Dela

13 Anledningar till varför du borde cykla

Alla vet väl att cykling är bra för dig. Men hur bra är det verkligen för din hälsa? Vilka är fördelarna med att cykla? Vi har ordnat en lista med 13 anledningar till varför du borde börja cykla. Har vi glömt en viktig anledning, eller har du ett tillägg? Hör gärna av dig!

1. Hälsosam. Tja, kanske är det självklart, men cykling är verkligen hälsosam. Genom att cykla åtminstone en halvtimme varje dag, uppfyller du direkt din dagliga mängd av rörelse. Du minskar också risken att bli sjuk.

Ditt immunförsvar får direkt en boost. Dessutom är det bra för ditt matsmältningssystem och ditt kardiovaskulära system.

mountainbike
Att sporta boostar ditt immunförsvar

2. Ett bra sätt att hålla dig i form! Vare sig du cyklar snabbt eller långsamt; det är redan bra för din form att du motionerar. Den som är i bra form, känner sig oftast också bättre. En riktig vinn-vinn-situation om du frågar oss.

3. Snabbt! Du kommer snabbare från A till B. Särskilt på kortare sträckor i staden gäller att en cykel oftast är snabbaste sättet att komma någonstans. Du kan skratta åt alla bilister och folk i kollektivtrafiken. Det är inte bara hälsosammare, utan du kommer också snabbare till dit du ska.

4. Du kommer alltså fram i god tid, vilket betyder att du kommer att ha mycket tid kvar. Den extra tiden kan du använda för att ta en fika till exempel, någonting som du inte behöver känna dig skyldig till.

Du har nämligen redan förbrukat alla fikans kalorier innan du tog in dem. Kom ihåg att begränsa det till en fika, i stället för flera…

13 redenen om te gaan fietsen
Din välförtjänta fika!

5. De som cyklar regelbundet och inte snaskar alltför mycket, kommer att gå ner i vikt. Det går alltså bra att ta en fika eller en godis då och då. Kombinerar du cykling med en hälsosam diet? Då kommer du att gå ner i vikt ännu fortare! Visste du att du, efter en kort cykeltur på 30 minuter, kommer att förbränna kalorier i upp till några timmar efter? Hejdå, kilon!

6. Att cykla är kul! Du behöver aldrig cykla ensam. Ta med dig din familj på en cykeltur, eller gör en cykeläventyr med dina kompisar.

Vad du än gör, det kommer bli kul!

Fietsen is ook gezellig
Att cykla kan också vara mysigt

7. Cykling gör dig pigg. Det låter kanske lite motstridigt, men dem som känner sig låg på energi borde hoppa på cykeln. Genom att röra på dig kommer din kropp att vakna till liv igen. Efter tio eller femton minuter kommer du vara full av energi.

8. Att cykla är ett relativt enkelt sätt att komma i form igen. Fysiskt är det inte lika slitsamt för kroppen som löpning, och du kan själv bestämma takten.

9. Frisk luft. Oavsett om du cyklar i staden eller på landet. En cyklist andas in mycket mindre föroreningar än någon som kör bil eller buss.

Detsamma gäller också för fotgängare, men cykling är ju mycket roligare, eller hur?

gezonder
På cykeln kommer du andas in mycket mindre smutsig luft än i bilen, även i Paris!

10. Du är mer produktiv. Oavsett om du arbetar för dig själv eller för en chef. Den som cyklar är mer produktiv på jobbet. Låt befordringen och lönehöjningen komma! Då kan du direkt köpa en ny cykel.

11. Sex! Ja verkligen! Cykling är bra för ditt sexliv. Förutom att du är vältränad och kan prestera bättre, är följande faktum kanske roligt att veta för människor över 50. Män som är över 50 år och som cyklar mer än 3 timmar om veckan, har en 30% mindre risk för impotens.

12. Det är härligt ute! Ingenting är finare än att andas in den friska luften när du cyklar på din landsvägscykel eller mountainbike.

Medan landskapet swishar förbi blir du friskare. Härligt, eller hur? Andas in djupt, särskilt i regnigt väder. Det känns underbart!

Geniet van het uitzicht!
Njut av utsikten!

ƐƖ. (Vi är fortfarande vidskepliga cyklister) Sist har vi kanske den bästa bonusen av att cykla. Om du är minst tjugo minuter aktiv utomhus varje dag, är det enklare att somna på natten.

Även människor som lider av sömnbesvär kommer att somna lättare och sova upp till en timme längre om de cyklar varje dag! Sov gott!

Ännu fler anledningar till att börja cykla

Har du också en eller flera anledningar till att börja cykla? Dela dem gärna med oss!

Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed