Dela

Shimano klossar: Vilka ska jag ha?

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda skoklossar i leverans av Look pedaler och gula i fall av Shimano pedaler. Du skruvar dem helt enkelt under dina skor och du är redo för att cykla. Med all sannolikhet kan du då cykla utan problem. Nu kan det vara fallet att du läser den här artikeln medan du funderar på om du ska byta ut dina klossar och i så fall till vilka. Det är gott vara att du redan har upptäckt att det finns olika möjligheter.

När ska dina skoklossar bytas ut?

Klossar sliter. De belastas till exempel när du tar dina viktiga drickpauser vid ett visst café. Att åka takten genom kraftig trampning är inte heller alltid det bästa för klossarna. Vi rekommenderar därför att du byter ut klossarna i följande situationer:

  • En eller alla färgade delar är inte längre synliga. De har slitats helt eller något har möjligtvis gått sönder. Klossarna ansluter inte längre bra till pedalerna. Ofta kan du känna att den sliter för mycket eftersom det också resulterar i mycket mer slack på skofästena. Därmed känns de inte längre lika fast som förut.
  • Dina knän plågas hela tiden och det går inte att lösa genom justering.

Gul, röd eller blå?

Vid det här läget har Shimano skoklossar i tre färgar. Den senaste varianten är blå och har funnits betydligt mindre länge på marknaden än de andra två. Det är dock definitivt värt att överväga byta till dessa klossar.

Skillnader Shimano skoklossar
Skillnaderna mellan Shimano skoklossar

De röda klossarna

SM-SH10-klossar har utvecklats för erfarnare cyklister som redan vet i vilken position klossarna ska inställas. Det är möjligt med hjälp av bra ‘cleat fitting’ eller helt enkelt genom att ha tillräckligt med erfarenhet att justera klossarnas position själv. Det är huvudsakligen knäleden som skadas av att inte ha justeringen 100% korrekt. De röda skoklossar är de mest effektiva eftersom skorna blir helt fixerade på pedalen. Det innebär att ingen energi förloras av att ompositionera dina fötter efter varje pedalslag. Din fot vrider sig nämligen ofta något vid punkten av pedalslaget där du inte längre utövar kraft på pedalen.

De gula klossarna

SM-SH11-klossar levereras som standard med dina pedaler. Dessa passar den genomsnittliga cyklisten eftersom du kan röra hälen och även skornas spetsar en aning medan de har klickats in i pedalen. Din sko kan rotera runt skoklossens mitt. Kort sagt är dessa de minst effektiva klossarna som har utvecklats främst för att minimera risken på besvär som resultat av feljustering. Bilden nedan förtydligar detta.

Förtydligande bild av Shimano skoklossarnas rörelsefrihet
Förtydligande bild av Shimano skoklossarnas rörelsefrihet

De blå klossarna

SM-SH12-klossar har utvecklats av Shimano vid ett senare tidspunkt och kombinerar faktiskt de gula och röda klossars egenskaper. Proffsen begärde skoklossar som tillät hälen att kunna röra sig något men som samtidigt håll skorna på plats, som de röda redan gjorde. Resultatet kan ses på bilden ovan. Roteringspunkten har flyttats framåt mot skons spets. Tack vare den rundade, blå delen hålls skons spets på plats. Hålen kan trots detta fortfarande röra sig cirka 1° i sidled. Kortfattat: ordentligt fäst vid pedalen, dock med lite mer rörelsefrihet som i sin tur är bättre för knäna.

Dela
Simon Kikken

Simon Kikken

Natur, skog och singletrack, något bättre finns inte. Har en amatörlicens sedan ett antal aktiva år i XC och långlopp. Kan ses i skogen på en BMC Four Stroke FS01 eller Trek Superfly Elite. Eller för nöjes skull på asfalt med en standardcykel eller landsvägscykel. Kontorsledare på Mantel.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


24 April 2020 456

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 522

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed