Dela

Campagnolos Hydrauliska Skivbromsar – Italiensk Design och Tysk Pålitlighet

Campagnolo tog tid på sig, men nu är de här: de nya Campagnolo hydrauliska skivbromsar för landsvägscyklar. De har utvecklats med hjälp av Magura, ett av de största namnen i branchen för hydrauliska skivbromsar. Samarbetet mellan Magura och Campagnolo innebär tysk noggrannhet och problemlösning med en italiensk design som får en att tappa hakan. Och dessutom kan man anpassa skivbromsarna för både Record- och Potenza-grupperna. De nya grupperna ger ett utbud för varje Italien-fan!

Shimano och Sram har haft hydrauliska skivbromsar för landsvägscyklar för en tid nu och till en början såg det ut som om Campagnolo började sacka efter. Men det faktum att de tog sin tid berodde inte på dålig tilltro i LVG-skivbromsar i Campagnolofabriken!

Campagnolo H11 hydraulic disc brake shifter

Campagnolo sökte upp Magura, som är välkända för sina fenomenala MTB-skivbromsar, för att utveckla en hel kollektion av skivbromsar för landsväg. Alla med nödvändiga modifieringar för landsvägscyklar.

Campagnolo H11 Ergopower handtag

Campagnolo Ergopower har vi haft i flera år. Ergonomin och enkelheten av denna design innebär en stor framgång på alla nivåer. De nya hydrauliska versionerna har fått beteckningen “H11” och har samma nivå som den nuvarande Record-gruppen enligt Campagnolo.

Precis som sin mekaniska motsvarighet använder sig Campagnolos H11 Ergopower-reglage av kolfiberbromshandtag. Bara detta gör att din cykel ser snabbare ut.

Hydrauliska bromsar kräver lite mer gods i reglagen än vanliga fälgbromsar. Detta betyder att de behövde omforma dem en aning. Det är här Magura kunde bidra med kunskap för de italienska ingenjörerna. Deras expertis har höjt H11 Ergopower-handtagen med 8 mm över den mekaniska versionen.

Växelmekanismen är även exakt samma. Campa-användare kan alltså byta till det nya systemet utan besvär.

H11 Ergopower-reglagen är tillgängliga i både mekaniskt och EPS-utförande. De är kompatibla med de redan existerande Record-växlarna.

Ultra-Shift respektive Multishift för de mekaniska och elektroniska EPS-grupperna låter dig växla flera steg i en rörelse. Grundpositionen och dödläget av bromsreglagen kan justeras helt efter behov och behag.

Campagnolo Potenza 11

Inte bara toppgrupperna har utrustats med hydrauliska bromsar. Campagnolo Potenza-gruppen har även fått hydrauliska skivbromsar i och med de nya Campagnolo Potenza 11-komponenterna.

Till skillnad från H11 Ergopower-reglagen är Potenza 11 bromsreglagen tillverkade i aluminium. Identiska till sina motsvarigheter när det kommer till växelfunktion som Campagnolo Potenzas mekaniska grupp.

Bromsreglage och bromsskivor

Bara ett par bra handtag fixar inte biffen. Du behöver även ändamålsenliga reglage och bromsskivor! Campagnolos hydrauliska skivbromsar är tillverkade i smitt aluminium. De använder sig även av ett platt monteringssystem vilket betyder att du inte behöver några spacers eller adaptrar. Detta ger en mer rigid enhet och en lyxigare look.

Campagnolo platsar en 160 mm diameters skiva fram och valmöjlighet mellan 160 och 140 mm baktill. Pistongerna kommer in vid 22 mm och använder en magnetisk fjädringsmekanism. Detta gör att pistongerna fjädrar tillbaka viloläget mycket snabbare än när du släpper bromsen med mekanisk fjädring.

Campagnolo H11 skivbromsar
Eleganta reglage och ventilerade bromsskivor för Campagnolos nya hydrauliska skivbromsar

Själva inbromsningen sker när bromsskivorna får kontakt med bromsbeläggen såklart. Båda har utformats av Campagnolo själva. Beläggen är utrustade med hög prestanda i åtanke utan att kompromissa med säkerhet eller hållbarhet.

Kompositionen som används i beläggen tål extremt höga temperaturer. Detta ger en stabil bromsverkan i alla förhållanden. Att byta hjul har även underlättats i och med sin unika bromsklossdesign. De lutar ut något för att leda in skivorna rätt mellan beläggen.

Bromsskivorna kompletterar setet och har tagits fram för att stå emot överhettning. De har rundade kanter vilket säkerställer säkerhetskraven som cyklister kräver.

Campagnolo H11 och Potenza-vevar

Användningen av skivbromsar på landsvägscyklar har även lett till att cykeltillverkare har designat om sina cyklar. Den interna bredden av bakgaffeln har ökat i och med de genomgående axlarna till 142 mm vilket tidigare skulle gett en mindre ideal kedjelinje.

Vevpartiet är ofta identiskt till vanliga vevar, men kassetten flyttas ut en aning på grund av de bredare bakgaffeländarna.

Campagnolos hydrauliska skivbromsarCampagnolos utvecklare har övervägt detta genom att ta fram två helt nya vevpartier. Campagnolo H11 respektive Potenza 11.

Båda vevar har utformats för den bredare bakgaffeldimensionen men utan att ändra Q-factorn jämfört med de vanliga versionerna!

Campagnolo Bora DB (Disc Brake)

Den hydrauliska skivbromsen är bara halva berättelsen. Du kommer även behöva ett passande set hjul. Som ett svar till det behovet, ger oss Campagnolo DB-versionen av de legendariska Campagnolo Bora One-hjulen. Alldeles snart mer om detta!

Dela
Bart van Es

Bart van Es

Mitt liv har varit dedikerat till båten, men tankarna har gått till cykeln. Jag spendarar mycket tid på eller runt vatten, antingen som en roddare eller som en tränare. Jag är dock alltid redo för en cykelrunda efter jobbet med mina kollegor. Stolt ägare av en Giant TCR Composite, men är grymt sugen på att uppgradera den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2124

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 907

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 956

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed