Dela

Cykelryggsäckar – Vad ska man tänka på vid inköp av en cykelryggsäck?

Cykelryggsäckar, flera racer- och mtb-cyklister älskar dem. Det är begripligt. Om man cyklar ensam eller långa sträckor kan en ryggsäck vara perfekt för att få med sig verktyg och reservprylar. Och på MTB är framför allt vätskebehållaren det största argumentet. Och cykelpendlare? De behöver en cykelryggsäck som har gott om extra plats. Men vilken cykelryggsäck passar dig?

Cykelryggsäcker finns i många olika utföranden och storlekar. En bra cykelryggsäck sitter bra och har tillräckligt med utrymme för att till exempel få med cykelverktyg. Och med lite tur även en vattenbehållare.

Cykelryggsäck är bekvämt!

Framför allt står komfort högt i kurs för alla cykelryggsäckar. För oavsett om man ska ut en kortare tur eller spendera hela dagen i sadeln vill man inte att en cykelryggsäck är i vägen. Därutöver spelar även ventilation en viktig roll.

Axelbanden på en bra cykelryggsäck är extra breda för optimal komfort.
Axelbanden på en bra cykelryggsäck är extra breda för optimal komfort.

De flesta tillverkare ser till att det finns tillräckligt utrymme mellan rygg och ryggsäck. Detta för att luft ska kunna strömma igenom. Annars kan en ryggsäck ge upphov till signifikativ svett.

Ryggsäck för MTB, racer och cykelpendling.

Cykelryggsäckar för MTB har ofta utöver tillräckligt packutrymme även en vätskebehållare. Ryggsäckar för racer har ofta ingen vätskebehållare samt är kompaktare och superlätta.

Camelbaks cykelryggsäcker är enormt populära eftersom de ofta har utrymme för vätskebehållare.
Camelbaks cykelryggsäcker är enormt populära eftersom de ofta har utrymme för vätskebehållare.

Cykelräggsäckar för cykelpendlare är ofta helt vattentäta och extra rymliga. Ofta kan du inte bara ha dem som ryggsäck utan även montera dem på din pakethållare. Detta plus att de är försedda med extra lagerutrymme för att kunna få med mer prylar.

Cykelryggsäck för bikepackers

Detta är ‘hors categorie’ och betydligt större ryggsäckar. Är du ute på en flerdagars långtur och slår läger behövs givetvis riktigt gott om plats.

Med en ryggsäck för backpackers vill du kunna komplettera cykelväskorna bra.
Med en ryggsäck för backpackers vill du kunna komplettera cykelväskorna bra.

I denna ryggsäck kan du platsa din sovsäck. Den är fortfarande lätt men den har riktigt mycket förvaringsutrymme. Så minimerar du trycket på dina axlar.

Cykelryggsäck utan vätskebehållare

En cykelryggsäck för racer och MTB behöver framför allt vara lätt och komfortabel. De flesta av dessa ryggsäckar är även mindre än en vanlig ryggsäck.

Det är inte en överdrivet vanlig syn att se en racercyklist med cykelryggsäck. Endast under väldigt blöta och kalla omständigheter brukar man se det. Detta är oftast för att få med sig ombyte eller vind- och vattentäta extraplagg.

På racern har du ofta plats för större och fler flaskor, och då behövs ingen cykelryggsäck med vätskebehållare.
På racern har du ofta plats för större och fler flaskor, och då behövs ingen cykelryggsäck med vätskebehållare.

Racercyklister får oftast med sig det som behövs i cykeltröjans ryggfickor. En lyx som många MTB-cyklister inte alltid har. Och i de fall man har det löper man större risk att prylarna hoppar ur fickorna än för landsvägscyklister.

Ryggsäck utan vätskebehållare används på sommaren främst av randonneurer och andra som ger sig ut på långa turer i mindre hektiska omständigheter. I ryggsäcken finns då tillräckligt med utrymme för reservmaterial, verktyg och förtäring, men man är inte i behov av dryckeslangen.

Cykelryggsäckar med vätskebehållare

En cykelryggsäck med vätskebehållare är framför allt super för MTB-cyklister. På MTB är det inte alltid händigt att ha alla prylar i ryggfickorna på cykeltröjan då det är större risk att de hoppar ur. Vidare har inte alla MTB-tröjor ryggfickor. Alla cykelryggsäckar som är kompatibla med vätskesystem levereras med en vätskebehållare, somliga måste du inhandla separat.

Många mountainbikes har även bara plats för 1 cykelflaska. Och på många av dem är även det utrymmet begränsat. Att endast ha tillgång till 50 cl dricka är långt ifrån tillräckligt en sommardag.

Ytterligare en fördel med ryggsäck med vattenbehållare är att vätskan inte fryser till is vintertid.
Ytterligare en fördel med ryggsäck med vattenbehållare är att vätskan inte fryser till is vintertid.

Och även en cykelflaska har lättare att hoppa ur över studsig terräng. Inte så konstigt att fler och fler MTB-are väljer cykelryggsäck med vätskebehållare. Det finns cykelryggsäckar med vätskebehållare på upp till 3 liter!

Som tur är kan du i en cykelyggsäck med vätskesystem ofta få undan all prylar som du villha med på turen. Reservslang, cykelpump och cykeljacka får alltid plats, så väl som multiverktyg och andra tillbehör.

Cykelryggsäckar för bikepacking och cykelpendling

Cykelryggsäckar med mycket utrymme måste inte bara kunna erbjuda volym, även vattentätheten är hög prioritet. Ingen vill proppa väskan full med bagage för att sedan plocka ur bagaget dyngsurt.

För cykelpendling behövs en större ryggsäck än för ett kortare MTB-pass på helgen.
För cykelpendling behövs en större ryggsäck än för ett kortare MTB-pass på helgen.

Därutöver är det även händigt att ha många fack som är lättillgängliga. Småpengar, telefon, busskort och liknande vill man ogärna ha längst nere i ryggsäcken så att man måste gräva igenom allt innan man hittar dem.

Hur stor cykelryggsäck ska man ha?

När man tittar på cykelryggsäckar bör man med att först gå igenom vad man vill göra med den. Steg 1 är att bestämma om den ska ha ett vätskesystem eller ej. Därefter se hur mycket volym man behöver.

En bra cykelryggsäck är komfortabel och inte i vägen.
En bra cykelryggsäck är komfortabel och inte i vägen.

Ska cykelryggsäcken användas för dagsturer på racern eller mountainbiken? Eller ska den användas för cykelsemester eller cykelpendling? Det hjälper att göra en lista över vilka prylar man vill kunna ha med i ryggsäcken.

Hellre lite plats över än att inte få plats med prylarna. De flesta cykelryggsäckar har nämligen remmar som kan dra åt överflödigt utrymme, och gör därför ryggsäcken smidig och kompakt.

Transportera cykelhjälmen på ett säkert sätt

En sista viktigt punkt att ha i åtanke är att lätt kunna fästa cykelhjälmen på ryggsäcken. Somliga cykelryggsäckar har extra öglor eller rent av ett helt fack för ändamålet.

För somliga cykelryggsäckar passar helt enkelt hjälmen i ett fack. Mycket händigt.
För somliga cykelryggsäckar passar helt enkelt hjälmen i ett fack. Mycket händigt.

Framför allt för downhill- och enduro-åkare är det mycket händigt att kunna få undan sin full face-hjälm när den inte behövs.

Vi har härunder gjort en översikt över hur stor en cykelryggsäck behöver vara för vilket bagage. Det är inga exakta mått såklart, men du får åtminstone ett hum över måtten. Ryggsäckarnas innehåll står löst från en eventuell vattenbehållare.

Vad får plats i vilket ryggsäcksformat?

Innehåll/Volym (liter)0-5 l.6-10 l.11-15 l.16-20 l.21-25 l.
Multiverktyg
Telefon
Plånbok
Extraslang
Däckjärn
Pump/CO2-patron
Regnjacka/Vindväst
Bars/Gels
Kedjebrytare och kedjelås
Solkräm
Arm- och benvärmare
Handduk
Reservkläder
Jobbkläder
Skor
Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed