Deel dit bericht

6 Techniek Tips voor Beginners op de Racefiets [Beginners]

31 Juli 2017

Als beginnende wielrenner is er naast het rijden in een groep ook veel te leren op het gebied van fietsbeheersing. Niels heeft een aantal tips gebundeld waar iedere beginnende wielrenner iets aan heeft. 

Wat is er leuker dan op een zonnige zaterdagmorgen erop uit trekken met de racefiets? Het enige wat we kunnen verzinnen is om dat met een groep andere wielerliefhebbers te doen!

Racefiets tips voor beginners
Fietsen is heerlijk om alleen te doen. Samen met andere wielerliefhebbers fietsen is minstens zo leuk!

Eerder kon je in de blog van Koen al lezen over De Ongeschreven Regels die je Moet Weten Voor je Eerste Groepsrit. Er zijn ook nog wat technieken die we je graag meegeven.

1. Raak vertrouwd met je fiets

Het zal zeker spannend zijn om voor het eerst in een groep te gaan fietsen. Alleen al het fietsen op wielen met zulke smalle bandjes is wennen laat staan om in een groep met mensen die allemaal dicht op elkaar en op van die smalle banden rijden.

2. Effectief op weg in een groep

Dat kan toch nooit goed gaan zou je denken. Maar toch, hoe vaker je in een groep rijdt, hoe beter je leert om te gaan met het fietsen achter en naast elkaar.

Het zal vooral tijd nodig hebben om zo dicht mogelijk achter je voorganger te kunnen fietsen. Hoe dichter je achter je voorganger kunt fietsen, hoe minder energie je verspilt aan het rijden in de wind.

Fietsbeheersing
De hele dag in het wiel gezeten, top dag gehad!

Deze energie moet je eigenlijk bewaren tot het moment dat je aan de beurt bent om op kop te rijden. Als je dat niet doet ben je eigenlijk al kapot voordat je op kop van de groep komt te rijden.

3. Signaleren kan je leren!

En dat moment dient zich aan wanneer degenen die op kop fietsen een elleboog gebaar maken ruimte geven aan het volgende tweetal achter zich.

Degenen die van kop afkomen laten zich langs de groep naar achter zakken om in het laatste wiel weer aan te sluiten. En wordt er gerouleerd tussen de tweetallen die op kop fietsen van de groep.

Fietsbeheersing
Signaleren is ontzettend belangrijk voor het fijn rijden in een groep.

Zo komt iedereen een keer aan de beurt en heb je ook meer het gevoel dat je het samen doet.

Wanneer er obstakels opduiken zoals paaltjes, geparkeerde auto’s die langs de weg staan of tegen komend verkeer, waarschuw altijd degene achter je met een handgebaar aan de kant waar het obstakel zich bevindt.

Het is altijd goed om woord bij daad te voegen en te roepen wat je ziet; Auto! auto tegen! Paaltje! Zo weet ook de laatste van de groep wat hij of zij kan verwachten.

Fietsbeheersing
Wanneer je in tweetallen fietst blijft er nog ruimte over voor andere weggebruikers. 'Three is a crowd'

Afhankelijk van de groep of club waarmee je rijdt wordt al het tegemoet komende verkeer bestempeld als 'tegen'. Al wat langs de kant van de weg staat of wordt ingehaald heet 'voor'.

Tip:Probeer wanneer je achter je voorganger fietst iets aan de buitenkant en niet recht achter degene voor je te fietsen. Als er onverwacht geremd wordt, kun je altijd anticiperen en iets uitwijken.

4. Trekken en duwen aan je pedalen

Het grote voordeel van fietsen met klikpedalen is dat je kan trekken aan je pedalen. De traptechniek wordt vaak uitgelegd als verticaal duwen en trekken.

Maar wat je eigenlijk zou moeten doen is horizontaal duwen en trekken.

Fietsbeheersing
De racefiets geeft een nieuwe dimensie aan het fietsen

Als je kracht zet doe je het zo alsof je een bal naar voren onder je voet zou wegrollen, het trekken doe je zo alsof je de schoen afveegt aan de pedaal.

Als je dit vaak genoeg oefent wordt het meer en meer automatisme waardoor je veel efficiënter de kracht op de pedalen kan overbrengen en je spieren beter traint.

5. Remtechniek

Om de fiets goed onder controle te krijgen tijdens het rijden in een groep of bij het maken van een noodstop is het belangrijk dat je niet in de slip raakt.

Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je door blijft trappen terwijl je remt. Door krachtig tegen de rem aan te trappen tijdens het remmen kan je fiets niet in de slip raken.

Fietsbeheersing
Wie goed leert remmen, heeft daar van de polder tot onder aan de Stelvio profijt van.

Zo kun je veel harder remmen en zo sneller en veiliger tot stilstand komen. Ook wanneer je op hoge snelheid op een bocht af komt zal je veel hebben aan de manier van remmen zoals beschreven is en meer controle ervaren.

En altijd op tijd kunnen bijsturen wanneer je een bocht misschien toch verkeerd inschat.

6. Met allure door de bocht

Bij het ingaan van een bocht strek je het buitenste been naar beneden, buig je wat door je armen en trek je je hoofd wat naar je stuur, houdt daarbij je gewicht op het buitenste been en ga in de bocht hangen met je binnenste knie naar buiten in één lijn met je fiets.

Fietsbeheersing
Je hebt sturen en sturen!

Vergeet ook niet door de bocht te kijken. Als je kunt zien waar je heen wilt, zal je daar vanzelf ook heen sturen.

Tip: Om echt goed te kunnen werken aan je traptechniek, bochtentechniek en remtechniek zou je eigenlijk afdalingen moeten rijden met veel haarspeldbochten. Door de hogere snelheid zal je nog meer je lichaam moeten gebruiken en kun je deze punten allemaal in de juiste volgorde toepassen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Niels Berenschot

Ik ben een fanatiek wielrenner met 10 jaar wedstrijdervaring. Ik ben al 2 jaar gestopt, maar inmiddels toch weer aan het koersen bij de amateurs op een Ridley Helium met Reynolds 66 wielen en Fast Forward F2r. Kortom, ik ben een liefhebber van mooi materiaal. Ik fiets graag met vrienden en collega's in binnen en buitenland. In de wintermaanden rij ik een Trek Superfly 9.6 en rij ik mijn rondjes op de wielerbaan in Apeldoorn.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...