Dela

SRAM MTB-grupper – Alla SRAM mountainbike-grupper i rad

När du letar efter en ny mountainbike är det även dags att välja en lämplig MTB-grupp. Vi har tidigare bloggat om de olika Shimano MTB-grupperna, men SRAM har också ett brett utbud av grupper. Men vilken SRAM-grupp ska man egentligen ha? I den här bloggen finns alla SRAM MTB-grupper i rad, från SX Eagle till XX1 Eagle.

Vilka delar tillhör en komponentgrupp?

Om du är en nybörjare på mountainbikecykling vet du kanske ännu inte exakt vilka delar ett gruppset består av. I princip är alla rörliga delar av din MTB en del av gruppen. Först är det växelreglage, din fram- och (om du har den) bakväxel och bromsarna. Men ditt vevparti och drev, din kassett och din cykelkedja ingår också i komponentgruppen.

SRAM mtb grupper GX
Ett bra MTB-gruppset ska förstås kunna ta stryk!

Vilken SRAM-komponentgrupp behöver jag på min mountainbike?

När du inte cyklat MTB så länge kan det vara svårt att hitta ett gruppset som passar dig bra. Det är i alla fall inte så att du, med en billigare SRAM-grupp, får dålig kvalitet. En nybörjare på mountainbike behöver naturligtvis ett helt annat gruppset än en proffs, skillnaden ligger främst i materialet på de olika delarna och vikten på gruppsetet. Ju dyrare ditt gruppset är, desto mer slitstårkt och lättare är materialet.

SRAM MTB-grupper (NX)
Som nybörjare på mountainbike behöver du inte köpa den dyraste gruppen för att kunna cykla runt med en bra komponentgrupp!

Tittar du på en mountainbike som till exempel är utrustad med en SRAM GX-grupp? Kontrollera i så fall om det även finns delar från en annan SRAM-grupp på cykeln. En sådan cykel använder främst delar från GX-gruppen, men ibland väljer tillverkaren att blanda med andra grupper. Cykeldelarna som sliter relativt snabba kommer i dessa fall ofta från en lägre grupp. På så sätt försöker tillverkaren hålla inköpspriset lite lägre. Naturligtvis kan du alltid välja att uppgradera dessa delar med en upgrade kit! Vanligtvis består en sådan kit av 1 eller 2 växelreglage, växlar, en kedja och en kassett.

Alla SRAM MTB-grupper i rad

Innan vi listar alla SRAM MTB-grupper är det bra att förklara några vanliga termer.

AXS: Namnet på SRAM:s elektroniska växlingsmekanism.
Eagle: Alla 1×12-delade grupper från SRAM kallas för Eagle, för att förtydliga att det gäller en 12-delad grupp.

SRAM MTB-komponentgruppTyp av växlingNivåDisciplinPrisViktSlittålighetVäxlingshastighet & Växling under tryck
SX EagleMekaniskBraCrosscountry (XC)
NX EagleMekaniskBraCrosscountry (XC)
GX EagleMekaniskBättreCrosscountry/Trail/Enduro
X01 EagleMekaniskBästTrail/Enduro
X01 AXS EagleElektroniskBästTrail/Enduro
XX1 EagleMekaniskBästCrosscountry (XC)
XX1 AXS EagleElektroniskBästCrosscountry (XC)

SRAM SX Eagle-grupp

SX-gruppen är den första gruppen av SRAM. Den här gruppen finns som 12-delad (Eagle) och används mestadels på instegsmodeller. Med SX Eagle kan du cykla runt med en komplett 12-delad grupp för relativt lite pengar. Nackdelen med gruppen är dess vikt: med en totalvikt på 2328 gram visas det att tyngre material har använts.

SRAM SX Eagle-gruppen finns på olika mountainbikes från Cube, men även på instegsmodeller från Trek, Scott och Giant. Med ankomsten av SRAM SX-gruppen har användningen av 2×11 SRAM-grupper på nya cyklar kommit till ett slut.

Med ett förhållande på 11-50 har du en räckvidd på 454 %. Gruppen kommer med en HG-kassett, vilket innebär att du kan montera den på en standard HG 9-11-frihjulsbody.

SRAM SX-grupp
SRAM SX Eagle-gruppen finns på instegsmodellerna.

SRAM NX (Eagle)-grupp

Nästa gruppset i SRAM-serien är SRAM NX Eagle. NX-gruppen finns som Eagle (1×12); tidigare fanns det även en 11-delade grupp, men den används inte längre på nya mountainbikes. Det finns dock fortfarande separata delar att köpa för SRAM NX 1×11-delade gruppen.

Precis som SRAM SX Eagle kommer NX Eagle-gruppen med en HG-kassett som kan monteras på en 9-, 10- eller 11-delad Shimano HG-body. Med kassetten har du en räckvidd på 454 %. SRAM NX Eagle-gruppen används främst på mountainbikes i det lägre segmentet.

SRAM NX-grupp
När du börjar cykla mountainbike är SRAM NX Eagle-gruppen ett utmärkt val.

SRAM GX (Eagle)-grupp

SRAM GX-gruppen finns som 1×11, 2×11 eller 1×12. Den 11-delade gruppen är inte längre tillgänglig som en komplett grupp, men du kan fortfarande få tag på de enskilda delarna. GX Eagle finns som ett komplett gruppset, enskilda delar eller som upgrade kit.

GX Eagle har en SRAM XD-body, vilket ger dig en kassett med ett förhållande på 10-52 och en räckvidd på 520 %. Hastigheten vid växling under tryck är något lägre än med de bästa gruppsetten, men detta gruppset har verkligen ett bra pris-kvalitetsförhållande. SRAM GX Eagle används av både fanatiska och fritidscyklister.

SRAM MTB-grupper GX
SRAM GX Eagle-gruppen ger mycket bra valuta för pengarna!

SRAM X01 Eagle-grupp

Med denna grupp befinner vi oss i det högre segmentet av SRAM. Materialen som används för denna grupp är tyngre och mindre slitstarka än materialen som används för XX1-gruppen. SRAM X01 Eagle-gruppset är därför inte den lättaste, men det är den mest slitstarka gruppen. Detta gör gruppen mycket lämplig för trail och/eller enduro.

Denna grupp kommer med en SRAM XD-frihjulsbody, vilket ger dig en kassett med en räckvidd på 520 %.

SRAM X01 EAGLE-grupp
Med SRAM X01 Eagle-gruppen får du den mest slittåliga gruppen från SRAM.

SRAM X01 AXS Eagle-grupp

För cyklisten som vill åka runt med en slitstark SRAM-grupp utan kablar är SRAM X01 AXS Eagle-gruppen ett perfekt val. Med det trådlösa AXS-växlingssystemet hör den här komponentgruppen hemma på tävlingsnivå för trail och enduro. Du kan justera ditt växlingssystem via AXS-appen.

Färgkombinationerna i den här gruppen är verkligen inte oviktiga. Du kan till exempel satsa på guld, men också på alla regnbågens färger för din mountainbike.

trådlösa SRAM MTB-grupper
Med den här trådlösa gruppen är du redo för de tuffa spåren!

SRAM XX1 Eagle-grupp

Föredrar du som mountainbiker en så lätt grupp som möjligt? Då är SRAM XX1 Eagle-gruppen rätt val för dig. Gruppsetet består till stor del av kolfiber och högkvalitativ aluminium. XX1 Eagle väger 32 gram mindre än X01-gruppen.

Jämfört med X01-gruppsetet måste du ge upp lite när det gäller slittåligheten, men å andra sidan får du en lättare och snabbare komponentgrupp. Medan X01 främst används för enduro och trail har XX1 utvecklats speciellt för cross country (XC).

Den här gruppen kommer med en SRAM XD-body, vilket ger dig en kassett med en räckvidd på 520 %. Du kan välja mellan en regnbågs-, guld- eller koppar-finish.

SRAM XX1 Eagle - SRAM MTB-grupper
Komplettera din MTB med denna regnbågsfärgade grupp.

SRAM XX1 Eagle AXS-grupp

Slutligen, den sista av SRAM:s MTB-grupper: SRAM XX1 Eagle AXS. Det här trådlösa gruppsetet är gjort med de lättaste komponenterna från SRAM. Kassetten är monterad på en SRAM XD-body och har en räckvidd på 520 %, och med en vikt på endast 1415 gram är XX1 Eagle AXS ett mycket bra och lätt gruppset! Dessutom ger denna grupp smidig växling och är den slitstark. Med AXS-appen kan du dessutom anpassa växlingen till dina önskemål.

SRAM XX1 Eagle AXS
Med den här gruppen får du verkligen det bästa av det bästa!

SRAM AXS-app

För att koppla ihop dina cyklar och få ut det mesta av AXS-systemen kan du använda AXS-appen. Appen söker automatiskt efter de senaste uppdateringarna. Du kan ställa in växlingen efter eget tycke och styra hur dina delar presterar. Allt detta fungerar på bluetooth, så du kan göra små justeringar medan du är på väg.

SRAM MTB-grupper
Med SRAM AXS-appen kan du justera din mountainbike precis som du vill ha den.

Dela
Eva van den Berg

Eva van den Berg

Since starting work at Mantel, I’ve been reading and writing about bikes on a daily basis. This added to the fact that I am testing new products, has caused me to get excited to expand my own bike collection. I wonder what the inside of my garage will look like in a few years. Luckily I have a big garage at home!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed