Dela detta inlägg

Växelkapacitet

25 Juni 2020

Med tillkomsten av kompakta vevpartier, har det uppstått efterfrågan efter större kassetter. Räckvidden av ett kompakt vevparti med en 34 framkrans och en kassett med 28 kuggar kommer fortfarande inte nära räckvidden av en tripple konfiguration. I praktiken är det så att många fritidscyklister kan dra nytta av ett lättare motstånd. Det går dock inte att montera en större kassett utan vidare. Det finns några problem som kan uppstå: buren är för kort för kedjan att hålla spänningen. Kedjan är för kort. I värsta fallet, om ditt system inte är korrekt justerat, kan växeln brytas.

När kan du montera en större kassett? För att kunna svara på det, finns det tre saker som är viktiga att veta:

1. Maximal kassettstorlek
2. Maximala skillnaden mellan framkransarna
3. Kapaciteten av drivlinan

Växelburen

Det finns tre typer av burer:

BurShimano CampagnoloSramGlobal längd
Kort burSSShortShort50 mm (center-center)
Medium burGSMediumMedium74 mm (center–center)
Lång burSGSTripleWiFli86 mm (center-center)

Om du inte vet vilken typ av bur du har, kan du alltså utreda det med hjälp av den globala längden. Det är avståndet mellan axeln av den översta och axeln av den nedersta spänntrissan.

Växelkapacitet: Maximal kassettstorlek

De olika växlarna har också en annan kuggekapacitet. Det är den största eller lättaste kransen som växeln kan hantera. Hos oss hittar du kapaciteten under specifikationerna. Denna information visar alltså vilken storlek kassetten har du kan använda. Den största möjligheten på Ultegra 6700A växeln är alltså en kassett med 30 kuggar, till exempel en 12-30 kassett. Det är dock inte allt.

Maximala skillnaden mellan framkransarna

Nuförtiden anger många tillverkare att en växel är begränsad genom en maximal skillnad mellan framkransarna. Detta beror på spänningen som kedjan kan hålla. När skillnaden mellan kransarna blir större, hänger kedjan slapp när du växlar. En längre bur kan fånga upp denna skillnad.
Den maximala skillnaden på Ultegra 6700A är 16 kuggar med en kort bur. Till exempel 52 - 39= 13 kuggar. Det går bra, liksom 50-34 = 16 kuggar. Det gäller inte för en trippel, eftersom 50 - 30= 2oT. I det här fallet behöver du en växel med en längre bur, denna har nämligen en maximal skillnad på 22 kuggar.

Kapaciteten av drivlinan

Till sist är kapaciteten av drivlinan också viktig. Det kan du räkna ut med följande räknesätt: (maximala skillnaden mellan framkransarna) + (maximala skillnaden mellan den tyngsta och den lättaste kassetten). Säg att jag har en cykel med en kompakt, 50 I 34, då är den maximala skillnaden 16 kuggar. Jag har en 12-30 kassett, som har en skillnad på 18. Kapaciteten av drivlinan är alltså 16+18=34 kuggar.

Hur lätt får min kassett nu vara?

Det kan förstås hända att du har köpt en cykel som du senare vill ta uppe i bergen. Din 11-28 är dock för tyng. Men kan du montera en lättare kassett?
Några exempel från praktiken:

Shimano Race

En landsvägscykel med Ultegra 6800 11-delad kompakt, 50-34 och en kort bakväxel. Vilken kassett kan jag montera?

  1. Den maximala kassettstorleken. Ultegra 11-delade kort bur har en maximal kassettstorlek på 28 kuggar- En kassett som är större än 28 kuggar passar alltså inte. Lösningen är att montera en växel med en längre bur, till exempel Ultegra 6800 lång bur varianten. Den har en maximal kassettstorlek på 32 kuggar.
  2. Den största skillnaden mellan framkransarna är 50-34 = 16 kuggar. Detta ligger inom räckvidden av den långa buren.
  3. Kapaciteten av drivlinan är (50-34) + (32-12) = 36 kuggar. Den korta buren har en kapacitet på 34 kuggar, den långa buren går upp till 40 kuggar. Slutsats: en lång bur.

Campagnolo

En landsvägscykel med Veloce 10-delad kompakt, 50-34 och en växel med kort bur. Kan jag montera en 13-29 kassett?

    1. Den maximala kassettstorleken. Veloce kort bur har en maximal kassettstorlek på 27 kuggar. Lösningen är att montera en växel med medium bur, till exempel Veloce medium bur varianten. Den har en maximal kassettstorlek på 30 kuggar.
    2. Maximala skillnaden mellan framkransarna är 50-34 = 16 kuggar. Detta ligger inom räckvidden av medium buren. Campagnolo rekommenderar alltid en medium bur till kompakt.
    3. Kapaciteten av drivlinan är (50-34) + (32-12) = 36 kuggar. Det här steget är egentligen onödigt.

Shimano Mountainbike

Jag har en mountainbike med 40-28 dubbelt vevparti och XTR GS bakväxel med medium bur.

      1. Maximala kassettstorleken. XTR M981 GS bakväxel har en maximal kassettstorlek på 36 kuggar. En 11-36 kassett är alltså möjlig.
      2. Maximala skillnaden mellan framkransarna är 40-28 = 12 kuggar. Det är egentligen aldrig ett problem hos MTB, och därför anges det nästan aldrig.
      3. Kapaciteten av drivlinan är (40-28) + (36-11) = 37 kuggar. Här uppträdet det ett problem. XTR växeln har en drivlinakapacitet på 35 kuggar. Det betyder att det måste använda en SGS, shadow, växel.

SRAM

Jag har en mountainbike med ett 38-24 dubbelt vevparti och X.0 bakväxel med medium bur.

    1. Maximala kassettstorleken. X.0 bakväxel med medium bur har en maximal kassettstorlek på 36 kuggar. En 12-36 kassett är alltså möjlig.
    2. Den största skillnaden mellan framkransarna är 38-24 = 14 kuggar. Det är egentligen aldrig ett problem hos MTB, och därför anges det nästan aldrig.
    3. Kapaciteten av drivlinan är (38-24) + (36-11) = 39 kuggar. Här uppträdet det ett problem. X.0 växel med medium bur har en drivlinakapacitet på 35 kuggar. En lång bur har en kapacitet på 47 kuggar. Det betyder alltså att du måste använda en X.0 växel med lång bur.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...