integrerat eller onboard Intel HD 4000 eller AMD R52GB Radeon R9 200 serie, eller NVIDIA GeForce GTX 6502GB Radeon R9 290 serie, eller NVIDIA GeForce GTX 970
    Hårddisk4GB utrymme4GB utrymme4GB utrymme

    Systemkrav Android, iPhone, iPad och TV-apparater

    EnhetSystemkravAntäckning
    Android- Android 7.0 eller högre - Arm64-v8a ABI - åtminstone 1 GB RAM-minne - Open GL ES 3.0 eller högreOm du inte hittar Zwift-appen i Google Play Store på din telefon, kan du inte installera Zwift på din telefon.
    iPhone SE, iPhone 5S, eller högreiOS 9.0 eller högreSmartphones med Beta OS kan inte ladda ner och köra Zwift.
    iPad Air eller högre, iPad Pro eller högre, iPad mini 2 eller högre, iPod 6 eller högreiOS 9.0 eller högreiPads med Beta OS kan inte ladda ner och köra Zwift.
    Apple TVFjärde generationen eller högreOm du inte vet vilken generation av Apple TV du har kan du kolla upp det på Apples webbplats.

    Zwift på Apple TV


    Har du en 4e generationens Apple TV? Då är det lätt att Zwifta. Enda grejen med Apple TV är som sagt att det inte får vara en tidigare generation än 4 eftersom det annars inte går att installera några appar.
    Zwift fungerar på Apple TV precis som på andra apparet. Överraskande nog är Apple TV det billigaste sättet att Zwifta på.
    Zwift fungerar på Apple TV precis som på andra apparer. Överraskande nog är Apple TV det billigaste sättet att Zwifta på.

    Vidare rekommenderar Zwift inte att streama från din mobil via Airplay; du löper då risk att bilden felar. Det är bättre att förbinda via sladd. Du installerar Zwift på samma sätt som andra appar. Din cykeltrainer och sensorer kan du snabbt para. Men, och detta är något att vara uppmärksam på, du kan maximalt ha två bluetooth-apparater parade med din Apple TV. Och ANT+ är inte ett alternativ. Men för båda problemen finns lyckligtvis en lösning.

    Koppla Bluetooth och ANT+sändare med Apple TV


    Har du mer än två sensorer med Bluetooth? Då kan du fortfarande koppla dem, men det måste ske via din smartphone. I förbifarten ska sägas att en kombinerad sensor, som hastighets- och kadensmätare går fortfarande via en Bluetooth-signal.
    page?image_id=1223
    Med hjälp av en ANT+brygga kan du till och med koppla ANT+sensorer eller mer än två bluetooth-apparater till din Apple TV.

    ANT+ stöds över huvud taget inte av Apple, du kan alltså inte koppla några sensorer med ANT+. Men det går att lösa: med hjälp av en ANT+brygga kan du nämligen koppla ANT+-enheter. En ANT+-brygga är en apparat som bygger om en ANT+signal till Bluetooth. Den Bluetooth-signalen skickas sedan vidare till exempelvis din Apple TV. En bra, och passande, sådan enhet är 4iiii-pulsmätaren. Den fungerar inte bara som pulsband utan även som ANT+brygga. Härmed kan du alltså koppla dina ANT+sensorer till pulsmätaren. Den konverterar alla signaler till Bluetooth och sänder alla uppgifter, inklusive pulsen, vidare via Bluetooth. På det viset blir alla signaler ihopkopplade till en Bluetooth-signal.

    4iiii Viiiiva HRM ANT+ till BT Bridge

    608 kr

    Zwift på Apple TV, relativt billigt


    För ögonblicket är den nyaste generationen Apple TV, överraskande nog, ett av de billigaste sätten att få Zwift på din tv om du inte har en dator eller smartphone som klarar av det.
    Vi kör själva med Apple TV 4k i butiken
    Vi kör själva med Apple TV 4k i butiken

    En sista fördel med Apple TV är att du kan välja en 4k variant, det vill säga den skarpast möjliga bilden. Zwift flyter även något mjukare på en Apple TV 4K. Om du vill ha bästa möjliga prestanda utan lagg är det alltså Apple TV 4K som gäller.

    Mätare med ANT+ och Bluetooth


    För att koppla dina enheter med dator eller smartphone måste du först se vilken sorts signaler som de sänder. Därefter se till att din dator eller smartphone kan ta emot ANT+ eller Bluetooth-signalerna.
    Nere till höger på trainern syns ANT+dongeln.
    Nere till höger syns hur vi till och med dragit ANT+dongeln längs strömkabeln för att komma nära.

    Bluetooth sitter nu för tiden inbyggd i de flesta telefoner och datorer. Men för att koppla en ANT+-enhet behöver du allt som oftast en ANT+-dongel. Detta är en liten USB-sticka, emellanåt försedd med sladd som agerar antenn, som du kan stoppa i din telefon eller dator. Se upp med Garmins mätare eftersom dessa skiljer sig lite från resten: du kan nämligen enbart koppla dem med ANT+. Har du Garmin-sensorer? Då behöver du en ANT+-dongel!
    Även en effektmätare som t.ex. Stages, kan kopplas till Zwift.
    Även en effektmätare som t.ex. Stages kan kopplas till Zwift.

    En ANT+-dongel kostar oftast ett par hundralappar och fungerar oftast via Plug & Play, det vill säga du behöver inte installera något. Använder du Bluetooth? Glöm då inte att slå på blåtand på luren eller burken innan du upprättar förbindningen.

    Våra ANT+-donglar för cykeltrainer

    Tacx ANT+ USB Antenn T2028

    523 kr

    Para enheter


    När du installerar Zwift måste sensorerna kopplas till din dator eller smartphone. Slå om det behövs på och / eller peta in din Bluetooth/ANT+-dongel i datorn.
    Neo 2T Smart
    Det finns alltid plats för en ANT+-mottagare under ditt vevlager om du behöver en sådan.

    Se till att ANT+-dongeln inte befinner sig för långt från din cykeltrainer. Det är i sådana fall du kan använda dig av en USB-dongel med sladd för att komma närmare cykeltrainern och diverse sensorer. Om förbindningen inte är stark nog kan dina värden på Zwift fluktuera, och då kommer varken dina resultat eller upplevelsen till rätta. USB-förlängningssladdar är inte dyra och om de behövs kan även de användas för att upprätta en stabil signal.

    Svalka är i princip ett måste


    För den som cyklat trainer tidigare vet vad det innebär: i bristen på fartvind kan du snabbt bli ordentligt överhettad. Det blir imma på rutorna och svetten formligen dryper från en. Inte nog med att det inte är speciellt behagligt - det försämrar även din prestation. Därför väljer många en bra fläkt för sitt Zwiftande.
    page?image_id=1228
    Med Wahoo Kickr Headwind gör du din Zwift-upplevelse komplett.

    Det är även en god idé att inte placera fläkten rakt framför en. Om fläkten får blåsa en aning från sidan kan den blåsa över en större del av kroppsytan. Din kroppstemperatur förblir också mer konstant, och du fryser inte så lätt när du håller benen stilla ett tag. Ett tillhörande, eller improviserat, framhjulsstöd är liksom handduk över styret för att fånga upp svett, inte heller fel. Det finns även speciella dukar för att trä mellan styre och sadelrör för att inte skada cykelramen. Men en handduk utför naturligtvis samma uppgift.

    Wahoo KICKR Headwind

    3 273 kr

    En trainermatta som ljuddämpare


    En cykeltrainer kan orsaka riktigt mycket vibrationer. Den som bor i lägenhet eller håller hus på övervåningen kan göra gott i att försöka dämpa dessa så gott det går. Vibrationerna ger nämligen detta oljud ordentlig räckvidd.
    En trainermatta dämpar inte bara vibrationerna, den räddar även golvet från svett.
    En trainermatta dämpar inte bara vibrationerna, den räddar även golvet från svett.

    Det kan rentav vara så att du själv inte har några problem med oljudet men att dina grannar blir skogstokiga av det. Det kan vara bra att höra med dem efter första turen innan du gör slag i din Zwift-säsong. En speciell trainermatta för cykeltrainers är en lösning på ljudproblemen. Men du kan egentligen även använda en gammal yogamatta eller ett par gummidörrmattor från bygghandeln. Allt som dämpar.

    Trainermattor

    Wahoo KICKR

    851 kr

    Tacx Trainermatta T2918 Upprullbar

    730 kr

    Skaffa ett Zwift-konto


    För att över huvud taget kunna Zwifta behöver du först och främst ett Zwift-konto. Att skapa ett Zwift-konto gör du i en handvändning via Zwifts sida. Det verkar kanske irrelevant, men var ärlig med din ålder när du skriver in ålder, vikt, kön och annan data. Zwift använder nämligen dessa uppgifter för att beräkna din hastighet. Ju ärligare du är ju mer realistiskt är ditt resultat.
    Om du är ärlig med den antropometriska data blir resultaten i Zwift realistiskare.
    Om du är ärlig med den antropometriska data blir resultaten i Zwift mer realistiska.

    Efter att du fyllt i e-mailadress kan du välja vilken flagga som ska synas bredvid ditt namn. Välj Metric under Display Units för att se allt i kilometer, kilos och centimeter. Sedan är din basprofil klar och du kommer ut på din egen profilsida.

    Ändra din Zwift-avatar


    Som med många dataspel kan du även ändra hur din karaktär ser ut i Zwift. Först och främst kan du ändra ditt generella utseende. Skägg, mustasch, en lång fläta eller vajande man, you name it. Även cykelhjälm och cykelglasögon kan du modifiera.
    page?image_id=1231
    Cykelhjälm, cykelkläder, allt kan modifieras för att se snygg och stilenlig ut.

    Men kanske en av de roligaste sakerna med att personalisera är cykeltröjan, cykeln själv och hjulen. Du börjar alltid med samma cykelkläder, men ju flera kilometer du tillryggalägger, desto mer utrustning kan du låsa upp.
    page?image_id=1232
    Vissa cykeltröjor är inte tillgängliga för alla. Här har jag till exempel en Garmin-cykeltröja på mig, eftersom min Garmin-sportklocka är kopplad till Zwift.

    Genom speciella utmaningar och events kan du låsa upp olika cykeltröjor. För att göra dem ännu exklusivare är vissa bara tillgängliga under en viss tidsperiod. Somliga tröjor går alltid att låsa upp om du har en upplåsningskod. Som tur är kan du hitta diverse olika koder på händiga Zwift-sidor som Zwift Insider. Ingen officiell blogg från Zwift-utgivarna men se till att lägga till den bland dina favoriter om du planerar att Zwifta mycket.

    Hur kopplar jag min trainer och sensorer med Zwift?


    Innan du ställer upp i ditt första Zwift-race måste du först koppla ihop din trainer och dina sensorer. Efter att du klickat start new ride får du upp ytterligare en meny. Där kan du välja vilka apparater och sändare som du vill koppla.
    page?image_id=1233
    Har du redan synkat alla sensorer? Då kan du börja cykla med en gång.

    Vill du koppla din trainer? Klicka då på cykeltrainerns logga. Se till att denna är aktiverad. Ofta måste du trampa lite för att aktivera trainern.
  • Så fort trainern har synkroniserats får du ett tydligt OK-meddelande i bild. Vill du koppla fler sensorer? Då kan du klicka på var individuell sändare. Genom att koppla kadens- och hastighets- och effektmätare måste du trampa något för att säkra kopplingen.
  • När allt är kopplat kan du påbörja din första tur. Vill du se dina cykelturer på Strava? Du kan även koppla den.

    Koppla Zwift med Strava och andra appar


    Det unika med Zwift är att du kan koppla ihop det med Strava och andra appar. Den virtuella plats där du Zwiftar har nämligen existerande GPS-koordinater. Därmed syns din rutt på Strava precis som om du har cyklat på platsen i verkligheten.
    page?image_id=1234
    Dina Strava-cykelvänner kommer att tro att du är på semester varje vecka...

    Det finns alltså även Strava-segment och du kan se dina resultat tillsammans med resten av dina Strava-uppladdningar. På Zwifts sida kan du enkelt gå till Settings och klicka sedan på Connections. Välj där Strava eller ditt favoritträningsredskap och du behöver bara snabbt logga in med appen eller verktyget för en automatisk förbindning i fortsättningen. Dina turer på Zwift blir då automatiskt delade och behandlade så att du kan hålla dina cykelkilometer a’ jour.

    Din första tur på Zwift


    Om allt gjorts rätt har du nu kopplat upp din trainer, eventuellt med sensorer, mot Zwift. Att börja en tur är enkelt, klicka bara på start och du får en valmeny.
    page?image_id=1235
    I denna meny kan du välja en träning eller rutt i Watopia, New York eller Richmond.

    Där kan du välja om du vill påbörja en träning, vill cykla en förbestämd rutt eller bara starta och sedan välja rutten. Så fort kartan är ladda kan du börja trampa med en gång.

    Vad ser du på skärmen när du Zwiftar?


    Skärmen låter dig se ett antal saker. Första och främst ser du uppe till vänster, din effekt, trampfrekvens (kadens) och puls.
  • Uppe i mitten, i en vit ruta ser du din hastighet samt vilken distans, hur många höjdmeter och hur länge du cyklat. Du kan även se antalet drops (mer om detta följer).
    page?image_id=1236
    Zwift-skärmen under ett race. Gott om information som du kan göra mycket med.

    Det breda grå strecket visar hur mycket du har kvar innan du “levlar”. Du fyller sakta men säkert i sträcket med poäng för var km du cyklar. Talet under den grå linjen visar din nuvarande level. Uppe till höger ser du mini-kartan. Alla markeringar på den representerar de övriga cyklisterna. Du representeras av den största markeringen. Pilen visar i vilken riktning du cyklar. Uppe till höger ser du väglutningen i procent. Ju brantare stigningar ju rödare blir rutan och större blir siffrorna.
    page?image_id=1237
    Markörernas olika färger står för de olika roller som cyklisterna på Zwift har. En gul markör markerar ledaren för en grupptur. En röd för de som hamnat efter eller ligger i släptåg. Och vänner? De får en orange prick med en stjärna i mitten så att du hittar dem lätt.

    Hur bra är de andra cyklisterna?


    Under höjdprofilerna ser du en lista med cyklister som är i din närhet. Där står bredvid namnet och nationeliteten även hur långt efter du ligger dem. De med en minustecken före betyder att de ligger före dig, de andra är eftersläntrare. Utöver detta står även vilken watt per kilo de har samt deras totala tillryggalagda distans. Telefonen som kan ses till vänster på somliga betyder att de använder sig av Zwift Companion.
    De uitslag van een virtuele wedstrijd op Zwift.
    Resultatet från ett virtuellt race på Zwift.

    Syns det en blixt vid din effekt? Detta betyder att du använder dig av en smart trainer. Dessa har alltså en cykeltrainer som Zwift automatiskt reglerar motståndet efter stigningen. Men Zwift är mycket mer än bara lite cyklande i en fin virtuell värld. Nästan allt kan du själv anpassa efter dig själv. Och den som ofta cyklar kan till och med, efter att du uppnått tillräckliga kilometer, låsa upp speciella föremål.

    Dropshop - Köp uppgraderingar med din virtuella svett

    Precis som med cykling i den verkliga världen kan materialet du cyklar med göra stor skillnad. Ett aerodynamiskt DT Swiss-hjulset på en aerodynamisk racercykel? Det gör en skillnad på en minut på Champs-Élysées på kartan över Paris.

    page?image_id=1239
    Ett par kvalitativa DT Swiss-hjul? I Zwift måste du förtjäna dem!

    För att låsa upp alla dessa fantastiska prylar måste du cykla. Och inte bara cykla: för vissa prylar måste du faktiskt cykla långa sträckor eller ta dig upp på hög höjd. För varje meter som du cyklar får du poäng till dropshop, den virtuella butiken i Zwift. Du kan alltså betala med din svett. Och du kan inte köpa svett, du kan bara cykla!

    Det går ganska snabbt att samla dina droppar. Om du får en kudo går dina droppar extra snabbt i 10 sekunder, och i uppförsbacke med en lutning på 3 procent eller mer samlar du droppar extra snabbt. Och ja, i uppförsbacke med en kudo går det ännu snabbare! Dags att ge och ta emot beröm!

    Hur snabbt kan du tjäna droppar till Dropshop? Som exempel: på VM-kretsen i Innsbruck, med cirka 500 höjdmätare och en sträcka på 25 kilometer, får man cirka 20k till 30k.

    Lås upp cyklar och cykelhjul med din nivå

    Men droppar räcker inte för att nå dit: för att du ska kunna köpa viss utrustning med dina droppar måste du först låsa upp utrustningen. Och det är där din nivå i Zwift kommer in i bilden. Varje nivå ger dig tillgång till nya cyklar, hjul, glasögon, kepsar, skor och mycket mer.

    page?image_id=1243
    Har du alltid velat ha den virtuella versionen av Trek Madone? Det är möjligt, för bara 887,5 tusen droppar...

    I ditt Garage på Zwifts hemsida kan du se vilka kläder, tillbehör osv du redan har och vad du kan låsa upp med din nuvarande nivå. Gåvorna du får för varje nivå är ofta mindre föremål som handskar, glasögon eller en ny tröja. Du behöver inte låsa upp dem, men de kommer att dyka upp i ditt garage.

    Cyklar och hjul är nästan alltid saker som du måste köpa med dina droppar, vilket innebär att du måste ha rätt nivå.

    Allt du kan låsa upp i Zwift på en rad? Det är möjligt. Nedan hittar du vad du kan köpa med dina droppar per nivå när du har nått den nivån.

    Unlockable gear i Zwift per nivå

    1. Zwift-cykelkläder
    2. 1:a set Zwift-cykelkläder
    3. Svart cykelhjälm
    4. Zwift-cykelglasögon
    5. Svarta cykelhandskar
    6. Cykelhandskar
    7. Cykelstrumpor
    8. Samling av vintage cykelkläder
    9. Camouflage cykelkläder
    10. Oakley-cykelglasögon
    11. 2:a set Camouflage cykelkläder
    12. 2:a set Zwift-cykelkläder
    13. Dotted cykelstrumpor
    14. Cykelhandskar
    15. Nivå 15 cykeltröja
    16. Zwift-cykelglasögon 1
    17. Randiga cykelstrumpor
    18. Set klassiska cykelskjortor
    19. Zwift-cykelglasögon 2
    20. Nivå 20 cykeltröja
    21. Neon-cykelkläder
    22. Cykelstrumpor med mönster
    23. Cykelhandskar
    24. Skater-hjälm
    25. Nivå 25 cykelkläder
    26. Zwift-cykelglasögon
    27. S-Works-cykelskor
    28. Dots cykelstrumpor
    29. S-Works-cykelhjälm
    30. Nivå 30 cykelkläder
    31. Retro Oakley-cykelglasögon ('80's)
    32. Retro keps
    33. Fluoro cykelskor
    34. Monochrome cykelkläder
    35. Mavic-cykelskor
    36. Cykelstrumpor med mat...
    37. Bell Javelin-cykelhjälm
    38. Vintage cykelhandkar
    39. Vintage cykelskor
    40. Nivå 40 cykelkläder
    41. Zwift rockstjärna cykelglasögon
    42. La Z Claire-cykelkläder
    43. Retro j'80 cykelhjälm
    44. Alpine Slopes-cykelkläder
    45. Giro Synthe-cykelhjälm
    46. Prismatiska cykelkläder
    47. Zwift vintage cykelglasögon
    48. Bont-cykelskor
    49. Giro Vanquish-cykelhjälm
    50. Nivå 50 cykelkläder

    Utöver alla upplåsbara tröjor, landsvägshjul och racercyklar finns även att antal som inte längre går att låsa upp. Detta är sådana som delats ut vid speciella events eller utmaningar. Till exempel att klättra mer än 1000 höjdmeter i ett race för att få en speciell sponsortröja.

