Dela detta inlägg

Sex tekniska tips för nybörjare på racercykel [Nybörjare]

31 Juli 2017

Som nybörjare på racercykel finns det förutom att cykla i en grupp också mycket annat att lära sig när det gäller kontroll över din cykel. Niels har samlat ett antal tips som varje nybörjare kan dra nytta av.

Vad kan vara bättre att göra än att åka på cykeltur en solig lördag morgon med racercykeln? Det enda vi kan tänka oss skulle vara att göra samma sak med en grupp andra cykelentusiaster!

Tips för nybörjare på racercykel
Cykling är underbart att göra på egen hand. Att cykla med andra cykelentusiaster kan vara minst lika roligt!

Tidigare kunde du läsa i Koens blogg om De oskrivna reglerna du måste veta innan du cyklar i grupp . Därutöver finns också några cykeltekniker som vi gärna vill dela med dig.

1. Vänja dig med din cykel

Chansen är stor att att cykla i en grupp för första gången kan blir lite spännande. Bara faktumet att du cyklar på hjul med mycket smala däck är något som man behöver vänja sig vid, för att inte tala om en hel grupp människor som alla cyklar nära varandra på likadana smala däck.

2. Effektivt gruppscykling

Det är ett mirakel att ingenting går fel, eller hur? Ändå blir med övning allt bättre. Ju oftare du cyklar i grupp, desto bättre lär du dig att hantera cykling bakom varandra och även sida vid sida.

Först och främst kommer det att ta tid att lära cykla så tätt som möjligt på din föregångare. Men ju tätare du kan cykla på din föregångare, desto mindre energi slösas bort på att rida i vinden.

Kontroll över din cykel
Lyckats ligga på rulle hela dagen. Idag var fantastiskt!

Du bör faktiskt behålla denna energi tills det är din tur att gå upp i täten. Om du inte gör så är du faktiskt redan utmattad innan du ska ta över förningen.

3. Att signalera, det kan man lära!

Det blir viktigt när de som cyklar i täten ger en armbågsgest till de två cyklisterna bakom dem.

De som först cyklade i täten minskar då farten något och glider sedan ner till sista plats i gruppen. På det sättet roteras vilka två cyklister ska ligga i täten och klyva vind.

Kontroll över din cykel
Signalering är oerhört viktigt för att kunna cykla i en grupp på ett säkert sätt.

På så sätt får alla sin tur en gång och upplevs det ännu mer som något ni har gjort tillsammans.

När det finns hinder som stolpar, parkerade bilar längs vägen eller mötande trafik borde du alltid varna personen bakom dig med en gest på sidan där hindret befinner sig.

Det är gott kombineras med ett utrop om saken du ser. Utrop som t.ex. "Bil! Åt vänster!" eller "Hål!" kan på detta sätt leda till att även den sista i gruppen redan vet vad som kan förväntas.

Kontroll över din cykel
När man cyklar i par finns det gott om utrymme för andra trafikanter. 'Tre är en för mycket'

Beroende på vilken grupp eller klubb du cyklar med signaleras alla hinder på vänstra sidan som "åt hoger". Allt som finns på vägens högra sida signaleras istället som "åt vänster".

Tips:När du cyklar bakom din föregångare, försök att cykla något till sidan av bakhjulet och inte strax bakom den. I fall av oväntad bromsning en mycket bättre chans att du lyckat reagera och utvika i tid.

4. Dra i och trycka på pedalerna

Den stora fördelen med klickpedaler på din cykel är att du kan dra i pedalerna. Tramptekniken förklaras ofta som att utöva vertikal tryck- och dragkraft, men vad du faktiskt borde göra är att trycka och dra horisontellt.

Kontroll över din cykel
Racercykeln ger cykling en helt ny dimension.

När du ska trycka på pedalen gör du det på ungefär samma sätt som att rulla en boll framåt under din fot. Ska du dra i pedalen då gör du som om du torkar av din sko på pedalen, precis som du skulle göra på en dörrmatta.

Om du tränar detta tillräckligt ofta händer det mer och mer automatiskt så att du kan överföra din kraft till pedalerna på ett mycket effektivare sätt och träna dina muskler bättre.

5. Bromsteknik

För att optimal behålla kontroll över cykeln under gruppcykling eller vid ett nödstopp är det viktigt att du inte börjar slira.

För att uppnå detta är det viktigt att du fortsätter att trampa under bromsning. Genom att fortsätta trampa kraftigt medan du bromsar finns det ingen risk för din cykel att slira.

Kontroll över din cykel
De som lär sig att bromsa bra kommer att dra nytta av det, både på landsbygden och längst ner i Stelvios slutningar.

På så sätt kan du bromsa mycket hårdare och stoppa på ett snabbare och säkrare sätt. Också när du cyklar i kurvor med hög hastighet kommer du att dra nytta av bromstekniken som beskrevs och därmed behålla bättre kontroll över din cykel.

Det kan även användas till att justera mitt i en kurva som du tog alltför ivrigt.

6. Igenom kurvor med elegans

När du cyklar igenom en kurva sträcker du det yttre benet, böjer dina armarna något och drar huvudet något mer mot styret. Håll din vikt på ytterbenet och luta dig in i kurvan med ditt inre knä sträckt utåt i en linje med din cykel.

Kontroll över din cykel
Man kan styra och man kan manövrera!

Glöm inte att titta fram ditt vägen svänger. Om du tittar vart du ska åka styr du din cykel automatiskt åt detta håll.

Tips:För att verkligen kunna förbättra din trampteknik, kurvteknik och bromsteknik bör du faktiskt övs i nedförsbackar med många hårnålskurvor. På grund av den högre hastigheten behöver du i så fall använda din kropp ännu mer och kan du använda dessa punkter i rätt ordning, .om och om igen.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Niels Berenschot

En cykel fanatiker med 10 års tävlingserfarenhet. Slutade i 2 år, men är nu tillbaka för att vinna priser i amatörstävlingar, detta på en Ridley Helium Reynolds med 66 hjul och Fasr Forward F2r. Kort sagt, jag älskar vackra material. Njuter av att cykla med vänner och kollegor hemma och utomlands. Under vintermånaderna rider jag en Trek Superfly 9,6 och han kör varv på velodromen i Apeldoorn.

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...