Dela detta inlägg

Gör dina MTB-hjul slanglösa

14 Augusti 2018

Ett bra sätt att undvika punktering på mountainbike är genom att att fylla slangen med tätningsvätska/punkteringsvätska (flytande latex). Detta betyder att du även kan ta bort slangen helt. Tätningsvätska har använts under hela 2000-talet och är numera väl beprövat. Och det finns så klart både för- och nackdelar. Den viktigaste fördelen är ett lägre rullmotstånd, bättre grepp, kontroll och komfort, utmärkt skydd mot punktering och en lägre roterande vikt. Nackdelen är att det är omständigt att byta däck och kompatibilitetssvårigheter vissa däck och fälgar emellan. Många cyklister som vill ta steget över till slanglöst har många frågor. För att undvika förvirring vill jag först och främst reda ut skillnaden mellan Tubeless UST och Tubeless Ready

Tubeless UST

Tubeless UST är en standard sedan 1999 från Mavic. Detta betyder speciella däck som behöver sitta på en speciell, lufttät fälg. Däck och fälg med en UST logo är alltså vad man får hålla utkik efter. Dessa däck har sjunkit en aning i popularitet de senaste åren, eftersom det blir ett rätt tungt system och om du får en tagg i däcket innebär det fortfarande punktering.

Tubeless Ready

Tubeless Ready är en term som lanserats av Schwalbe. Med detta system monterar du ett Tubeless Ready-fälgband på din fälg och häller sedan in tätningsvätskan genom ventilröret.

Det kan på grund av dessa standarder alltså ske en viss begreppsförvirring när man använder ordet Tubeless, så vi väljer i denna blogg att använda den svenska paraplytermen slanglöst.

Kan jag köra slanglöst på mina fälgar?

Vi kan dela in i tre kategorier: Tubeless UST (vänster), traditionell fälg (mitten) och Tubeless Ready (höger). Skillnaden mellan dessa fälgar är att kanttrådskrokarna håller luftätt och/eller fälgen är lufttät. En Tubeless UST-fälg är lufttät och däcket sitter stenhårt på. En traditionell fälg innebär en lösare “passform” och har heller ingen lufttät fälg. En Tubeless Ready fälg har har tight “passform” men är inte lufttät.

Göra dina MTB-hjul slanglösa

Vad behöver du för att köra slanglöst?

Med en Tubless UST-fälg behöver du bara tätningssvätska. Med en Tubeless Ready-fälg behöver du en fälgtejp som gör fälgen lufttät. Sedan behöver du bara addera tätningsvätskan. Vill du göra en traditionell fälg slanglös så behöver du täta med fälgtejp, tätningsvätska och en tryckluftspump. Joe’s No flats har kompletta kit som du kan skaffa, så fort du vet vilken fälgbredd du har.

Vilken tätningsvätska ska jag välja?

Vi har tre sorter i sortimentet:
Notubes/Schwalbe, Joe's No flats och Continental. Till synes är det inga skillnader mellan dessa, men det finns en del skillnader: Notubes använder en latex som framgångsrikt använts sedan 1999. Den gör i princip alla däck lufttäta, men den blir grynig efter några månader. När detta sker klumpar alla verksamma ingridienser ihop sig och bildar en liten boll av latex. Schwalbes latex säljs i en egen förpackning men i princip är det samma som Notubes latex. Joe’s No flats leverar bra latex som fungerar bra med gummifälgtejp. Continental är ganska nya med sin punkteringsvätska men de har sålt punkteringsvätskor för bilindustrin under en lång tid. Denna latex innehåller varken ammonium eller protein. Detta betyder att den håller sig flytande längre än ett år.

Gör dina MTB-hjul slanglösa

Vilka däck är tubeless ready?

Schwalbe har märkt ut sina däck med 'Tubeless Ready'. Dessa däck är tillverkade med en så kallad Pacestar-sammansättning. Ur Continentals sortiment är det enbart däcken ur Protection-serien som är lämpliga. Flera anänvder dock Race Sport-däcken, men dessa kräver mycket mer tålamod vid monteringen. Vredesteins däck är betecknade TLR.

Gör dina MTB-hjul slanglösa - Hur monterar jag däcket?

Har du väl gjort ett val kan montering påbörjas. Monteringen delas in i tre följande verksamheter: 1. Eventuell tätning av fälgen, 2. Förbereda däcken och 3. Pumpa däcken

1a. Göra en traditionell fälg slanglös

För att göra en traditionell fälg tubeless, använd ett kit från Joe’s No flats. Steg ett är att göra nippelhållen täta. Detta är vad nylontejpen är till för. Se till att verkligen alla blir ordentligt täckta. Nylontejpen ser till att fälgtejpen i gummi inte slinker ner i något av hålen. Gummifälgtejpen applicerar du när du är färdig med nylontejpen. I klippet nedanför visar Joe’s No flats hur det går till:

I den här filmen talar den hjälpsamma damen om hur fälgtejpen ska sitta. När du är klar ska det ut på följande vis:

Gör dina MTB-hjul slanglösa” width=

Även om du inte har en trycktluftskompressor så går det ofta att lösa med fotpump. Det finns två metoder för detta: ta bort ventilkärnan så att mer luft kan komma in på samma gång, och se till att ha en fotpump med stor volym. Joe Blow Mountain är ett hett tips.

1b. Göra en Tubeless Ready-fälg lufttät

För att lufttäta dessa fälger behöver du bara fälgtejp och en ventil. Notubes kallar denna tejp för Yellowtape. Den fälgtejpen finns i två mått: 21 respektive 25 mm. Den på 21mm är avsedd för fälger med ett innermått från 17 till 21 mm. Tejpen på 25mm är avsedd för fälgar med ett innermått från 22 till 25,5 mm. Ventilen du behöver måste ha löstagbar ventilkärna, som du måste skruva ur, vilket allra smidigast sker med en ventilkärnsborttagare.

Om tejpen sitter bra, ska det se ut på följande vis:

Gör dina MTB-hjul slanglösa

2. Förbereda däcken

Tvätta däcken rena. Det bästa är att även få bort fett/silikon. Det kan du göra detta med en duk och tvättbensin/bromsrengörare. Placera däcket på fälgen och badda eller spreja kanten med tvål och vatten.

Ett extra tips är att kleta lite punkteringsvätska i däcken innan du sätter fast dem. Detta både tätar fälgen bättre och får däcket att sitta ännu bättre.

3. Pumpa däcken

När du pumpar däcken, de bör sätta sig vid ungefär 2 bar. Du hör när de sätter sig i och med två eller mer höga smällar. Detta för att kanterna på däcket trycks in i “kanttrådsfickorna” av lufttrycket. Släpp ut luften genom att ta bort pumpmunstycket och fyll i tätningsvätska genom ventilen. Detta görs i särklass smidigast med en överföringspip.
Skruva tillbaka ventilkärnan i ventilen. Pumpa nu däcket till 2 bar. Får du inte i nog med luft kan du även pumpa utan ventilkärnan i och sedan stoppa in ventilkärnan samma sekund som du tar ut munstycket. Skaka om hjulet så att latexen sprids i däcket och låt sedan hjulet ligga horisontellt i minst 15 minuter. Byt sedan sida på hjulet. Notubes förklarar denna procedur i klippet nedanför. Mycket nöja med dina slanglösa hjul, se så lätt det var ordnat!

Stan's NoTubes Tyre Sealant

Från 206 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...