Dela

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du inte cyklar runt på ett för mjukt däck. Ett mjukt eller platt däck är något du vill undvika: det är dåligt för hjulet och kan leda till att du tappar hastighet. Det är därför bra att regelbundet fylla på luft i däcket. I den här bloggen kan du läsa om hur du bäst blåser upp ditt cykeldäck och vilka ventiler som finns.

Vill du använda din cykel länge och hålla den i gott skick? Då måste den underhållas. En viktig del av din cykel är bland annat däcken. För lite eller för mycket luft i ett cykeldäck kan leda till farliga situationer.

Därför kommer du i den här bloggen läsa allt om ventiler och cykelpumpar för att blåsa upp dina cykeldäck på rätt sätt. Om du vill läsa mer om hur man bestämmer rätt däcktryck kan du läsa mer om detta i den här bloggen (på engelska). Även skickligt att veta när du står vid sidan av vägen med punktering.

I sådana situationer vill du naturligtvis veta exakt hur du blåser upp ditt cykeldäck.

Hur du pumpar upp ditt cykeldäck beror på vilken typ av ventil du har. Ventiltypen beror ofta på hur gammal din cykel är och vilken typ av cykel du har. Landsvägscyklar och mountainbikes har ofta en annan ventil än stadscyklar och elcyklar.

Olika cykelventiler

Det finns ett antal olika typer av cykelventiler. Det är praktiskt att känna till skillnaden mellan dem. På så sätt vet du vilken cykelpump du behöver och hur du ska pumpa däcket.

Det finns tre typer av ventiler:

olika typer av cykelventiler: dunlop, fransk ventil och bilventil
Varje ventil har en annan metod för att blåsa upp cykeldäcket ordentligt.

Stadscykel & elcykel: Holländsk ventil (Dunlop)

Detta är en ventil som ofta finns på stadscyklar och elcyklar. Fördelen med denna ventil är att den är enkel i användning. För att blåsa upp ett däck med en holländsk ventil gör du så här:

  1. Rulla hjulet med ventilen nedåt

  2. Ta bort ventilkåpan

  3. När ventilkåpan är borta, behöver du inte vrida ventilen

  4. Innan du börjar pumpa upp däcket, kontrollera den maximala baren som däcket kan hålla

    Det är viktigt att du inte pumpar upp däcket för mycket; det finns ett maximalt antal bar. Denna information finns vanligtvis på själva däcket. På bilden nedan kan du till exempel se att däcket kan ha minst 3 och högst 5 bar.

  5. Börja blåsa upp däcket

    Du kan använda flera olika cykelpumpar för denna ventil: en pump som klickar på ventilen eller en pump som skruvas på ventilen. I det här fallet används den klassiska holländska pumpen.

  6. Redo? Sätt kåpan på ventilen och cykla iväg!

Pumpa upp däck på landsvägscyklar eller mountainbikes – Fransk ventil (Presta)

Detta typ av ventil finns ofta på sportiga cyklar som racercyklar. Med denna cykelventil behöver du göra lite mer. Som kan ses på bilden är en fransk ventilen smalare och har en extra ventilhatt skruvat på.

1. Rulla hjulet med ventilen nedåt

2. Ta bort ventilkåpan


3. Öppna den lilla skruvkåpan
För att göra det lättare att blåsa upp ditt däck, kan du också lossa låsmuttern på ventilen som sitter nära fälgen.

När du blåser upp ditt däck ska du se upp för den lilla pinnen som sticker ut i toppen. Den är mycket ömtålig: om du sätter på eller tar bort pumpen för hårt kan den böjas.

4. Blåsa upp cykeldäcket
Använd det minsta hålet på denna pump. Bestäm det rätta antalet bar i ditt landsvägscykeldäck genom att dela din kroppsvikt med 10.

Obs: Titta alltid noga på ditt cykeldäck för att se hur många bar det maximalt kan hålla. Även för sportcykeldäck finns det nämligen ett maximalt antal bar. Håll ett vakande öga på detta!

5. Redo? Dra åt ventilkåpan igen. Dra åt låsmuttern och sätt på den extra ventilhatten igen om det behövs.

När cykeldäcket har rätt lufttryck är du redo att ge dig ut på vägen igen. Kontrollera däcktrycket regelbundet: ett däck kan tappa luft mycket snabbt, vilket kan leda till farliga situationer. På en sportcykel innebär det också mer rullmotstånd, vilket gör det svårare att cykla.

Bilventil (Schräder)

Framförallt en populär ventil inom bilindustrin. Denna typ av ventil användes också ofta på MTB-cyklar. Nuförtiden görs det mycket mindre ofta.

Nu ses denna typ av ventiler ofta på äldre MTB-cyklar. Stora fördelen med denna ventil är att du kan pumpa ditt cykeldäck på många olika ställen. Allt du behöver göra är att hitta en bensinmack och ta bort ventilhatten.

1. Rulla hjulet med ventilen nedåt

2. Ta bort ventilkåpan

3. Blåsa upp ditt cykeldäck
För bilventilen använder du det stora hålet på cykelpumpen. Du kan naturligtvis också använda en kompressor. Kontrollera återigen den maximala baren på ditt cykeldäck.

4. Tillräckligt med luft i däcket? Dra åt ventilkåpanoch cykla iväg.

Olika cykelpumpar

Är du hemma eller på en cykeltur och blir däcket allt mjukare? Det finns en praktisk cykelpump för varje situation. Ovan i den här bloggen förklarades vilken cykelpump kan användas till vilken cykelventil. För att förklara det ännu bättre zoomar vi in lite mer på det här ämnet.

En holländsk cykelventil pumpas med denna klassiska cykelpump.

Den klassiska holländska cykelpumpen som kan hittas på många olika platser. Det är den perfekta pumpen för holländska (Dunlop-)ventiler, men inte direkt den mest multifunktionella.

Om du vill kunna pumpa upp alla möjliga cykelventiler med en cykelpump, då krävs en modern version av den klassiska cykelpumpen. Helst en cykelpump med manometer, så du kan bestämma exakt hurt mycket bar finns i däcket. Det är mycket praktiskt eftersom det tillåter dig att testa och experimentera med däcktrycket.

En bra cykelpump med manometer, lämplig för alla möjliga cykelventiler.

Är du på väg och har plötsligt ett mjukt eller platt cykeldäck? Då kan en minipump eller CO₂-patron vara lösningen. Dessa verktyg är små och lätt att ta med på cykeln. Välj helst en minipump med pumpslang så att du inte direkt utövar tryck på ventilen själv, vilket kan resultera i en böjd ventil.

En minipump met pumpslang för att minimera trycket på ventilen.

Om du inte kan välja mellan -CO₂-patroner och en minipump, finns det också CO₂ pumpar. Därmed har möjligheten att använda patroner, men du kan också pumpa själv.

Dela
Mees

Mees

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed