Dela detta inlägg

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att börja cykla; cykling är ju den perfekta sporten för att förbättra konditionen och för att vara ute! Är du nyfiken på landsvägscykling och vill du inleda din första racercykel i år? Då har vi några tips till dig om vad du ska vara uppmärksam på.

1. Välj rätt storlek på racercykel

Om du vill börja cykla kan du förstås låna en cykel för din första cykeltur, men du vill kanske köpa din egen cykel. En av de viktigaste sakerna du måste tänka på är att du väljer en cykel med rätt ramstorlek. Det finns olika typer av cyklar för män och kvinnor; det betyder dock inte att alla kvinnor nödvändigtvis behöver en damcykel. I denna blogg förklarar vi hur du kan bestämma ramstorleken för din landsvägscykel.

Als je gaat beginnen met wielrennen zorg dan dat je een fiets uitzoekt met de juiste framemaat.
Varje cyklist behöver en racercykel med rätt ramstorlek som passar hens längd.

2. Få hjälp med att justera din landsvägscykel

Har du hittat en cykel med rätt ramstorlek? Se till att din sadel och ditt styr även har rätt höjd. Med en väljusterad cykel undviker du skador och fysiskt obehag.

3. Öva med klickpedaler

Klickpedaler kan kanske verka skrämmande om du aldrig har använt dem förut, men det är de inte! Man vänjer sig snabbt nog vid dem. Plattformspedaler är också ett alternativ, men kom ihåg: med klickpedaler kan du cykla mycket snabbare. Om du väljer klickpedaler är det bäst att öva några gånger på en gräsplan först. På så sätt kan du vänja dig vid att klicka in och ut ur pedalerna innan du börjar cykla på riktigt.

tijdens het beginnen met wielrennen moet je nog even oefenen met klikpedalen
När du är nybörjare är det bäst att öva på ett lungt stycke om du inte har någon erfarenhet med klickpedaler.

4. Se till att du har rätt cykelbyxor!

Först och främst, du behöver verkligen inte oroa dig för hur dina nya cykelkläder ser ut: numera finns det många snygga cykelkläder för både män och kvinnor. Om du fortfarande är osäker på om du vill börja cykla eller inte, är det bättre att inte köpa en ny outfit direkt. För dina första turer kan du ju låna cykelbyxor av en vän. Gillar du att cykla och vill du köpa dina egna cykelkläder?

Det viktigaste är ett par bra fordrade cykelbyxor. Det finns många olika cykelbyxor med olika tjocklek på paddingen, och hur tjockt paddingen ska vara varierar från person till person. Observera också att cykelbyxor för män och kvinnor är olika: paddingen på cykelbyxor för kvinnor har nämligen en annan form. I bloggen Cykelkläder för nybörjare kan du läsa mycket mer om de olika cykelbyxorna.

Met een goede fietsbroek met zeem fiets je een heel stuk aangenamer.
Ett bra par fodrade cykelbyxor gör dina cykelturer mycket mer bekväma.

I början kan det kännas lite konstigt att bära fodrade cykelbyxor, men du kommer inte ångra det när du cyklar. Och för att vara tydligt: bär inga underkläder under dina cykelbyxor. Då riskerar du bara att få skavsår och irritation.

5. Planera en trevlig rutt

Det är trevligt att hitta en vacker rutt för din första cykeltur - helst en på lugna vägar och med få svängar. På så sätt kan du fokusera på din cykel i stället för själva rutten.

Afzien op de fiets wordt net iets minder erg als de omgeving mooi is.
Att kämpa på cykeln blir lite mindre jobbigt när omgivningen är vacker.

6. Reservdäck, cykelverktyg och mer

Ska du cykla ensam? Ta i så fall med dig verktyg för att byta däck så att du inte står tomhänt om du får punktering.

För att byta en slang behöver du minst följande: en extra slang, däckjärn för att demontera det gamla däcket från hjulet, och en pump för att blåsa upp den nya innerslangen.

Är vädret lite ombytligt? Ta i så fall med dig ben- och armvärmare om du snabbt blir kall.

7. Lär dig att byta ett cykeldäck själv (eller lär dig att titta snällt på någon)

Punktering… Vad händer nu? Innan du börjar cykla rekommenderar vi att du vet hur man byter ett cykeldäck. Du kan öva på det hemma eller ta med en cykelkompis som är duktig på att byta cykeldäck.

Er is vast wel iemand die je kan helpen bij het verwisselen van je fietsband.
Det finns säkert någon som kan hjälpa dig att byta cykeldäck.

Men om du inte lyckas kan du alltid fråga cyklisterna som passerar.: de flesta cyklister är alltid villiga att hjälpa en nybörjare som behöver byta däck.

8. Kontrollera ditt däcktryck

Lufttryck för racerdäck är en teknisk fråga, men det är viktigt att kontrollera det innan du cyklar iväg. Beroende på däcktypen ska det finnas ett minimalt tryck i däcken (bar).

För de flesta landsvägscykeldäcken bör du pumpa upp dem till 10% av din kroppsvikt i bar (om du väger 60 kg bör du alltså blåsa upp däcken till 6 bar). Observera: Vissa däck har ett maximalt tryck som ofta anges på sidoväggen. Och du kan alltid fråga säljaren när du köper nya däck.

Met de juiste bandenspanning loop je minder risico op lekrijden, ook op gravelweggetjes.
Med rätt däcktryck minskar risken för punktering, även på grusvägar.

Kort sagt betyder det att däcken ska kännas så hårda att du knappt kan trycka in dem, och de får inte heller deformeras för mycket när du sitter på cykeln och kör över en tröskel till exempel. Vill du mäta detta mer exakt? Då är en pump med tryckmätare mycket praktisk!

Och för att göra det ännu lättare blir däcken bredare och trycket lägre: vissa landsvägscyklar har till och med 32 mm-däck med ett rekommenderat däcktryck på 5,5 bar. Är du osäker på ditt däcktryck? Fråga gärna någon med mer erfarenhet, eller du kan naturligtvis också enkelt slå upp det på webben.

9. Bär en cykelhjälm!

Det kanske verkar logiskt att man bör bära en bra cykelhjälm men det finns fortfarande cyklister som åker runt utan hjälm. Cykelhjälmar finns i olika former och storlekar, så det finns alltid en som passar dig.

Een goede fietshelm is één van de belangrijkste items die je moet aanschaffen als beginnende fietser.
En bra cykelhjälm är en av de viktigaste sakerna du bör köpa som nybörjarcyklist.

10. Ta med dig det viktigaste

Det praktiska med cykeltröjor är att det ofta finns en ficka på baksidan, och tack vare denna ficka kan du enkelt ta med dig ganska mycket utan att det blir i vägen. Förutom de verktyg som beskrivs i tips 6 är följande saker också bra att ta med dig.

Frisjes of kans op regen? Een regenjas voor wielrenners is vaak erg licht en prop je zo in een achterzakje.
Kyligt eller regn? En regnjacka för cyklister är ofta mycket lätt och enkelt att ta med dig i bakfickan.

 

Först och främst din mobiltelefon, förstås. Därefter ditt ID-kort, hälsokort och ditt bankkort eller kontanter. Om du plötsligt blir hungrig på vägen eller går vilse är du åtminstone väl förberedd!

11. Hitta en cykelkompis

Du kan förstås cykla ensam, men cykling är också en mycket social sport. Förutom motion och frisk luft är en fika emellertid också en favorit för många cyklister ;-)

Met een maatje wordt beginnen met wielrennen een stuk leuker.
Det är mycket roligare att börja cykla när du har en cykelkompis.

Kort sagt: hitta en cykelkompis! När du vill börja cykla är det säkert bra att åka med andra cyklister; att cykla tillsammans är inte bara roligt, utan ni kan också utbyta tips och erfarenheter längs vägen.

12. Ät och drick tillräckligt

Särskilt under de första turerna är det viktigt att du äter och dricker tillräckligt: cykling förbrukar mer kalorier än du tror. Glöm alltså inte att ta med dig tillräckligt med mat, till exempel bananer, energibar och pepparkakor.

Naast voldoende eten is het ook erg belangrijk dat je tijdens het fietsen je vocht aanvult.
Förutom att äta tillräckligt är det också mycket viktigt att du inte glömmer dricka medan du cyklar.

Se till att du regelbundet tar en tugga och dricker något. När du blir hungrig är det redan för sent: det som följer är känslan av att kroppen och benen är så tomma att du knappt kan röra dig. Det känner så obehagligt som det låter, så det är bättre att förebygga det!

13. Observera din position på cykeln

Även om cykling är en relativt skadefri sport kan du ändå drabbas om du inte har en bra hållning. Framför allt de första gångerna kan du tycka att det är spännande, vilket gör att du förmodligen sitter lite spänd på cykeln.

Wanneer je gaat beginnen met wielrennen zal de houding op de racefiets nog even wennen zijn voor je.
Ju oftare du cyklar, desto mer naturlig kommer din position på landsvägscykeln att kännas.

Försök att slappna av i axlarna, håll inte för hårt i styret och lås inte armarna. Du kommer förmodligen att känna dina magmuskler efter de första gångerna, för cykling är också ett bra träningspass för dina kärnmuskler!

14. Klicka fötterna ur pedalerna i tid vid ett trafikljus

När du har följt tips 3 och tränat på att klicka in och ur pedalerna är det dags att du omsätter det i praktiken under din första cykeltur. Glöm alltså inte att klicka ut vid ett trafikljus!

15. Växla ned i tid

När det röda trafikljuset närmar sig, glöm inte att växla ned till en lättare växel. Det blir enklare att börja cykla igen när ljuset blir grönt.

Ook heuvelop moet je op tijd terugschakelen.
Även i uppförsbacke bör du växla ner i tid. Detta förhindrar en skampromenad.

På en lägre växling kan du snabbare accelerera från stillastående för att cykla vidare med full fart.

16. Titta framåt

På din stadscykel kan du lugnt tuffa genom staden, men på din landsvägscykel cyklar du förmodligen en hel del snabbare. Lär dig därför att titta längre fram dig. Se upp för andra trafikanter eller hinder, dessa närmar sig snabbare än du är van vid.

als je begint met wielrennen kijk dan extra goed uit in de stad.
Mitt i staden är det viktigt att se dig omkring och att inte cykla lika fort.

17. Skapa ett Strava-konto

Om du har fattat smak för cykling, är det förstås roligt att följa dina cykelturer och din framgång! Strava är ett seriöst begrepp inom cykelvärlden, och ett perfekt hjälpmedel för detta.

Med denna app för din mobiltelefon kan du kolla dina turer efteråt, skapa dina egna rutter och följa och heja på andra cyklister. Du kan dessutom jämföra dina resultat med andra cyklister.

18. Delta i en cykellopp och visa dina cykelturer i realtid

Framför allt på våren och sommaren finns det cykellop genom hela Sverige. Dessa är organiserade cykelturer med vägskyltar och en stå-fika emellan. På Löparkalenders webbsida hittar du en bra översikt över alla cykellop i Sverige.

tip voor beginnen met wielrennen: rijd mee met een toertocht
Det ögonblick då du korsar mållinjen på din första cykellop kommer du nog aldrig att glömma!

Genom att delta i cykellopp kommer du inte bara på nya platser med din cykel, det är också en bra motivation att fortsätta cykla! Du behöver ju träna lite inför den 120 km du ska cykla nästa månad…

19. Kolla din kurvtagningsteknik

Att cykla skarpt genom kurvorna kan vara lite svårt i början, kanske lite spännande. Oroa dig inte, man vänjer sig snabbt med lite övning. Det viktigaste är fötternas position i kurvan.

Met bochten nemen moet je als beginnende wielrenner even oefenen.
Att ta kurvor som nybörjare kräver lite övning.

Hålla alltid innersta foten uppe (om du tar till vänster, håller du vänstra foten och -pedalen uppe). Det förhindrar att du tappar asfalten med pedalen och att du tappar balansen.

20. Trampa inte för tungt

Många nybörjande cyklister brukar cykla för tungt i början. Det verkar enkelt att behöva göra mindre tramprörelser, men som nybörjare kommer du inte hålla ut länge; de flesta människor har inte sådana starka benmuskler i början.

Wanneer je als beginnende fietser in een te zware versnelling trapt, zul je het niet lang volhouden.
Om du som nybörjare trampar i en för tung växel kommer du inte att hålla ut länge.

Försök därför att trampa på en ganska hög takt (ganska högt = 1,5 till 2 tramprörelser per sekund). Det kommer att vara lättare att cykla på så vis och det kräver mindre kraft, och du kommer dessutom att hålla ut längre som ny cyklist.

21. Göra lite underhåll på cykeln ibland

Förmodligen var din cykel ett dyrt köp, och om du gillar den vill du förstås njuta av den så länge som möjligt. Att göra lite underhåll då och då kommer inte bara förlänga din cykels livslängd, utan förhindrar också onödiga kostnader.

Det behöver inte vara komplicerat. Tvätta din cykel och smörja kedjan om du hör ett knastrande ljud (helst lite tidigare). Naturligtvis har vi också tips för cykelunderhåll för dig. Dessutom är det klokt att lämna cykeln på service efter sex månader.

22. Vila efter din första tur

Börja långsamt med cykling, det vill säga: cykla inte direkt 60 kilometer varje dag i första veckan, utan ta ett par vilodagar efter din första tur. Liksom med varje annan sport är det viktigt att bygga upp det.

De beloning na een dag fietsen.
Beloningen efter en dag med cykling.

Börja till exempel med en runda på 20 eller 30 km och cykla lite längre varje gång. Du kommer att göra framgång inom nolltid!

23. Dela med dig av dina cykeläventyr!

Har du fattat smak och gillar du cyklingen? Denna nya hobby kan öppna en hel ny värld för dig! Dela dina cykeläventyr genom sociala medier, gå med i en cykelklubb och sätta mål för dig själv. Du kanske till och med kan få alla dina vänner att börja cykla!

Vergeet vooral niet om je fietsavonturen te delen en om plezier te maken!
Glöm inte att dela dina cykeläventyr och ha kul!

Oavsett om du ska träna för att cykla i bergen, eller om du vill ta din första QOM: vi önskar dig mycket cykelglädje och lycka till!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Shimanos komponentgrupper - Alla Shimano grupper för landsvägscyklar i råd

6 September 2021

När man köper en ny cykel måste man, förutom valet av cykel, även välja vilken komponentgrupp man vill ha på den ...