    Hur får jag en annan cykeltröja i Zwift?

    Alla börjar med samma cykeltröja i Zwift. Men det finns många olika cykeltröjor som du kan förtjäna eller låsa upp med en speciell kod. Somliga cykelrelaterade företag och sidor har designat egna tröjor som du kan låsa upp om du har rätt kod. Om du inlett en tur kan du föra in denna kod genom att klicka på 'p'. För att få en tröja från våra vänner på Tacx kan du till exempel använda koden GOTACX. Då får du en cykeltröja och bib från Tacx.

    Tijdens sommige events kun je ook exclusieve wielershirts verdienen, zoals de trainingsoutfit van 2017 van Trek.
    I vissa events kan du även få exklusiva cykeltröjor som denna 2017 trainingsoutfit från Trek.

    Det finns nu rätt många olika cykeltröjor inom Zwift. En bra komplett lista av alla upplåsbara tröjor hittar du på Zwift Insider. Vi hade gärna gett en koden vårt egna Mantel-Zwift-kit, men tyvärr är det inte möjligt att tillfoga fler tröjor i skrivande stund. Så fort möjligheten finns kommer vi meddela det via vår Facebook, Twitter och via vårt nyhetsbrev. En lista med alla upplåsbara tillbehör i Zwift? Jodå, härundar ser du vilken utrustning du får för vilken nivå.

    Cykeltröja för KOM

    I Zwift finns även ett antal cykeltröjor som bara kan låsas upp tillfälligt. Detta är KOM-tröjorna (KOM = King of the Mountain, men det vet du säkert redan). Denna tröja får du automatiskt på dina axlar om du är den snabbaste över ett visst segment på kartan som du är på för ögonblicket.

    Inne i vulkanen, med vulkankartans KOM-tröja.
    Inne i vulkanen, med vulkankartans KOM-tröja.

    Har du flera KOM:s samtidigt? Då får du en kombinationströja. Du förlorar tröjan automatiskt om någon är snabbare än dig eller om du ändrar riktning. Du kan alltså bara bära en KOM-tröja i den färdriktningen du cyklar.

    In de vulkaan, met het KOM-shirt voor de vulkaan-route.
    Polkatröjan står såklart för riktiga berg-KOM:s

    Om du har en KOM i en vägriktning kommer det även synas en mini-version av cykeltröjan vid översikten att synas på högerkanten.

    Cykeltröja för mellansprintar

    I Tour de France kan du vinna den gröna tröjan genom att vinna så många sprintetapper och mellansprintar som möjligt. Du kan också vinna den gröna tröjan i Zwift. På så sätt kan du känna dig som Peter Sagan i hans älskade gröna tröja!

    page?image_id=1247
    Du vinner den gröna tröjan i Zwift genom att helt enkelt vara snabbast av alla andra!

    Du kan tillfälligt bära den gröna tröjan runt axlarna när du är snabbast av alla Zwifters på en viss sträcka av den rutt du cyklar. Så snart det finns en annan cyklist som är bara några sekunder snabbare förlorar du din gröna tröja igen. Men hur häftigt är det inte att vara snabbast av alla för bara en liten stund?

    Zwift-kartorna: Watopia, London, Richmond och Innsbruck

    Numera kan du cykla på fyra olika platser inom Zwift. Du kan välja den olympiska banan från 2012 i London. I Richmond kan du cykla en virtuell version av VM 2015. I Insbruck kan du till och med cykla 2018 års upplaga av VM-banan. Slutligen finns också Yorkshire-kartan i VM-temat. Här kan du cykla på samma rutt som VM 2019!

    I framtidens New York cyklar du i det New York som enligt skaparna av Zwift kommer att se ut för cyklister om 200 år eller så. Dessutom har du fått en karta för att hedra Tour de France: här cyklar du i det virtuella Frankrike (inklusive Mont Ventoux). Det finns också en separat karta som utvecklats med Paris. Här kan du föreställa dig den traditionella sista etappen av Tour de France. 

    Sist men inte minst har vi även Watopia och Makuri Islands. Watopia är för närvarande den populäraste kartan på Zwift. Detta är en plats som Zwift själva designat, med många klättringar. Det finns även en exakt kopia av Alpe d’Huez i den! Makuriöarna är också en Zwift-designad värld där du kan befinna dig i en orientalisk atmosfär. Kartan är relativt ny och kommer att utvidgas. Så håll ett öga på det!

    Wachten voor een groepsrit op de pier in Watopia.
    Uppsamling för en gruppträning i Watopia.

    Du kan cykla i Watopia varje dag. De andra världarna roterar enligt en kalender som är något annorlunda varje månad. Du är alltså delvis beroende av Zwifts planering. Som tur är publicerar de varje månad i god tid när vilken rutt du kan åka. Du kan också se kalendern när du är inloggad, så du kanske lyckas planera din nästa tur på din favoritkarta.

    London

    I London kan du cykla en del av den olympiska banan. Du får cykla en del inne i stan och sedan via London Underground till den kryddiga Box Hill-stigningen. Totalt får du ungefär 40 km asfalt att cykla på i London, och maximal 228 meters stigning på Keith Hill.

    page?image_id=1249
    Du hittar även de typiska brittiska trolleybussarna i denna karta!

    Tidigt 2018 fick London en tillskott i form av en stor avstickare. Med mycket klättring på Keith Hill och Leith Hill. En fin ögla för att samla lite extra kilometer. Totalt kan du i cykla 11 olika färdigplanerade rutter.

    Richmond-VM

    Richmond är den minst besökta kartan just nu. Banan är platt och den längsta klättringen är endast 65 meter lång. Även om rutten med sina blotta 18,9 kilometer inte är speciellt lång kan den, om du ska träna en längre tid, bli rätt tråkig.

    page?image_id=1250
    Återuppleva landsvägs-VM? Det kan du med Richmond-rutten.

    Innsbruck-VM

    I sommar 2018, precis innan VM har Zwift introducerat en ny karta med Innsbrucks VM-bana.

    page?image_id=1251

    Rutten består framför allt av det lokala varvet runt Innsbruck. Men det är ingen tråkig bana. 24 kilometer sprängfyllda med klättringar. De branta partierna snittar 15 procent och toppar på 17 procent. Tar man klättringen från båda håll har man sedan 1000 höjdmeter i benen. Man kan bli ödmjuk av mindre.

    Zwift besteedt steeds meer aandacht aan de omgeving waar je doorheen fietst. Dat is vooral in het centrum van Innsbruck goed te zien.
    Zwift lägger mer allt mer resurser på omgivningen. Framför allt syns detta i Innsbrucks centrala delar.

    Stor möjlighet att Innsbruck-kartan kommer att utvidgas. Det finns diverse vägval som är stängda. Och många vägar går förrädiskt nära Alperna och många Zwift-bergsgetter håller tummarna för en eventuell uppdatering i bergen.

    Met stijgingspercentages van 15 procent en meer is Innsbruck voor zelfs de meest geoefende wielrenners een flinke uitdaging.
    Med en stigning på 15 % och mer är Innsbruck även en utmaning för de vältränade.

    Att Zwift lägger mer tanke och resurser på miljön i spelet märks. Först och främst är Innsbruck centrum vacker och detaljerad. Den som är bekant med staden kommer tveklöst känna igen sig.

    Möjligheterna i Innsbruck är mycket större och mer varierade jämfört med Richmondkartan. Eftersom sträckan också är mycket längre kommer den förmodligen att vara mer populär och därför dyka upp oftare i Zwifts månadsplanering.

    VM i Yorkshire

    Kartan över Yorkshire är baserad på VM 2019 som hölls i Harrogate, Yorkshire. Som så ofta är fallet under VM avslutades VM 2019 med ett antal loops i Yorkshire. Så dessa slingor kan du också cykla i Zwift. Den fullständiga slingan i Yorkshire är 13,8 kilometer lång. Den är lite kort, men banan kan vara grym! 

    page?image_id=1254
    Yorkshirekartan tar dig genom typiska engelska byar och landsbygdsområden.

    Kartan är tyvärr lite liten, men den är mycket mångsidig. Det finns stora delar som är mestadels plana, plana delar och stigningar som kan stiga till mellan 14 och 20 %. Så du kan åka nerför en bra sträcka, cykla snabbt på plattan och lida på de korta men branta stigningarna. Om kartan är för kort för dig kan du alltid göra slingan flera gånger. Efter 3 omgångar är du redan på 720 höjdmätare!

    page?image_id=1255
    På Yorkshires landsbygd finns det mycket speciella "åskådare" längs vägen!

    Framtidens New York

    För kartan över New York har skaparna av Zwift valt en blandning mellan den verkliga världen och deras fantasi. Du kommer att cykla i - och ovanför(!) - Central Park i framtidens New York.

    page?image_id=1256
    Utsikten är mycket fin tack vare de höga rutorna.

    Vissa landmärken, t.ex. ikoniska byggnader, är igenkännbara. Om du har varit i New York tidigare kommer du definitivt att se saker som du känner igen. Men ovanför Central Park finns också vackert utformade banor som tar dig upp i luften.

    page?image_id=1257
    Lyckligtvis finns det också gott om "gammaldags" New York att se i form av Central Park.

    På detta sätt har Zwift lyckats få in ganska många höjdmeter i ett relativt platt New York. Det kan ta lite tid att vänja sig vid för dem som gillar en mer realistisk miljö, men det är åtminstone en helt annan värld än resten av kartorna.

    Frankrike

    Frankrike är känt som ett av världens bästa cykelländer. Detta beror naturligtvis delvis på att det världsberömda Tour de France arrangeras där varje år. Därför får Frankrike som karta inte missas i Zwifts värld, så Zwifts skapare lade till Frankrike som en karta i juli 2020. De gjorde detta på datumet som Tour de France faktiskt skulle ha startat i 2020.

    page?image_id=1258
    Cykla genom landsbygden med Le Mont-Saint-Michel i fjärran, det blir inte mer franskt än så här!

    Det fina med rutterna i Frankrikekartan är att det finns något för alla. Du kan cykla lugna, huvudsakligen platta turer, men du kan också välja att bli riktigt utmattad på Mont Ventoux. Ja, du läste rätt: Zwift har skapat en virtuell version av ett av Frankrikes mest fruktade berg, Mont Ventoux!

    page?image_id=1259
    Mont Ventoux reser sig upp ur den franska landsbygden på Frankrikekartan. En vacker utsikt, om jag får säga det själv!

    Den franska kartan erbjuder sammanlagt mer än 50 kilometer asfalt att cykla på. Detta gör den här kartan, efter Watopia, till den största kartan som Zwift har att erbjuda. Kartan är ett absolut måste. Från lavendelfält, Mont-Saint-Michel, sömniga byar till det mäktiga Mont Ventoux"om du gillar Tour de France får du inte missa den här kartan. Ta på dig cykelskorna, sätt på Zwift och kör igång. Allez Allez Allez!

    Paris

    När man tänker Tour de France finns det en sak som man inte får missa: Paris. Varje Tour de France avslutas i Paris under en ikonisk etapp som slutar i kärlekens huvudstad. Därför har Zwift skapat en separat karta, bredvid Frankrikekartan, där du cyklar genom gatorna i Paris.

    page?image_id=1260
    Den här kartan tar dig genom Paris vackra gator, med Eiffeltornet som bokstavlig och bildlig höjdpunkt!

    Rutten på kartan i Paris är ungefär sju kilometer lång och har ett litet antal höjdmätare. Det är samma varv som cyklisterna i Tour de France kör flera gånger innan de börjar deras slutsprint. Paris är den minsta kartan som Zwift har att erbjuda, men det är absolut ingen karta att hoppa över. Zwift har gjort allt för att se till att du som vanlig dödlig kan cykla genom Paris på ett så realistiskt sätt som möjligt. Champs-Élysées, Eiffeltornet och de autentiska franska gatorna (inklusive franska flaggor förstås) gör denna karta unik!

    page?image_id=1261
    Champs-Élysées får naturligtvis inte missas. Vive la France!

    Watopia - Utopia för cyklister

    Watopia är den populäraste kartan, med god marginal. Inte bara för att den är störst utan även för att den är så mångsidig. Du kan rikta in dig på en helt platt tur, eller klättra en exakt kopia av Alpe d’Huez “Alpe du Zwift”. Mer om den nedan.

    page?image_id=1262
    Från vulkanen i Watopia kan du se riktiga berg!

    Utöver de rejäla bergen kan du även välja en kuperad eller relativt flack runda. Watopias karta har växt ansenligt under förra året med bland annat en vulkan som du kan cykla på och en djungel där du kan cykla genom Maya-ruiner.

    page?image_id=1263
    Watopia bjuder på många fina vyer.

    Är klättra inte din tekopp? Men vill ändå bjudas på häftiga vyer? Då är djungelrutten något för dig. Du måste dock nått nivå 10 för att få tillgång till den.

    De jungle is niet alleen een leuk uitdagend nieuw parcours, het ziet er ook nog eens erg mooi uit. Je moet wel level 10 zijn om hier te kunnen fietsen.
    Djungeln är inte bara rolig och utmanande, den ser även kul ut. Dock behöver du nått nivå 10.

    Djungeln är den första utbyggnaden av kartan, men du måste ha nått nivå 10 för att få tillgång till den. I och med tillägget av Alpe d’Huez är det låsta området ännu större. Och för Alpe du Zwift behöver du till och med nivå 12. Men nivå 12 går att nå bara man cyklar till och från, och då kan du just cykla upp för Alpe d’Huez!

    Makuri Islands

    Kartan över Makuriöarna är det senaste tillskottet i Zwift. Den här världen har utvecklats av skaparna av Zwift och lades till strax före sommaren 2021. För närvarande är kartan fortfarande ganska liten, men Zwift har meddelat att de vill göra den här världen större än Watopia. Detta innebär att du som Zwifter snart kommer att ha ett cykelmecka som Watopia och ett cykelparadis som Makuriöarna.

    page?image_id=1265
    Makuriöarna är fulla av vacker natur och utsikt. Ett riktigt cykelparadis!

    Den första delen av kartan över Makuriöarna heter Yumezi och är bara 27 kilometer lång. Detta är förstås lite väl sparsamt, men Zwift har planer på att utöka Makuriöarna avsevärt. Yumezi är helt och hållet designad i japansk stil, med som utgångspunkt de olympiska spelen i Tokyo 2021. Rutten tar dig också genom flera vackra autentiska japanska fiskebyar och tempel.

    page?image_id=1266
    Lyktorna och templen avslöjar det: här kan du föreställa dig att du befinner dig i en japansk atmosfär!

    Zwifta offroad på MTB och gruscykel

    Kan man bara cykla offroad med en landsvägscykel? Absolut inte. Numera kan du också cykla vilt på Zwift med din mountainbike eller gruscykel. Du kan välja träningsplaner för terrängkörning, som gör dig redo för att tävla i lera och grus.

    page?image_id=1267
    Det finns flera träningsscheman som gör det möjligt för mountainbike- och gruscyklister att ge sig ut på Zwift.

    i dirt destroyer-träningen är din cykeltrainer inställd så tungt att du cyklar precis tillräckligt med watt för att bli redo för mountainbike- eller grussäsongen. Du cyklar under stort motstånd, så du måste leverera mycket kraft med låg kadens. Detta är också vanligt när du cyklar i terräng. 

    Förutom landsvägscyklar kan du också köpa mountainbikes och gruscyklar med dina surt förtjänade drops i Zwifts dropshop. Oavsett om du vill ha en Canyon Inflite, en Canyon Lux eller en Specialized Epic kan det bli verklighet i Zwift!

    page?image_id=1268
    Du får till och med en Zwift mountainbike från Zwift, så det kostar dig inte ett öre!

    De dyrare cykeltrainers, som Tacx Neo 2T smart, erbjuder också en helt ny dimension för Zwifters som gillar att cykla i terräng. Dessa trainers kan simulera ytan som du cyklar på genom att vibrera. Detta ger dig känslan av att cykla på grus eller på stigar när du kör offroad!

    Zwift Calendar

    Den enda nackdelen med kartorna i Zwift är att du inte kan cykla dem hela tiden: det finns olika kartor tillgängliga med några dagars mellanrum. Watopia är alltid tillgänglig i kombination med två av de kartor som nämns ovan. Varannan eller var tredje dag kommer andra kartor att bli tillgängliga.

    page?image_id=1269
    I Zwift-menyn kan du enkelt se var och när du kan cykla!

    Som exempel kan du cykla i Watopia, London och Yorkshire på måndagar och tisdagar, och i Watopia, Frankrike och Paris på onsdagar och torsdagar. Vill du veta i förväg när du kan cykla i Innsbruck eller New York? Kolla din Zwift-meny eller ta en titt på Zwift-kalendern.

    Alpe d'Huez i Zwift: Alpe du Zwift

    Något som många Zwift-fantaster önskat sig är en lång stigning. Den önskan har i och med Alpe du Zwift gått i uppfyllelse. Detta är så gott som en exakt kopia av Alpe d’Huez. Du kan nu alltså beta av de 21 legendariska hårnålskurvorna även i ett virtuellt landskap. Och på långt håll är Alpe du Zwift en imponerande vy.

    Alpe du Zwift is van veraf al behoorlijk indrukwekkend.
    Alpe du Zwift är imponerande även på långt håll.

    Kartan för Alpe du Zwift stämmer precis med verklighetens Alpe d’Huez. Längden stämmer på pricken och även lutningen stämmer med rätt bra. De som cyklat det riktiga berget upplever i allmänhet att den virtuella versionen är snäppet tyngre och något ojämnare qua lutning.

    De iconische bochten hebben gelukkig ook een paar motiverende kreten. Die heb je vlak voor de top wel nodig.
    De ikoniska hårnålskurvorna har lyckligtvis även motiverande ETA-klotter.

    Själva klättringen är naturligtvis saftig, men inte heller utsikten går av för hackor. Det börjar redan med en special-minikarta uppe till höger. Där ser du nu enbart klättringen. De 21 kurvorna är numrerade och du får en stjärna efter var böj. Bara att räkna ner, bra för motivationen. Lyckligtvis är det gott om utsikt under klättringen. Chateaus, skogsarbete och naturligtvis milslång utsikt till horisonten. Beroende på tidpunkten kan du även fånga klättringen i solens upp- eller nedgång.

    page?image_id=1273
    Bara utsikten är mödan värd.

    Under vår första tur var det natt när vi kom upp och då fick vi till och med norrsken...

    Cykla utför som ett proffs

    Men efter krönet väntar mer än bara norrsken. När du passerar mållinjen belönas du med något slumpmässig som t.ex. en cykelhjälm, cykelkit eller cykelhjul. Men den största belöningen är kanske utförslöpan. Där kan du riktigt njuta efter insatsen.

    Op de top van Alpe du Zwift wacht niet alleen voldoening, maar ook een beloning met in-game gear.
    Nog för att arbete är lön nog, men du låser även upp in-game gear.

    Och du behöver inte ta ett tramptag på hela utförsbacken. Du kan lugnt sätta på kaffet. Och sedan surpla en kopp java i 70 km/h.

    Afdalen? Kopje thee zetten en lekker naast de fietstrainer opdrinken!
    Utför = relalalaxa

    Om du cyklar snabbare än 56 km/h och håller benen still. Efter ett par sekunder sätter sig då din avatar på ramen i aero-position, eller supertuck som det också kallas. Och till skillnad från verkligheten så är det helt riskfritt...

    Ga je bergaf harder dan 56 km/h? En houdt je je benen stil? Dan neemt jouw avatar automatisch de lekker aerodynamische supertuck aan voor nog meer snelheid.
    Om du cyklar snabbare än 56 km/h och håller benen still går din karaktär in i en supertuck.

    Alpe du Zwift är skäl nog för att uppnå level 12. I framtiden kommer fler tillägg som kräver att du uppnått en viss nivå, så det behöver inte bara vara för att nå Alpe du Zwift.

    Träningar och träningsprogram

    Zwift är väldigt trevligt och väl anpassat för att lyckas med träningen. Eftersom dina uppgifter erhålls noggrant och du inte behöver göra beräkningar för yttre faktorer kan du skrida till verket på ett med precision.

    page?image_id=1277
    För var förprogrammerad träning står precis vad målet är med passet.

    I Zwift står även en hel lista med färdigdesignade träningspass. Dämed kan du till exempel direkt ställa in ett pass som är anpassat att förbättra din uthållningsförmåga eller ditt FTP.

    Je kunt ook je eigen fietstraining samenstellen.
    Du kan även komponera dina egna träningspass.

    Genom regelbunden träning blir du inte bara bättre, men du kan även gå med i tävlingar på en högre nivå. Perfekt för dig som tycker om utmaningar. Du kan inleda en träning från startmenyn när du startat upp Zwift.

    Träna Flexibelt med Zwift Training Plans

    Zwift är förutom ett roligt sätt att cykla på även ett bra träningsredskap. Du kan utföra enstaka specifika pass eller välja en hel träningsplan. Träningsplaneringen är framtagen med proffsidrottare och tränare och gör din träning ett snäpp proffsigare. Ett träningspass går här under namnet ‘workout’. Beroende på vad du vill träna, väljer du en workout som passar dig.

    page?image_id=1279
    Det finns en hel uppsjö av olika träningsprogram att välja mellan på Zwift.

    Vill du följa en strukturerad träningsplan? Då kan du använda dig av Zwift Training Plans. Här kan du följa olika sorters träningsplaneringar inriktade efter ditt träningsmål. Det kan vara att bli GP-kung, klara Vättern eller bara underhålla vinterformen.

    Je kunt de duur van een training plan zelf altijd aanpassen. Is jouw einddoel wat eerder? Dan maak je het training plan gewoon wat korter.
    Du kan själv ändra timmarna i din träningsplan. Är ditt mål tidigare? Då kan du korta av träningsschemat.

    Det fina är att träningsplaneringen är väldigt flexibel. Du får själv välje hur många veckor du ska träna. Och intensiteten anpassas därefter. Zwift tar även hänsyn till ditt riktiga liv. Är det svårt att få till ett träningspass? Då cyklar du det dagen efter istället! Träningsplanen korrigeras automatiskt. Och är vädret för vackert för ett inomhuspass på Zwift? Då kan du bara bocka av dagens pass när du är klar.

    page?image_id=1281
    Denna träningsplanering består av 51 träningspass fördelade på 8 veckor. Men då kommer du också i bra slag till startlinjen!

    Zwift utökar ständigt sina träningsplaner. Du kan välja mellan fler träningar. Dock kan du endast ha en aktiv träningsplan per konto. Om du byter program försvinner uppgifterna från din gamla träningsplan.

    Träna och tävla på din nivå

    En av de roligaste aspekterna med Zwift är att du kan träna i grupp och delta i tävlingar. Och för att alla ska kunna delta finns fem olika nivåer att välja mellan.

    Het uitgebreide verslag van jouw fietsrit. Leuk voor als je van de cijfertjes bent.
    Detaljerna från ditt träningspass. Perfekt för den som gillar siffror.

    Nivån baseras på hur många watt per kilo kroppsvikt du klarar av att hålla. Du kan på detta vis alltid cykla med eller mot cyklister på din egen nivå, vilket gör det hela mycket roligare. När du, efter några turer på Zwift, börjar få en känsla för hur många watt/kg du klarar av kan du lätt välja nivå. Vill du veta precis vad din nivå är kan du göra ett FTP-test på Zwift.

    Tävlingsnivåer i Zwift

    • A: 4+ w/kg
    • B: 3.2 - 3.9 w/kg
    • C: 2.5 - 3,1 w/kg
    • D: 1 - 2.4 w/kg
    • E: Öppen klass

    Generellt är Nivå D för nybörjare. Nivå C är för tränande cyklister. Nivå B för vältränade och nivå A för de allra snabbaste.

    Voor elke wedstrijd en groepsrit wordt je met zijn allen op een virtuele fietstrainer bij de start gezet.
    Inför varje tävling och träning ställs alla cyklister upp på en virtuell cykeltrainer.

    Du kan själv välja vilken nivå du vill cykla. Sitter du på gränsen mellan två nivåer och vill ha en utmaning, välj då den högre. Det värsta som kan hända är att du inte kan hålla tempot och förlorar. Ingen kommer vara elak mot dig.

    Ge kudos och träffa vänner med Zwift Companion

    Du kan styra Zwift prima med din dator. Men om du snabbt vill utföra saker medans du cyklar är Zwift Mobile Link ett väldigt händigt komplement.

    page?image_id=1284
    Ge en annan cyklist en virtuell klapp på axeln genom att klicka Ride On!

    Companion-appen kan för iPhone och Android laddas ner från App Store eller Play-butiken. Se till att din smartphone har samma wifi-nätverk som din dator. Om du startar appen får du direkt en lista med andra som är på Zwift. Du får även en översikt med events som står på kalendern. Mycket smidigt för att exempelvis planera en träning. Utöver detta har du även en översikt av dina senaste aktiviteter.

    page?image_id=1285
    Sitter någon hela tiden på ditt hjul? Bästa att dela ut en Ride On i så fall…

    Är även ditt Zwift igång? Då får du medans du cyklar en meny med ett antal knappar. Härifrån kan du till exempel göra screenshots. Men det kan vara roligt att ha en bild från när man ligger i utbrytning med en kändis eller hänger av klungan uppför bergen i Watopia…

    Möt dina vänner och cykla samma tur

    Cykling i Zwift är - precis som i den verkliga världen - roligare med vänner. Via Zwift Companion kan du enkelt träffa en eller flera vänner. Gå till en av dina vänners profil och klicka på Skapa möte med...

    Het maken van een meetup is erg eenvoudig.
    Det är mycket enkelt att skapa ett möte.

    Därefter visas en ny meny där du kan ställa in datum, karta, rutt eller avstånd. Vill du träffa fler människor? Du kan lägga till dem längst ner. Det finns ingen gräns för antalet personer.

    När du är klar får den inbjudna cyklisten ett pushmeddelande i sin Zwift Companion-app.

    Hacks och Add-ons för Zwift – cykla var du vill, när du vill

    Som redan konstaterat är det inte officiellt möjligt att själv välja på vilken karta du vill cykla på. Men lyckligtvis finns en icke-officiell add-on att ladda ner som ändrar denna Zwift-inställning. Detta är för ögonblicket endast möjligt på Windows och stöds inte av Zwift själva.

    Niks saaie huiskamer. Met de juiste hack kun je zelf bepalen wanneer je welke map fietst.
    Inget blint stirrande in i väggen. Med Zwift kan du cykla på tre olika kartor. Och med rätt mod kan du själv välja när du cyklar på vilken karta.

    Med denna add-on kan du själv välja karta och vilken rutt som ska vara standard på vilken karta. Programmet fungerar direkt och är lätt att använda, men trots vår egna positiva upplevelse är installation och användandet av det på egen risk. Utöver detta sjyssta kart-hack för Zwift, hittar du på ZwiftHacks även andra verktyg. Som till exemepel hotkeys för att använda Zwift utan datormusen. Samma sak gäller här givetvis, det är inga officiella add-ons och det finns ingen garanti att det kommer fungera.

    Utmana dig själv med Achievements

    I Zwift finns ett antal officiella achievements att jaga. Tänk här till exempel en symbolisk milstolpe i form av att du klarat 100 km eller när du peakat 500 eller 1000w. Eller ännu bättre – toppat 100 km/h i en virtuell utförslöpa.

    page?image_id=1288
    Du kan enkelt se vad du har åstadkommit. Här kan du till exempel se att jag har nått 600 watt under en tur!

    Vissa achievements når du säkert utan att försöka, men det finns vissa som bjuder på en riktig utmaning. Du kan medans du spelar alltid nå pausmenyn för att vilka achievements du redan erhållit. När du får ett achievement plingar det till i rutan och en logga dyker prominent upp.

    Extra utmaning med challenges

    För att göra det ännu mer utmanande finns ett antal utmaningar eller “challenges” i Zwift som du kan välja. Genom att utföra dessa kan du i vissa fall låsa upp extra utrustning som en Trek Emonda som du får om du klättrat lika många höjdmeter motsvarande Mount Everest. För ögonblicket finns tre utmaningar som du kan välja.

    De drie challenges op een rij.
    > Det finns tre olika challanges.
    • Mount Everest challenge, klättra totalt 8,850 meter
    • Ride California, cykla totalt 1283 kilometer
    • Tour Italy, cykla totalt 2000 kilometer

    Du kan bara göra en challenge i taget och de kilometer eller höjdmeter du cyklar räknas bara för den utmaningen du gör. Du ombes välja en challenge när du loggar in på Zwift för första gången.

    page?image_id=1290
    Cyklar du virtuellt genom Californien, inomhus?

    Vill du byta challenge? Det kan du under loppet om du trycker på paus. Klicka då på den utmaning som är aktiv och då kan du byta. Det finns även ett “påskägg” inlagt. Om du klättrar hela 50 km i Mount Everest Challange kan du låsa upp Tron-cykeln. Detta är en cykel med lysande hjul, inspirerad av 80-talsfilmen med samma namn. Såklart är den jättesnabb.

    Vad kostar ett Zwift-abonnemang?

    Zwift är såklart inte kostnadsfritt. Ett Zwift-abonnemang kostar 14.99 dollar per månad. Då kan du zwifta hur mycket du vill i månaden. Vill du pausa abonnemanget över sommaren? Inga problem, dina resultat och kilometer arkiveras och sparas.

    Tijdens het fietsen in Zwift kom je regelmatig trainende profs tegen.
    I Zwift stöter man inte sällan på tränande proffs.

    Zwift har en månads uppsägningstid du kan köpa ett Zwift-abonnemang online. Flera cyklister i Europa väljer att ha ett Zwift-abonnemang mellan oktober och april. Då kan man cykla hela vintern och behöver inte betala under sommaren när man förmodligen njuter mer av utecyklingen. Men eftersom Zwift används mer och mer för att planera träningen kan du även använda dig av ett årsabonnemang.

    Prova Zwift gratis

    Tvivlar du fortfarande på om det är något för dig? Du kan lyckligtvis varje månad cykla upp till 25 kilometer gratis i Zwift. Perfekt för att köra upp för et berg i Watopia eller göra ett FTP-test. Vad väntar du på? koppla din dator, smartphone eller Apple TV och Zwifta!

    TLDR: How-To Zwift in 6 stappen

    Wil je echt alleen maar Zwiften en geef je niets om koppelen met Strava, truien, groepsritten, wedstrijden en al het andere dat Zwift te bieden heeft? Wil je supersnel aan de slag en geloof je al het technische wel?
     
    Dan kun je in 6 stappen al Zwiften. Voor degenen die net zo snel zijn met de computer als op de fiets, hieronder in 6 snelle stappen onze How-To Zwift.

    1. Koop een geschikte interactieve fietstrainer of sensoren

    2. Koop een ANT+ of Bluetooth dongle

    3. Installeer Zwift op je computer, smartphone of tablet

    4. Maak een Zwift-profiel

    5. Start een rit en koppel je fietstrainer en sensoren

    6. Fietsen maar!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Techcenter: Att rikta hjul

29 Oktober 2020

Alla hundar hårar, och är det någon som får slita hund så är det dina hjul. Så, ibland måste man kamma till dem ...