Dela

Vilken utväxling är bäst för min racer?

Vilken utväxling är rätt för mig? Det är en fråga som många cyklister ställer sig själva. Tyvärr finns det inget entydigt svar.Vill du ta en avslappnad tur genom de skånska fälten? Eller ska du anta utmaningen och cykla genom fjällen? Dessa två olika turer kräver naturligtvis en annan typ av ansträngning och därmed ett annat motstånd.I den här bloggen läser du vad utväxling på en racercykel egentligen är och vilka cykeldelar det är som bestämmer motståndet. Sedan förklaras vilken utväxling bäst passar olika situationer.

Vad är utväxling på en racercykel?

Enkelt sagt avgör utväxlingen på en racercykel avståndet som täckts när pedalerna roterar runt en gång. Förhållandet mellan det främre kugghjulet (drevet) och det bakre kugghjulet (kassetten) kallas för utväxling. Beroende på hur och var du cyklar är det viktigt att cykla med rätt utväxling. Ju större drevet är, desto tyngre motståndet, desto svårare du måste trampa och desto snabbare du går. Tvärtom gäller: ju mindre kassetten är, desto tyngre motståndet, desto svårare du måste trampa och desto snabbare du går.

Utväxlingstabell

Utväxlingstabellen ger en översikt över avståndet (i meter) som kan täckas med olika kugghjulskombinationer på en racercykel med 28” hjul. Den vertikala vänstra raden anger antalet tänder på ditt drev och den övre horisontella raden anger antalet kuggar på din kassett. Förhållandet 39 vid 25 ger till exempel ett avstånd på 3.27 meter när pedalerna roterar en gång. Förhållandet 40 vid 14 ger till exempel ett avstånd på 5.99 meter.

Så här kan du se att antalet kugghjul på drevet och kassetten påverkar avståndet du cyklar. Tabellen ger många siffror, vilket visar att det finns många olika typer av utväxling att välja mellan. Sortens utväxling beror på typen av vevparti och typen av kassett.

Olika typer av vevpartier

Vevpartiet på din cykel är en av de viktigaste cykeldelarna. Det består ut drevet och pedalen. Vevpartiet kan ytterligare bestå av ett, två eller tre kedjedrev.

Ett vevparti med ett drev kan bestå av 50 eller 38 kuggtänder. Denna typ av vevparti används inte ofta på en racercykel, men ger säkert en fördel vid terrängcykling som MTB, gruscykling eller cyclocross. Ett vevparti med två drev kan bestå av 50/34 kuggtänder och ett vevparti med tre drev kan bestå av 50/39/30 kuggtänder. Vilket vevparti är det rätta vevpartiet för dig beror på vilken slags cykeltur du ska köra och hur vältränad du är.

verzet
Ett vevparti med tre drev ser man mindre och mindre

Vevparti med två drev

Vi rekommenderar ett dubbelt vevparti eftersom denna typ av vevparti ger de flesta fördelarna. Vevpartier med två drev är mindre tunga än de med tre drev, det finns ju ett drev mindre. De är även mindre breda, vilket gör att du kan cykla rakt genom svängen.

Dessutom skiftar du betydligt bättre när ditt vevparti har bara två drev istället för tre. De möjliga utväxlingarna hos moderna vevpartier med två drev är så stora nuförtiden att det finns en lämplig utväxling för nästan alla cyklister.

Inom vevpartiet med två drev kan du välja mellan ett kompakt vevparti (50/34), ett semi-kompakt vevparti (52/36) och ett dubbelt vevparti (53/39). I nästa delen listas de för- och nackdelarna av de olika vevpartier med två drev.

För- och nackdelar med ett kompakt vevparti (50/34)

 • Utväxling som kan användas av en stor grupp cyklister såväl på platt mark som i fjällen
 • I fjällen kan du trampa med lätt motstånd när du cyklar upp backen
 • Små hopp mellan olika växlingar
 • Om du cyklar typ 30 km i timmen ligger kedjan ofta i sned linje på drevet, vilket gör att kedjan slits snabbare
 • Utväxlingen är inte så tung, så under snabbare gruppturer eller en nedförsbacke får du mindre motstånd när du trampar
Kompakt vevparti

För- och nackdelar med ett semi-kompakt vevparti (52/36)

 • Bredd räckvidd som vältränade cyklister kan använda såväl på platt mark som i fjällen
 • Under snabbare gruppturer eller en nedförsbacke får du bättre motstånd
 • I kombination med en större kassett kan du trampa nästan lika lätt som med en 50/34
 • Större hopp mellan de olika växlingarna
 • Om du cyklar runt 30 km i timmen skiftar du mycket mellan det inre- och yttre drevet för att behålla rätt motstånd
Semi-kompakt vevparti

För- och nackdelar med ett dubbelt vevparti (53/39)

 • Har en tyngre motstånd, vilket gör det lättare att trampa under snabba turer eller nedförsbackar
 • Små hopp mellan olika växlingar
 • Om du cyklar runt 30 km i timmen ligger kedjan på det inre drevet, vilket gör att du inte behöver växla med framväxeln
 • Denna utväxling är oftast för tung i fjällen
 • De tyngaste utväxlingarna används bara under nedförsbackar, tävlingar eller snabba gruppturer. För många cyklister är detta slöseri med möjligheter
Shimano Ultegra R8000
Dubbelt vevparti.

Olika typer av kassetter

Det finns olika kassettförhållanden. Det finns till exempel 11/25 och 12/25 för platta cykelturer. De 11/28 eller 11/30 kassetter är lämpliga för backiga cykelturer och för några även i fjällen. För de flesta cyklisterna är dock de 11/32 och 11/34 kassetterna mest lämpliga för höga berg.

Puis remettez la chaîne sur la cassette et le dérailleur.

Precis som med vevpartiet är det viktigt att veta vilken slags tur du ska cykla när du väljer en kassett.

Hur väljer du rätta utväxlingen?

Som du kan läsa ovan finns det otaliga val när det gäller olika typer av vevpartier och kassetter för att hitta rätt utväxling.

Om du inte blir yr av alla dessa olika siffror kan du ta en titt på webbsidan för gear calculator.

Här kan du ange dina preferenser för olika slags vevpartier och kassetter, och rita olika situationer. På detta sätt kan du beräkna vilken utväxling du behöver för en cykeltur i bergen eller genom Värmlands kullar.

Jämförelse av ett vevparti med två eller tre drev

Olika människor har olika preferenser

Det är förstås svårt att hitta rätt utväxling för alla inom olika områden. Våra specialister har ändå gjort en skillnad mellan olika miljöer och motståndet som passar dessa miljöer bäst.

Den rätta utväxlingen beror på vilken slags cyklist du är. En riktigt bergsget kommer förmodligen välja ett annat motstånd än någon som huvudsakligen cyklar på platt mark.

Varje cyklist är annorlunda och har olika preferenser

Det är viktigt att komma ihåg att preferensen för ett visst motstånd varierar per person, men vi kan ändå erbjuda dig en viss vägledning.

En cykeltur genom de skånska fälten

Om du huvudsakligen cyklar genom de skånska fälten – det vill säga mestadels över platt mark – rekommenderar vi en utväxling med en 11/25 kassett och ett 53/39 vevparti.

Ett dubbelt vevparti passar bäst cyklister som kör mestadels på platt mark.

En cykeltur över slätterna

Dubbla vevpartier ger till exempel möjligheter att cykla med hög utväxling så att du kan cykla så fort som möjligt. På slätterna är det inte nödvändigt att välja en låg utväxling eftersom det är platt mark.

En stigning här, en lutning där

Cyklister som är trötta på att cykla över bankar kan välja att byta till en 11/28 kassett och ett 52/36 vevparti.

Denna utväxling ger möjligheten att cykla genom ett litet mer kuperat område. Tänk till exempel på Vedema Skåneleden eller Tyresta nationalparken.

På lite kuperade områden kan du utmana dig själv lite mer med några stigningar

Denna utväxling gör det möjligt att cykla med högt motstånd på platt mark medan du kan växla till lite lägre motstånd under stigningar.

Ett steg högre

Om du letar efter lite mer utmaning, är det möjligt att cykla genom Glaskogen eller resa lite längre bort till den norska gränsen.

Vi rekommenderar att du behåller samma 52/36 vevparti för att cykla genom dessa områden. För att ha lite mer val och komfort när du cyklar uppför rekommenderar vi att du monterar en 11/30 kassett.

I vissa områden kan det bli ganska brant

Det är förstås inte nödvändigt att byta om du enkelt kan cykla längs Norge med samma utväxling som du cyklar med genom Tyresta nationalpark. Det är och förblir olika för varje person vilket motstånd som önskas.

Det verkliga arbetet kan börja

Den lite mer erfarna cyklisten kan välja att åka lite längre bort än den norska gränsen. När du inte är redo att trotsa de högsta bergen är den norska gränsen ett bra mellansteg.

För att inte få trassel i sådana omgivningar är det en bra idé att cykla med en 11/32 kassett och ett 50/34 vevparti, vilket är lämpligt för bergen.

Shimano 105 R7000 Crankstel
Här tvingas du ur sadeln lite oftare för att komma upp

Denna typ av utväxling ger dig valet, när det behövs, att kunna trampa lite lättare uppför och inte behöva kämpa för mycket på de branta delarna.

In i de höga bergen

När stigningarna i fjällen eller vid norska gränsen inte längre är tillräckligt utmanande för dig, finns det inget annat alternativ än att leta efter de större bergskedjorna. Tänk till exempel på Mont Ventoux eller Alpe d’Huez.

När du har samlat modet att trotsa ett av dessa mystiska berg är det mycket viktigt att tänka noga över rätta utväxlingen. Vi rekommenderar att du väljer ett 50/34 vevparti samt med en 11/34 kassett för att växla till lättast möjliga växel.

Det verkliga arbetet kan börja

På så sätt får du lite mer utrymme att växla lättare och hamnar du inte halvvägs uppåt med din racercykel i handen.

Det är även möjligt att välja ett vevparti med tre drev när du ska cykla i bergen för att få ännu lättare utväxling.

Det finns två nackdelar med detta. Vevpartier med tre drev är sällsynta nuförtiden och de väger mer. Det sistnämnda kan göra en betydlig skillnad när du cyklar uppför.

Byta ut vevparti eller kassett

Det är alltför vanligare att människor byter ut sitt vevparti eller sin kassett när de ska ta en cykeltur i bergen. Det är viktigt att du tar hänsyn till växelns kapacitet och kedjans längd när du gör detta val.

cassette vervangen
Byta ut en kassett

Om du monterar en kassett som är för stor kan det hända att buren inte är tillräckligt lång för att hålla kedjan tillräckligt spänd. Dessutom kan det förekomma att kedjan helt enkelt är för kort. I värsta fallet kan bakväxeln bryta av helt, så var uppmärksam när du monterar en annan kassett på din cykel. Vi rekommenderar därför att du monterar en annan typ av växel i så fall.

Slutsats

Att byta ut kassetten eller vevpartiet kan vara mycket lämpligt när du ska cykla i ett annat område än du är van vid. En lättare utväxling rekommenderas till exempel när du cyklar genom en bergig miljö.

Det är viktigt att vara medveten om att de föreslagna kassetterna och vevpartierna är ett förslag baserat på genomsnittliga träningsnivåer. Beroende på personliga preferenser och erfarenhet kan det naturligtvis vara så att någonting annat fungerar bättre för dig.

Dela
Mees Janssen

Mees Janssen

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2232

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 943

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 983

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed