Dela

Så byter du kassett

Hur sätter jag på en ny kassett? Vilka verktyg behöver jag? Kan jag göra det själv? Detta är några av de vanligaste frågorna för våran kundservice och därför har vi gjort en video där vi förklarar hur du kan byta kassett, vilka verktyg du behöver och vad du måste vara uppmärksam med. Utöver videon ger vi här nedan förslag för vilka verktyg du bör använda.

Om du är i behov av en ny kassett för att du vill uppgradera till en senare eller bättre modell eller helt enkelt för att den gamla är sliten, är det viktigt att du införskaffar rätt kassett. Vilken kassett du kan använda beror på vilken body som sitter på ditt bakhjul.

Vilken kassett kan jag använda?

Bodyn är den del som kassetten sitter på. Här finns för racer tre olika passningar: Shimano 9/10-delade, Shimano 9/10/11-delade och Campagnolo 9/10/11-delade. Sram har samma passning som Shimano, så dessa två kan bytas emellan varandra.
body
Skillnaden mellan de två Shimano-passningarna är längden på bodyn. Den 11-delade versionen är något längre och dessa levereras som standard med en mellanläggsring för att platsa 9- och 10-delade kassetter.

Här ovanför ser du en översikt av två bodys. En stor skillnad är djupet mellan spåren. Campagnolospåren går mycket djupare än Shimano eller Sram.

Vilka verktyg behöver jag?

För att byta kassett behöver du två sorters verktyg: en kassettavtagare för att skruva på och av kassettens låsring och en kedjepiska för att hålla fast kassetten medans du skruvar av låsringen. Det finns två olika passningar för kassettens låsring: Shimano respektive Campagnolo.

Skillnaden är minimal och kan nästan inte frånskiljas med blotta ögat, men det fungerar inte med fel kassettavtagare. För alla Srams och Shimanos kassetter gäller samma passning. För Campagnolo kan du bara använda -just precis- Campagnolopassning.

Verktyg för att byta kassett

Om du vet märket på kassetten vet du även vilka verktyg du behöver. För Shimano- och Sram-kassetter har vi Trivios och BBB:s kasettavtagare i sortimentet. Båda kassettverktyg har en precis passning.

För Campa-kassetter har vi Trivios kassettavtagare. Vi har även Trivios och BBB:s kedjepiskor. Dessa verktyg kostar mellan 97 och 155 kronor, och det tar lång, lång tid innan de slits ut.

Att själv byta kassett på din racer eller MTB

I denna video visar våra vänner på GCN (Global Cycling Network) hur det går till och vad man ska tänka på.

Vilka kassettmärken kan ersätta varandra

Sram och Shimano-kassetter har samma passning och passar således på samma body. Campagnolo-kassetten har en annan passning och är således inte utbytbar.

 • Race: Sram och Shimano 11-delade kassetter kan monteras på bodys avsedda för 11-delat. För att montera en Sram eller Shimano 10-delad kassett på en body avsedd för 11-delat krävs en spacer emellan. Denna spacer levereras nästan alltid med bodyn eller hjulet. Campagnolos 10- och 11-delade kassetter är lika breda och passar därför på samma body utan spacer.
 • MTB: Shimanos 11-delade kassetter passar på body avsedd för 10-delat. Detta gäller inte för Srams 11-delade kassetter. En 11-delad Sram MTB-kassett passar enbart på 11-delade bodys.
 • En Sram XD kassett passar enbart på en Sram XD Body

Ännu fler undantag

Som vanligt finns det alltid undantag för varje regel. Shimano, Sram och Edco har avvikande produkter.

 • Sram XD

  Sram har sedan 2013 en ny sorts body – en så kallad XD Driver body. Med denna body kan du enbart platsa speciella XD-kassetter. Dessa kassetter har växelomfång 10-42 och är 11-delade.

 • Shimano 10-delad

  Shimano har i sin Dura Ace-serien 7800 ett antal specifikt utrustade 10-delade bodys där enbart Shimano Dura Ace eller Ultegra passar.

 • Edco

  Edco har ett patent på en body som både Shimano, Sram och Campagnolo passar på, kallad Multisys-body. Edcos låsring har en Campagnolopassning och levereras med hjulsetet.

  Som du kan se är monteringen av kassetten inte särskilt svår och verktygen inte särskilt dyra. Och om du har mer frågor kan du alltid höra av dig till våra kundservice.

Dela
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

En entusiastisk landsvägscyklist och mountainbiker. Jag älskar utomhussporter! Jag är även svag för bra produkter och hantverk. Cyklar på en Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2104

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 898

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 949

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed