Dela detta inlägg

Stänkskärmar för att hålla din landsvägscykel eller mountainbike ren

23 December 2021

Med bra stänkskärmar för din racer eller mountainbike kan cyklandet i dåligt väder bli en betydligt angenämare upplevelse. Inte bara håller du dig ett torrare och renare utan även cykeln mår bra av det. Mindre regn och grus som fastnar på cykeln innebär att komponenterna håller längre. Men vilka stänkskärmar ska man ha egentligen? Wiebe berättar mer i detta blogginlägg..

Vintertid är det nästan alltid vått där jag bor. Införskaffande av ett par fina stänkskärmar gör inte bara cykelturen njutbarare för en själv utan även för sina vänner.

Stänkskärmar förebygger inte bara att du själv håller dig ren och torr, utan utöver detta även att dina vev- och styrlager utsätts för mindre fukt och smuts och behöver bytas senare. Tillräckligt med argument för att skaffa stänkskärmar? Bra, då kör vi loss genomgången.

Stänkskärmar för racer eller MTB?

Jakten på vilka skärmar som passar dig kan börja. I jakten på de rätta skärmarna är det viktigt att ta i beaktning var och när du kommer använda dem.

Vissa stänkskärmar kan du även lätt ställa in höjden på. Perfekt om du vill ha gott om plats till däcken eller riktigt tight.
Vissa stänkskärmar kan du även lätt ställa in höjden på. Perfekt om du vill ha gott om plats till däcken eller riktigt tight.

Ska de användas i skogen eller på vägen? Vill du ha en skärm som är lätt att byta mellan olika cyklar? Eller är du på jakt efter ett par skärmar som verkligen kan trotsa regnet?

Stänkskärmar finns tillgängliga i en uppsjö varianter. Det finns olika stänkskärmar för racer och mountainbike samt stora som små. Och det finns även flera olika metoder för att montera stänkskärmar på din racer eller MTB.

Stänkskärmar för mountainbike

Stänkskärmar för mountainbike är bredare för att bra kunna fånga upp stänket från mountainbikens breda däck. MTB-stänkskärmar kan även användas på en racer, men inte tvärtom.

SKS X-tra-Dry och SKS X-tra-Dry XL

SKS-Extra Dry MTB-skärmar kan lätt monteras på sadelstolpen. Perfekt för att fånga upp vatten och smuts från bakhjulet. Något som även dina kamrater kommer uppskatta.

Somliga skärmar kan fästas med bara handen.
Somliga skärmar kan fästas med bara handen.

SKS X-tra Dry är härligt bred vilket gör att den kan blockera bakhjulstänket från alla möjliga däckbredder. Den är även lätt att montera på din sadelstolpe vilket gör att det är lätt flytta mellan olika mountainbikes.

Denna SKS X-tra är något kortare än XL-varianten. Det har fördelen att den inte sviktar något utan håller sig härligt stabil. Men nackdelen är att den inte kan stå emot riktigt allt skvätt.

En torr bakdel är varken fel på racer eller MTB!
En torr bakdel är varken fel på racer eller MTB!

SKS X-Tra-Dry XL är SKS X-Tra-Drys uppföljare. Denna varianter är något längre. Det är framtagen för att passa 29-tums MTB:s. En annan fördel är det nya fästet.

Detta fäste är även anpassat för aero-sadelstolpar. Båda versionerna av denna MTB-skärm kan du nämligen även prima platsa på din racer.

SKS X-Tra Dry XL

207 kr

SKS Flap Guard och S-Guard

SKS Flap Guard och S-Guard är en enkel lösning för din mountainbike. Flap Guard är en sorts stänkskärm som även kallas Mudguard. Detta eftersom den är suverän mot leran som slås upp från ditt framhjul i tuff terräng, samtidigt som den kan hantera stötarna.

Det finns stänkskärmar för var MTB och racer.
Det finns stänkskärmar för var MTB och racer.

Denna MTB-skärm kan fästas på den dämpade gaffelns brygga. Fördelen är att du håller både nuna och styrlager relativt torra och rena med en lätt och enkel skärm.

En enkel bakskärm för din MTB är SKS S-Guard. Denna skärm monterar du med ett par buntband under sadeln. Den stora fördelen med denna är att den blott väger 24 gram.

Eftersom den är så liten kan den inte täcka allt, men precis som Flap Guard riktigt lätt och smidig.

SKS Flap Guard

109 kr

SKS S-Guard

Från 122 kr

Stänkskärmar för landsväg

Stänkskärmar för landsvägsracer är något smalare än stänkskärmarna för MTB. I och med de högre hastigheterna är de även längre för att kunna fånga upp allt hjulstänk.

En Ass-Saver håller rumpan torr, men räcker inte till för en heldag i spöregn.
En Ass-Saver håller rumpan torr, men räcker inte till för en heldag i spöregn.

En Ass-Saver är en lite stänkskärm som du kilar fast i sadelrälsen. Ass-Savers är tillverkade i en böjbar plast och väger praktiskt taget inget - blott 18g. Nackdelen är att en Ass-Saver inte kan fånga upp lika mycket vatten som de större skärmarna.

Den skyddar nämligen bara för det värsta hjulstänket som normalt landar på din rumpa och ländrygg. Dina cykelkompisar kommer inte ha någon glädje av din Ass-Saver.

Med SKS Defender har du en extra styv skärm som även håller sig på plats i utmanande terräng.
Med SKS Defender har du en extra styv skärm som även håller sig på plats i utmanande terräng.

Om du enbart vill använda dina skärmar till racern är SKS S-Blade en rekommendation. Denna skärm har samma fäste som SKS X-Tra Dry XL och är således lätt att fästa även på aerodynamiska sadelstolpar.

Ass-Savers 10 x 38 CM

109 kr

SKS S-Blade

146 kr

Tre gånger ren och torr med SKS Raceblades

I ett vips är dessa Raceblades monterade på din racer.
I ett vips är dessa Raceblades monterade på din racer.

Tillhör du den kategorin som lagt upp dina träningsmål tidigt på året och inte ryggar för dåligt väder? Eller pendlar du till och från jobbet med cykeln? Då är SKS Raceblade ett bra val för dig.

SKS Raceblade är något längre än andra stänkskärmar. I och med längden kan dessa skärmar fånga upp mer vatten vilket gör att dina skor, lager, kläder och dig själv utsätts för mindre vatten.

Snabba att montera, men har ändå alla fördelar med vanliga stänkskärmar.
Snabba att montera, men har ändå alla fördelar med vanliga stänkskärmar.

Raceblade finns i tre olika utföranden. Raceblade Pro, Raceblade Pro XL och Raceblade Long. Fästena är inte samma för alla.

Pro-versionen fästs på framgaffeln och på det övre bakgaffelröret. De är lätta att montera och står emot en hel del vatten. Nackdelen är att de är lite mindre långa vilket gör att det inte kan stå emot riktigt allt.

Den enda nackdelen är att området mellan bromsen och gaffeln ändå blir smutsigt.
Den enda nackdelen är att området mellan bromsen och gaffeln ändå blir smutsigt.

Framför allt märks detta av fram. Det sprätter upp vatten under från under stänkskärmen. Raceblade Pro är lite styvare än resten vilket gör detta set idealt för cykelkrossen eller gravelbiken.

Raceblade Pro XL är egentligen samma stänkskärm som Raceblade Pro. Den enda skillnaden är att denna stänkskärm är snäppet längre och därmed kan fånga upp ännu mera vatten. Även dessa är lätta att montera på din fram- och bakgaffel. I och med att detta set är något längre är det idealt för landsväg.

Extra långa Raceblade Long

Har du en vintercykel med fälgbromsar? Då är SKS Raceblade Long perfekt för dig. Detta set är det längsta av dem alla och löper från framhjulet även före bromsen och vid bakhjulet även bakom bromsen. Dessa stänkskärmar fångar upp oerhört mycket vatten.

Med dessa extra långa Raceblade har du extra mycket skydd, även på andra sidan bromsen.
Med dessa extra långa Raceblade har du extra mycket skydd, även på andra sidan bromsen.

Nackdelen är att detta set måste fästas bakom bromsen och vid snabbkopplingarna. De tar alltså lite längre tid att montera på och av. Ett supersnabbt hjulbyte blir med andra ord inte supersnabbt längre. Men när skärmarna väl sitter där och du cyklar genom regnet kommer skillnaden märkas!

Eftersom dessa stänkskärmar sitter vid bromsen och snabbkopplingarna fungerar de inte för en cykel med skivbromsar, genomgående axel eller cyklar med dual mount-bromsar.

SKS Raceblade Pro

415 kr

SKS Raceblade Pro XL

402 kr

SKS Raceblade Long

402 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...