Dela

Shimano:s MTB-grupper – Alla Shimano MTB-komponentgrupper i rad

När du ska välja en ny MTB är det också möjligt att välja en komponentgrupp som uppfyller dina krav, men på grund av det stora utbudet av Shimano grupper för MTB är det inte alltid lätt att välja. Hur bra är alla dessa Shimano gruppset och hur skiljer de sig från varandra? I den här bloggen listar vi alla Shimano komponentgrupper för dig, från Altus och Alivio till Deore och XTR.

En nybörjare i MTB-världen vet kanske inte precis vilka delar ingår i en sådan komponentgrupp. Lyckligtvis är det inte så hemskt komplicerat. En komplett grupp innehåller allt som har att göra med växling, bromsning och drivlina. Det vill säga: alla delar på din MTB som drivs av dig.

Vilka delar tillhör en komponentgrupp?

Till en början finns det växelreglagen och din fram- och bakväxel. Dessutom ingår delar som vevparti, drev, kassett och cykelkedja, och de sista komponenterna som inte ska glömmas är förstås bromsarna.

Vilka delar ingår i ett MTB-gruppset
Delarna som tillhör en MTB-grupp behöver kunna stå ut med en hel del.

Vilken komponentgrupp passar min MTB?

Som sagt kan det för en nybörjare i MTB-världen vara svårt att hitta rätt gruppset. Lyckligtvis använder tillverkarna av komponentgrupper ganska konsekvent samma namn för sina egna gruppset. Nedan finns en översikt med alla Shimano MTB-grupper, från instegsnivå som Shimano Tourney till grupper för proffsen som Shimano XTR.

Som nybörjare behöver du verkligen inte det allra bästa redan i början. Shimano säkerställer att tekniker av dyrare komponentgrupper långsamt införs på billigare grupper. På detta sätt kan du cykla med ett mycket bra Shimano gruppset utan att behöva betala alltför mycket.

Som visas i tabellen nedanför rekommenderas ett antal komponentgrupper för sportigare cyklister; detta innebär att dessa grupper främst har utvecklats till sportiga cykelturer på de asfalterade vägar. Vill du cykla offroad för första gången med din nya MTB? I så fall kan du gott välja en grupp för nybörjare.

Alla Shimano MTB-grupper i rad

Shimano MTB-gruppLogotypNivåPrisViktHållbarhetVäxelprestanda & Växling under tryck
Shimano Tourney 7-deladShimano Tourney logoSportig cyklist
Shimano Altus 9-deladShimano Altus logoSportig cyklist
Shimano Acera 9-deladShimano Acera logoSportig cyklist
Shimano Alivio 9-deladShimano Alivio logoNybörjare
Shimano Deore 10-deladShimano Deore logoNybörjare/Amatör
Shimano SLX 12-deladShimano SLX logoAmatör/Erfaren
Shimano Deore XT 12-deladShimano Deore XT logoErfaren/Proffs
Shimano XTR 12-deladShimano XTR logoErfaren/Proffs

Som du kan se är det inte sant att en billigare Shimano grupp är av dålig kvalitet; för många MTB-cyklister bör ett Shimano Deore- eller Shimano SLX-gruppsett fungera utmärkt.

Skillnaden mellan grupperna finns främst i materialet som använts för de olika delarna och setets vikt. Ju dyrare komponentgruppen är, desto robustare och lättare de använda materialen.

Shimano Tourney-gruppen

Shimano Tourney är den billigaste av alla komponentgrupper och den finns oftast monterat på sportigare cyklar som är mindre lämpliga för offroad-cykling. Tourney finns i varianterna 1×7, 1×6, 3×7 och 3×6.

Shimano Tourney-vevparti
Tourney-komponentgruppen är Shimanos instegsmodell.

Shimano Altus-komponentgruppen

Shimano Altus finns också i flesta fall monterat på sportigare cykelmodeller som helst inte används alltför mycket offroad. Setet fungerar bra för de som bara då och då lämnar de asfalterade vägarna med cykeln. Shimano Altus finns i en 3×9- och 2×9-variant.

Shimano Altus-bakväxel
Shimano Altus-komponentgruppen finns för det mesta monterat på sportiga cyklar.

Shimano Acera-komponentgruppen

Shimano Acera är ett lämpligt val för rekreationscyklister och för att cykla offroad för första gången. Enligt Shimano själv har vevpartiet ett aggressivt utseende och möjliggör Shimano Acera snabb och enkel växling. Cykeldelarna är starka, tillverkade av rostfritt stål och lätt att underhålla. Denna MTB-grupp har 18 (2×9) eller 27 (3×9) växlar.

Shimano Acera-bakväxel
Shimano Acera-komponentgruppen är inte ett lämpligt val för en riktig offroad-cykel och är fortfarande mer ‘sportiga’.

Shimano Alivio-komponentgruppen

Shimano Alivio passar bäst för MTB-nybörjare. Detta MTB-set är lätt att underhålla och har tillverkats bättre än de billigare versionerna. Gruppen har liksom Acera 18 (2×9) eller 27 (3×9) växlar.

Shimano Alivio-vevparti
Shimano Alivio är en bra komponentgrupp för nybörjare i MTB-världen.

Shimano Deore-komponentgruppen

Shimano Deore har tillverkats för både ambitiösa cyklister och nybörjare. Många MTB-cyklister rekommenderar därför denna Shimano grupp till nybörjare som med jämna mellanrum vill cykla ordentligt genom skogen. Delarna är hållbara, kan litas på och pris-kvalitetsförhållandet är som ett resultat mycket bra.

Shimano Deore-bakväxel
Shimano Deore-komponentgruppen rekommenderas ofta för ivriga nybörjare i MTB-världen.

Om du vill kunna växla ännu snabbare under dina MTB-turer kan du välja en dyrare komponentgrupp. Med Deore-gruppen har du 20 (2×10) eller 30 (3×10) växlar till ditt förfogande.

Shimano SLX-komponentgruppen

Med Shimano SLX kan du enkelt cykla över all möjlig terräng med din MTB. SLX är mycket lik Shimanos ännu bättre grupperna som till exempel XT. Den stora skillnaden är dock att SLX väger mer på grund av delar gjorda av stål. Setet har också fått en mindre vacker efterbehandling än de dyrare varianterna.

Shimano SLX-reglage
Shimano SLX är både av god kvalitet och prisvärd.

Detta MTB-gruppset är det lämpligaste valet ifall du letar efter det gynnsammaste förhållandet mellan pris och kvalitet. Du kan välja mellan ett set med 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar.

Shimano Deore XT-komponentgruppen

Shimano Deore XT kallas också för bara XT och är en av de mest populära komponentgrupper för MTB. Den är perfekt för cyklister som deltar i MTB-lopp eller andra ambitiösa MTB-cyklister med stor budget. Setet fungerar faktiskt lika bra som XTR men är däremot mycket billigare.

Skillnaden med Shimano XTR-setet är de använda materialen. Delarna av XT har tillverkats av en blandning av aluminium och rostfritt stål, vilket gör att vikten av denna grupp ligger något högre än XTR:s. Med Shimano XT-komponentgruppen har du 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar till ditt förfogande.

Shimano Deore XT-vevparti
Shimano Deore är ett av de mest populära MTB-komponentgrupperna som finns.

Shimano XTR-komponentgruppen

Önskar du ha det bästa av det bästa? I så fall finns är Shimano XTR-gruppen, som också används av proffsen och de mest ambitiösa MTB-cyklisterna, det lämpligaste valet för dig. Detta set är mycket lätt och har tillverkats av högkvalitativa material. Det handlar om en blandning av kolfiber, titan och högkvalitativa legeringar.

Enligt Shimano själv utvecklades XTR med det tuffaste bergsloppet i åtanke för att främja unik prestanda och optimera cyklistens upplevelse. Med XTR kan du växla mycket snabbt, lätt och exakt. MTB-gruppen har 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar. Den är dock inte billigt: denna MTB-komponentgrupp kostar nästan dubbelt så mycket som Deore XT.

Shimano XTR-reglage
Med Shimano XTR-komponentgruppen får du verkligen det bästa som finns!
Dela
Eva van den Berg

Eva van den Berg

Since starting work at Mantel, I’ve been reading and writing about bikes on a daily basis. This added to the fact that I am testing new products, has caused me to get excited to expand my own bike collection. I wonder what the inside of my garage will look like in a few years. Luckily I have a big garage at home!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Shimano:s MTB-grupper – Alla Shimano MTB-komponentgrupper i rad”

 1. Hej,
  Shimano kom ut med XT “frihjul- tysta” förra året men många, som jag, har haft problem med missljud från bodyn. Är inne på min tredje nu men kommer alltid tillbaka.
  Har ni hört om/hur shimano löser detta problem?
  Hälsn Magnus

  1. Hej Magnus,
   Jag är ledsen att höra att du har problem med din body! Jag har inte hört talas om detta problem tidigare och har tyvärr inte någon direkt lösning. Du får gärna skicka en video till service.se@mantel.com, då kan vi ta det här med Shimano. Glöm inte att ange ditt ordernummer i mejlet.
   Vänliga hälsningar, Erik | Mantel

Related posts


Most viewed